zen888 Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 6 minut temu, Achon napisał(a): Już jest ale tylko english: Windows 11 25H2 IoT Enterprise ISOs (26200.6584) are now released on the OEM portal. Inne wersje 25H2, w tym polska CONSUMER też już jest ale nie wiadomo czy to ostateczna. Na oficjalnej stronie M$ jeszcze nie ma. Kocurek lubi to Cytuj
Achon Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Consumer już są do pobrania, w tym PL [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 56 minut temu, Achon napisał(a): Już jest ale tylko english: Windows 11 25H2 IoT Enterprise ISOs (26200.6584) are now released on the OEM portal. A to zmienia postać rzeczy - dziękuję za sprostowanie Polska wersja powinna zatem również niedługo się pojawić. Cytuj
MAVERICK75 Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 Witam Was. Pobrałem, zrobiłem bootowalnego pendrive'a i niestety wywala error przy kończeniu przed 1 uruchomieniem. Macie może jakiś pomysł jak to ogarnąć? Pozdrawiam Cytuj
LuckyMan Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 Napisz jaki błąd pokazuje Cytuj
WiesioKa Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 7 godzin temu, MAVERICK75 napisał(a): Witam Was. Pobrałem, zrobiłem bootowalnego pendrive'a i niestety wywala error przy kończeniu przed 1 uruchomieniem. Macie może jakiś pomysł jak to ogarnąć? Pozdrawiam Do wersji 25H2 musisz najnowszego Rufusa . Cytuj
Achon Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 W dniu 25.09.2025 o 17:37, Kocurek napisał(a): Polska wersja powinna zatem również niedługo się pojawić. Popełniłem błędny wpis powyżej. To nie jest edycja LTSC. Podobne, ale nie to samo. Sorki Windows 11 25H2 IoT Enterprise ISOs (26200.6584) are now released on the OEM portal: Kocurek lubi to Cytuj
Matmide Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 Zauważyłem pewien błąd w wersji Standard, a konkretnie że karta Wi-Fi nie działa zaraz po instalacji i trzeba uruchomić ponownie Windowsa i wtedy już działa, na zwykłym Windows 11 25H2 Home takiego problemu nie zauważyłem. W dniu 26.09.2025 o 03:46, MAVERICK75 napisał(a): Witam Was. Pobrałem, zrobiłem bootowalnego pendrive'a i niestety wywala error przy kończeniu przed 1 uruchomieniem. Macie może jakiś pomysł jak to ogarnąć? Pozdrawiam Podaj specyfikę komputera, wróżyć z fusów nie umiemy Kocurek lubi to Cytuj
MAVERICK75 Opublikowano 26 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 11 godzin temu, WiesioKa napisał(a): Do wersji 25H2 musisz najnowszego Rufusa . Witaj, użyłem Rufusa w wersji 4.9 31 minut temu, Matmide napisał(a): Podaj specyfikę komputera, wróżyć z fusów nie umiemy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu jest specyfikacja PC. Leciwy ale jeszcze idzie w coś pograć. Cytuj
Kocurek Opublikowano 26 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Września 2025 3 godziny temu, Matmide napisał(a): Zauważyłem pewien błąd w wersji Standard, a konkretnie że karta Wi-Fi nie działa zaraz po instalacji i trzeba uruchomić ponownie Windowsa i wtedy już działa, na zwykłym Windows 11 25H2 Home takiego problemu nie zauważyłem. Dziękuję za informację. Na chwilę obecną nie mogę jednoznacznie się do tego odnieść - pomimo, że mój komputer posiada kartę Wi-Fi, korzystam z niej jedynie awaryjnie - na co dzień pracuję na połączeniu kablowym. Jeśli po zakończeniu instalacji nie działa od razu Wi-Fi, sugeruję: odczekać ok. 30-60 sekund i spróbować ręcznie połączyć się z siecią w razie braku efektu wykonać restart komputera Na dzień dzisiejszy nie planuję wprowadzać zmian w tym zakresie - to naturalny efekt wyłączenia dostępu do internetu na czas instalacji systemu Windows. Po pojawieniu się pulpitu należy chwilę poczekać (ok. 30-60s), aż zakończą się zadania konfiguracyjne systemu. Pisałem o tym także tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Groszek1962 lubi to Cytuj
Matmide Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 7 godzin temu, Kocurek napisał(a): Dziękuję za informację. Na chwilę obecną nie mogę jednoznacznie się do tego odnieść - pomimo, że mój komputer posiada kartę Wi-Fi, korzystam z niej jedynie awaryjnie - na co dzień pracuję na połączeniu kablowym. Jeśli po zakończeniu instalacji nie działa od razu Wi-Fi, sugeruję: odczekać ok. 30-60 sekund i spróbować ręcznie połączyć się z siecią w razie braku efektu wykonać restart komputera Na dzień dzisiejszy nie planuję wprowadzać zmian w tym zakresie - to naturalny efekt wyłączenia dostępu do internetu na czas instalacji systemu Windows. Po pojawieniu się pulpitu należy chwilę poczekać (ok. 30-60s), aż zakończą się zadania konfiguracyjne systemu. Pisałem o tym także tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest to coś jakby system miał problem z odświeżanie się na bieżąco, jeśli zmienię że chce żeby pasek zadań było po lewej a na środku to dopiero jak coś przypnę to pasek zadań się przesunie. Kocurek lubi to Cytuj
Aamo8 Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 Pobrałem i zainstalowałem zaznaczając w Rufusie tylko konto lokalne. Efekt wszystko OK do pierwszego restartu po instalacji sterowników. Czarny ekran i tylko kursor którym można się pobawić. Godzinne czekanie bez efektu. Pobrałem ponownie (mam dugi system) i w Rufusie zgodnie z zaleceniem nic nie zaznaczałem, instalacja poszła i restarty są OK. Sterowniki i aktualizacje bez problemu więc jest OK. Jedyne moje zmartwienie to Marine Aquarium 3 jako zainstalowany wygaszacz. Kiedy się włączy jako wygaszacz to rybki zostawiają za sobą cień-smugi i po chwili ekran jest w cienie po rybach. Jak uruchmię wygaszacz ze skrótu jest wszystko OK. Kocurek lubi to Cytuj
zen888 Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 11 godzin temu, MAVERICK75 napisał(a): Witaj, użyłem Rufusa w wersji 4.9 Musisz mieć najnowszego Rufusa 4.10. Kocurek lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zapytam, aby wykonać zmianę położenia paska używasz zainstalowanego StartAllBack czy systemowego ? StartAll robi to bez problemu, a przynajmniej na moim PC Pozdrawiam A fakt jest rzeczywiście taki że ustawianie z systemu nie hula ! No więc jeśli chodzi dalej o ustawianie paska zadań, to wydaje mi się że jest instalka StartAllBacka który to program przejmuje ustawienia niektórych funkcji !!! Po odinstalowaniu programu Start.... na pewno systemowe ustawienia będą działać .Sprawdzone A takie samo zachowanie ustawień paska i z programem StartAllBack występuje w innych MODAch systemów Win 11 Pozdrawiam Kocurek lubi to Cytuj
gumish93 Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 1 godzinę temu, Groszek1962 napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zapytam, aby wykonać zmianę położenia paska używasz zainstalowanego StartAllBack czy systemowego ? StartAll robi to bez problemu, a przynajmniej na moim PC Pozdrawiam A fakt jest rzeczywiście taki że ustawianie z systemu nie hula ! Za pomocą domyślnych ustawień nie zmienisz położenia paska zadań . Na, nawet nie zmienisz ikony menu start. Mocno ograniczone opcje konfiguracji są. Ale za pomoc startallback jesteś w stanie więcej zrobić. Pozycja paska, czy też przezroczystość... Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 7 godzin temu, gumish93 napisał(a): Za pomocą domyślnych ustawień nie zmienisz położenia paska zadań . Na, nawet nie zmienisz ikony menu start. Mocno ograniczone opcje konfiguracji są. Ale za pomoc startallback jesteś w stanie więcej zrobić. Pozycja paska, czy też przezroczystość... Można za to za pomocą domyślnych ustawień zmienić położenie ikony menu start - po środku, po lewej. 9 godzin temu, Aamo8 napisał(a): Pobrałem i zainstalowałem zaznaczając w Rufusie tylko konto lokalne. Efekt wszystko OK do pierwszego restartu po instalacji sterowników. Czarny ekran i tylko kursor którym można się pobawić. Godzinne czekanie bez efektu. Pobrałem ponownie (mam dugi system) i w Rufusie zgodnie z zaleceniem nic nie zaznaczałem, instalacja poszła i restarty są OK. Sterowniki i aktualizacje bez problemu więc jest OK. Jedyne moje zmartwienie to Marine Aquarium 3 jako zainstalowany wygaszacz. Kiedy się włączy jako wygaszacz to rybki zostawiają za sobą cień-smugi i po chwili ekran jest w cienie po rybach. Jak uruchmię wygaszacz ze skrótu jest wszystko OK. @Aamo8 - dziękuję za zgłoszenie - jest to dla mnie istotne. Inne osoby, które zainstalowały [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz mają problemy z tym wygaszaczem, przede wszystkim widzą taki glitch: Proszone są o dopisywanie się - planuję dokonać naprawy tego wygaszacza oraz preinstalować go domyślnie w moim motywie Mystic Jungle - to jednak zaawansowany poziom próby naprawy i wymagać będzie sporo testów, bo mamy różne karty graficzne Groszek1962 lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 27 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 Brawo i popieram. Na mich PC i Lapku wiekowym tyka bez zarzutów. Ale trzymam kciuki i czekam na realizacje Twych pomysłów, jak zawsze dla mnie Debest. Pozdrawiam Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 27 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2025 29 minut temu, Groszek1962 napisał(a): Brawo i popieram. Na mich PC i Lapku wiekowym tyka bez zarzutów. Ale trzymam kciuki i czekam na realizacje Twych pomysłów, jak zawsze dla mnie Debest. Pozdrawiam Mam sentyment do tego wygaszacza, teraz szczególny, od kiedy się dowiedziałem, jak wiekowy jest jego autor - rocznik 1949 - i ze względu na wiek porzucił programowanie. Będziemy działać Groszek1962 lubi to Cytuj
Robak82 Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 Mam wersje Standard, na Laptopie i Stacjonarnym . Wszystkie sterowniki i bios najnowsze. Gdy wchodzę w Ustawienia /Personalizacja/Kompozycje, lub System/Informacje, nagle wzrasta użycie procesora i temperatura z 34 do 63 oraz obroty wentyli...? Gdy wychodzę z ustawień wszystko wraca do normy. Czy też to u siebie zauważyliście? Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 28 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 11 minut temu, Robak82 napisał(a): Mam wersje Standard, na Laptopie i Stacjonarnym . Wszystkie sterowniki i bios najnowsze. Gdy wchodzę w Ustawienia /Personalizacja/Kompozycje, lub System/Informacje, nagle wzrasta użycie procesora i temperatura z 34 do 63 oraz obroty wentyli...? Gdy wychodzę z ustawień wszystko wraca do normy. Czy też to u siebie zauważyliście? Dzień dobry, dziękuję za podzielenie się problemem. Czy taki efekt pojawia się na obu komputerach - zarówno na laptopie, jak i na stacjonarnym - czy tylko na jednym z nich? Czy użycie procesora po pewnym czasie nie spada? Cytuj
Robak82 Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 Teraz, Kocurek napisał(a): Dzień dobry - dziękuję za podzielenie się problemem. Czy taki efekt jest na obu komputerach? Zarówno na laptopie jak i stacjonarnym? Czy tylko na jednym z nich? Na obu... I u brata też bo dzwoniłem Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 28 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 3 godziny temu, Robak82 napisał(a): Na obu... I u brata też bo dzwoniłem U mnie spokojnie - chociaż test odbył się na motywie Mystic Jungle... muszą się inni wypowiedzieć - nie używam na co dzień wersji Standard. Poniższy zrzut ekranu pochodzi z mojego systemu z dnia 2025-09-28: Cytuj
Robak82 Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 9 minut temu, Kocurek napisał(a): U mnie spokojnie - chociaż test odbył się na motywie Mystic Jungle... muszą się inni wypowiedzieć - nie używam na co dzień wersji Standard. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak jest do puki nie wyjdę z ustawień... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 28 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 @Robak82 czy masz możliwość zainstalować system jako drugi, na osobnej partycji i zobaczyć, czy bez wgrania Twoich programów też tak jest? Najlepiej na wyłączonym internecie - bo nawet sterowniki mogą mieć wpływ. Widzę tutaj już trochę personalizacji Cytuj
LAGUNA Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 a spróbujcie sobie podmienić na: StartBack Taskbar Kocurek lubi to Cytuj
Robak82 Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 8 minut temu, Kocurek napisał(a): @Robak82 czy masz możliwość zainstalować system jako drugi, na osobnej partycji i zobaczyć, czy bez wgrania Twoich programów też tak jest? Najlepiej na wyłączonym internecie - bo nawet sterowniki mogą mieć wpływ. Widzę tutaj już trochę personalizacji Zawsze jak wgrywam system bez neta, wole sam później dograć stery, czy to na Lapku czy Pc Właśnie wgrałem System ze sterami - Win11 24H2 IoT Enterprise LTSC i tej przypadłości niema Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 28 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 6 minut temu, Robak82 napisał(a): Zawsze jak wgrywam system bez neta, wole sam później dograć stery, czy to na Lapku czy Pc Właśnie wgrałem System ze sterami - Win11 24H2 IoT Enterprise LTSC i tej przypadłości niema To teraz jeszcze należy sprawdzić świeżo zainstalowany: Win11 25H2 IoT Enterprise LTSC Cytuj
ERICs3 Opublikowano 28 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 Witam - pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze. Kolega robak82 zamieścił 3 godziny temu zdjęcie z obciążeniem procesora i szuka przyczyny... Jak ja zobaczyłem to zdjęcie to zrobiłem duże oczy - bo system kocurka u mnie po zainstalowaniu około 10 programów ma około 100 procesów. A na zdjęciu u kolegi widać że 265 - wow. Ja bym stawiał winę za obciążenie procesora w jakimś programie który kolega zainstalował później bo procesor ma do obrobienia około 165 nowych narzuconych potem procesów. Myślę że to nie wina czystego windowsa jako takiego. Pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania problemu. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 28 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Września 2025 26 minut temu, ERICs3 napisał(a): Witam - pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze. Kolega robak82 zamieścił 3 godziny temu zdjęcie z obciążeniem procesora i szuka przyczyny... Jak ja zobaczyłem to zdjęcie to zrobiłem duże oczy - bo system kocurka u mnie po zainstalowaniu około 10 programów ma około 100 procesów. A na zdjęciu u kolegi widać że 265 - wow. @ERICs3 Zdjęcie z 265 procesami pochodzi z mojego dziennego systemu, mam różne programy poinstalowane, jak programy do myszki, klawiatury, płyty głównej, dysków... w tle VirtualBox..., zrzut robiłem akurat jak pracowałem nad Marine Aquarium 3 i testowałem jak się zachowuje - miałem pootwierane różne aplikacje. U kolegi @Robak82 procesów jest: 168. [Dodano] Ooo, widzę, że obaj użytkujemy 9950x3d Faktycznie 10% to sporo - zajrzałbym do zakładki "Procesy" i zobaczył jaki proces zjada aż 10%. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi