Skocz do zawartości

Windows 11 partycja limit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dysk 1TB. Nowa instalacja Windows 11. Czy w tym Windows nie można przy tworzeniu partycji wybrać, aby dysk C miał np. tylko 200GB a nie jak narzuca system, że dzieli mi na 50% i dysk C oraz nowy dysk ma wtedy po ponad 400GB?  Wolę, żeby na C było tylko tyle, ile potrzebuje system wraz z aktualizacjami a niestety nie da rady tego zrobić. Czy można to jakoś obejść?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Musisz pamiętać że  wiele plików systemowych na partycji C jest aktywnie używanych (np. pagefile.sys, hiberfil.sys, pliki rejestru).

Te pliki nie mogą zostać automatycznie przeniesione, a więc nie można swobodnie zmniejszać partycji od "początku" lub końca, jeśli są tam ulokowane bez uprzedniego restartu.

Możesz skorzystać z zewnętrznych  programów (np. AOMEI, EaseUS, MiniTool) używają technologii, która potrafi przenieść zablokowane pliki lub zaplanować operacje przed uruchomieniem systemu (preboot environment).

kate98 lubi to
Opublikowano

Zrób tak jak kolega wyżej sugeruje. Utwórz partycję za pomocą np AOMEI i zostaw 200GB nieprzydzielone podczas instalacji Windy wskaż ten nieprzydzielony obszar i gotowe. Jeżeli masz już zainstalowany windows to za pomocą tego programu możesz zmniejszyć partycję systemową do 200GB

kate98 lubi to
Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi 

Jeszcze tak dla pewności, te 200GB na dysku C  jest ok, czy dać mniej, czy trochę więcej? Chodzi o ewentualne programy, które i tak instalują się na dysku C typu office czy antywirus oraz przyszłe aktualizacje.

Opublikowano
W dniu 20.06.2025 o 00:22, kate98 napisał(a):

Mam dysk 1TB. Nowa instalacja Windows 11. Czy w tym Windows nie można przy tworzeniu partycji wybrać, aby dysk C miał np. tylko 200GB a nie jak narzuca system, że dzieli mi na 50% i dysk C oraz nowy dysk ma wtedy po ponad 400GB?  Wolę, żeby na C było tylko tyle, ile potrzebuje system wraz z aktualizacjami a niestety nie da rady tego zrobić. Czy można to jakoś obejść?

Jeżeli jeszcze nie zainstalowałeś jakiejś dużej liczby programów i nie skonfigurowałeś systemu "pod siebie" to radzę na nowo postawić Windowsa i przy instalacji odpowiednio ustawić partycje. Oczywiście temat jest do zrobienia. Np. korzystając z narzędzi zawartych w  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Dużo masz tych partycji ukrytych. Ja po czystej  instalacji mam oprócz systemowej tylko dwie ukryte (EFI Partition   i Recovery Partiiton (Partycja odzyskiwania). Sądzę, że partycja 5 u Ciebie to jakieś recovery windowsa i oprogramowania (do przywrócenia ustawień fabrycznych) - nie jest niezbędna. 

kate98 i brygada69 lubią to
Opublikowano

Ja to jak już bym musiał to bym zrobił te 200GB, ale na prywatne pliki. Co by potem nie płąkać przy reinstalce ewentualnej. 😄 niemal cały dysk, D - 200GB w zależności od potrzeb.

Gry teraz tyle potrzebują, a potem i tak trzeba targać od nowa, że nie ma sensu inaczej się bawić.

kate98 lubi to