Deszczu Posted Tuesday at 06:36 PM Report Posted Tuesday at 06:36 PM Cześć. Mam dwóch pacjentów T430 i część wymagań jest podobna, część się różni. Jeden laptop będzie służyć tacie do jego zastosowań (ten jest ważniejszy - ja to sobie potestuję), a jeden mi. Na pokładzie i5-3320M i 8gb ram oraz 250gb ssd (takiego udało się wynegocjować, czekam na wysyłkę). Drugi to kwestia na dół tematu, zajmijmy się "tatowym" laptopem... Tata będzie używać laptopa raz na jakiś czas (na wsi nie ma światłowodu, a ja u siebie mam, więc zostawiłem mu kartę sim do internetu w routerze) ale ten laptop ma być trwały na lata do jego potrzeb. Głównie przeglądarka do YouTube, więc pewnie wgram mu Supermium i rozszerzenie AdGuard z filtrami ale nie pod korek, żeby nie przesadzać. Może mu wgram rozszerzenie h264ify, żeby lepiej youtube działał (w końcu rozdziałka to zapewne 1366x768 czy jakoś tak. Nie potrzeba tam raczej fullhd (obecnie to problem łącza by mu nie pozwolił). Tata będzie wchodził na facebooka, oglądał najpopularniejsze portale aukcyjne. Raz na rok będzie rozliczał sobie pity, czasami będzie pobierał jakieś piosenki itd. Z programów to nie wiem co jeszcze sobie wymyśli ale do otwierania plików pdf to ściągnę mu program Sumatra. Dogram mu Winrara, bo umie to jako tako obsługiwać, Media Player Classic z kodekami oczywiście mu wgram i więcej to on do szczęścia nie potrzebuje. Niech mu się wideo ogląda, rozlicza pity, otwiera dokumenty i wstawia zdjęcia na facebooka. WiFi będzie mu potrzebne ale to chyba kupię mu jakąś zewnętrzną kartę WiFi 5 (w przypadku używania Windowsa 7). No te laptopy z wifi 4 nie dają sobie zbytnio rady jedną kondygnację niżej, by odbierać WiFi. Oczywiście wgrywanie sterowników i przygotowanie go do pracy leży po mojej stronie, a po Waszej jakbyście mogli doradzić jaki system... Moja sugestia to wgrać mu 7 i wgrac mu 11. Miał styczność z 10 ale na kruger matz i tam to program od pitów potrafił się zawieszać na okrojonym windowsie... Ten laptop da sobie radę z 11? Czy jednak 10 i to może jeszcze 32 bit? Kwestia z dwoma systemami jest taka, że jak postawiłem 7 od JG i 11 od JG (23h2) w takiej kolejności jak napisałem czyli 7 a potem 11 to podczas "uruchom ponownie" z poziomu windows 11 nie było wyboru systemu do rozruchu a ten sam manewr z poziomu windowsa 7 działał poprawnie, czyli był wybór systemu. Dla siebie to ma być laptop, który będzie włączany pewnie nie częściej, mam już swoje daily sprzęty... No ale na jakąś imprezę do puszczania muzyki z youtube będę go zabierał. Czyli youtube, spotify, przeglądanie internetu, telegram, przeglądarka tak samo Supermium pewnie i te same rozszerzenia... Czasami otworzy się z 5-10 kart ale to będzie rzadko. U mnie natomiast może będzie potrzeba używania Libre Office zamaist MS Office ale wątpię, bym to robił na tym laptopie ale kto wie... No i u mnie istotna różnica w zastosowaniu względem użytkowania to diagnostyka samochodów. Chcę zaopatrzyć się w interfejs diagnostyczny. Używanie WiFi owszem, bluetooth tak i teraz pytanie czy da się łączyć z głośnikami bluetooth, by odtwarzać muzykę, czy muszę kupować jakiegoś dongla do takich rzeczy? Tam gdzie się da to przez aux będę łączył głośnik a internet po kablu. Mój laptop będzie używany trochę bardziej intensywnie względem laptopa taty ale chyba 8gb ram też wystarczy? No bo laptopa taty dorwałem za 280zł z i5-3320M, 8gb ram i 250gb ssd oraz z zasilaczem. U mnie dysk będzie albo ciut większy albo mi starczy też 240-256gb jak uda się wynegocjować dobre ceny. Chyba nie ma sensu kupować za 500 wzwyż tego laptopa z 16gb ram do moich zastosowań? No i pytanie dodatkowe czy da się postawić obok takiego funkcjonalnego systemu Windows XP? Sterowniki są od XP do 10 64 bit, więc Windows 11 powinien działać... No i tutaj pytanie co wybrać? Który system? U siebie będę mógł testować ale dla taty chcę jak najszybciej przygotować laptop do działania. Quote
Widzior Posted Tuesday at 08:16 PM Report Posted Tuesday at 08:16 PM 1 godzinę temu, Deszczu napisał(a): Czy jednak 10 i to może jeszcze 32 bit? Żadne 32bit, żadne Win7, bo już nawet z przeglądarkami jest problem. Dla ojca wrzuć Win10 LTSC 21h2 od A-Team, a dla siebie, jak więcej ogarniasz i chcesz max wydajność, to to samo od Sromotnika. Nic wyżej niż 21h2 na 3gen nie ma sensu, chyba że chcesz gruza całkiem zaorać. Quote
Deszczu Posted Tuesday at 08:28 PM Author Report Posted Tuesday at 08:28 PM 15 minut temu, Widzior napisał(a): Żadne 32bit, żadne Win7, bo już nawet z przeglądarkami jest problem. Dla ojca wrzuć Win10 LTSC 21h2 od A-Team, a dla siebie, jak więcej ogarniasz i chcesz max wydajność, to to samo od Sromotnika. Nic wyżej niż 21h2 na 3gen nie ma sensu, chyba że chcesz gruza całkiem zaorać. Ten laptop nie da rady na 11 do takich prostych zadań? Ludzie instalują ale fakt, nie wiem jak im to chodzi. No i tutaj edit: Dlaczego nie Windows 7? Przecież nie ma problemu z przeglądarkami nawet na 32 bit. Supermium albo Thorium i jazda. Supermium akurat aktualizują. Coś mi tutaj nie pasuje Quote
Widzior Posted Tuesday at 08:46 PM Report Posted Tuesday at 08:46 PM 15 minut temu, Deszczu napisał(a): Dlaczego nie Windows 7? Przecież nie ma problemu z przeglądarkami nawet na 32 bit. Supermium albo Thorium i jazda. Supermium akurat aktualizują. Coś mi tutaj nie pasuje Pisałem o oficjalnych, a nie modach. Sam niedawno jeszcze używałem R3dfoxa na Win7, potem nawet na LTSC, ale miał on swoje problemy i bugi, dziwne crash'e łapał. Teraz mam prawilnego Firefoxa i problemy się skończyły. Co do Win11, to jak chcesz się w to pchać, to tylko od Sromotnika. Quote
Deszczu Posted Tuesday at 08:52 PM Author Report Posted Tuesday at 08:52 PM Mi to oficjalny system nie jest potrzebny jak i prawdziwe chrome. Właśnie zastanawiam się czy na 8gb ram i dwóch rdzeniach to styknie. Upgrade procesora na i7-3632QM to wydatek rzędu jakiś 150zł na ali... coś koło tej kwoty. RAM 16gb to dwie stówki trzeba liczyć... Wtedy to mamy nagle ponad 600zł za starego złomka, nie wiem czy to dobry pomysł... Quote
Widzior Posted Tuesday at 10:08 PM Report Posted Tuesday at 10:08 PM Tu masz podobną rozkminę na lapku 3gen - Quote
Deszczu Posted Wednesday at 08:45 AM Author Report Posted Wednesday at 08:45 AM Zamówiłem na ali... 2 procesory I7-3632QM za 190zł (opinie dobre, że przychodzą sprawne i działają w T420 i T430. Taki mój kaprys prezent dla taty, niech ma. Ram mam możliwość zdobyć 16gb poniżej 150zł kingston 1600mhz. Namawiać tatę na to? W okolicy moich rodziców to podjadę i kupię od gościa. Może na 120 urwę cenę... Na życiu baterii ani mi ani tacie nie zależy, jazda na zasilaczu ale mam nadzieję, że przyjdą 90W . 10 godzin temu, Widzior napisał(a): Tu masz podobną rozkminę na lapku 3gen - No i dzięki za temat. Wcześniej czytałem o upgrade procesora, że da się taki wsadzić bez wymiany chłodzenia... Mam jeszcze pastę Thermal Grizzly Kryonaut Extreme, więc pod procesory pójdzie. Jeszcze popatrzę, czy funkcjonalnie 10 czy 11 dla taty będzie lepszym rozwiązaniem. Chociaż jestem za tym, by postawić 7 jako prostota sama w sobie i obok 10/11 jakby jakiś program mu nie działał na 7 (jeśli tak się stanie)... 240-256gb ssd powinien mu wystarczyć? Jest jakaś kolejność instalowania sterowników czy robić jak kiedyś robiłem w MSI? Czy siać jak leci? Quote
Widzior Posted Wednesday at 04:48 PM Report Posted Wednesday at 04:48 PM Zwiększenie Ramu na 16GB nie sądzę, że cokolwiek zmieni, o ile nie robisz czegoś, co tyle wymaga. Procki na ali i laptopowe, i PCtowe wiele razy kupowałem i zawsze były jak z fabryki. Ja z wymianą procesora miałem inny zasadniczy problem - wymieniałem i5 37W na i7 47W, choć były do wyboru dwa słabsze modele i7 4/8 o TDP 37W, no i na zasilaczu 65W miałem throttlowanie z powodu braku mocy. Ty wziąłeś model z TDP 35W, więc powinno być OK nawet na zasilaczu 65W + nie ma obaw o układ chłodzenia, czy da radę. U mnie nie chodziło nawet o sam brak mocy, tylko sztuczne ograniczenia Lenovo. Jakby cię to ciekawiło, to tu masz do poczytania od połowy posta po post scriptum (wyżej jest gadka o UV, ale kumpel sprawdzał i niestety na 3gen tego nie ma, ale sam ten program ThrottleStop genialny) - Dysk 250GB w zupełności wystarczy, sam takie mam w moich Think Padach. Sterowniki instaluje się mniej więcej tak - Quote
Deszczu Posted Wednesday at 05:19 PM Author Report Posted Wednesday at 05:19 PM RAM za stówkę to się wsadzi po prostu. No procki z ali są dobre. Tak w MSI zrobiłem z i7-4810MQ na 4940MX co jest już maxem i o 10W mocniejszy ale to akurat nie o tym. Do thinkpadów właśnie ten sam TDP 35W, więc git, aczkolwiek dla spokoju jeśli taty laptop będzie miał 65W to wymienię mu. Ja będę mieć 90W i 170W do stacji dokującej (to aż tak trzeba?)... 17 minut temu, Widzior napisał(a): Zwiększenie Ramu na 16GB nie sądzę, że cokolwiek zmieni, o ile nie robisz czegoś, co tyle wymaga. Procki na ali i laptopowe, i PCtowe wiele razy kupowałem i zawsze były jak z fabryki. Ja z wymianą procesora miałem inny zasadniczy problem - wymieniałem i5 37W na i7 47W, choć były do wyboru dwa słabsze modele i7 4/8 o TDP 37W, no i na zasilaczu 65W miałem throttlowanie z powodu braku mocy. Ty wziąłeś model z TDP 35W, więc powinno być OK nawet na zasilaczu 65W + nie ma obaw o układ chłodzenia, czy da radę. U mnie nie chodziło nawet o sam brak mocy, tylko sztuczne ograniczenia Lenovo. Jakby cię to ciekawiło, to tu masz do poczytania od połowy posta po post scriptum (wyżej jest gadka o UV, ale kumpel sprawdzał i niestety na 3gen tego nie ma, ale sam ten program ThrottleStop genialny) - Dysk 250GB w zupełności wystarczy, sam takie mam w moich Think Padach. Sterowniki instaluje się mniej więcej tak - No i tutaj ciekawi mnie... Gdyby tak dać ładowarkę telefonu 100W jako zasilacz (tak, będzie 20V) i na usb-c wpiąć mu końcówkę właśnie z tym stykiem (on ma 7.9mm x 5.5mm czy 7.7mm x 5.5mm?). Czy da się wtedy korzystać z laptopa zakładając baterię trup? Mi to bardziej hobbystycznie wsiądzie chyba 512gb z racji na ciut inne zastosowanie albo 1tb. Tacie powinno wystarczyć 250gb w szczególności jeśli będzie jeden system... To już taki eksperyment ale pewnie go przeprowadzę jak będę mieć laptopa :D. Glośne są te thinkpady? Wymagają podstawki chłodzącej? Znaczy to bardziej dla taty jakby miał sobie siedzieć raz na jakiś czas nawet kilka godzin na ciągu. Dla mnie to zbędne (mam już podstawki pod swój i żony laptop, a do auta to nie będę tego pakować). Jeszcze jedna kwestia... Na o... tym aukcyjnym widziałem też ogłoszenie z zasilaczem samochodowym i teraz mnie ciekawi... To to w ogóle są jakieś pod gniazdo zapalniczki, czy właśnie usb-kabel-końcówka? Eksperymentalnie u siebie planuję jeszcze wrzucić na ten laptop XP, 7, 10, 11, Linuxa (jeszcze nie wiem jakiego) ale pytanie, czy w ogóle da się 4-6 systemów na jednym dysku? Tak, mimo mbr to sobie przyłupię osobne partycje na każdy system przez jakiś program do partycjonowania dysku. Po co? Rzadko będzie to mieć zastosowanie. Czy bootloader się nie popitoli? Trzy systemy to ja miałem na jednym dysku ale więcej to chyba nigdy nie miałem Quote
Widzior Posted Wednesday at 06:09 PM Report Posted Wednesday at 06:09 PM 36 minut temu, Deszczu napisał(a): Glośne są te thinkpady? Wymagają podstawki chłodzącej? Są ciche i mają wydajane chłodzenie, w życiu nie pomyślałem nawet o podkładce. To nie te nowoczesne badziewia platik-pantastik z pazłotkiem po czekoladzie zamiast porządnego układu chłodzenia. Co do zasilania - zanim kupiłem zasilacz Lenovo 90W, to wpierw sprawdziłem, czy to wina mocy zasilacza, żeby nie kupować niepotrzebnie, i robiłem to na takim wynalazku z Ali, więc myślę każdy inny zasilacz z wyjściem 20W też da radę. Jedynie wtyczkę-adapter do Leneovo Slim-Tip na kabelku USB-C dałem (ten prostokątny z rezystorem w środku dla detekcji mocy zasilacza) - A ile systemów możesz dać na dysk MBR? Na luzie 4, bo tyle partycji podstawowych idzie zrobić, a pewnie z kombinacjami można i więcej. Quote
LucasClaroq Posted 13 hours ago Report Posted 13 hours ago Do takiego ThinkPada T430 z i5-3320M i 8 GB RAM najrozsądniejszym wyborem będzie Windows 10 64-bit. Ten sprzęt spokojnie sobie z nim poradzi, szczególnie przy SSD, a system jest dużo bardziej kompatybilny z nowymi przeglądarkami i programami niż Windows 7. Do YouTube, Facebooka, portali czy rozliczania PIT-ów będzie działał stabilnie i bez problemów ze sterownikami. Windows 11 da się uruchomić, ale na tym sprzęcie bywa już trochę cięższy i czasem wymaga obejść przy instalacji. Dla taty postawiłbym po prostu czysty Windows 10, bez kombinowania z dual-bootem. Będzie mniej problemów i łatwiejsza obsługa. 8 GB RAM w zupełności wystarczy do takich zastosowań. U siebie możesz eksperymentować z dodatkowymi systemami, ale do codziennego używania ten laptop najlepiej czuje się właśnie na Windowsie 10. Quote
Deszczu Posted 12 hours ago Author Report Posted 12 hours ago Godzinę temu, LucasClaroq napisał(a): Do takiego ThinkPada T430 z i5-3320M i 8 GB RAM najrozsądniejszym wyborem będzie Windows 10 64-bit. Ten sprzęt spokojnie sobie z nim poradzi, szczególnie przy SSD, a system jest dużo bardziej kompatybilny z nowymi przeglądarkami i programami niż Windows 7. Do YouTube, Facebooka, portali czy rozliczania PIT-ów będzie działał stabilnie i bez problemów ze sterownikami. Windows 11 da się uruchomić, ale na tym sprzęcie bywa już trochę cięższy i czasem wymaga obejść przy instalacji. Dla taty postawiłbym po prostu czysty Windows 10, bez kombinowania z dual-bootem. Będzie mniej problemów i łatwiejsza obsługa. 8 GB RAM w zupełności wystarczy do takich zastosowań. U siebie możesz eksperymentować z dodatkowymi systemami, ale do codziennego używania ten laptop najlepiej czuje się właśnie na Windowsie 10. Upgrade i tak planuję do 16gb, bo tanio dorwałem kości ram. Na pewno nie wgram czystego windowsa w sensie całego. To bez sensu te wodotryski. Procesor też zamówiony i7-3632QM, więc git. Co do systemu to faktycznie może dla taty dam 10 ale okrojoną... No albo 11. Chyba go nie zostawię na 7 albo dwóch systemach, bo jak faktycznie prosty program przestanie mu działać to mając jeden system chociaż będzie miał na dysku miejsce. Zastanawiam się w ogóle nad tym, żeby tacie dołożyć dysk ssd na msata i tam postawić system. Zastanawia mnie jeden fakt co do tego thinkpada (znaczy zastanawia mnie ich więcej). Na tym drugim klawiatura jest jak nówka i działa podświetlenie, na tym co miał iść dla taty tego podświetlenia klawiatury nie ma mimo tego, że powinno być (klawiatura ma znaczek na spacji). Może update biosu zrobię, bo jest jakiś starożytny Quote
Widzior Posted 11 hours ago Report Posted 11 hours ago 1 godzinę temu, Deszczu napisał(a): Zastanawiam się w ogóle nad tym, żeby tacie dołożyć dysk ssd na msata i tam postawić system. Lepiej doczytaj, czy tak się da, bo w moim L540 jest perfidna blokada Lenovo. Z dysku w adapterze w miejscu DVD-ROM nie da się zbootować systemu, po prostu go permanentnie nie widzi w biosie. W systemie dysk już jest widoczny bez problemu. I z tego co wyczytałem jest taka sama bajka z dyskiem w slocie m.2. Ludzie rozwiązali ten problem kombinacją - dysk w adapterze/m.2 muszą mieć partycję GPT i bootowanie w Biosie ustawione na UEFI. Dysku wtedy na boot liście nadal nie widzi, ale jest opcja Windows Boot Managere i z niej startuje z drugiego dysku. Ja bym nie kombinował i zostawił system na dysku 2.5". Przykład - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts