Jump to content

Zakup licencji Windows 11 IoT LTSC - dyskusja ogólna

Recommended Posts

Posted

Enterprise IoT LTSC 2024:

• [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (zweryfikowany przez: @MrTooth, @ITFun)
  • [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Enterprise LTSC 2024 (bez IoT):

b.d.

JanKo66 likes this
Posted

No ciekawe, że ta wersja ruszy na atomach i innych starociach.

Skompilowali kernel bez wymagań POPCNT.

Gdyby ktoś miał to iso ENTRY, to chętnie bym obejrzał.

W celach edukacyjnych oczywiście.

Kocurek likes this
Posted

A sprawdzał ktoś z Was jak wygląda użytkowanie Windows 11 LTSC bez licencji, który... nie został aktywowany?

Obecnie korzystanie z nieaktywowanego Windows 11 nie jest uciążliwe - nie zmieni się tapety i paru pierdółek, ale w robocie powinien być używalny.

[Edit]

Hoho... cóż to znalazłem - winclub.pl sławne i ktoś przede mną zaczął się nad tym zastanawiać:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

I tam można znaleźć link do tematu:

JanKo66 likes this
Posted

Na tej stronie kupisz najtaniej klucze do Windowsa najtaniej wychodzi w walucie USA  sam kupiłem znajomemu .Polecam

Poszedłem do niego i sprawdziłem legalność tej licencji. Oto efekt:

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, plusik napisał(a):

Na tej stronie kupisz najtaniej klucze do Windowsa najtaniej wychodzi w walucie USA  sam kupiłem znajomemu .Polecam

Wygląda tak legitnie że aż szkoda nie brać.

PS. Tak to żart...

Kocurek likes this
Posted

@TheStraight dokładnie... brak informacji kto to jest (nie znalazłem przynajmniej) - na oko raczej nie polski podmiot... to już lepiej na trialu siedzieć - niby jest oficjalny reseter - w postaci komendy cmd.exe:

Cytat

slmgr /rearm

Pytanie co się dzieje z systemem po 30 dniach albo po 90... bo jak nic to w sumie podczas kontroli użytkownik jest na etapie testowania systemu.

Jednak nie daję żadnej gwarancji, że takie tłumaczenie przejdzie :)

Posted
35 minut temu, Kocurek napisał(a):

@TheStraight dokładnie... brak informacji kto to jest (nie znalazłem przynajmniej) - na oko raczej nie polski podmiot... to już lepiej na trialu siedzieć - niby jest oficjalny reseter - w postaci komendy cmd.exe:

Pytanie co się dzieje z systemem po 30 dniach albo po 90... bo jak nic to w sumie podczas kontroli użytkownik jest na etapie testowania systemu.

Jednak nie daję żadnej gwarancji, że takie tłumaczenie przejdzie :)

Z systemem nic się nie dzieje bo klucz aktywowany będzie raczej działał lecz innym faktem jest to że z legalnością nie ma to nic wspólnego. Nie raz ktoś tu wspominał ioT nie jest legalnie do aktywacji na domowych sprzętach i tyle.
Jak kogoś nie stać na system albo chce mieć dziwny to serio użyjcie już aktywatora a nie kupujecie jakieś klucze pochodzące albo z masowego nadużywania generowania licencji na kontach albo jakieś kradzione a na dodatek wklejacie linki do takiego czegoś i ktoś przeczyta i jeszcze uwierzy że to ma cokolwiek z legalnością wspólnego a jedyne co to tylko wspieranie takich sposobów na kradzione klucze albo pozyskane lewym sposobem. 

darude123 and Kocurek like this
Posted
1 minutę temu, TheStraight napisał(a):

Z systemem nic się nie dzieje bo klucz aktywowany będzie raczej działał lecz innym faktem jest to że z legalnością nie ma to nic wspólnego. Nie raz ktoś tu wspominał ioT nie jest legalnie do aktywacji na domowych sprzętach i tyle.
Jak kogoś nie stać na system albo chce mieć dziwny to serio użyjcie już aktywatora a nie kupujecie jakieś klucze pochodzące albo z masowego nadużywania generowania licencji na kontach albo jakieś kradzione a na dodatek wklejacie linki do takiego czegoś i ktoś przeczyta i jeszcze uwierzy że to ma cokolwiek z legalnością wspólnego a jedyne co to tylko wspieranie takich sposobów na kradzione klucze albo pozyskane lewym sposobem. 

Chodzi o próbę zalegalizowania używania systemów IoT LTSC w firmie :P

Posted
3 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Chodzi o próbę zalegalizowania używania systemów IoT LTSC w firmie :P

No to jeszcze gorzej w takim wypadku. Jako kowalski to nic się nie stanie ale niech cię ktoś "Uprzejmie doniesie" że ty masz taki a nie taki to będzie ładnie.

Jak ktoś jest ciekawy to polecam lekturę : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek likes this
Posted
30 minut temu, LAGUNA napisał(a):

Jak by komus było za mało to "promocja"5658,00 :)

Oferta świetna przecież, tylko przeznaczona jest dla większej ilości osób.

Kwota 5658,00 zł dotyczy licencji dla 20 komputerów, więc wychodzi:

282,90 zł za komputer.

Jednak cień rzuca podejrzenie, że kupno licencji nic nie daje dopóki Microsoft nie zmieni warunków licencyjnych dla edycji IoT - pomimo nabycia legalnego klucza dla wersji IoT LTSC nadal łamane są warunki licencji, ponieważ Microsoft na dzień dzisiejszy nie udziela zgody na używanie systemów IoT na komputerach do codziennych zadań.

Firma Microsoft w każdym czasie może zmienić warunki udzielania licencji, ale żeby to nastąpiło dużo ludzi musiałoby się do nich zwracać z prośbą o taką zmianę.

Dotychczas mało kto zwracał uwagę na edycje IoT LTSC bo w swojej oryginalnej postaci są zbyt okrojone, aby ich użytkowanie było przyjemne w domowych komputerach - za to IoT obróbce pokazuje swój potencjał i przewagę nad konsumenckimi wydaniami - być może wspólnie przyczynimy się do spopularyzowania tych edycji.

Posted
32 minuty temu, Nieobecny napisał(a):

Chyba nadal zbyt bogate. Im nowszy tym bogatszy i tym gorszy. System IoT z założenia miał być czystą podstawką uruchomieniową, a czym jest? Połowę składników na dzień dobry trzeba wywalić i zablokować. Mało tego te systemy w większości działają offline, a MS zafundował rozbuchane zbędne gadżety online. Przypomnę, że w wersji IoT w prosty sposób nie można odinstalować Edge - paradoks niesamowity, raczej powinno być odwrotnie. Co pokazuje ta dyskusja? - że każdy oczekuje czegoś innego, a systemy MS nie są elastyczne nawet odrobinę - narzucanie na siłę, głównie badziewnych rozwiązań. Kto pracuje w dużej firmie produkcyjnej ten wie, że od momentu zakupu do zbycia lub naturalnej śmierci, żaden komputer z Windows nie korzysta z żadnego narzędzia czy gadżetu od MS. 

Windows w obecnej postaci, to idealna platforma dla znudzonej Pani Jadzi (przepraszam Panie Jadzie) z księgowości, kadr lub marketingu do uruchamiania przeglądarki, żeby wyszukać lakier do paznokci w promocji. 

Jasnowidz się znalazł. Nie kupił, nie użył, ale wie i jeszcze naczytał się o lewych kluczach z Allegro tylko, że te tematy dotyczą generowanych kluczy Home/Pro. Jakoś wszystkie klucze z odzysku ze złomowanego sprzętu działają i MS nie widzi problemu. Kupujesz na fakturę od firmy, legalnie aktywujesz i jesteś 100% czysty. Pierwotny nabywca sprzętu z systemem (głównie firmy) ma prawo odsprzedać ten sprzęt z systemem i to robią w ilościach masowych. Każdy może kupić i korzystać. Są firmy specjalizujące się w recyclingu, rebrandingu, outsourcingu itp. i jednym ze sposobów jest odsprzedaż systemów i pakietów biurowych co jest w pełni legalne. Prowadzą taką działalność i wystawiają fakturę.

Już wróciłeś? Tak się odgrażałeś że znikasz :D
Nie widzę problemu w działaniu ioT LTSC i jest to naprawdę chuda wersja ale jak ty odpalasz to na swoich złomach to nie dziwne że nie działa.
Po co odinstalowywać Edge skoro to jest podstawa systemu i wyszło to już nie raz nie dwa kolejna głupota którą można zrobić.

A możesz mi wskazać w licencjach wzmiankę na temat możliwości odsprzedaży kluczy i legalności bo nie powiem chętnie sobie to przestudiuje :)

Kocurek likes this
Posted
2 godziny temu, TheStraight napisał(a):

Po co odinstalowywać Edge skoro to jest podstawa systemu i wyszło to już nie raz nie dwa kolejna głupota którą można zrobić.

To ja może napiszę coś od siebie - z początku też nie rozumiałem tego czemu tak Microsoft Edge jest piętnowany i wielu chce się go pozbyć domyślnie, z czasem spodobała mi się idea braku domyślnej preinstalacji - uczucie jakbym pozbył się skrótu Internet Explorera z pulpitu.

Teraz nie chcę przywracać Microsoft Edge domyślnie, bo podoba mi się wytykanie, które programy źle działają bez niego. Mówi się tyle o piractwie systemu,

a tak niewiele się mówi o naginaniu antymonopolowych regulacji prawnych :)

PS
@Nieobecny cenię sobie Twoje komentarze, więc nie kasuj ich proszę - po to jest forum, żeby dyskutować.

LAGUNA likes this
Posted
W dniu 6.08.2025 o 20:41, plusik napisał(a):

Na tej stronie kupisz najtaniej klucze do Windowsa

No nie chciało mi przyjąć płatności w $ jak miałem ustawione dane z USA. Ostatecznie zrobiłem tam konto i dopiero płatność w PLN przeszła.

Systemik aktywował się bez problemu.

Cenę można obniżyć kodem o 20%

No taniej, to nigdzie nie widziałem.

plusik and Kocurek like this
Posted
9 minut temu, plusik napisał(a):

A pisałem że jest tanio niektóre osoby potrafiły tylko się naśmiewać i krytykować 

Pozdrawiam

Mój ostatnio polubiony komentarz w podobnej sprawie:

W dniu 27.12.2020 o 22:01, Miastowy napisał(a):

Następny kosmita, który żałuje pieniędzy na klucz albo ciężko mu odpalić aktywator. :E

Posted
6 minut temu, Kocurek napisał(a):

Dzisiaj zablokowało: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ciekawe czy na stałe, czy tymczasowo.

Strona najwidoczniej im się nie spodobała ...

Kocurek likes this
Posted
4 godziny temu, gumish93 napisał(a):

Strona najwidoczniej im się nie spodobała ...

Wrócili :)

Posted

Od dawna wiadomo, że M$ olał sprawdzanie legalności systemów u prywatnych użytkowników. Co innego firmy - miałem taką kontrolę: Windows + Office. Polegało to na wsadzeniu pendrive do portu i uruchomieniu ichniego programu. Sczytywali aktywowane licencje. Innym razem z ciekawości zapytałem ile wynosi kara za nielegala: normalna cena x 3, dostaje się nowy klucz i można używać - to w przypadku jakiś pojedynczych licencji. Gorzej jak cała firma chodzi na piratach. Wtedy wzywają policję, zabierają kompy i trzepią wszystko dokładnie.

Kocurek and LAGUNA like this
Posted

To zależy jak kto interpretuje:)

bo na to jest kodeks

Zgodnie z Kodeksem Karnym:Używanie nielegalnego oprogramowania jest traktowane jako paserstwo (Art. 293 k.k.) i może prowadzić do kary pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat, a także grzywny. 

Kocurek likes this
Posted
2 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

na to jest kodeks

Zgodnie z Kodeksem Karnym:Używanie nielegalnego oprogramowania jest traktowane jako paserstwo (Art. 293 k.k.) i może prowadzić do kary pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat, a także grzywny. 

Pół Polski by trzeba było zamknąć stosując.

Nie lubisz swojego sąsiada?

Wgraj mu nielegalnego WinRARa :)

LAGUNA likes this
Posted
27 minut temu, Kocurek napisał(a):

Pół Polski by trzeba było zamknąć stosując.

Patrząc z przymrużeniem oka to  trochę więcej.:)

@zen888 mniej więcej napisał jak to bywa w firmach (a bywa ostro)

Kocurek likes this