Lajkx Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Zainstalowałem system dzień czy dwa po wyjściu i powiem szczerze, jestem zadowolony. Jedyne co mnie drażni to z racji, iż korzystam z M$ Edge to nie wyświetlają się propozycje w pasku adresu, nie wiem gdzie to dorwać i naprawić, bawienie się rejestrem średnio pomaga. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 23 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 14 minut temu, Lajkx napisał(a): Jedyne co mnie drażni to z racji, iż korzystam z M$ Edge to nie wyświetlają się propozycje w pasku adresu, nie wiem gdzie to dorwać i naprawić, bawienie się rejestrem średnio pomaga. U mnie podpowiedzi są - podpowiada mi ostatnio odwiedzone strony - czy podczas pierwszego uruchomienia zaznaczyłeś powyższą opcję? Również użycie programu 0&0 ShutUp może taki problem stworzyć. Pokaż jak powinno to wyglądać prawidłowo co oczekujesz, bo może Tobie chodzi o coś całkiem innego: Nie wiem, dlaczego mi podpowiada tak młode dziewczyny, ale wydaje się działać Cytuj
Lajkx Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 17 godzin temu, Kocurek napisał(a): Również użycie programu 0&0 ShutUp może taki problem stworzyć. Ah, faktycznie. Sprawdze po reboocie systemu, w takim razie nie mam zastrzeżeń co do systemu, działa super i dzięki Wszystko działa tak, jak należy Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 23 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Godzinę temu, Lajkx napisał(a): Ah, faktycznie. Sprawdze po reboocie systemu, w takim razie nie mam zastrzeżeń co do systemu, działa super i dzięki Jak użyłeś 0&0 to poszukaj w opcjach - na pewno coś jest związanego z prywatnością przeglądarki - daj znać jak Ci poszło. Cytuj
MAVERICK75 Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Hejka, zassałem w nocy instalkę tego systemu i jest problem. Niestety kiedy pojawia się kończenie instalacji wywala błąd o treści: "System Windows nie może przygotować komputera do rozruchu w następnej fazie instalacji. Aby zainstalować system, uruchom ponownie instalację". I tak przy każdej próbie instalacji. Robiłem wszystko według opisu, tworzenie dysku bootowalnego i instalacja. Jesteście w stanie coś podpowiedzieć, co mogę robić źle? Może już spotkał się z tym problemem ktoś kto instalował tę wersję? Całą noc się bawiłem i nic. Instalowałem go jako drugi system, na osobnym dysku m.2 nvme. Z góry dzięki za pomoc Marcin B. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 23 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 5 minut temu, MAVERICK75 napisał(a): Hejka, zassałem w nocy instalkę tego systemu i jest problem. Niestety kiedy pojawia się kończenie instalacji wywala błąd o treści: "System Windows nie może przygotować komputera do rozruchu w następnej fazie instalacji. Aby zainstalować system, uruchom ponownie instalację". I tak przy każdej próbie instalacji. Robiłem wszystko według opisu, tworzenie dysku bootowalnego i instalacja. Jesteście w stanie coś podpowiedzieć, co mogę robić źle? Może już spotkał się z tym problemem ktoś kto instalował tę wersję? Całą noc się bawiłem i nic. Instalowałem go jako drugi system, na osobnym dysku m.2 nvme. Z góry dzięki za pomoc Marcin B. Witaj Marcinie - w wiadomości PW jaką do mnie wcześniej napisałeś użyłeś określenia: JG. Czy jesteś pewny, że problem dotyczy mojego wydania LTSC TC? Wydania JG są Pana SROM-otnika, a nie moje. Niezależnie od tego, które konkretnie wydanie używasz - poniżej wrzucam odnośnik do wątku na Reddicie z podobnym problemem - może kroki z tego wątku pomogą i w Twoim przypadku: Cytuj
MAVERICK75 Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 36 minut temu, Kocurek napisał(a): Witaj Marcinie - w wiadomości PW jaką do mnie wcześniej napisałeś użyłeś określenia: JG. Czy jesteś pewny, że problem dotyczy mojego wydania LTSC TC? Wydania JG są Pana SROM-otnika, a nie moje. Niezależnie od tego, które konkretnie wydanie używasz - poniżej wrzucam odnośnik do wątku na Reddicie z podobnym problemem - może kroki z tego wątku pomogą i w Twoim przypadku: To mój błąd. Ja myślałem że to Jego dzieło na początku, stąd ta pomyłka Chodzi o 25H2 a On ma chyba 24H2 English. Po prostu pomyłka z wpisem bo pisałem do Cb i do Niego. Sprawdzę link, jednak jeśli ktoś z forum miał podobny problem lub zna temat to zapraszam do odpowiedzi Będę wdzięczny. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 20 minut temu, MAVERICK75 napisał(a): To mój błąd. Ja myślałem że to Jego dzieło na początku, stąd ta pomyłka Chodzi o 25H2 a On ma chyba 24H2 English. Po prostu pomyłka z wpisem bo pisałem do Cb i do Niego. Sprawdzę link, jednak jeśli ktoś z forum miał podobny problem lub zna temat to zapraszam do odpowiedzi Będę wdzięczny. Dziękuję za doprecyzowanie - w międzyczasie napisz proszę jak robiłeś bootowalny pendrive - za pomocą programu Rufus? Rufus pozwala sformatować pendrive w schemacie partycjonowania MBR albo GPT. Napisz też na jakim komputerze próbujesz dokonać instalacji. Jaki to komputer/laptop i jaka jest jego specyfikacja? Cytuj
MAVERICK75 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 1 minutę temu, Kocurek napisał(a): Dziękuję za doprecyzowanie - w międzyczasie napisz proszę jak robiłeś bootowalny pendrive - za pomocą programu Rufus? Rufus pozwala sformatować pendrive w schemacie partycjonowania MBR albo GPT. Napisz też na jakim komputerze próbujesz dokonać instalacji. Jaki to komputer/laptop i jaka jest jego specyfikacja? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak, wiem GPT. MBR to chyba na Win7 się zakończył. Robiłem jak trzeba wszystko. Znaczy jak zawsze i trzymałem się Twojej instrukcji instalacji tej wersji systemu. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 To co to za sprzęt masz? Cytuj
MAVERICK75 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 2 minuty temu, Kocurek napisał(a): To co to za sprzęt masz? W załączniku masz wszystkie dane o moim PC [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 Dziękuję, Cytat Komputer stacjonarny CPU: Intel Core i5-10600K Płyta główna: ASRock Z490 Pro 4 GPU: NVIDIA RTX 3080 Różne dyski twarde... Czy próbowałeś już, tak jak sugerował wątek na Reddit odpiąć wszystkie inne dyski twarde oprócz tego, na którym chcesz zainstalować system? Cytuj
MAVERICK75 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 11 minut temu, Kocurek napisał(a): Dziękuję, Czy próbowałeś już, tak jak sugerował wątek na Reddit odpiąć wszystkie inne dyski twarde oprócz tego, na którym chcesz zainstalować system? Nie robiłem tego. Musiałbym 49 minut PC rozbierać Myślisz ze to może pomóc? Mam dysk który robił mi problemy ale już poleciał. Niewiem czemu ale w UEFI był widoczny jako UEFI OS (Kingston itd...) Wypiąłem go. Może to też wina tego dysku, bo jak instalowałem system z którego teraz korzystam to ten dysk mieszał. Całą noc siedziałem aż w końcu doszedłem do tego że dysk myli system przez swoją nazwę Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 29 minut temu, MAVERICK75 napisał(a): Nie robiłem tego. Musiałbym 49 minut PC rozbierać Myślisz ze to może pomóc? Nie masz możliwości przynajmniej chwilowego odłączenia zasilania do pozostałych dysków? Trudno powiedzieć, czy akurat w Twoim przypadku to pomoże - wspomniany wątek na Reddicie sugeruje, że odpięcie dysków pomogło w podobnym przypadku. Dysk może być wykrywany jako UEFI OS, bo może być na nim partycja rozruchowa z plikami EFI - pozostałość po innych instalacjach - takie partycje partycje są wykrywane przez płytę główną - może tak jest w Twoim przypadku? Cytuj
MAVERICK75 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 W dniu 24.09.2025 o 03:04, Kocurek napisał(a): Nie masz możliwości przynajmniej chwilowego odłączenia zasilania do pozostałych dysków? Trudno powiedzieć, czy akurat w Twoim przypadku to pomoże - wspomniany wątek na Reddicie sugeruje, że odpięcie dysków pomogło. Dysk może być wykrywany jako UEFI OS, bo może być na nim partycja rozruchowa z plikami EFI - pozostałość po innych instalacjach - takie partycje partycje są wykrywane przez płytę główną - może tak jest w Twoim przypadku? Mam 4 dyski m.2 nvme, 3 SSD SATA, 5 dysków HDD. Faktycznie może to zrobię ale nie dziś chyba. Spróbuję teraz jak ten dysk wypiąłem co przeszkadzał. W dniu 24.09.2025 o 03:30, MAVERICK75 napisał(a): Mam 4 dyski m.2 nvme, 3 SSD SATA, 5 dysków HDD. Faktycznie może to zrobię ale nie dziś chyba. Spróbuję teraz jak ten dysk wypiąłem co przeszkadzał. Pobrałem system ale wypłaszczył mi się w Winrar i 7-zip. Nie mam pojęcia jaki tego powód jest. Jest jakaś lepsza alternatywa w apkach do spakowanych plików? Kocurek lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 Witam. Pozwolę sobie dorzucić moje trzy grosze. Odpięcie dysków to podstawa. Ja na mojej konfiguracji z czterema dyskami. Jeśli przynajmniej dwóch nie odłączę nie ma mowy żebym zainstalował system poprawnie. Miałem też taki przypadek że w biosie musiało być wyłączone wsteczne wsparcie "Legacy" i tryb ustawiony na AHCI a nie EIDE. W przypadku windows 11, ustawienia w biosie mają duże znaczenie... Pozdrawiam i życzę powodzenia. Kocurek lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 A wystarczy z innego systemu albo z livecd typu Strelec wrzucić nowy system na docelowy dysk za pomocą programu WinNTSetup, i co najważniejsze w tym programie sami wybieramy partycję BOOT, więc nic nam instalator nie namiesza, jak mamy dużo dysków. Miliony razy polecałem ten program, bo jest genialny, ale jak widzę ludzie ciągle wolą się pierdzielić z instalacją z pendrive'a i z odpinaniem innych dysków na czas instalacji. Średniowiecze normalnie Achon, Kocurek i stens lubią to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 Ja na przykład nie wiedziałem o istnieniu WinNTSetup. Dziękuję za informacje. Chętnie wypróbuje. Swoja drogą, trzeba powiedzieć, że wszystkie poradniki instalacji choćby na YT mówią tylko o pendrive. Nie spotkałem nigdy poradnika w którym można postawić system z iso. Virtualnych maszyn oczywiście nie liczę bo mówimy o fizycznej instalce. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 5 godzin temu, MAVERICK75 napisał(a): Pobrałem system ale wypłaszczył mi się w Winrar i 7-zip. Nie mam pojęcia jaki tego powód jest. Jest jakaś lepsza alternatywa w apkach do spakowanych plików? Jaki błąd wyświetlają te programy przy próbie rozpakowania? 46 minut temu, Widzior napisał(a): A wystarczy z innego systemu albo z livecd typu Strelec wrzucić nowy system na docelowy dysk za pomocą programu WinNTSetup, i co najważniejsze w tym programie sami wybieramy partycję BOOT, więc nic nam instalator nie namiesza, jak mamy dużo dysków. Miliony razy polecałem ten program, bo jest genialny, ale jak widzę ludzie ciągle wolą się pierdzielić z instalacją z pendrive'a i z odpinaniem innych dysków na czas instalacji. Średniowiecze normalnie Raz próbowałem i coś mi nie szło... moja wersja rozjechany interfejs graficzny miała... będę musiał podejście kolejne zrobić. Filmik poglądowy: Cytuj
stens Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 5 godzin temu, MAVERICK75 napisał(a): Jest jakaś lepsza alternatywa w apkach do spakowanych plików? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 42 minuty temu, ERICs3 napisał(a): Ja na przykład nie wiedziałem o istnieniu WinNTSetup. Ja tym programem stawiam też bootowalne VHD, rewelacja. I nie muszę używać żadnych wirtualnych maszyn. Masz na forum ten program i tutoriale o VHD używając tego programu. Jeden użytkownik stąd go nawet spolszczył. Oczywiście trzeba uważnie go używać i wiedzieć, co się robi, żeby sobie nie namotać na głównej partycji rozruchowej. Najważniejsze, to właściwe i świadome wybranie partycji bootujacej. Kocurek i stens lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 10 godzin temu, Widzior napisał(a): Jeden użytkownik stąd go nawet spolszczył. @Widzior Ten, którego nicka się nie wymawia, czy inny? Cytuj
Widzior Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 33 minuty temu, Kocurek napisał(a): Ten, którego nicka się nie wymawia, czy inny? Inny, ale też go już poznałeś Kocurek lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 Ot przecież ten program widnieje na str. WinClubu od [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w wer PL O ile nie mylę, i właśnie to sprawdzam i jeszcze jest Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 24 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 2 minuty temu, Groszek1962 napisał(a): Ot przecież ten program widnieje na str. WinClubu od [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w wer PL O ile nie mylę, i właśnie to sprawdzam i jeszcze jest @Groszek1962, @Widzior Nie mówcie Szefowi, że taki ignorant ze mnie, jest szansa, że nie zauważy Groszek1962 lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 A tak do rzeczy, swego czasu wpadłem na prosty chłopski sposób by zrobić w PC 5 podstaw Win i każda na innym SSD. Może śmieszne i głupie ale proste, bez ryzyka i strat. Tyle tylko że przed każdym startem wstrzeliwałem się w BIOS i zmieniałem BOOT i i to Działa Proste a cieszy Wita, może kilka słów o tutejszym Modzie, którego testuję kilka dni od jego wydania. Jak dla mnie TYKA i SMIGA BEZ UWAG. Wszystkie peerki pracują prawidłowo, dają się instalować i uruchamiać Bez Uwag, jak chociażby Adobe Re..PhotoSh.. i bardzo spokojnie wersje peerków portable też bez zarzutów.Wszystko co jest w danym momencie dla Win i OFFki się pobiera i aktualizuje Fakt, jak pisano wyżej z otwieraniem pendriwe, ISO czy z napędów zewnętrznych że brak balonika i zapytania co „ robimy " . To Jak dla mnie jest OK, a nawet myślałem że to było zamierzone - to mi odpowiada. Ale spoko przynajmniej w mej OCENIE - zdanie swoje chyba każdemu wolno mieć ----- CZYŻ NIE ? I ogólnie krótko JEST OK I SYSTEM NIEŹLE HULA Tak Trzymać Pozdrawiam. I pozwoliłem sobie wstawić swój wygląd ikon, jeśli nie masz nic przeciw temu ? Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
ERICs3 Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Pytanie do autora. Czy nowa wersja będzie kontynuacją tego co mamy z drobnymi poprawkami i zmianami, czy będzie ona już budowana, zupełnie od nowa, na niedawno wydanym oficjalnie iso 25h2? Pozdro. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 25 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 3 godziny temu, Groszek1962 napisał(a): pozwoliłem sobie wstawić swój wygląd ikon, jeśli nie masz nic przeciw temu ? Nie mam nic przeciwko, a wręcz przeciwnie - miło popatrzeć, że modyfikacja chociaż kilku osobom przypadła do gustu, jak i oglądanie jak inni ją modyfikują dalej - ładnie wygląda co zrobiłeś z ikonami - martwiłbym się tylko, czy taka modyfikacje nie psuje kompatybilności z Windows Update oraz co zwraca poniższa komenda w wierszu poleceń: Cytat sfc /scannow Zwraca błędy/przywraca pliki? O ile ktoś to akceptuje, to w sumie tylko szczegół Czasami swoimi dodatkowymi modyfikacjami jesteście mnie w stanie zainspirować, żebym i standardzie to zaoferował - chociaż z tym jestem ostrożny, bo aktualny poziom jakości już mnie zadowala i muszę uważać, żeby nie przedobrzyć. Rybki w standardzie na wygaszacz ekranu chciałbym dorzucić dla stylu Mystic Jungle, pomimo, że na Virtual Box sprawia problemy. To tylko jeden plik. A wtedy przyda się opinia jak działa na poszczególnych komputerach i czy sprawia problemy - może pojawić się problem z wyświetlaniem na komputerach z kilkoma podłączonymi monitorami... albo nie. [Dodano] 3 godziny temu, ERICs3 napisał(a): Pytanie do autora. Czy nowa wersja będzie kontynuacją tego co mamy z drobnymi poprawkami i zmianami, czy będzie ona już budowana, zupełnie od nowa, na niedawno wydanym oficjalnie iso 25h2? Pozdro. Interesują mnie wyłącznie wydania LTSC - na dzień dzisiejszy oficjalnie nie są dostępne publiczne wersje 25H2 IoT LTSC. Do dnia dzisiejszego nie pojawiło się wydanie IoT LTSC Windows 10 22h2 Mając powyższe na uwadze prawidłowa odpowiedź to: będzie to kontynuacja tego co jest z drobnymi poprawkami i zmianami. Na życzenie, jeżeli pojawi się kolejna wersja - powinienem dać się namówić do wypuszczania plików aktualizacyjnych, żeby nie była wymagana reinstalacja systemu dla kilku drobnych zmian jak np. wygaszacz ekranu z rybkami. Groszek1962 lubi to Cytuj
Groszek1962 Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Myślę tak, że komenda - sfc /scannow Kiedy jej użyć Gdy występują problemy z działaniem systemu Windows. Gdy pojawi się komunikat o tym, że pliki systemowe są uszkodzone. Po zainstalowaniu nowych sterowników lub aktualizacji, które powodują błędy Ot bez objawów wykonam ten scan i nic nie wyświetla, nie wykazuje a aktualizacje pobierają się bez problemów to chyba GIT czyli OK MOD jest OK A moje, no może nie do końca ikonki ale podpasowały to je podstawiam Kocurek lubi to Cytuj
Achon Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 W dniu 25.09.2025 o 14:56, Kocurek napisał(a): oficjalnie nie są dostępne publiczne wersje 25H2 IoT LTSC Czytałem, że oficjalnie nie będzie LTSC 25h2, bo cykl aktualizacji inaczej działa w tym segmencie. Kocurek lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi