Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, kupiłem laptop Lenovo IdeaPad 510-15ISK

Problem jest taki że po odłączeniu ładowarki cały czas mruga ekran. Jak się nic nie robi to przestaje ale wystarczy wejść w eksploratora plików i znów mruga, po podłączeniu z powrotem do ładowarki problem znika do ponownego odłączenia zasilania, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wszystkie sterowniki mam najnowsze, zresztą tak się dzieje nawet przy instalowaniu nowego systemu, w BIOS też jest ten problem. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Dzień Dobry @pawelek1980

Po opisie przypuszczam, że albo jest uszkodzona karta graficzna, lub może lutowanie gdzieś "puściło" i będzie wymagany rebbaling układu graficznego.

Ewentualnie to problem matrycy lub taśmy od matrycy (brak pełnego styku matryca płyta główna).

Rozebrałbym na Twym miejscu laptopa i sprawdził, czy taśma jest cała i dobrze podłączona.

Dodatkowo bym podłączył zewnętrzny monitor do laptopa i sprawdził, czy również wtedy miga.

Jeżeli tak, to problem z układem graficznym, jeżeli nie, to matryca i/lub taśma.

Pozdrawiam

Posted
3 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Dodatkowo bym podłączył zewnętrzny monitor do laptopa i sprawdził, czy również wtedy miga.

Jeśli i wtedy miga to goń facet do sklepu i wymień na nie wadliwy ,oczywiście jeśli masz gwarancję ?

Spróbuj nie zaszkodzi a może pomoże ?

Posted

Najważniejsze pytanie - jaki jest stan baterii? Skoro działa na zasilaczu bez problemu, to nie jest to problem żadnych zimnych lutów, taśmy czy układu graficznego, a możliwe, że bateria jest już trupem i siada stabilizacja podświetlenia matrycy. Ewentualnie przetwornica DC/DC, która napięcie baterii podnosi do 19/20V dla głównej linii zasilającej.

Posted

Jak ci się  chcę i potrafisz  to spróbuj  wypiąć baterie i uruchom  laptop tylko na zasilaczu, jeśli obraz jest idealny to bateria do wymiany.

Biorę jeszcze pod uwagę tor zasilania niskonapięciowego , to część elektroniki w laptopie, która zamienia energię z baterii na stabilne, niskie napięcie dla ekranu.

Wystarczy w tym układzie jeden słaby kondensator, żeby na baterii ekran mrugał a na zasilaczu był idealny.

Posted
Godzinę temu, christopher732 napisał(a):

Jak ci się  chcę i potrafisz  to spróbuj  wypiąć baterie i uruchom  laptop tylko na zasilaczu, jeśli obraz jest idealny to bateria do wymiany.

Biorę jeszcze pod uwagę tor zasilania niskonapięciowego , to część elektroniki w laptopie, która zamienia energię z baterii na stabilne, niskie napięcie dla ekranu.

Wystarczy w tym układzie jeden słaby kondensator, żeby na baterii ekran mrugał a na zasilaczu był idealny.

Czyli jeśli kupię nową baterię to nadal może ekran mrugać?

Udało mi się odpiąć baterię i włączyłem na zasilaczu i wszystko jest ok, myślę że to bateria. 

Posted

To wszycho jasne bateria sprawiała problem .

Raczej nie a na wyjętej baterii podłączyłeś poprzez hdmi czy co tam masz do tv lub monitora ?> I czy wtedy mruga ?

Posted
57 minut temu, pawelek1980 napisał(a):

myślę że to bateria

35 minut temu, dna111 napisał(a):

To wszycho jasne bateria sprawiała problem .

Żebyście się nie zdziwili po zakupie nowej baterii :E A czemu, to napisałem wyżej w ostatnim zdaniu.

Posted

zamówiłem już baterię,dam znać czy pomogło.

Kochani,niestety ale po zmianie baterii dalej to samo, dla mnie taki laptop to śmieć, muszę się go pozbyć i kupić coś innego. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wesołych świąt.

FILAGOL likes this