pawelek1980 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Witam, kupiłem laptop Lenovo IdeaPad 510-15ISK Problem jest taki że po odłączeniu ładowarki cały czas mruga ekran. Jak się nic nie robi to przestaje ale wystarczy wejść w eksploratora plików i znów mruga, po podłączeniu z powrotem do ładowarki problem znika do ponownego odłączenia zasilania, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie sterowniki mam najnowsze, zresztą tak się dzieje nawet przy instalowaniu nowego systemu, w BIOS też jest ten problem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
FILAGOL Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Dzień Dobry @pawelek1980 Po opisie przypuszczam, że albo jest uszkodzona karta graficzna, lub może lutowanie gdzieś "puściło" i będzie wymagany rebbaling układu graficznego. Ewentualnie to problem matrycy lub taśmy od matrycy (brak pełnego styku matryca płyta główna). Rozebrałbym na Twym miejscu laptopa i sprawdził, czy taśma jest cała i dobrze podłączona. Dodatkowo bym podłączył zewnętrzny monitor do laptopa i sprawdził, czy również wtedy miga. Jeżeli tak, to problem z układem graficznym, jeżeli nie, to matryca i/lub taśma. Pozdrawiam Cytuj
dna111 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 3 godziny temu, FILAGOL napisał(a): Dodatkowo bym podłączył zewnętrzny monitor do laptopa i sprawdził, czy również wtedy miga. Jeśli i wtedy miga to goń facet do sklepu i wymień na nie wadliwy ,oczywiście jeśli masz gwarancję ? Spróbuj nie zaszkodzi a może pomoże ? Cytuj
Widzior Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Najważniejsze pytanie - jaki jest stan baterii? Skoro działa na zasilaczu bez problemu, to nie jest to problem żadnych zimnych lutów, taśmy czy układu graficznego, a możliwe, że bateria jest już trupem i siada stabilizacja podświetlenia matrycy. Ewentualnie przetwornica DC/DC, która napięcie baterii podnosi do 19/20V dla głównej linii zasilającej. Cytuj
christopher732 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Jak ci się chcę i potrafisz to spróbuj wypiąć baterie i uruchom laptop tylko na zasilaczu, jeśli obraz jest idealny to bateria do wymiany. Biorę jeszcze pod uwagę tor zasilania niskonapięciowego , to część elektroniki w laptopie, która zamienia energię z baterii na stabilne, niskie napięcie dla ekranu. Wystarczy w tym układzie jeden słaby kondensator, żeby na baterii ekran mrugał a na zasilaczu był idealny. Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Godzinę temu, christopher732 napisał(a): Jak ci się chcę i potrafisz to spróbuj wypiąć baterie i uruchom laptop tylko na zasilaczu, jeśli obraz jest idealny to bateria do wymiany. Biorę jeszcze pod uwagę tor zasilania niskonapięciowego , to część elektroniki w laptopie, która zamienia energię z baterii na stabilne, niskie napięcie dla ekranu. Wystarczy w tym układzie jeden słaby kondensator, żeby na baterii ekran mrugał a na zasilaczu był idealny. Czyli jeśli kupię nową baterię to nadal może ekran mrugać? Udało mi się odpiąć baterię i włączyłem na zasilaczu i wszystko jest ok, myślę że to bateria. Cytuj
dna111 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 To wszycho jasne bateria sprawiała problem . Raczej nie a na wyjętej baterii podłączyłeś poprzez hdmi czy co tam masz do tv lub monitora ?> I czy wtedy mruga ? Cytuj
Widzior Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 57 minut temu, pawelek1980 napisał(a): myślę że to bateria 35 minut temu, dna111 napisał(a): To wszycho jasne bateria sprawiała problem . Żebyście się nie zdziwili po zakupie nowej baterii A czemu, to napisałem wyżej w ostatnim zdaniu. Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 19 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 zamówiłem już baterię,dam znać czy pomogło. Kochani,niestety ale po zmianie baterii dalej to samo, dla mnie taki laptop to śmieć, muszę się go pozbyć i kupić coś innego. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wesołych świąt. FILAGOL lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi