Skocz do zawartości

Aktualizacja Windows 11 Insider Preview Build 28000 do 28020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbuję zaktualizować Windows 11 Insider Preview Build 28000 do 28020, przez Windows Update ściąga najnowszą wersję i instaluje ale po restarcie ciągle jest Build 28000, w końcu straciłem cierpliwość i ściągnąłem obraz ISO: Windows 11 Insider Preview Build 28020 i postanowiłem tak zainstalować najnowszy Build, ale tu też problem. Mianowicie zainstalować można ale w momencie instalacji: „Wybierz elementy do zachowania” mam tylko opcję: Nic, pozostałych dwóch: Zachowaj pliki osobiste i aplikacje i Zachowaj tylko pliki osobiste, nie można zaznaczyć, tak jak na dołączonym zrzucie ekranu. Jak to przeskoczyć nie chce mi się wszystkiego instalować od nowa i kopiować pliki osobiste na pendrive, troszkę ich jest. Ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną i jak to obejść ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Mieszasz, jak Kubuś grochówkę.

28000 to nie to samo, co 28020. Nie zaktualizujesz.

Cytat

Podsumowanie: obecnie są dwie kompilacje bazowe
1. 28000.1 = brak „bomby czasowej”, akceptuje poprawki Retail wydane dla arm64, to samo dotyczy amd64, poprawki pochodzą z gałęzi Retail, ale dystrybucja jest mieszana: obie nie są GA, arm64 jest dostępne w wersji 28000.1+, amd64 nie jest dostępne jako aktualizacja ani uaktualnienie
2. 28000.4 = wersja z „bombą czasową”, akceptuje poprawki Canary Channel, a EP podnosi ją do 28020, ta jest przeznaczona dla prawdziwego Canary i Insidera

28000.1     to nowa platforma Bromine

28000.4 --> 28020  to stara platforma Germanium

--------------------------------

28000.1635 oficjalnie nie wyszedł, nieoficjalne poprawki są na UUUPDUMP

Opublikowano

Jeżeli 28000 to nie to samo, co 28020 i są to dwie różne kompilacje bazowe,  to czemu ciągle wyświetla mi się aktualizacja ?

Opublikowano

Sprawdź dokładnie wartość po kropce 1 cz 4?

winver.exe

28000.1  -  RP channel

28000.4   - Canary Insider channel

Na 100% masz 28000.4 , czyli wersja insider Canary, wtedy znajduje właściwą aktualizację 28020.1611

(Podziękuj microsoftowi, że tak miesza/zmienia numery w kanałach insider 26100->26120,  26200->26220. 28000->28020)

A jak aktualizacja nie wchodzi, to próbuj naprawić system.

Cytat

DISM /Online /Cleanup-Image / RestoreHealth
sfc /scannow

-----------

A nie lepiej zainstalować normalny system, niż babrać się w takim, co ma timebomb?

Cytat
Kompilacja
Windows 11 Insider Preview Build 28020 (w kanale Canary) posiada zaimplementowany mechanizm "timebomb" (czasowego wygaśnięcia), co jest standardem w testowych wersjach systemu. 
Oto kluczowe informacje:
  • Data wygaśnięcia (Timebomb): Build 28020.1362 i pochodne (np. 28020.1611) wygasają 11 sierpnia 2026 r..
  • Skutki wygaśnięcia: Po tej dacie system zacznie prawdopodobnie uruchamiać się ponownie co kilka godzin, a ostatecznie może przestać się uruchamiać.
  • Zalecenia: Aby uniknąć problemów, należy regularnie aktualizować system do najnowszej wersji udostępnianej przez Microsoft w kanale Canary. 

Opublikowano

Sprawdzając w informacjach o systemie, mam jednak: Windows 11 Insider Preview Build 28020, zaktualizował się, tylko z prawej strony pulpitu i w Windows Update niepoprawnie jest wyświetlana kompilacja. Microsoft pisze o tym błędzie ma to być poprawione w ciągu najbliższych dni.