Addicted97 Posted July 2 Report Posted July 2 Cześć! Szukam systemu dla swojego komputera, zależy mi na jak najlepszym działaniu sprzętu. Gram w gry głównie esportowe chociaż i inne tytuły AAA, esport głównie CS (Faceit+Faceit AC) oraz LoL + PUBG, więc zależy mi aby wszelakie systemy antycheat działały. Używam sprzętu również do montażu filmów, nagrywania + streamowania. Windows który teraz mam to jest to najzwyklejszy Windows 11 z strony Microsoft w wersji Pro. Posiadam również gamepass'a żeby czasem pograć w jakieś gierki które są w nim zawarte. Myślałem również nad stworzeniem własnego obrazu Windowsa w którym pozbędę się większości rzeczy związanych z telemetrią czy innych gó*ien typu OneDrive itd. Po odpaleniu kompa mam na ten moment 253 procesy, pewnie też jakieś aplikacje typu Logitech G Hub czy inne aplikacje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chciałbym również zniwelować inputlag czy również uzyskać jak największy boost performance, co możecie na to zaradzić? Chcę zrobić PBO przez biosa. Podkręcić RAM? Kartę graficzną? Jaki system wybrać? Dołączyłem Wam raport z AIDA64 aby mieć podgląd specyfikacji. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kosiara Posted July 2 Report Posted July 2 Ja mam R7 5700X3D + RTX 3060TI i używam Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 czystego oryginału na tej konfiguracji śmiga super. Tylko, że ja nie gram w takie gry. Podejrzewam, że antycheaty normalnie powinny działać na tym systemie. Jest jeszcze pewien patent żeby ten system był 22H2 zamiast 21H2. Możesz też spróbować wydań od @Kocurek. To właściwie oryginały z pewnymi usprawnieniami. Jest 10 i 11 od niego. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Addicted97 Posted July 2 Author Report Posted July 2 @Kosiara myślałem aby zostać na Win 11, 10 skończyła wsparcie itd. Jak performance systemu po instalacji tej wersji? Ktoś może się wypowiedzieć czy antycheat śmigają? Quote
podlos Posted July 2 Report Posted July 2 Jak chcesz żeby wszystko działało co napisałeś to wgraj po prostu czysty Windows 11 Home lub Pro + lekka konfiguracja pod siebie po instalacji. Quote
Kosiara Posted July 2 Report Posted July 2 2 godziny temu, Addicted97 napisał(a): @Kosiara myślałem aby zostać na Win 11, 10 skończyła wsparcie itd. Jak performance systemu po instalacji tej wersji? Ktoś może się wypowiedzieć czy antycheat śmigają? Ta wersja co ja używam ma wsparcie do 2032 roku. Zwykła wersja Home i pro faktycznie kończy wsparcie w październiku 2025, ale nie LTSC IoT Enterprise. Poza tym wysłałem ci również wersje Windows 11 od kocurka która jest również LTSC IoT Enterprise i też ma długie wsparcie. Poczytaj sobie czym się w ogóle różnią wersję Pro/Home od LTSC i zrozumiesz dlaczego ci taki proponuję. Quote
Addicted97 Posted July 3 Author Report Posted July 3 20 godzin temu, podlos napisał(a): Jak chcesz żeby wszystko działało co napisałeś to wgraj po prostu czysty Windows 11 Home lub Pro + lekka konfiguracja pod siebie po instalacji. Co bys polecal zrobic w tej lekkiej konfiguracji? (Jakies podstawowe rzeczy lub moze cos od siebie polecasz?) Jakie programy/skrypty/poradnik? 19 godzin temu, Kosiara napisał(a): Ta wersja co ja używam ma wsparcie do 2032 roku. Zwykła wersja Home i pro faktycznie kończy wsparcie w październiku 2025, ale nie LTSC IoT Enterprise. Poza tym wysłałem ci również wersje Windows 11 od kocurka która jest również LTSC IoT Enterprise i też ma długie wsparcie. Poczytaj sobie czym się w ogóle różnią wersję Pro/Home od LTSC i zrozumiesz dlaczego ci taki proponuję. Jasne, dzisiaj sie zapoznam z tym. Ogarne co jest 5 i chcialbym wiedziec czy ktos pyka w giery z nowych produkacji oraz w giery esportowe ktore maja dodatkowe antycheaty oraz jak sie pracuje na takim ISO od Kocurka. Edit. poczytalem o porownaniu Pro z LTSC to bardziej do mnie przemawia wersja Pro niz LTSC, zwlaszcza ze nie jest za bardzo przeznaczona do gierczenia. ChatGPT rowniez podal tabelke z porownaniem funkcji. Funkcja / Wersja Home Pro LTSC BitLocker Hyper-V Group Policy Microsoft Store (często brak) Aktualizacje funkcji (tylko poprawki) Licencja konsumencka Wsparcie długoterminowe (do 10 lat) Chociaz ta tabelke to mozna wziac se miedzy palce i nie do konca brac ja do siebie. Quote
Recommended Posts