Pepe33 Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 Cześć Mam takie pytanie jaki byście polecili antywirusa na nowym laptopie z w11 macaffe czy Norton Norton antywirus miałem na 2 laptopach i spisywał się spoko usuwał wszystkie wirusy Maccaffe używałem krótko a wkurzające były powiadomienia ,że laptop nie uzywany przez 2 tyg I komunikat że macaffe proponuje wykonać pełny skan Cytuj
Ryzenek Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 Ja używam Eset Internet Security z licencją na rok w sumie Nortona nie polecam. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] eset online skaner i patrzeć co się robi. zen888 i FILAGOL lubią to Cytuj
Pepe33 Opublikowano 13 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 Ryzenek Ja miałem Norton na starym komputerze i laptopie a używam Mc caffe dlatego,że mogę mieć antywirus i na laptopie i na telefonie komórkowym ponieważ licencja pozwala na instalacje laptop -telefon komórkowy. Cytuj
NiordFresh Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 5 godzin temu, Pepe33 napisał(a): Cześć Mam takie pytanie jaki byście polecili antywirusa na nowym laptopie z w11 macaffe czy Norton Norton antywirus miałem na 2 laptopach i spisywał się spoko usuwał wszystkie wirusy Maccaffe używałem krótko a wkurzające były powiadomienia ,że laptop nie uzywany przez 2 tyg I komunikat że macaffe proponuje wykonać pełny skan ani jeden, ani drugi McAfee jest znany z niskiej skuteczności wykrywania faktycznych zagrożeń, nie wspominam o specyficznej metodzie marketingu tego dziadostwa, straszenie użytkownika fałszywym okienkiem PopUp w przeglądarce, że komputer jest zainfekowany... mimo iż nie jest... Po kliknięciu "Proceed...", użytkownik jest kierowany na oficjalną stronę McAfee (Poniżej przykład takiego fałszywego okienka) Norton jest bardzo specyficzny w mojej opinii, średnia skuteczność w porównaniu do innych darmowych alternatyw... Jako alternatywe zalecam Kaspersky Free*, ewentualnie jako nie tyle Antywirus, a raczej Antimalware, program MalwareBytes... *ignoruję fakt, iż też jest to prawdopodobnie rosyjski spyware, z uwagi na dużą skuteczność w wykrywaniu szkodników. Cytuj
Widzior Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 A co to się stało, że już Defender bee? LAGUNA i brygada69 lubią to Cytuj
JHarddyy Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 Jedno i drugie mega gówno. Windows Defender wystarczy. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 Żaden antywirus Cię nie uchroni przed niewiedzą. Czy on będzie płatny czy darmowy. Najważniejszy jesteś Ty jak wiesz co robisz na kompie. Złośliwe oprogramowanie lub wirusy mogą zostać przeoczone przez oprogramowanie z kilku powodów. Jednym z nich jest to, że oprogramowanie może nie być w stanie rozpoznać złośliwego oprogramowania lub wirusa, ponieważ jest ono nowe i nie zostało wcześniej zidentyfikowane. Innym powodem jest to, że złośliwe oprogramowanie lub wirus mogą być zaprojektowane tak, aby uniknąć wykrycia poprzez maskowanie się lub ukrywanie w legalnych plikach. Ponadto oprogramowanie może nie być regularnie aktualizowane, przez co może być podatne na nowe złośliwe oprogramowanie lub wirusy. Wreszcie, oprogramowanie może nie być zaprojektowane do wykrywania niektórych rodzajów złośliwego oprogramowania lub wirusów. stig, brygada69 i Miodek lubią to Cytuj
darude123 Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 Jak się człowiek nie zna to żaden antywir nie pomoże. Kiedyś sobie przetestowałem większość tych darmowych antyvirów to na większości było czuć że obciążają w różnym stopniu system. Ostatecznie używam Panda Dome free, działa w chmurze i praktycznie nie obciąża systemu, ale to raczej tak żeby coś mieć na wszelki wypadek. LAGUNA lubi to Cytuj
Francuzik Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 Defender starczy w zupełności, a w przeglądarce używaj ublock origin. Raz na miesiąc skanuj malwarebytes'em (subskrypcja premium nie jest konieczna) Norton czy McAfee? ŻADEN! Norton - jego włascicielem jest Gen Digital, który ma avasta. McAfee - syf nad syfy. Słaba skuteczność. Ryzenek, NiordFresh, renatan i 2 innych lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 Pewnie że starczy defender ,po co przepłacać jak nie widać różnicy. Jak już tak lecimy po Gen Digital to praktycznie wsio do nich należy. Jej portfolio obejmuje Norton, Avast, LifeLock, Avira, AVG, ReputationDefender, MoneyLion i CCleaner. Cytuj
Miodek Opublikowano 17 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2025 Ja mam "Malware Hunter" i spokój ,wersja free wystarczy skaner b.szybki LAGUNA lubi to Cytuj
darude123 Opublikowano 17 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2025 Albo raz na jakiś czas sobie przeskanować darmowym adwcleanerem. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 17 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2025 też tylko to bardziej do: AdwCleaner służy do usuwania z komputera niechcianego oprogramowania, takiego jak adware, potencjalnie niechciane programy (PUP), paski narzędziowe i oprogramowanie szpiegujące. Jest to darmowe narzędzie, które nie wymaga instalacji i pozwala na szybkie i skuteczne czyszczenie systemu z takich zagrożeń. AdwCleaner pomaga w pozbyciu się: Adware: Oprogramowania, które wyświetla reklamy bez zgody użytkownika. Paski narzędziowe: Dodatkowe paski w przeglądarkach, które mogą spowalniać ich działanie lub przekierowywać na niepożądane strony. Potencjalnie niechciane programy (PUP): Aplikacje, które mogą być instalowane bez wyraźnej zgody użytkownika, często wraz z innymi programami. Oprogramowanie szpiegujące (Spyware): Oprogramowanie, które zbiera dane o aktywności użytkownika i może być wykorzystywane do śledzenia lub ataków. Przejmowanie przeglądarki (Hijacker): Programy, które zmieniają ustawienia przeglądarki bez wiedzy użytkownika. AdwCleaner jest przydatny w sytuacjach, gdy komputer działa wolniej niż zwykle, pojawiają się nieoczekiwane reklamy, lub gdy użytkownik podejrzewa infekcję niechcianym oprogramowaniem. darude123 lubi to Cytuj
juliazero Opublikowano 18 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2025 Używam eset endpoint na komputerze i w sumie nie wiem po co. Z 2 lata jechałam bez żadnego AV i eset nic nie znalazł. Poleci odinstaluj, Defender też wycięty w pień. Antywirus na smartfona to jest SCAM. Legalne spyware, adware. Odinstalować i nie patrzeć wstecz! Cytuj
Kosiara Opublikowano 19 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2025 Kiedyś używałem Kaspersky Internet security, ale zrezygnowałem przez niepewną sytuację związaną z Rosją. Jako zamiennik wybrałem pierw Eset Smart Security Premium, a teraz mam Eset internet security i jestem zadowolony. Defender mnie wkurzał, bo to taki krzykacz. Jak się lubi soft pobierać z różnych stronek, to on nie da żyć. Dlatego mam Eseta i na prawdę nie krzyczy bez powodu. balusiek lubi to Cytuj
walus58 Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 KIS obecnie KS (Kaspersky Standard) nie zrezygnowałem i działa. Mam świadomość, że wszystkie płatne programy antywirusowe są programami szpiegującymi. Ale również wiem, że swoich abonentów nie biją. Natomiast bezpłatne programy antywirusowe są same w sobie WIRUSAMI !!!! Cytuj
zen888 Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 2 godziny temu, walus58 napisał(a): Natomiast bezpłatne programy antywirusowe są same w sobie WIRUSAMI !!!! Nie tyle wirusami co szpiegami: wirusy niszczą a szpiedzy zbierają dane. LAGUNA lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 3 godziny temu, walus58 napisał(a): Natomiast bezpłatne programy antywirusowe są same w sobie WIRUSAMI !!!! Widzę aluminiowa czapeczka za mocno uciska na dekiel brygada69 lubi to Cytuj
Sayidov Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 Od lat używam F-Secure Total Cytuj
ITFun Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 SentinelOne - Rozwiązanie oparte o AI (koszt od 50-65$) za jeden PC na rok [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
TheStraight Opublikowano 12 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2025 5 godzin temu, zen888 napisał(a): Nie tyle wirusami co szpiegami: wirusy niszczą a szpiedzy zbierają dane. Byku wszystko zbiera dane każda aplikacja czy strona internetowa, dostawca internetu też dokładnie wie gdzie byłeś. Jak chcesz prywatności to wyjedź na bezludną wyspę LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 13 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2025 13 godzin temu, TheStraight napisał(a): Jak chcesz prywatności to wyjedź na bezludną wyspę Tam też Cię znajdą Najlepszym antywirusem jest sam użytkownik. zen888 i JHarddyy lubią to Cytuj
zen888 Opublikowano 13 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2025 18 godzin temu, TheStraight napisał(a): ...dostawca internetu też dokładnie wie gdzie byłeś... Nie wie. Używam DoH. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
darude123 Opublikowano 13 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2025 Ciekawe to, jakoś o tym nie słyszałem. Pewnie coś w tym jest ale moim zdaniem z tymi firmami to tak jest, tu się niby chwalą anonimowością, a potem się okazuje coś innego że albo sami dane przekazują albo był wyciek i plomba. Nie mówię że tu tak będzie ale różnie może być. Z tego co pamiętam to z protonmail miało być tak bezpiecznie i też jakieś dane przekazali czy był wyciek. Moim zdaniem jeśli chcesz być anonimowy to nie korzystaj z neta. Ostatnio chyba na kanale niebezpieczne o tematyce hakerów i innych takich czy coś takiego oglądałem filmy to goście niby powywalali na ileś tam kasy kogoś, tak próbowali być anonimowi jacyś tam admini dziwnych forów , a później się tam okazywało że wcześniej gość sam podał swoje dane do weryfikacji w jakiejś tam usłudze i go dojechali właśnie przez to bo do tego doszli także teraz ta anonimowość w necie to fikcja. Kanał to cyberniebezpieczeństwo, bardzo ciekawie koleś opowiada. Nawet ostatnio gdzieś czytałem że jakaś kobieta w Stanach wpisywała do czata gpt info o chorobach i inne pytania raczej nie podając swoich danych i i tak byli w stanie zidentyfikować konkretną osobę po wpisach z czata gpt. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi