Skocz do zawartości

Windows 11 25H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Groszek1962 napisał(a):

OK dajcie chwilę instaluje kolejny raz. Za niedługo będę 👍🙂

Testuj, ale widzę, że uszkodziłem w jakiś sposób rejestr - może przypadkiem coś skasowałem ręcznie. Muszę jeszcze raz zrobić :(

Opublikowano
17 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

OK chyciłem 🙂 ale jak pominę opcję Shift + F10 nie mam sieci ☹️

Naprawię to - przesadziłem instalując StartAllBacka za wcześnie - przez to instalator systemu głupieje i zbyt szybko przerywa działanie - to jest łatwe do naprawy.

Wróci dotychczasowa metoda instalacji StartAllBack - przy pokazaniu się pulpitu.

[Dodano]

18 minut temu, Kocurek napisał(a):

Testuj, ale widzę, że uszkodziłem w jakiś sposób rejestr - może przypadkiem coś skasowałem ręcznie. Muszę jeszcze raz zrobić :(

Jednak to nie do końca - jestem już coraz bliżej rozwiązania zagadki co uszkodziło rejestr. Myślę, że do północy poznam odpowiedź i podzielę się z Wami wynikami - ale instalacja StartAllBack do naprawy... instalator StartAllBack uszkadza proces instalacji systemu, przez co nie macie sieci WiFi - musicie podejść tutaj z wyrozumiałością - chciałem Wam prawdziwy ekspres instalacyjny stworzyć, ale musiałbym zmodyfikować instalator StartAllBack, żeby nie uszkadzał procesu instalacji - w tej chwili wymagałoby to znacznych nakładów czasu i lepiej wrócić do sprawdzonego rozwiązania instalowania po wyświetleniu pulpitu. :)

FILAGOL lubi to
Opublikowano

Witam Ponownie po kolejnych dwóch instalkach

Co by nie pisać i nie mówić to taj jak zawsze powiadam  ---  To Tylko PC -Pecet --

no ale bez ustalania i wyboru profilu o dziwo teraz jest net, jest StartAllBack tylko głównych pakietów aktualizacji nie łyka, i błąd z uprawnieniami jest nadal

Załączam fotki

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czekamy na wsparcie SERWISU -  Będzie dobrze, Cierpliwości 

Pozdrawiam 🙂👍👏

Kocurek lubi to
Opublikowano

@Groszek1962 namierzyłem co powodowało awarię - już naprawiłem swój system z marca br. :)

y7EOR7I.png

Wydam aktualizację .iso, a potem jak potwierdzicie, że problem ustąpił - opowiem co było powodem.

Wydanie 09251230 jest wadliwe - możecie zachować je na pamiątkę, tymczasem szykuję: 10251231 i to będzie ostatnie wydanie - jestem przekonany, że już sprawne - na rok 2025 :)

Usterka dotyczy wyłącznie wydania 09251230 - dotychczasowe wydanie z 11 listopada br. jest sprawne. 

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Ajeśli magu to tak przyszłościowo może bez instalki zamiast unlockera to takie cyko do dziś świetnie działające portable 🙂

Fot

No i CZEKAM Noc przed Nami  👍

i jeszcze jedno po każdym zainstalowaniu gdy działa net. Z automatu

mimo tego system Żwawy, szybki krótka i szybka instalka, teraz zabawa  instalki perki i jakaś może graaaa

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

Ot  - cio to ? - ten fabryczny jeśli mogę spytać. No  i  Brać czy Prać ? 👍🙂🤠

Jak najbardziej wolno, przyczyna interesująca, ale chwilowo wstrzymam się z opowiadaniem do czasu aż zostanie sprawdzona wersja 10251231 i dostanę informację, że problemy ustąpiły. Do tego czasu może mnie ktoś ubiegnie i sam napisze co było problemem - zagadka 😇

Testuję przed wrzuceniem plik .iso, czy działa aby nie było niespodzianek już.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Na tej wersji oprócz początków problemyów wersja stoi pracuje i czeka na popraweczkę i razwitkę

Gry kila sprawdziłem nawet z czasów XP portable też działają

Programiska poważne typu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]... Adopki...... pro  shopki i readerki jest OK.

I wydjnościowo nie   -- uwidieli my raznicy - 🙂🙂👍

Kocurek lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, Groszek1962 napisał(a):

Na tej wersji oprócz początków problemyów wersja stoi pracuje i czeka na popraweczkę i razwitkę

Gry kila sprawdziłem nawet z czasów XP portable też działają

Programiska poważne typu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]... Adopki...... pro  shopki i readerki jest OK.

I wydjnościowo nie   -- uwidieli my raznicy - 🙂🙂👍

Cieszę się - póki co kompresuję do formatu .esd i upewnię się, że działa - nie chcę zbyt szybko odpowiadać na pytanie, bo rzadko się zdarza, żeby pojawił się problem i dało się go od razu namierzyć i naprawić.

Były dwa - jeden to zbyt wczesne kończenie instalatora systemu Windows - i tutaj ujawniłem, że problemem jest sposób instalacji StartAllBack - instalator programu StartAllBack uszkadza proces instalowania, który przedwcześnie się kończy.

To jednak nie miało wpływu na niemożność pobrania aktualizacji z Windows Update.

Podpowiedź #1: Poprzednie wersje działają dobrze, więc problemem musi być coś wymienione w changelogu - jak nikt nie odgadnie to nic się nie stało - też miałem z tym problem i jedynie metoda prób i błędów pomogła. Ciekawi mnie jednak, czy jest tutaj mądra głowa, która dojdzie do rozwiązania zagadki - spieszyć się nie trzeba - wyjdzie drugi obraz to może porównać sobie wadliwą i naprawioną - taka zabawa noworoczna zgaduj zgadula co Kocurek popsuł. :)

[Dodano]

Plik się wrzuca... w międzyczasie robię testy... test na Mystic Jungle zaliczony:

PPeUAvv.png

[Dodano]

Standard też bez zarzutu już:

scfWcwV.jpeg

@Groszek1962

Spróbuję w prosty sposób wyjaśnić Ci, czym są Profile i do czego one służą.

Może Ci się podobać ogólny wygląd systemu  - np. styl Mystic Jungle, ale jednocześnie mogą przeszkadzać drobne elementy, takie jak ikony. To jest całkowicie naturalne i bardzo częste.

Standardowo użytkownik nie ma możliwości zainstalowania już dopieszczonego pod siebie systemu. Albo akceptuje gotowy wygląd (i ustawienia), albo samodzielnie wprowadza zmiany, co bywa trudne i czasochłonne.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom stworzyłem prototyp - "Asystenta personalizacji systemu" - dając możliwość -zamówienia osobistego profilu przygotowanego przeze mnie (lub zaawansowanego Użytkownika), który automatycznie nanosi konkretne, oczekiwane zmiany (np. inne ikony, inne ustawienia domyślne).

Na ten moment nie istnieje kreator profili i nie planuję jego tworzenia.

Planowałem za to rozwijać istniejące funkcje ułatwiające stworzenie własnego Profilu przez zaawansowanych Użytkowników bez konieczności polegania na mnie. :)

Własny profil można spróbować przygotować samodzielnie, korzystając z przykładowego profilu Erics3 (znajduje się w katalogu C:\Dodatki\Profile\Profiles) albo zgłosić się do mnie z prośbą o przygotowanie własnego profilu.

Dopiero po opracowaniu Twojego profilu, po użyciu skrótu Shift + F10, obok profilu Erics3 pojawiłby się dodatkowy wybór: Groszek1962.

Obecnie dostępny jest wyłącznie profil Erics3, ponieważ został on stworzony na podstawie oczekiwań konkretnej osoby. Jest to jedynie przykład pokazujący, jak taki profil może działać.

Profil tworzy się raz, a następnie istnieje szansa na dołączenie go do kolejnych aktualizacji wydań.

Jeżeli odpowiada Ci standardowy wygląd oraz ustawienia systemu lub styl Mystic Jungle, nie powinieneś używać skrótu Shift + F10 ani wczytywać profilu Erics3, ponieważ:

a) jest to profil stworzony wyłącznie dla konkretnej osoby

b) jego ustawienia nie muszą być zgodne z Twoimi oczekiwaniami

c) należy go traktować jako prezentujący możliwości (bo to profil dla Erics3, a nie Groszka)

d) przykładowo Ericsowi przeszkadza, że domyślnie w systemie są gry Microsoft - jego profil uwzględnia jego wymagania i usuwa gry - tapetę też woli własną - ja z kolei z sentymentu te gry chcę mieć - oczywiście, co naturalne - moje potrzeby traktowałem ponad potrzeby Ericsa, pomimo, że go lubię

Jeżeli będziesz zainteresowany posiadaniem własnego, dopasowanego profilu - daj znać, pogadamy.

A jeśli odpowiada Ci styl Mystic Jungle bez zmian... cieszę się, że mamy podobny gust.

@Widzior to jak otwarcie puszki Pandory :E

stens, Groszek1962 i jespe lubią to
Opublikowano

Witam  Kocurek  Jestem właśnie po zakończonej instalacji wer.31 12 2025. No i tu można napisać OK. Instalacja Sprawna Szybka i Wsio Aktualizuje 👍🙂

A teraz może sprostowanie jeśli chodzi o profil. Kumam o co kaman 🙂. Ale dwie pierwsze instalki brak ikon na pulpicie, brak neta to przejrzałem pliki i pomyślałem - wyszło na to że źle przeanalizowałem podejmując jeszcze kolejną instalkę z wyborem Shift+F10

.Dopiero po dodaniu wszystkich kropek a szczególnie cofnięcie na forum tego ISO o 2 kartki wstecz Chyciłem że to wzorzec, i te błędy które wystąpiły po instalacji zupełnie są a raczej były z innego powodu. Ale teraz jest OK 👍👍👏

A teraz co do przytoczę Twój cytacik -- A jeśli odpowiada Ci styl Mystic Jungle bez zmian... cieszę się, że mamy podobny gust --  Tak  w tej Okrasie i Okazałości Twój system jest dla Mnie SPOKO i DEBEST, jedyne co to czasem zmieniam Sobie np. IKONKI

I tyle w temacie, a NAJWAŻNIEJSZE TO BY SYSTEM PRACOWAŁ BEZ ZARZUTÓW,  BEZ BŁĘDNIE, SZYBKO i NAJWŻNIEJSZE BY DAŁO SIĘ NA NIM COFAĆ BEZPIECZNIE W CZASIE czyli chodzi o np stre gry czy starsze itd Wiesz o co KAMAN

Jak to mówią TY WIESZ a JA ROZUMIEM lub odwrotnie JA WIEM a TY ROZUMIESZ --- Czyż NIE ?

Najważniejsze że jest NAPEAWDĘ teraz SPOKO i SUPER. Jeszcze raz z swej strony WIELKIE DZIĘKI, SZACUNEK za to co ROBISZ DZIELĄC się z NAMI SWOIMI RPACAMI. PANOWIE JESTEŚCIE WIELCY W TYM CO ROBICIE --- NAPRAWDĘ SZACUNEK I UZNANIE

Panowie tworzący te wspaniałe MODyI jeszce  raz NAJ NAJ Najlepszego , Przede wszystkim ZDRÓKA WYTRWAŁOŚCI I KOLEJNYCH FANTASTYCZNYCH POMYSŁÓW w Nadchodzącym r0ku 2026

Pozdrawiam, mam nadzieje że tym wpisem nikogo nie znudziłem POZDRAWIAM Wszystkich FORUMOWICZÓW tego FORUM --  WinClub.PL  i DOSIEGO ROKU 👍👏👏🥂:)

jespe i Kocurek lubią to
Opublikowano

@Groszek1962 zgadza się, natomiast dobrze, że Panowie @darko10 i @Chopek się przypominają.

3 godziny temu, darko10 napisał(a):

Cześć, pole wyszukiwania dalej nie działa.  Na wersji 0825 jest ok.  Instaluję zawsze wersję "Mystic Jungle"

To istotna informacja - sprawdzę, czy rzeczywiście na 0825 działa - jak robiłem testy na szybko to na 1025 działa, ale na wersji Standard i zastanawiałem się co się mogło stać jak to podobne do siebie wersję teraz mam podkładkę, bo jak na 0825 rzeczywiście działa, to kolejny raz - łatwiej mi będzie próbować namierzyć, co nowo dodanego zaszkodziło.

No to co, ktoś chętny do typowania co sprawiło, że Windows Update uległ uszkodzeniu?

Interesujący problem, bo Dism i sfc nie zgłaszają błędu - do programu Usterka się nadawałoby - mam nadzieję, że jak udzielę szczegółowej odpowiedzi nie będziecie biegali po znajomych i psuli im Windowsy na prima aprilis w kwietniu - słyszałem opowieści jednego jak zdarzyło się, że wgrał program, który w pewnych odstępach odgrywał dźwięki bąków na głośnikach 😁😁😁

Groszek1962 lubi to
Opublikowano
4 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

Ja przepraszam, ale czy na pierwszej stronie opisu MODa nie widnieje taki

wpis

TODO / plan prac (do zrobienia)

Pozdrawiam 🍻 

Jak człowiek się śpieszy, to podobno ktoś tam się cieszy 😔, i nie doczytałem. Tak ogólnie szczęścia, zdrowia w nowym roku. (Najpierw szczęścia, bo na Titanicu wszyscy zdrowi byli 😉)

Kocurek lubi to
Opublikowano
15 minut temu, darko10 napisał(a):

Jak człowiek się śpieszy, to podobno ktoś tam się cieszy 😔, i nie doczytałem. Tak ogólnie szczęścia, zdrowia w nowym roku. (Najpierw szczęścia, bo na Titanicu wszyscy zdrowi byli 😉)

@darko10 Dziękuję i wzajemnie - a że napisałeś o problemie wraz z @Chopek, że nadal jest to dobrze, bo odnotowałem zgłoszenie wstępnie- też to dostrzegłem, ale uznałem, że może to tylko u mnie, na wirtualnej maszynie się dzieje.

Ps

Nowych sterowników NVMe na razie nie odblokowywałem.

9 godzin temu, Groszek1962 napisał(a):

Dopiero po dodaniu wszystkich kropek a szczególnie cofnięcie na forum tego ISO o 2 kartki wstecz Chyciłem że to wzorzec, i te błędy które wystąpiły po instalacji zupełnie są a raczej były z innego powodu. Ale teraz jest OK 👍👍👏

Tak to jest jak chce się ciągnąć wiele srok za ogon - zbyt wiele nowości naraz wprowadziłem 😁😁😁

Groszek1962 lubi to
Opublikowano
W dniu 30.12.2025 o 17:31, keri38 napisał(a):

a u mnie wszystko zaktualizowalo ,zero problemow ,system smiga 

Czyli z pewnością kolega @keri38 nie instalował obrazu: WIN11_X64_LTSC_25H2_PL-THECOMPANY_CRC32_09251230 :)

Po zdiagnozowaniu usterki niemożliwe się wręcz wydaje, żeby grudniowa aktualizacja łatek bezpieczeństwa 2025-12 wchodziła bezbłędnie - system stosunkowo prosto naprawić,

o ile się wie co konkretnie trzeba zrobić - ja np. w życiu bym nie odgadł - interesuje mnie więc, czy ktoś z forumowiczów wpadnie na rozwiązanie zagadki - odpowiedź nie jest prosta i obawiam się,

że tylko takie osoby jak

@Achon są w stanie udzielić poprawnej odpowiedzi - wymaga ponadprzeciętnej wiedzy z systemami Windows - ja np. nie wiedziałbym jak taką usterkę namierzyć i że to ona sprawiła, że WU przestał zagadywać.

Jedna pozycja się przyczyniła do tego - która? :)

Przypomnę podpowiedź #1:

17 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Podpowiedź #1: Poprzednie wersje działają dobrze, więc problemem musi być coś wymienione w changelogu (...)

Teraz podpowiedź #2:

Nie jest to:

Cytat

+ usunięto wymóg oczekiwania po pierwszym wyświetleniu pulpitu

Usunięcie wymogu oczekiwania po pierwszym wyświetleniu pulpitu to m.in. szybsza instalacja StartAllBack, który uszkadzał proces instalacji systemu Windows, przez co ten zbyt szybko kończył pracę, ale nie to uszkadzało instalację aktualizacji bezpieczeństwa 2025-12:

Cytat

2025-12 Aktualizacja zabezpieczeń (KB5072033) (26200.7462)
Błąd instalacji - 0x80070306

Podpowiedź #3: uszkodziłem sobie również system, którego używam na co dzień - wprowadzam wszystkie zmiany z oficjalnych wydań do swojego systemu, aby móc obserwować, czy coś złego się nie dzieje oraz działa zgodnie z oczekiwaniami.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

system sie wgral nastepnie zaktualizowal ,nie wiem czy wszystko ,napis brzmial wszystko zaktualizowane ,natomiast dzisiaj rano znowu aktualizacja i cos nie pyklo ,wracalo po kilku procentach na start,nie chcialem drazyc tematu i dac czas na poprawki ,sa swieta ,wazniejsze zeczy nowy rok 

Kocurek lubi to
Opublikowano

Ech, chłopaki... chłopaki. Sylwester Was wciągnął.

Prawidłowa odpowiedź to: 

Rozwiązanie (jak naprawić pobieranie aktualizacji w 09251230 @Groszek1962:

Nie zdawałem sobie sprawy, że wgranie tych dwóch paczek Dolby uszkodzi aktualizacje Windows Update - wystarczy je odinstalować - ot przedobrzyłem chcąc wgrać komplet rzeczy, a te dwie okazały się niekompatybilne.

Za to nie chce mi się już szukać jak popsułem pole wyszukiwania w Mystic Jungle, ale to nic - jeszcze raz zrobię, tylko że lepiej go nałożę niż dotychczas na styl Standard :)

Jednak odradzam korzystanie z wersji 09251230 ze względu na uszkadzanie procesu instalacji systemu, co naprawiłem w wydaniu: 10251231.

Wszystkiego dobrego w nowym roku.

Opublikowano

No ja nie wiem, czy to tylko u mnie takie kwiatki powychodziły.

Edycja WIN11_X64_LTSC_25H2_PL-THECOMPANY_CRC32_10251231.iso

Po każdym starcie wyskakuje aplikacja Setupcomplete.exe i pisze coś o braku dysku 2 i przykro mi ksziężniczko.

Cóż.

Na dzień dobry nie działał internet. - wyłączona usługa  "Klient DHCP"

Potem  jak zatrybiła karta LAN, nie działała sieć- (wyłączone usługi NlaSvc oraz netprofm)

Ale oliwy do ognia dolał Defender, którego się nie spodziewałem. Zawsze testuję na żywo systemy bez tego dziadostwa.

Zanim się spostrzegłem, zaczął mi penetrować inne partycje i kasować pliki - no pięknie.

Na dzień dobry chciał mi skasować "PowerRun_x64.exe"

(Tak wie, nie doczytałem, że tu to cudo mikrosoftu jest działające)

decr.jpg.29bd044992cf6309fae5b9f54241d23a.jpg

net.jpg.848bd37b012b697971c8a9c2c79f22da.jpg

No niestety ale coś tu w tej edycji nie wypaliło.

Kocurek lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Achon napisał(a):

Po każdym starcie wyskakuje aplikacja Setupcomplete.exe i pisze coś o braku dysku 2 i przykro mi ksziężniczko.

Cóż.

Dziękuję za informację zwrotną, chętnie poznam informację o sposobie instalacji systemu, bo to co widzę na zrzutach ekranu wygląda jak na wejście w tryb Audit Mode (Ctrl + Shift + F3 na ekranie wprowadzania nazwy użytkownika).

Dopiero po "tradycyjnym" instalowaniu systemu przez instalator systemu przywracane są usługi internetu - stąd te czerwone błędy w trybie Audit Mode, gdyż usługi internetu są wyłączone i nie są przywracane w tym trybie.

Jeżeli to nie tryb Audit Mode - to czy został użyty program do automatycznej instalacji Windowsa z pominięciem instalatora systemu Windows?

Unattended Install w VirtualBox? Cokolwiek, co pomija standardowy instalator systemu / automatyzuje instalację?

W najnowszych wydaniach starałem się poprawić sposób nanoszenia moich zmian, aby odbywały się w trakcie instalacji, a nie dopiero z chwilą pojawienia się pulpitu - jednak ten sposób może okazać się, że wymaga korekty, bo nie prowadziłem żadnych testów z metodami "uproszczonymi" instalacji systemu - ale jak tak myślę... nie będzie trudno dołożyć dotychczasowe wsparcie dla tego typu instalacji... hmmmm. Pomyślę.

Wydania grudniowe są i tak unieważnione, bo uszkodziłem uprawnienia plików NTFS przez nieprawidłowe nanoszenie zmian - chciałem poprawić install.wim dotychczasowy, a nie robić go od zera, co zajęłoby mi znacznie więcej czasu.

[Dodano]

Tak... poprawię kompatybilność, aby tryb uproszczony instalacji też działał, w tym tryb Audit Mode - świetnie @Achon, że o tym napisałeś teraz. :D

ERICs3 lubi to
Opublikowano

No tak było.

Do instalacji dodałem plik autounattend.xml, żeby ominąć pytanie o imię usera itd.

Nie był użyty żaden pendrive, obraz rozpakowany na drugą partycję programem WinNTSetup v5.3

Folder "Dodatki" nie pojawił się na dysku systemowym, a widziałem, że  jeden wpis w rejestrze autoruns szukał jakiś profili w dodatkach na %sysdrive.

Od lat już nie używam pendrive do instalacji, szkoda czasu jak WinNTSetup  tworzy system w 5 sekund.

A nie doczytałem w opisie, że nie wolno dodawać własnego autounattend.xml

A o co biega z tą księżniczką? Wyjaśnisz?

Kocurek lubi to
Opublikowano

A o co biega z tą księżniczką? Wyjaśnisz?

W latach '90 były modne easter eggs:

Błąd 82 nawiązuje do gry, w którą grałem w latach '90 na Pegasusie:

Super_Mario_Bros_Princess_Is_In_Another_Castle_Quote.png.ec72aec0c7e2c461b4ccf6525579dfe5.png

Od początku go trzymam w wydaniach LTSC TC, tylko dotychczas nie pełnił roli diagnostycznej.

Okienko ma kilka zadań:

1) Chciałem zostawić easter eggs

2) Pełni rolę diagnostyczną

3) Zarówno mnie jak i Użytkownika informuje, że nie wgrały się zmiany, jakie stosuję podczas instalacji systemu  - m.in. przywrócenie usług internetu.

Zadziałało, bo dowiedziałem się, że moje zmiany nie są stosowane i szybko doszliśmy do tego, że spowodował to własny plik autounattend.xml.

No tak było.

Do instalacji dodałem plik autounattend.xml, żeby ominąć pytanie o imię usera itd.

Uwzględnię to w styczniowej aktualizacji - popełniłem błąd nie uwzględniając sytuacji, że zaawansowany Użytkownik zautomatyzuje etap instalacji systemu.

Zbyt optymistycznie i naiwnie założyłem, że nie będzie prób automatyzacji instalacji obrazu :D

Nie był użyty żaden pendrive, obraz rozpakowany na drugą partycję programem WinNTSetup v5.3

Folder "Dodatki" nie pojawił się na dysku systemowym (...)

Katalog "Dodatki" znajduje się w folderze: /sources/$OEM$/$1/Dodatki

Normalnie instalator Windows zgrywa automatycznie zawartość katalogu $OEM$ na dysk systemowy.

Jeżeli katalog Dodatki zostanie odnaleziony na dysku C:\ utworzone zostaną skróty na pulpicie do podfolderów z katalogu Dodatki, natomiast jeżeli nie zostanie odnaleziony - etap tworzenia skrót zostanie pominięty.

Jeżeli WinNTSetup nie przenosi katalogu Dodatki na dysk C:\ z katalogu $OEM$ to już zadanie dla autora programu WinNTSetup, aby poprawił kompatybilność z tym rozwiązaniem - chciałem, aby katalog Dodatki można było modyfikować (lub skasować) w obrazie .iso, bez konieczności edycji pliku install.esd i nie chcę z tego powodu katalogu Dodatki dorzucać do środka pliku install.esd.

(...) widziałem, że  jeden wpis w rejestrze autoruns szukał jakiś profili w dodatkach na %sysdrive.

To akurat nowość, obecnie działa tylko przy normalnej instalacji systemu - propozycja jak można spersonalizować system pod Użytkownika - obecnie jest tylko profil demonstracyjny ERICs3.

Profile domyślnie nie działają w uproszczonej instalacji, ale można to we własnym zakresie dostosować i dołożyć wsparcie w autounattend.xml.

Własne profile znajdują się w katalogu Dodatki, aby łatwo można było skasować niepotrzebną dla kogoś zawartość.

Podsumowując:

Poprawię kompatybilność procesu instalacji z uproszczoną instalacją.

Opublikowano

Moje zdanie jest takie.

Chcesz robić jakieś profile dla erica lub grosika to zrób im to poza systemem dla ludu.

Więcej to robi zamieszania, a zadowolenie dla kilku osób. - zrób im osobne iso i podawaj link prywatnie.

Ja nie potrzebuję profilu erica. Ręka do góry kto tego chce?

Dla mnie najlepsze rozwiązanie do wyboru przy instalacji:

1 windows +Edge+Defender

2 windows + Defender

3 windows

A tapetki i inne ujki mujki, to sobie sam ustawiam wedle uznania.

Edited

---------------------

O w mordę. Mea Culpa.

Teraz zajarzyłem, czemu nie poleciał w instalce folder OEM z dodatkami.

Bo rozpakowałem obraz do pustego katalogu, żeby dodać sterowniki Raid intela- bez tego system by nie ruszył.

Ale ze mnie ciapa...

Kocurek i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

Nie będzie to przeszkadzało w ogóle. W założeniu to kilkubajtowe skrypty, gdzie największym rozmiarem jest tapeta 1MB i wystarczy z .iso skasować katalog $OEM$. Własne profile chciałem utworzyć aktywnym członkom społeczności Winclub.pl.

13 minut temu, Achon napisał(a):

Dla mnie najlepsze rozwiązanie do wyboru przy instalacji:

1 windows +Edge+Defender

2 windows + Defender

3 windows

No i mógłbym w przyszłości taki profil Ci stworzyć - usunięcie defendera. Edge w standardzie jest odinstalowany.

Tylko nie myślałem jak w autounattend.xml to wywołać - zapewne się da uruchomić skrypt .bat, ew. wywołać go przez SetupComplete.

Zobacz jak wygląda ERICs3.bat - moim zdaniem to uczciwy kompromis, aby kilka opcji dostosować pod wybranych - nie planowałem tworzyć 1000 profili dla użytkowników z 1 wiadomością, z kontem założonym wczoraj :)

13 minut temu, Achon napisał(a):

---------------------

O w mordę. Mea Culpa.

Teraz zajarzyłem, czemu nie poleciał w instalce folder OEM z dodatkami.

Bo rozpakowałem obraz do pustego katalogu, żeby dodać sterowniki Raid intela- bez tego system by nie ruszył.

Ale ze mnie ciapa...

Dzięki za doprecyzowanie, ale błąd nadal jest mój - nie powinieneś widzieć tego easter eggsa/błędu i to wyłącznie moja wina, że się pokazał - poprawię proces instalacji i będzie OK.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Dopisujesz do setupcomplete komende:

"%WINDIR%\Setup\Scripts\PowerRun_x64.exe" /SW:0 "%windir%\Setup\Scripts\defender_Off.cmd"

w katalogu musi być apka PowerRun_x64.exe lub inna wykonując skrypt z uprawnieniami Trusted Installera

edited

-----------------------

Drugi plik, to fajny skrypt wywalający szpiegowanie - Set-Privacy.bat również wywołujesz w setupcomplete

Groszek1962 i Kocurek lubią to
Opublikowano
16 minut temu, Achon napisał(a):

Dopisujesz do setupcomplete komende:

"%WINDIR%\Setup\Scripts\PowerRun_x64.exe" /SW:0 "%windir%\Setup\Scripts\defender_Off.cmd"

w katalogu musi być apka PowerRun_x64.exe lub inna wykonując skrypt z uprawnieniami Trusted Installera

No to hipotetycznie powinno zadziałać dopisanie do setupcomplete C:\Dodatki\Profile\Profiles\Achon.bat albo dopisanie linijki w autounattend.xml.

O ile setupcomplete działa dopiero po zgraniu zawartości folderu: $OEM$ - i tam dołożyłbym usunięcie Defendera.

Jeszcze nad tym nie myślałem (Windows Defender Remover), bo chciałem to zrobić dobrze, żeby nie było pretensji, że antywirus coś wykrył w pliku .iso / .esd.

Profile miały być modułowe, czyli bez powielania tego samego kodu, wywołując uprzednio napisane "funkcje"  z katalogu Core.

Twój skrypt co wrzuciłeś to odmiana: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?

16 minut temu, Achon napisał(a):

edited

-----------------------

Drugi plik, to fajny skrypt wywalający szpiegowanie - Set-Privacy.bat również wywołujesz w setupcomplete

Widzę, będę zagłębiaj się - na razie wydanie próbuję przywrócić do życia, więc odniosę się później do zawartości - część z tych zmian już jest wdrożona w standardzie.

Groszek1962 lubi to