redbull90 Posted September 13, 2025 Report Posted September 13, 2025 Witam, Mam laptopa ThinkPad t495 który fabrycznie wyjechał z Windows 10 Oczywiście jest komunikat że jest nie wspieralny przez Windows 11 Moje pytanie jest takie Bo przyznam szczerze że zatrzymałem się na instalacjach systemu na Windows 7 tego czasu nie miałem potrzeby się w to bawić jak najszybciej i najłatwiej jest zainstalować Windows 11 Szukam prostej instrukcji Quote
zen888 Posted September 13, 2025 Report Posted September 13, 2025 7 minut temu, redbull90 napisał(a): Szukam prostej instrukcji Nagrywasz Rufusem obraz ISO na pendrive, zaznaczasz odpowiednie opcje, te ważne, które usuwają problemy na niewspieranym sprzęcie pokazują się dopiero jak naciśniesz przycisk START i bootujesz komputer z pendrive. Quote
redbull90 Posted September 13, 2025 Author Report Posted September 13, 2025 7 godzin temu, zen888 napisał(a): Nagrywasz Rufusem obraz ISO na pendrive, zaznaczasz odpowiednie opcje, te ważne, które usuwają problemy na niewspieranym sprzęcie pokazują się dopiero jak naciśniesz przycisk START i bootujesz komputer z pendrive. Dzięki. A które opcje ? System moge wziąć bezpośrednio z MS ? Quote
stens Posted September 13, 2025 Report Posted September 13, 2025 47 minut temu, redbull90 napisał(a): A które opcje ? System moge wziąć bezpośrednio z MS ? Wszyskie, możesz, nawet powinieneś z MS. zen888 likes this Quote
brygada69 Posted September 13, 2025 Report Posted September 13, 2025 Przecież ten model wspiera W11. Zobacz w Bios czy masz włączone TPM 2 i Secure Boot Quote
LAGUNA Posted September 13, 2025 Report Posted September 13, 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
LAGUNA Posted September 13, 2025 Report Posted September 13, 2025 6 godzin temu, redbull90 napisał(a): Dzięki. A które opcje ? Pierwsza opcja jest dla osób, które mają niekompatybilny z Windows 11 sprzęt, czyli płyta główna nie ma TPM 2.0, Secure Boot itd. Druga opcja służy do korzystania z systemu za pomocą konta lokalnego bez konieczności logowania się na konto Microsoft Rufus – co to takiego? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
redbull90 Posted September 14, 2025 Author Report Posted September 14, 2025 16 godzin temu, brygada69 napisał(a): Przecież ten model wspiera W11. Zobacz w Bios czy masz włączone TPM 2 i Secure Boot Sprawdziłem. TPM było wyłączone ale po włączeniu nadal mam komunikat z WU że nie spełnia wymagań do 11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
brygada69 Posted September 14, 2025 Report Posted September 14, 2025 Secure Boot też włącz, tak samo Bootowanie ma być UEFI nie Legacy czy CSM. Schemat partycjonowania dysku GPT nie MBR Quote
redbull90 Posted September 14, 2025 Author Report Posted September 14, 2025 35 minut temu, brygada69 napisał(a): Secure Boot też włącz, tak samo Bootowanie ma być UEFI nie Legacy czy CSM. Schemat partycjonowania dysku GPT nie MBR [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
brygada69 Posted September 14, 2025 Report Posted September 14, 2025 Instalujesz Windows 11 na czysto czy uaktualniasz z W10? Schemat partycjonowania dyskumasz GPT ? Pobierz aplikacje i sprawdź co jest nie tak Quote
redbull90 Posted September 14, 2025 Author Report Posted September 14, 2025 10 minut temu, brygada69 napisał(a): Instalujesz Windows 11 na czysto czy uaktualniasz z W10? Schemat partycjonowania dyskumasz GPT ? Pobierz aplikacje i sprawdź co jest nie tak 10 minut temu, brygada69 napisał(a): jest ok wg tej apki ale w WU jest ze nie spełnia Choć na stronie MS wyświetliło że jest ok i że niedługo będę miał aktualizację Ja chcę uaktualnic z W10 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
brygada69 Posted September 14, 2025 Report Posted September 14, 2025 25 minut temu, redbull90 napisał(a): Choć na stronie MS wyświetliło że jest ok i że niedługo będę miał aktualizację Czyli z komputerem jest wszystko OK. Problem jest po stronie systemu lub MS skoro jest napisane, że niedługo będziesz miał aktualizację. Jeszcze jedno na dysku C musisz mieć wystarczająco dużo wolnego miejsca aby aktualizacja była możliwa Quote
redbull90 Posted September 14, 2025 Author Report Posted September 14, 2025 Miejsca jest. Poczekam Utworzyłem temat bo byłem pewny, że ten laptop nie spełnia wymagań i będzie trzeba instalować "bokiem ". Dziękuję za pomoc Aktualizacja się pojawiła Quote
Recommended Posts