Skocz do zawartości

Laptop Lenovo Slim 1-14AST-05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Typ procesora                                     DualCore AMD A6-9220e, 1800 MHz (18 x 100)
      Nazwa płyty głównej                               Lenovo IdeaPad Slim 1-14AST-05
      Mikroukład płyty głównej                          AMD Kern, AMD K15.7
      Pamięć fizyczna                                   3488 MB  (DDR4 SDRAM)

Próba instalacji win 10 na czysto na dysku WD PC SN740 SDDPNQD-256G-1102 : 256,0 GB.

Dysk w biosie widoczny,podczas instalki krzyczy o sterownik.
I tu zagwozdka,bo żadnych sterów nie widzi.
Sterowniki IRST ściągane różne wersje,brak reakcji,nie widzi instalator.

Może ktoś podpowie i poratuje wiedzą co z tym zrobić?

Będę wdzięczny za rzeczowe informacje.

Opublikowano

W intelach problemem jest często brak IRST VMD, na AMD jest odpowiednik, ale chyba zawarty w sterownikach AMD RAID. Weź je sprawdź, albo poszukaj w BIOSie w Advanced, czy nie masz do wyłączenia kontrolera VMD.

Opublikowano
11 minutes ago, tomaszekx said:

Sterowniki IRST ściągane różne wersje,brak reakcji,nie widzi instalator.

Może ktoś podpowie i poratuje wiedzą co z tym zrobić?

Będę wdzięczny za rzeczowe informacje.

Dlaczego do sprzętu na chipsecie AMD próbujesz użyć sterowników do chipsetów Intela? 🤔

Opublikowano
15 minut temu, tomaszekx napisał(a):

a  jakie są do amd? bo nie widzę😀

O matko, to badziewie ma eMMC dysk, to nie dziwne, że są problemy. Przy takich wynalazkach korzysta się z partycji recovery, która ma niezbędne sterowniki, albo ściąga je ze strony producenta - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Prawdopodobnie brakuje tego - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. Poświęciłem się, bo to plik exe, którego normalnie nie da się wypakować. Masz tu wypakowane pliki drivera - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Dzięki @[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale byłem na stronie tego badziewia,testowałem wszystkie,łącznie z

tymi,które zapodałeś,ale tyłek zbity😀.

Ten badziew ma orginalnie dysk eMMC, a dopiero teraz widzę nvme.

Więc chyba to nie zadziała.Trudno,trzeba szukać innego dysku.

Opublikowano

Sam się zakręciłem, zapomniałem, że piszesz, że próbujesz zainstalować na NVMe SN740, a widzę teraz, że lap ma slot na m.2 2242. Możliwe, że w tym wynalazku nie ma możliwości bootowania z tego slotu. Mam tak samo w starym Lenovo ThinkPad. Kupiłem adapter na dysk 2,5" w miejsce zatoki DVD i się okazało, że nie idzie z niej bootować systemu z HDD/SSD (DVD widzi, dysków nie). Może tu być podobnie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

EDIT: Teraz doczytałem, że są chyba dwie wersje - albo samo eMMC, albo sam m.2 NVMe, więc jak masz NVMe, bez eMMC, to już nic nie wiem. Poszukaj w BIOSie tego VMD albo znajdź sterowniki, bo pewnie tu jest po drodze jakiś posrany kontroler.

Znalazłem takie coś - przedostatni sterownik WD SES (w środku jest WDC SCSI Architecture Model (SAM) WDM driver) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]