wlodarek1 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Dopóki używałem w wersji 24h2 nie było problemu z dostępem do partycji Windows z poziomu Linuxa . Trzy tygodnie temu zainstalowałem na czysto najnowszą wersję 25 H2 i teraz problem jest . Gdy siedząc na Linuxie chcę wyświetlić zawartość partycji Windows to pyta o hasło . Podaję hasło które ustaliłem instalując Linuxa ale to nie pomaga . Podaję PIN którym loguje się na Windows ale to też nie pomaga. Funkcja secure boot jest wyłączona w biosie . Instalując najnowsze Windows 11 nie zaznaczyłem opcji szyfrowania dysku . Co więc powinienem zmienić w ustawieniach najnowszego Windows 11 25 H2 aby linuxy miały normalny dostęp do jego partycji tak jak to było przy poprzedniej wersji 24h2 i wersjach wcześniejszych ? Cytuj
zen888 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Spróbuj podać normalne hasło do Windowsa, te które użyłeś przy instalacji 24H2 (albo wcześniejszych, nie PIN ani nie hasło do Linuxa). Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 a nie idzie tam przypadkiem o opcje szybkie uruchamianie. Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 9 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 zen888 - spróbowałem tego co doradzasz , nic nie pomogło . Zauważyłem że w okienku z pytaniem o hasło pisdze o zaszyfrowanym dysku , choć ja szyfrowania nie robiłem . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat a nie idzie tam przypadkiem o opcje szybkie uruchamianie. A gdzie się ustawia tą opcję ? Cytuj
TheStraight Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Sprawdź czy jest zaszyfrowany czy nie. Ty może sam nie robiłeś ale po podłączeniu konta MS potrafi sam go zaszyfrować. Albo w GUI albo w CMD z prawami admina : manage-bde -status (pod Windowsem ofc) Jak nie ma lockera to powinno być : BitLocker Version: None Conversion Status: Fully Decrypted LaptopIpc lubi to Cytuj
christopher732 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 To, że Linux pokazuje komunikat o „zaszyfrowanym dysku”, mimo że nie włączałeś BitLockera, nie oznacza, że coś mogłeś zrobić źle . Od wersji Windows 11 25H2, Microsoft włącza automatyczne szyfrowanie urządzenia (Device Encryption) w coraz większej liczbie konfiguracji , nawet jeśli podczas instalacji nie zaznaczyłeś opcji szyfrowania; i tu jest winowajca. A teraz wyłącz szyfrowanie w PowerShell jako admin komendą (manage-bde -off C:) - wpisz odpowiednią literę dysku. Rozpocznie się odszyfrowywanie dysku i nie skasuje tobie danych, Aby sprawdzić, jak ci idzie odszyfrowanie to komenda manage-bde -status Po wszystkim uruchom ponownie kompa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Aby sprawdzić, jak ci idzie odszyfrowanie to komenda manage-bde -status ? wprowadź odpowiednią literę dysku LaptopIpc i rubel lubią to Cytuj
tokacz Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 dziwne, po podaniu hasła administratora powinieneś bez problemu wejść na dyski ntfs w linuxie. Ja na cachy os żeby mieć pełny dostęp do (zapis/odczyt/usuwanie) musiałem doinstalować ntfs3g oraz żeby łatwo podłączyć dyski w autostarcie polecam gnome-disk-utility Cytuj
LAGUNA Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Linux File Systems for Windows by Paragon Software to unikalne narzędzie, które zapewnia pełny dostęp do woluminów Linux w systemie Windows. Cytuj
wlodarek1 Opublikowano 10 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 Laguna - ten program to może jest i dobry , ale trochę za drogi Może znasz jakiś program o podobnym działaniu , ale tańszy ? Cytat manage-bde -status A skąd mam wiedzieć , kiedy ten proces odszyfrowania się zakończy ? Dzięki wszystkim za porady . Po wykonaniu polecanych komend w power shell teraz mam normalny dostęp do partycji windowsowej z poziomu linuksa , bez pytania o hasło [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
rubel Opublikowano 6 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2025 No niestety na Tails (ver. 7.2) problem jest wciąż.... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] e: To chyba jest problem z Tails... Na innym linuksie (takze bez instalacji na dyskach) wszystko smiga [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi