tomaszekx Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia Typ procesora DualCore AMD A6-9220e, 1800 MHz (18 x 100) Nazwa płyty głównej Lenovo IdeaPad Slim 1-14AST-05 Mikroukład płyty głównej AMD Kern, AMD K15.7 Pamięć fizyczna 3488 MB (DDR4 SDRAM) Próba instalacji win 10 na czysto na dysku WD PC SN740 SDDPNQD-256G-1102 : 256,0 GB. Dysk w biosie widoczny,podczas instalki krzyczy o sterownik. I tu zagwozdka,bo żadnych sterów nie widzi. Sterowniki IRST ściągane różne wersje,brak reakcji,nie widzi instalator. Może ktoś podpowie i poratuje wiedzą co z tym zrobić? Będę wdzięczny za rzeczowe informacje. Cytuj
Widzior Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia W intelach problemem jest często brak IRST VMD, na AMD jest odpowiednik, ale chyba zawarty w sterownikach AMD RAID. Weź je sprawdź, albo poszukaj w BIOSie w Advanced, czy nie masz do wyłączenia kontrolera VMD. Cytuj
RIcoRicowski Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 11 minutes ago, tomaszekx said: Sterowniki IRST ściągane różne wersje,brak reakcji,nie widzi instalator. Może ktoś podpowie i poratuje wiedzą co z tym zrobić? Będę wdzięczny za rzeczowe informacje. Dlaczego do sprzętu na chipsecie AMD próbujesz użyć sterowników do chipsetów Intela? Cytuj
tomaszekx Opublikowano 12 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia a jakie są do amd? bo nie widzę Cytuj
Widzior Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 15 minut temu, tomaszekx napisał(a): a jakie są do amd? bo nie widzę O matko, to badziewie ma eMMC dysk, to nie dziwne, że są problemy. Przy takich wynalazkach korzysta się z partycji recovery, która ma niezbędne sterowniki, albo ściąga je ze strony producenta - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Prawdopodobnie brakuje tego - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Poświęciłem się, bo to plik exe, którego normalnie nie da się wypakować. Masz tu wypakowane pliki drivera - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
tomaszekx Opublikowano 12 Stycznia Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia Dzięki @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale byłem na stronie tego badziewia,testowałem wszystkie,łącznie z tymi,które zapodałeś,ale tyłek zbity. Ten badziew ma orginalnie dysk eMMC, a dopiero teraz widzę nvme. Więc chyba to nie zadziała.Trudno,trzeba szukać innego dysku. Cytuj
Widzior Opublikowano 12 Stycznia Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia Sam się zakręciłem, zapomniałem, że piszesz, że próbujesz zainstalować na NVMe SN740, a widzę teraz, że lap ma slot na m.2 2242. Możliwe, że w tym wynalazku nie ma możliwości bootowania z tego slotu. Mam tak samo w starym Lenovo ThinkPad. Kupiłem adapter na dysk 2,5" w miejsce zatoki DVD i się okazało, że nie idzie z niej bootować systemu z HDD/SSD (DVD widzi, dysków nie). Może tu być podobnie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] EDIT: Teraz doczytałem, że są chyba dwie wersje - albo samo eMMC, albo sam m.2 NVMe, więc jak masz NVMe, bez eMMC, to już nic nie wiem. Poszukaj w BIOSie tego VMD albo znajdź sterowniki, bo pewnie tu jest po drodze jakiś posrany kontroler. Znalazłem takie coś - przedostatni sterownik WD SES (w środku jest WDC SCSI Architecture Model (SAM) WDM driver) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi