Skocz do zawartości

Po ostatniej reinstalacji Windows 11 nie aktywował się automatycznie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dniu 14.07.2025 reinstalowałem na dysku m.2 Windows 11 Pro x64 24H2 w najnowszej kompilacji pobrany od @djrys  Po instalacji sprawdziłem,czy system jest aktywowany automatycznie i niestety na czerwono wyświetlał się komunikat z błędem aktywacji,a użycie rozwiązywania problemów z aktywacja Windows nic nie pomogło.Musiałem użyć  tego sposobu aktywacji Windows: 

Będąc podłączonym do Internetu, uruchom Windows PowerShell jako administrator i wklej następującą komendę:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wciśnij Enter i po pojawieniu się nowego okna wpisz cyfrę 1. System Windows zostanie aktywowany na stałe.

Dlaczego po reinstalacji,system Windows 11 nie aktywował się automatycznie(instalowałem ta samą wersję systemu jaką miałem zainstalowaną przed wykonaniem reinstalacji),musiałem użyć podanego sposobu aktywacji i co zrobić by po reinstalacji Windows 11 na dysku m.2 system automatycznie się aktywował,nie trzeba było używać podanego sposobu,by aktywować system?

Opublikowano
6 hours ago, lukcio31 said:

W dniu 14.07.2025 reinstalowałem na dysku m.2 Windows 11 Pro x64 24H2 w najnowszej kompilacji pobrany od @djrys  Po instalacji sprawdziłem,czy system jest aktywowany automatycznie i niestety na czerwono wyświetlał się komunikat z błędem aktywacji,a użycie rozwiązywania problemów z aktywacja Windows nic nie pomogło.Musiałem użyć  tego sposobu aktywacji Windows: 

Będąc podłączonym do Internetu, uruchom Windows PowerShell jako administrator i wklej następującą komendę:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wciśnij Enter i po pojawieniu się nowego okna wpisz cyfrę 1. System Windows zostanie aktywowany na stałe.

Dlaczego po reinstalacji,system Windows 11 nie aktywował się automatycznie(instalowałem ta samą wersję systemu jaką miałem zainstalowaną przed wykonaniem reinstalacji),musiałem użyć podanego sposobu aktywacji i co zrobić by po reinstalacji Windows 11 na dysku m.2 system automatycznie się aktywował,nie trzeba było używać podanego sposobu,by aktywować system?

W tej metodzie serwer aktywacji jest umieszczany lokalnie na twoim komputerze co powoduje, że nie identyfikator licencji nie jest zapisywany na serwerach MS

Opublikowano

Czyli identyfikator licencji mam zapisany lokalnie po użyciu do aktywacji podanego sposobu,a powinien być zapisany na serwerze MS.

Zapytam:Co zrobić by identyfikator licencji był zapisany na serwerze MS,a nie lokalnie według podanego sposobu aktywacji i system był automatycznie aktywowany po każdej wykonanej reinstalacji,może lepiej zostawić tak jak jest i do aktywacji Windows po reinstalacji używać podany sposób aktywacji?

Opublikowano
3 godziny temu, lukcio31 napisał(a):

Co zrobić by identyfikator licencji był zapisany na serwerze MS,a nie lokalnie według podanego sposobu

Nie Kombinować :)

Aby automatycznie aktywować system Windows 11 po każdej reinstalacji, kluczowe jest powiązanie licencji cyfrowej z kontem Microsoft. Po reinstalacji systemu, zaloguj się na to samo konto Microsoft, a system powinien automatycznie aktywować się ponownie. Jeśli tak się nie stanie, uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów z aktywacją. 

Szczegółowy opis kroków:
  1. 1. Powiązanie licencji z kontem Microsoft:
    Upewnij się, że licencja cyfrowa systemu Windows 11 jest powiązana z Twoim kontem Microsoft. Jeśli nie masz pewności, czy tak jest, zaloguj się na konto Microsoft w ustawieniach aktywacji systemu Windows i sprawdź, czy licencja jest powiązana. 

2. 2. Reinstalacja systemu Windows 11:
    Wykonaj ponowną instalację systemu Windows 11, korzystając z nośnika instalacyjnego lub funkcji "Zresetuj ten komputer" w ustawieniach. 

3. 3. Logowanie na to samo konto Microsoft:
    Po zainstalowaniu systemu, zaloguj się na to samo konto Microsoft, z którym powiązana była licencja cyfrowa. 

4. 4. Uruchomienie narzędzia do rozwiązywania problemów z aktywacją:
    Jeśli system nie aktywuje się automatycznie, przejdź do ustawień aktywacji i uruchom narzędzie do rozwiązywania problemów z aktywacją. 

5. 5. Wybór odpowiedniej opcji:
    W narzędziu do rozwiązywania problemów wybierz opcję "Niedawno zmieniłem sprzęt na tym urządzeniu" i postępuj zgodnie z instrukcjami. 

6. 6. Aktywacja:
    Jeśli wszystko przebiegnie pomyślnie, system powinien zostać ponownie aktywowany.