Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

instalacja przebiegla pomyslnie  bez zadnych problemow ,na obecna chwile wszystko sie zaktualizowalo ,programy i steam dzialaja t300rs i simsonn pro ,SimHub tez bez problemow   ,system smiga wzorowo i  moge jeszcze dozucic ze ladowanie wyscigow  znaczaco przyspieszylo 

Kocurek lubi to
Opublikowano
35 minut temu, keri38 napisał(a):

instalacja przebiegla pomyslnie  bez zadnych problemow ,na obecna chwile wszystko sie zaktualizowalo ,programy i steam dzialaja t300rs i simsonn pro tez bez problemow ,system smiga wzorowo

Dziękuję za raport - cieszę się.

Tymczasem dotarła do mnie opinia jednej osoby w sieci:

"LTSC nie wymaga żadnych tunningów -.- Wszystkie "tunningi" to pic na wodę, które gdy u jednego działają, u innych mogą zaszkodzić. Do LTSC normalnie można doinstalować Windows Store oraz aplikację Xbox, cała reszta działa tak samo, z tym że nie ma żadnego AI, bloatware i Edge."

Poprosiłem go o link do wersji oryginalnego wydania systemu Windows LTSC bez preinstalowanego Edge.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Po przeczytaniu postów w tym temacie i nagraniu w Rufus obrazu na pendrive,biorę się za instalację systemu na dysku m.2  NVMe.Zobaczymy co się zmieniło w tej wersji 25H2.System zainstalowany z motywem standardowym.Zauważyłem,że w Menu Start jest dwa razy Narzędzie wycinanie: jedno standardowe Windows i drugie z Microsoft Store.Czy tak powinno być lub  jest to celowe i można wybrać które Narzędzie wycinanie wybrać: standardowe Windows,a może to z Microsoft Store?

Kocurek lubi to
Opublikowano
16 godzin temu, lukcio31 napisał(a):

Po przeczytaniu postów w tym temacie i nagraniu w Rufus obrazu na pendrive,biorę się za instalację systemu na dysku m.2  NVMe.Zobaczymy co się zmieniło w tej wersji 25H2.System zainstalowany z motywem standardowym.Zauważyłem,że w Menu Start jest dwa razy Narzędzie wycinanie: jedno standardowe Windows i drugie z Microsoft Store.Czy tak powinno być lub  jest to celowe i można wybrać które Narzędzie wycinanie wybrać: standardowe Windows,a może to z Microsoft Store?

Dziękuję za pytanie - tak, jest to celowy zabieg - aby Użytkownik mógł zdecydować - nieco więcej napiszę, na ten temat, bo jest dla mnie ciekawy.

Początkowo byłem sceptyczny dogrywaniu wersji z Microsoft Store. Po przejściu z Windows 7 na Windows 10 LTSC A-Team - ta wycinarka co jest domyślnie w LTSC pod  klawiszem Print Screen niespecjalnie mnie kupiła. Pewnie zmieniłbym zdanie jakbym zainteresował się i podszkolił jak tego narzędzia używać. Nie czułem jednak potrzeby nauki, bo przez ostatnie 15 lat używałem Greenshota, którego poleciła mi znajoma osoba - siła przyzwyczajeń robi swoje.

Może bym i się przerzucił, ale CHYBA Wycinarka nie ma możliwości opcjonalnego przesyłania na imgur zrzutów ekranu, tak jak Greenshot.

Sytuacja jednak odwróciła się (choć nadal używam Greenshota).

Najpierw córka znajomego zgłosiła mi, że nie ma jej Wycinarki pod klawiszem Print Screen.

Dograłem jej i faktycznie... ta ze Sklepu Microsoft okazała się o jest o wiele lepiej przemyślana i intuicyjna. Wyskakujące okienko, automatyczne zapisanie do folderu... gdybym nie znał Greenshota, to właśnie tego używałbym w systemie.

Pomimo tego przeprowadziłem ankietę wśród społeczności WinClub.pl, bo miałem wątpliwości w jakim kierunku pójść:

Początkowo na podstawie ankiety stwierdziłem, że nic nie zmieniam, ale widząc kolejny żal jednego z Użytkowników - w temacie Pana SROM-otnika - zmieniłem zdanie i na próbę postanowiłem dołączyć do systemu wersję Sklepową Wycinarki.

Skoro jest tyle pytań o nią, a jeszcze ta córka znajomego... bardzo dużo ludzi polubiło Wycinarkę Sklepową i traktują ją obecnie jako jeden z oczywistych elementów, który dobrze działa.

No i rzeczywiście jest niezła.

A czemu zostawiłem wersję oryginalną LTSC? Cóż... według ankiety kilka osób jej używa... 

Jakbym odinstalował, to nie jestem pewny jak Użytkownik, który ją preferuje miałby ją ponownie sam zainstalować.

Zostawiłem wybór - dobrze wytypowałeś powody :)

[Dodano]

Poniżej przykład, dlaczego w tym wydaniu zdecydowałem się włączyć 5% `Ochrony systemu`.

Ja też sobie system ucegliłem testowaniem nowości - i musiałem przywracać 3-miesięczną kopię systemu, bo popsułem sobie rejestr.

Być może jak miałbym włączoną `Ochronę systemu` to nie byłoby tak źle.

Doświadczeni programiści zawsze powtarzają: nie testuj kodu na produkcji - no cóż...

13 godzin temu, Dallin napisał(a):

No aż tak bym nie dramatyzował. System działał przez wiele lat zanim się posypał. Ogólnie sam fakt kastrowania nie ma aż takiego znaczenia co co zostało usunięte.  Jeśli mechanizmy naprawcze nie są usunięte to jest ok. Tu moją winą było to, że nie zadbałem o punkty przywracania systemu.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. W końcu poddałem się i zainstalowałem system od nowa. Trochę to trwało ,a konfigurowanie wszystkeigo od początku to kolec w d, ale nowy mod od Sromotnika 22H2 działa nawet lepiej niż stary system, który miał już trochę lat.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Co jest nie tak

Przy zimnym odpaleniu, pokazuje ikonka Windowsa na czarnym tle(wczytywanie systemu)  w dwie sekundy znika i ciemność 😕

Dopiero jak zrestartuje kompa/steamdecka to wtedy pokazuje się także ikonka wczytywania (to kółeczko) ładuje z max 10 sekund i wsio śmiga.

Dłużej zostawię kompa wyłączonego i zaś trza odpalić, restart i dopiero się odpala.

Kocurek lubi to
Opublikowano
5 godzin temu, sajdor napisał(a):

Przy zimnym odpaleniu, pokazuje ikonka Windowsa na czarnym tle(wczytywanie systemu)  w dwie sekundy znika i ciemność 😕

I nic się wtedy nie dzieje? Dysk nie pracuje, po pewnym czasie system nie zaskoczy? Na klawisz ENTER nie zareaguje?

Kojarzę, że u mnie ostatnio tylko raz taka sytuacja wystąpiła, od marca, jak używam LTSC TC - tylko stało się to ze specyficznych powodów - ponownie szyfrowałem partycję Bitlockerem, a polecenie szyfrowania uruchomiłem na Windows 7.

Niby nic takiego, ale... szyfrowałem partycję, na której znajduje się wspólna zawartość - m.in. pulpit - mojego Windows 7 i Windows 11. Sytuacja niespotykana u 99% innych Użytkowników, bo mało kto ma dwa Windowsy obok siebie, a jeszcze mniej wspólny pulpit.

Musiałem restart zrobić, uruchomić Windows 7, odblokować wstrzymać bitlockera i po kolejnym restarcie już działało, a teraz po zaszyfrowaniu nic złego nie zauważyłem u siebie, ale będę obserwował.

Możesz na próbę wyłączyć funkcję hibernacji:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sprawdzić czy jest tak samo, a potem ponownie włączyć.

Opublikowano

Dobra już wiem co było nie tegens :)

Steamdeck nie lubi "szybkiego uruchamiania"

Panel sterowania, opcje zasilania, wybierz działanie przycisku zasilania i odznaczyć "włącz szybkie uruchamianie"

Voila :) odpala za każdym razem

Btw. Fajny i szybki systemik :)

Kocurek lubi to
Opublikowano

Witam Serdecznie.

Jestem tu nowy. Na początek wielkie podziękowania za włożoną pracę. Na razie testuje na virtual boxie, ale - świetna robota - brawo!
Za jakiś czas planuje instalacje twojego windowsa na komputerze stacjonarnym, na którym teraz jest zainstalowany oryginalny Windows 10 pro pl. Na mojej stronie konta microsoft mam w zakładce urządzenia informacje, że po aktywacji mam licencje połączoną z płytą główną Z790 Aorus Master. Planuje instalację wersji "second edition" [Windows.11.PL.25H2.IoT.Enterprise.LTSC.TC.Second.Edition.2025.09-TheCompany]
PYTANIE:
Czy proces aktywacji zawarty  w tym wydaniu windowsa jest niezależny od konta microsoft? Bo przecież powstaje konto lokalne... i czy system się normalnie aktywuje w jakiś tam nieznany mi sposób niezależny od połączenia płyty głównej z kontem microsoft? 
Pytam bo miałem kiedyś taki przypadek, że przy instalacji nowego windowsa z nowym kluczem windows sie nie aktywował, bo wyskoczył mi błąd że do tego urządzenia jest już przypisana inna licencja czy coś takiego, i od tej pory jak zmieniam płytę główną albo klucz licencji to zawsze przed instalacją wchodzę na konto microsoft i czyszczę przypisanie urządzenia w zakładce urządzenia...

Kocurek lubi to
Opublikowano
9 godzin temu, sajdor napisał(a):

Dobra już wiem co było nie tegens :)

Steamdeck nie lubi "szybkiego uruchamiania"

Panel sterowania, opcje zasilania, wybierz działanie przycisku zasilania i odznaczyć "włącz szybkie uruchamianie"

Voila :) odpala za każdym razem

Btw. Fajny i szybki systemik :)

Dziękuję za pozytywną opinię i informację zwrotną o problemie i jego rozwiązaniu - dorzucę do katalogu "Rozwiązywanie problemów" wskazany sposób naprawy - problem kwalifikuje się do podfolderu: "Problem_z_rozruchem".

Szkoda, że SteamDeck nie jest obecnie kompatybilny z funkcją szybkiego rozruchu - może jakbyś zgłosił sytuację pomocy technicznej Valve sprawiłbyś, że naprawią to w przyszłości, albo prześlą rozwiązanie inne niż sugestię wyłączenia opcji szybkiego rozruchu?

Nie miałem w rękach urządzenia SteamDeck - na zdjęciach wygląda jak PSP 3004 slim - system instalujesz bezpośrednio na SteamDecku, tak jakby to był komputer/laptop?

3 godziny temu, ERICs3 napisał(a):

Jestem tu nowy. Na początek wielkie podziękowania za włożoną pracę. Na razie testuje na virtual boxie, ale - świetna robota - brawo!

Cieszę się, jak się przydaje - wydanie by w ogóle nie istniało, gdyby nie Widziorek i Wiktorynek, którzy zapoczątkowali szkolenie mnie - wystarczyło, żeby Wiktorynek zrobił mi Windows 7 Ultimate 😄

Za jakiś czas planuje instalacje twojego windowsa na komputerze stacjonarnym, na którym teraz jest zainstalowany oryginalny Windows 10 pro pl.

Jednak skłaniasz się do 11stki?

PYTANIE:
Czy proces aktywacji zawarty  w tym wydaniu windowsa jest niezależny od konta microsoft? Bo przecież powstaje konto lokalne... i czy system się normalnie aktywuje w jakiś tam nieznany mi sposób niezależny od połączenia płyty głównej z kontem microsoft? 
Pytam bo miałem kiedyś taki przypadek, że przy instalacji nowego windowsa z nowym kluczem windows sie nie aktywował, bo wyskoczył mi błąd że do tego urządzenia jest już przypisana inna licencja czy coś takiego, i od tej pory jak zmieniam płytę główną albo klucz licencji to zawsze przed instalacją wchodzę na konto microsoft i czyszczę przypisanie urządzenia w zakładce urządzenia...

Na forum Winclub.pl dostarczane systemy są wyłącznie w formie nieaktywowanej, a Użytkownik użytkuje i aktywuje je na własną odpowiedzialność - wersja Second Edition o którą pytasz nie została udostępniona publicznie - jej sposób aktywacji nie stanowi tajemnicy - cała dokumentacja techniczna i pliki dostępne są pod adresem:

Tam jest wszystko dokładnie wyjaśnione.

Ja kontem Microsoft jestem zalogowany tylko w Sklepie Microsoft, do całej reszty używam konta lokalnego - nie jestem w stanie doradzić.

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź. Na razie nie chcę na stałe przechodzić na wszystkich moich komputerach na Windows 11, ale chcę być gotowy i mieć gotową alternatywę względem oficjalnego ISO pełnego śmieci... Będę testował różne rozwiązania. Jeśli będę miał jakieś sensowne informacje, chętnie tu napiszę i się podzielę. Życzę zdrowia i powodzenia w dalszych postępach ulepszania oryginalnego Windowsa.

Kocurek lubi to
Opublikowano

@Kocurek Ostatnio się trochę bawiłem bitlockerem, popełniłem kilka błędów, nie zrobiłem backupu swojego obecnego 10 IoT LTSC 2021 i pojawiła się potrzeba formatu. I teraz mam dylemat, czy instalować znowu 10 IoT LTSC 2021, czy może dać kolejną szansę twojej 11 :) Jeżeli nic nie przegapiłem, to dobrze widzę, że w tym wydaniu nie ma pełnych praw administratora? Dla mnie, to nawet byłoby lepiej, bo od tego odszedłem. Czasem jak np instaluję gry, to one chcą doinstalować np physx, dzięki uac mogłem kliknąć nie i ominęła mnie instalacja przestarzałej wersji physx, bo to gra z 2009 roku :D

Kocurek lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Ostatnio się trochę bawiłem bitlockerem, popełniłem kilka błędów, nie zrobiłem backupu swojego obecnego 10 IoT LTSC 2021 i pojawiła się potrzeba formatu.

Dzień dobry. Na początek pochwalę za eksperymenty, bo trudno zadbać o prywatność bez szyfrowania dysku.

Podpowiem, że partycję zaszyfrowaną Bitlockerem można odszyfrować z konsoli odzyskiwania, czyli wiersza poleceń, która dostępna jest po uruchomieniu instalatora systemu Windows pod pozycją: Napraw komputer.

Jeżeli nic nie przegapiłem, to dobrze widzę, że w tym wydaniu nie ma pełnych praw administratora? Dla mnie, to nawet byłoby lepiej, bo od tego odszedłem. Czasem jak np instaluję gry, to one chcą doinstalować np physx, dzięki uac mogłem kliknąć nie i ominęła mnie instalacja przestarzałej wersji physx, bo to gra z 2009 roku :D

Domyślnie zostawiłem podniesione prawa administratora jak dotychczas, za to dołączyłem do folderu "Rozwiązywanie problemów" skrypt @m4s, który pozwala obniżyć uprawnienia do standardowych. Przetestowałem i spełnia swoją funkcję.

W tym wydaniu zastosowałem nowość w postaci dodatkowych skrótów na pulpicie, żeby Użytkownik nie przegapił katalogu Dodatki i tego co oferuje zawartość.

Czasami zastanawiam się, czy sobie również nie powinienem przywrócić uprawnień standardowych, żeby wyświetlało się okno UAC. Nie byłem jakoś specjalnie fanem tej funkcji, ale ma swoje zalety... cóż... każdy teraz łatwo może przywrócić uprawnienia do domyślnych wedle swoich przekonań.

I teraz mam dylemat, czy instalować znowu 10 IoT LTSC 2021, czy może dać kolejną szansę twojej 11 :)

To już decyzja należy do Użytkownika - ja napiszę jak widzę to u siebie:

Początkowo testowałem Windows 10.

Stwierdziłem, że ach... wgram ten system 11 skoro złożyłem sobie nowy komputer i zobaczę sobie jak wygląda chociaż ten nowy system.

Używam, używam... i doszedłem do wniosku że W11 to lift W10. Nie dostrzegałem dużej różnicy między nimi poza gorszą kompatybilnością wsteczną.  

A, że tak użyłem końcówki bycia na systemie 7, gdzie na niej tkwiłem mimo, że producenci oprogramowania i sprzętu pogasili światła - nie chcę tego przechodzić z Windows 10 - choć może nie będzie tak źle dzięki ESU i IoT LTSC.

PS

Osobom nie w temacie wspomnę, że na komputerze mam zainstalowane dwa systemy na jednym dysku: Windows 11 i Windows 7 :P

PPS

Hmmmmm @Kosiara może zainstaluj sobie dwa systemy i tak jak ja - zrób wspólny pulpit?

Kosiara i wojtuse099 lubią to
Opublikowano

@Kocurek Skusiłem się i zainstalowałem te wydanie, Podzielę się swoimi krótkimi jak na razie przemyśleniami i doświadczeniami. Zainstalowałem przy pomocy ventoy bez problemów wersję mystic jungle. System się zauważalnie szybciej odpala w porównaniu do stocka 11 IoT Enterprise LTSC 2024, więc dodane tweaki działają.  Pierwsze wrażenie mam bardzo pozytywne, podobają mi się skróty na pulpicie dotyczące rozwiązywania problemów, wyboru przeglądarek, czy instalatorów opcjonalnego oprogramowania. Bardzo fajnie, to rozwiązałeś i podoba mi się to. Przywróciłem bez problemów sobie w ten sposób podstawowe prawa administratora, zamiast pełnych, Normalną wersje startallback, która jest trialem na 100 dni i może przyjąć kluczyk, gdy zakupimy licencję. Jedno ustawienie nie do końca mi się spodobało, ale jest do zmiany w dosłownie kilka sekund, więc bez obaw. Mianowicie podczas podłączenia np pendrive'a od razu się uruchamia okno z jego zawartością, wolałem jak w fabryce czyli system się pyta jakie zadanie wykonać. Można, to zmienić w ustawieniach>Bluetooth i urządzenia>Autoodtwarzanie i tam możemy zmienić :) Na tą chwile stwierdzam, że jak na windows 11 to jest responsywny ten system w porównaniu do windows 10, czy też nawet windows 11 24H2. Na razie zostaję jako główny system i zobaczymy co czas pokażę. Gratuluje dobrze wykonanej roboty i jak na pierwsze wydanie 25H2 od Ciebie, to jest mocno dopracowane :)

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Jedno ustawienie nie do końca mi się spodobało, ale jest do zmiany w dosłownie kilka sekund, więc bez obaw. Mianowicie podczas podłączenia np pendrive'a od razu się uruchamia okno z jego zawartością, wolałem jak w fabryce czyli system się pyta jakie zadanie wykonać. Można, to zmienić w ustawieniach>Bluetooth i urządzenia>Autoodtwarzanie i tam możemy zmienić :)

Wskazana zmiana nie była zamierzona. Być może jak po raz pierwszy wkładam wirtualny obraz .iso z moim zestawem plików do wgrania i otwieram - to opcja Autodtwarzania domyślnie ustawia mi się wtedy na otwieranie - nie zwracałem na to uwagi.

Po Twojej uwadze spojrzę jak to wygląda jak będę planował aktualizację - dopisałem do TODO, żeby nie zapomnieć spojrzeć.

2 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Gratuluje dobrze wykonanej roboty i jak na pierwsze wydanie 25H2 od Ciebie, to jest mocno dopracowane

Dziękuję Ci za pozytywną opinię i wszystkie dotychczasowe sugestie - rosnę, choć to efekty udanej współpracy na forum - wszystko to co widzisz w pierwszym wydaniu 25h2 miało trafić do aktualizacji 24h2 - stwierdziłem jednak, że bezpieczniej jest porzucić 24h2 na rzecz 25h2, ponieważ nie wszystkie zmiany mogą przypaść do gustu i istnieje pewne ryzyko, że Windows Update może przestać instalować aktualizacje - pobierze je, ale podczas instalacji zwróci błąd np.:

Przynajmniej tak zdarzyło się w nieudanych, sierpniowych wydaniach 24h2, które zostały wycofane i zniszczone. Microsoft zaostrzył weryfikację zmian w systemie i wyszło, że przesadziłem ze zmianami. :P

Nie jestem pewny, ale może się okazać za chwilę, że nawet wyłączenie Windows Defendera dołączonym programem może popsuć instalowanie większych aktualizacji z Windows Update.

Trzeba by sprawdzić jak po użyciu programu reaguje komenda wiersza poleceń:

W sensie: czy program zwraca błędy w plikach systemowych.

W każdym bądź razie - jeżeli ponownie pojawi się problem z Windows Update - oprócz zaktualizowania obrazu .iso wydam odpowiednią łatkę naprawiającą problem, aby uniknąć ponownej instalacji systemu.

Sam wiem, jak uciążliwe jest instalowanie systemu na nowo i ponowne konfigurowanie co chwila.

Powinno się udać zaradzić jak ten problem wystąpi - sam nie reinstalowałem systemu od marca br. i na bieżąco wprowadzam / testuję zmiany -  widzę więc jak coś się niedobrego dzieje.

Opublikowano

Witam serdecznie.

Ogólnie instaluję i konfiguruję swoje programy tak jak lubię i wszystko pięknie śmiga jak na starej dobre dziesiątce. Napotkałem jednak jeden problem, dotyczący pojawiających się znikąd pewnych procesów. System co dobrze wiemy, ma od początku konto lokalne i nic więcej.

1. Zauważyłem jednak że pojawiają mi się procesy "Konto Microsoft" i "Konto służbowe". Wyłączanie ręcznie oczywiście nic nie daje i tak wracają.

2. Proces sklepu store. Po zainstalowaniu systemu zrobiłem co następuje: menu start - aplikacje prawa myszka na sklep store odinstaluj ok - sklep niby zniknął. W edytorze lokalnych zasad grupy "wyłącz aplikacje Store" ustawione na Włączone.

W rejestrze  "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\WindowsStore" w pozycji "RemoveWindowsStore" prawidłowo ustawione na 1. Proces store i tak wraca.

Czy też wam pojawiają się te procesy? W internecie nie znalazłem żadnej porady jak wyłączyć trwale te procesy. 

Kocurek lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, ERICs3 napisał(a):

W internecie nie znalazłem żadnej porady jak wyłączyć trwale te procesy.

Prosisz i masz. Skrypt na wylaczenie uslug sklepu.

Nie pamiętam, która usługa jest od Konta służbowego microsoftu, poszukaj w necie.

Edited:

Na szybko sprawdziłem na forum ntlite, te komponenty są od konta - powyłączaj, jeśli nie użwasz.

Jeszcze może być ten nowy copilot365 i onedrive. Sprawdź.

Cytat

For the Microsoft Account probably all or some of these from that compatibility:

<c>appid 'Application Identity Service'</c>
<c>browserbrokers 'Browser Brokers'</c>
<c>deliveryoptimization 'Delivery Optimization'</c>
<c>dssvc 'Data Sharing Service'</c>
<c>Microsoft.AAD.BrokerPlugin 'Work or school account'</c>
<c>Microsoft.AccountsControl 'Email and accounts'</c>
<c>Microsoft.XboxIdentityProvider 'Xbox Identity Provider'</c>
<c>onesettingsclient 'OneSettings Client'</c>
<c>onesyncsvc 'Sync Host'</c>
<c>passport 'Microsoft Passport'</c>
<c>proximity</c>

Kocurek lubi to
Opublikowano

@Achon dziękuję za podzielenie się skryptem -  od siebie dodam ostrzeżenie, że jego użycie może spowodować, że gry nie będą działać poprawnie.

Jak ktoś nie gra w gry - OK - wolę jednak prewencyjnie ostrzec, żeby ktoś się nie zdziwił czym grozi jego zastosowanie :P

[Dodano]

W kolejnej wersji trzeba rozważyć domyślne wyłączenie automatycznego przesyłania plików do chmury Microsoft w programie Windows Defender:

Oy9PJcQ.png

Pytanie jednak, czy jak domyślnie to wyłączę, czy Microsoft nie zostawił niespodzianki w postaci żółtych kwadracików, które będą gnębiły Użytkownika, aby z powrotem włączył wyłączone opcje...

... tak jak miało to miejsce, gdy wyłączyłem domyślnie funkcję Izolacja rdzenia > Integralność pamięci.

tWqnspe.png

Kwadraciki nie pojawiają się od razu, tylko później, w trakcie użytkowania systemu - nie dotyczy aktualnego wydania: 00250915.

W dniu 22.09.2025 o 17:34, Kosiara napisał(a):

Jedno ustawienie nie do końca mi się spodobało, ale jest do zmiany w dosłownie kilka sekund, więc bez obaw. Mianowicie podczas podłączenia np pendrive'a od razu się uruchamia okno z jego zawartością, wolałem jak w fabryce czyli system się pyta jakie zadanie wykonać. Można, to zmienić w ustawieniach>Bluetooth i urządzenia>Autoodtwarzanie i tam możemy zmienić :)

@Kosiara

Potwierdzam, że jest to niezamierzona zmiana - gdy przygotowuję wydanie wkładam wirtualny plik .iso z moimi przyborami do zmian.

Windows otwiera wtedy balonik i pyta się mnie co zrobić:

kq74eu8.png

jozm72H.png

Gdy chociaż raz wybiorę: Otwórz folder - system to zapamiętuje na stałe.

W kolejnych wydaniach będę to resetował do wartości domyślnych - dziękuję.

Kosiara lubi to
Opublikowano

Dziękuję Achon za pomoc i za skrypt.

Dziękuję Kocurek za ostrzeżenie.

Uważam że jak najbardziej zalecana jest rozwaga i ostrożność w kastracji Windowsa by nie przekroczyć granicy za którą mamy uszkodzony system niezdolny do wykonania zleconego zadania. 

Ja gram, więc zawsze przy zmianie jakichś opcji lub wyłączeniu procesu staram się dociec czy jest to coś co przeszkadza w tle grom a nie coś co uniemożliwi ich prawidłową pracę.

Inną taką granicą między lekkim systemem z małą ilością procesów a systemem ze zbędną działającą w tle zawartością jest bezpieczeństwo. Bo między jedną grą a drugą czasem trzeba zrobić przelew na przeglądarce i chciało by się czuć bezpiecznie w tym aspekcie.

Osobiście wybrałem modyfikację Kocurka właśnie dlatego że stara się nie przekroczyć tych granic. Są wydania gdzie mamy około 40 procesów w tle, ale uważam tam granica jest już przekroczona i taki system będzie dobry dla tylko konkretnych osób.

PS. Od wczoraj testuje ustawienia microsoft smartscreen - po instalacji główna opcja "Inteligentna kontrola aplikacji" w zakładce "Kontrola aplikacji i przeglądarki" jest wyłączona. Ale na tej samej karcie ustawienie "ustawienia ochrony opartej na reputacji" oraz

"ustawienia funkcji ochrona przed programami wykorzystującymi luki"  obie są włączone.

Miałem pewien program do słuchania muzyki, który nie chciał się zainstalować, bo Windows mi go blokował. Po wyłączeniu ochrony opartej na reputacji i umieszczeniu programu w folderze wykluczonym, utworzonym w zakładce "Ustawienia ochrony przed wirusami i zagrożeniami" program się zainstalował i zaczął działać poprawnie.

Kocurek lubi to
Opublikowano

Mały off topic.

Jeśli używacie do undervoltingu cpu intela apki "intel tune extreme"

To na 25h2 jej nie odpalicie. Buntuje się przy pierwszym odpaleniu.

Rozwiązanie.

Zainstalować wersję 24h2 i na niej wspomnianą apkę.

Poustawiać parametry i przejść na 25h2 poprzez aktualizację. - Windows11.0-KB5054156-x64.msu

Po restarcie jest nowa wersja 25h2, a apka normalnie działa. 

Zrzutekranu2025-09-16175750.jpg.b1eea963e98862968855339ad195ed96.jpg

FILAGOL, Kocurek i mirr lubią to
Opublikowano
4 godziny temu, Achon napisał(a):

Mały off topic.

Jeśli używacie do undervoltingu cpu intela apki "intel tune extreme"

To na 25h2 jej nie odpalicie. Buntuje się przy pierwszym odpaleniu.

Ciekawe spostrzeżenie - moim zdaniem to nie jest wina 25h2, a chwilowo Intel Tune Extreme nie ma dodanego oficjalnego wsparcia dla wersji 25h2, bo tym razem byłem szybszy :E

Identyczna sytuacja jak z programami Adobe, które mogłyby działać na Windowsie 10 21h2, ale upierają się, żeby był 22h2.

Ja to za dzisiaj zauważyłem kolejne zaostrzenie polityki Microsoft - program Process Explorer przestał być traktowany życzliwie:

Cytat

Asystent zgodności programów

Nie można załadować sterownika na tym urządzeniu

Sterownik: PROCEXP152.SYS
PROCEXP152.SYS

Ustawienie zabezpieczeń ustaliło, że ten sterownik jest podatny na zagrożenia i 
uniemożliwia załadowanie go. Musisz dostosować swoje ustawienia, aby załadować 
ten sterownik.

[ ] Nie pokazuj tego komunikatu ponownie

[Dowiedz się więcej]   [Anuluj]

w9t5tbv.png

[Dodano]

Widzicie... czasami nie ma co obniżać zabezpieczeń.

Komunikat zaczął wyskakiwać dla wersji 16.21 z 1 maja 2017 roku :)

Pobrałem wersję aktualną - 17.06 datowaną na 28 maja 2024 i już jest ok.

Nie podoba mi się nowa ikonka, ale cóż...