olo320i Posted January 18 Report Posted January 18 Hejka. Potrzebuję podpisać sterownik nvme dla visty. Po długich poszukiwaniach i testach w końcu znalazłem sterownik który działa i sie normalnie instaluje ale sterownik nie ma podpisu cyfrowego co powoduje że ponowne uruchomienie komputera jest możliwe tylko z wyłączonym sprawdzaniem podpisu. Wiem że istnieją programy którymi to można zrobić. Czy ktoś tu z szanownych użyszkodników forum posiada taki program który takie coś ogarnie i jest prosty w obsłudze jak konstrukcja gwoździa? Kocurek likes this Quote
RIcoRicowski Posted January 18 Report Posted January 18 4 minutes ago, olo320i said: Hejka. Potrzebuję podpisać sterownik nvme dla visty. Po długich poszukiwaniach i testach w końcu znalazłem sterownik który działa i sie normalnie instaluje ale sterownik nie ma podpisu cyfrowego co powoduje że ponowne uruchomienie komputera jest możliwe tylko z wyłączonym sprawdzaniem podpisu. Wiem że istnieją programy którymi to można zrobić. Czy ktoś tu z szanownych użyszkodników forum posiada taki program który takie coś ogarnie i jest prosty w obsłudze jak konstrukcja gwoździa? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam nadzieję, że któryś z linków okaże się pomocny. Quote
Widzior Posted January 18 Report Posted January 18 Co to za bzdury? Na Vista i 7 bez problemu idzie używać sterowników bez podpisu i nic się nie dzieje po restarcie. Sam tak długo używałem sterów NVMe na Win7. A na WIn10 wystarczy włączyć kompa w trybie bez sprawdzania podpisów, zainstalować takie stery, potem już przy normalnym rozruchu one są i działają normalnie. piosylant and brygada69 like this Quote
olo320i Posted January 18 Author Report Posted January 18 U ciebie działa a u mnie nie chce. Mam moda zrobionego na to aby sterownik od 7ki do grafiki rtx3070 działał na vista i myślę że ten mod coś narobił. Do tej pory wszystko działało tak jak piszesz ale teraz ten jedyny ostatni sterownik do mnve mi coś krzaczy. Przy wymuszonej instalacji tego sterownika przez menadżer urządzeń sterownik sie zainstalował ale po chwili wywaliło to okienko z informacją że sterownik nie posiada podpisu. I od tego momentu vista uruchamia sie tylko w trybie wyłączonego sprawdzania podpisów. Nie chcę już nic więcej mieszać. Chciałbym po prostu podpisać ten sterownik co mam. Mam nawet jedno narzędzie/program do tego ale jest tylko po chińsku. Uruchamia się normalnie i dalej nie da sie tego używać bo trudno zgadywać co te szlaczki chińskie znaczą. Dlatego pytam o inną alternatywę aby ten podpis zrobić. Quote
piosylant Posted February 17 Report Posted February 17 1. Daj link do tego sterownika, który działa i nie ma podpisu. 2. Czy sterownik RTX jest oficjalny? 3. No i co to za mod? Quote
olo320i Posted February 22 Author Report Posted February 22 Masz tu link do tego moda. Po angielsku musisz sobie poradzić. mod działa bo go używam. działa od pierwszego możliwego sterownikiem dla RTX z serii 30 do ostatniego. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kocurek Posted February 22 Report Posted February 22 @olo320i stworzyłem instalator do podpisanych sterowników NVIDIA RTX 30XX, które używam z powodzeniem. Instalator na pewno jest w .iso w katalogu Dodatki: Ew. może w temacie znajdziesz link: Quote
olo320i Posted February 23 Author Report Posted February 23 Spoko ale mnie był potrzebny podpisany sterownik nvme dla visty a nie dla windows 7. W linku który podałem jest mod aby sterownik grafiki dla RTX30XX od w7 zadziałał na windows Vista. i ten mod działa ale krzaczył sie ze sterownikiem od nvme. Więc najpierw zainstalowałem sterownik od nvme a potem mod na grafikę i teraz działa bez problemu. Vista jest niestety kapryśna i na moim kompie mogę ją zaktualizować łatkami od server 2008 tylko do czerwca 2024 a każda kolejna łatka powoduje śmierć systemu. Na starym gracie antyku aktualizacje idą do końca do stycznia 2026 a na nowoczesnym kompie juz nie. Quote
Kocurek Posted February 23 Report Posted February 23 Rozumiem, nigdy nie miałem problemu z niepodpisanymi sterownikami NVMe w Windows 7. Jak jest na Vista nie wypowiem się, chociaż system 7 to bardziej dopracowana Vista. Quote
olo320i Posted February 23 Author Report Posted February 23 Żeby było ciekawiej to sterownik nvme działa na vista tylko gdy system jest na dysku sata a sterownika potrzebujesz aby vista widziała inne dyski nvme które są podłączone w komputerze. Gdy próbuje zainstalować vistę na dysku nvme z użyciem sterownika który teoretycznie działa, to mi wywala całą instalację po pierwszym restarcie. Także vista kapryśna jest. zen888 likes this Quote
zen888 Posted March 1 Report Posted March 1 W dniu 23.02.2026 o 20:56, olo320i napisał(a): Żeby było ciekawiej to sterownik nvme działa na vista tylko gdy system jest na dysku sata a sterownika potrzebujesz aby vista widziała inne dyski nvme które są podłączone w komputerze. Gdy próbuje zainstalować vistę na dysku nvme z użyciem sterownika który teoretycznie działa, to mi wywala całą instalację po pierwszym restarcie. Także vista kapryśna jest. Dzieje się tak dlatego, że nie wystarczy zintegrować (lub wczytać podczas pierwszego bootowania) sterownik nvme z instalką Visty. Ja z tym problemem spotkałem się próbując zainstalować Windows 7 na dysku nvme (w trybie sata). System nie chciał działać. Dopiero jak pobrałem ze strony Gigabyte specjalne narzędzie (Windows Image Tool), które oprócz sterownika zintegrowało z instalką również 2 poprawki: Windows6.1-KB2990941-v3-x64.msu i Windows6.1-KB3087873-v2-x64.msu. Dopiero wtedy Windows 7 widział dyski nvme podczas instalacji. Kocurek likes this Quote
olo320i Posted March 2 Author Report Posted March 2 Obrazów Visty mam kilka, jeden pobrany z tego forum od Nikka finał gdzie wszystkie poprawki dla visty jakie wyszły są zintegrowane, a drugi z innego forum od adguard gdzie wszystkie poprawki dla visty i dodatkowo te dla serwer 2008 do stycznia 26 są zintegrowane. Do tego sterowniki dodane za pomocą flashboot i jak do tej pory żadna modyfikacja nie zadziałała. Działa na sata dysku a jak zrobię na dysku nvme to po pierwszym restarcie nie wstaje i nie dokańcza instalacji. Próbowałem sklonować całą partycję z działającym systemem z dysku sata na nvme ale tutaj pojawiają się kolejne inne problemy. Dałem se spokój. Quote
Recommended Posts