Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam  Wszystkich😉 potrzebuje pomocy mam laptop della XPS 15  7590 procesori9-9980HK / 32GB ram hynix DDR4-2666 /Dysk Samsung 980 PRO1TB wit Heatsink / Grafiki są dwie zintegrowana UHD Graphics 630 i Nvidia GTX1650 / sieciowa to Killer wi-fi 6 AX1650.

chciałbym  za instalować dwa systemy win11 i win7 zrobiłem Rufusem pendriwy 11idzie bez problemu gorzej z tą siódemką😆 proszę o podpowiedz czy  7 pójdzie na tym kompie, jak tak to proszę o jakieś linki co pobrać i jak zrobić, win 7 będzie wykorzystywany do interfejsu diagnostycznego do testowania  aut więc wymagań większych  nie ma z góry dzięki za pomoc  Pozdrawiam :)

Posted
39 minut temu, TheStraight napisał(a):

A  z ciekawości jakie to oprogramowanie do interfejsu nie obsługuje Windowsa 10/11 w nowych wersjach?
Bo wydaje mi się że tu grubo piratem leci.

Niekoniecznie pirat. Stare interfejsy do starych samochodów nie maja sterowników do W10 i W11

Posted
4 godziny temu, TheStraight napisał(a):

Hmm a to nie można kupić nowego interfejsu obsługującego stare samochody? :D

Proszę nie zaśmiecaj tematu postami nie na temat🤨

Próbowałem  różnych obrazów win 7 tworze bootowany paluszek rufusem  4.11  pod GPT  pliki instalacyjne się ładują ale jak dochodzi do logo Starting Windows komp się wiesza instalacja stoi dęba. 

wyczytałem ze można użyć instalatora z win 10 Alternatywne pliki wspomagające instalację w najnowszych komputerach (UEFISeven, bootmgfw.efi z Flashboot Pro) Ale nie wiem jak to dodać do obrazu i czy to w ogóle pomoże proszę znawców tematu o podpowiedz🙂

iso jakie próbowałem:Win7SP1x64Pro-25.02.2023-Intel_A2B110FF28654F69577C3594025E0583

Win7SP1x64ProEmb_final_no_drivers_05.01.2025_C1B7C2DC5E3B3D1727A54C59AA15F3D0

pl_windows_7_professional_with_sp1_x64_dvd_u_676944 orginalne iso

Używałem też programu Gigabyte Windows installation tool  żeby dodać sterowniki Nvme i usb do obrazu ciągle mam ten sam efekt.

Posted

Użycie instalatora od W10 może pomóc . Oto jak to zrobić. Rufusem robisz pendriva z instalką Windows 10 następnie podmieniasz plik na pendrivie instal esd na instal wim z obrazu Windows 7. Iso windows 7 musisz rozpakować aby wydobyć instal wim. Jeżeli ten laptop ma możliwość to zamiast GPT użyj MBR Win 7 lepiej się instaluje. Oczywiście w biosie musisz przełączyć na Legacy lub CSM jeżeli jest taka możliwość. Pendriwa też robisz pod MBR. Kolega wyżej dobrze proponuje kup jakiegoś używanego laptopa na procku i5 3320 do tego ssd i będzie śmigać. jeżli chcesz nowszy to lepiej do 6 generacji bo z 7 też mogą być kłopoty nie tak wielkie ale zawsze