Skocz do zawartości

Usuwanie poprzednich aktualizacji z ISO - Jak zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Mam następujący problem że integracja kolejnych aktualizacji zbiorczych znacznie zwiększa rozmiar ISO w przypadku Windows 10/11, na forum adguard jakoś to robią że te ISO że kolejne aktualizacje nie powodują dużego rozpychania projektu. 

Jak to jest robione skoro czyszczenie DISM w NTLite, W10UI czy DISM +++ niewiele daje, chyba że robię coś źle. 

Ma ktoś jakiś sposób żeby ISO nie zajmowało za dużo miejsca? 

Edytowane przez Matmide
Opublikowano

Po zaktualizowaniu obrazu install.wim najnowszymi aktalizacjami, musisz go oczyścić z tych starych aktualizacji.

Montujesz, Czyścisz, zapisujesz zmiany

Przykładowy plik Clean.cmd

Wpisz własne ścieżki dla katolugów ImageFile oraz MountDir

Cytat

Dism /Mount-Image /ImageFile:d:\windows11-26H1\sources\install.wim /index:1 /MountDir:d:\mount
Dism /Image:d:\mount /cleanup-image /startcomponentcleanup /ResetBase
Dism /Unmount-Image /MountDir:d:\mount /Commit

Najnowsze aktualizacje dodają gigabajty śmieci związanych z AI, przez to system tak puchnie.

Orginalny pl-pl_windows_11_consumer_editions_version_25h2_updated_feb_2026_x64_dvd_c975b6ac.iso z microsoftu to Size - 7.7GB

Matmide lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Achon napisał(a):

Po zaktualizowaniu obrazu install.wim najnowszymi aktalizacjami, musisz go oczyścić z tych starych aktualizacji.

Montujesz, Czyścisz, zapisujesz zmiany

Przykładowy plik Clean.cmd

Wpisz własne ścieżki dla katolugów ImageFile oraz MountDir

Najnowsze aktualizacje dodają gigabajty śmieci związanych z AI, przez to system tak puchnie.

Orginalny pl-pl_windows_11_consumer_editions_version_25h2_updated_feb_2026_x64_dvd_c975b6ac.iso z microsoftu to Size - 7.7GB

Sprawdzę a jest jakiś lepszy sposób kompresji do ESD niż NTLite?

Opublikowano

Przecież komenda DISM /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup pięknie czyści, a jeszcze piękniej z przełącznikiem /resetbase, ale tego nawet nie używam, bo to już bardziej ryzykowne.

Do kompresji używam tego, ale nie wiem jak to się ma do NTlite. Sprawdź sobie, czy nie skompresuje lepiej, ale ostrzegam - CPU dostaje ostro w d00pę. Nic mi tak go jeszcze nie rozgrzało jak ten programik :E 

Opublikowano
13 minut temu, Widzior napisał(a):

Przecież komenda DISM /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup pięknie czyści, a jeszcze piękniej z przełącznikiem /resetbase, ale tego nawet nie używam, bo to już bardziej ryzykowne.

Do kompresji używam tego, ale nie wiem jak to się ma do NTlite. Sprawdź sobie, czy nie skompresuje lepiej, ale ostrzegam - CPU dostaje ostro w d00pę. Nic mi tak go jeszcze nie rozgrzało jak ten programik :E 

Hm, daj przykład ile waży install.wim i po konwersji do install.esd? 

Opublikowano
32 minuty temu, Widzior napisał(a):

Widzę ze NTLite robi dokładnie to samo to co polecenie jak da czyszczenie DISM.

Opublikowano
4 godziny temu, Matmide napisał(a):

Widzę ze NTLite robi dokładnie to samo to co polecenie jak da czyszczenie DISM.

Tak, sam używam w NTLite, i biorę zawsze tą opcje hardcore czyszczenia kopii zapasowych aktualizacji. Nie pamiętam już nazwy, ale są 2 do wyboru. Ta lajtowa niewiele zmniejsza i nie ma sensus jej w ogóle używać. Obrazy ISO wiktorynka, który nie czyścił WinSxS, potrafiło mi zmniejszyć o prawie 2GB.

Opublikowano
Godzinę temu, Widzior napisał(a):

Tak, sam używam, i biorę zawsze tą opcje hardcore, nie pamiętam już nazwy, ale są 2 do wyboru. Ta lajtowa niewiele zmniejsza i nie ma sensus jej w ogóle używać. Obrazy ISO wiktorynka, który nie czyścił WinSxS, potrafiło mi zmniejszyć o prawie 2GB.

Aaa, dobra, wygląda że Ci na forum [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], mają coś lepszego od NTLite, napisałęm tam, dam znać co napiszą.