Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Na wstępie jak w temacie w żaden ale to w żaden sposób nie idzie uruchomić windows 7 na tym sprzęcie.

Próbowałem z pendraka nie idzie dopiero gdy nagrałem płytę to poszło ale po kilku restartach wyskakuję okno "system windows nie może ukończyć instalacji itd. i coś jeszcze o ponownej instalacji po ponownym uruchomieniu"

Laptop HP 15 Da1077ne 

CPU Intel Core i7-8565U 1,80Ghz

RAM 24GB

SSD WD Blue SN 570 500GB

TOSHIBA HDD 1TB

W biosie mam opcję że jak jest włączona chyba secure boot to będę mógł zainstalować windows 7 x64.

Mam kilka obrazów iso z systemem windows 7 Aio i ultimate ale z pendraka nawet nie ma mowy.

A na płycie mam nagrany  GSP12017X64_PL_DVD  ale wyskakuje w/w komunikat.

Pomocy wie ktoś jak to ogarnąć krok po kroku?

Dodam że na ssd mam 11 a na hdd chcę mieć 7

Posted

Windows 7 + 8gen Intela + dysk WD NVMe i zdziwiony, że nie idzie :22 Przecież to jest tu wałkowane od lat, obudziłeś się dopiero czy co? A tak na marginesie - ja bym na nim prawdopodobnie zainstalował Win7, ale tego się łatwo i przyjemnie nie da zrobić. Trzeba wiedzieć co i jak + posiadać modowane stery, a i tak nie na każdym modelu się uda, bo jest wiele zmiennych.

zen888 likes this
Posted
47 minut temu, Widzior napisał(a):

Windows 7 + 8gen Intela + dysk WD NVMe...

Ze sterownikami do Intela gen. 8 dla Win7 jest jak z duchami - podobno ktoś kiedyś widział jakieś przerabiane/modowane bo oryginalnych na pewno nie ma. @Widzior - masz jakieś namiary?

Jeśli te stery byłyby to trzeba je zintegrować z instalką Win7, następnie dodać sterowniki NVMe dla dysku, następnie dodać obsługę USB 3.0, następnie zintegrować poprawki KB2990941 + KB3087873 i dopiero wtedy można liczyć na udaną instalację.

Posted
5 godzin temu, dna111 napisał(a):

Laptop HP 15 Da1077ne 

CPU Intel Core i7-8565U 1,80Ghz

Instalowałem ostatnio na laptopie HP Probook 450 G5 (8 gen) i nie było żadnych problemów. W biosie trzeba ustawić tryb Legacy i wyłączyć Secure Boot. Pendrive wg schematu MBR+Bios+NTFS.

Z instalką należy zintegrować sterowniki USB 3.0 (najnowsze Intela do Win 7 lub portowane z Win 8): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Password: MDL2024

Pozostaje jeszcze kwestia sterowników NVMe. Najpierw spróbuj tych systemowych, czyli ze zintegrowanymi poprawkami:

1 godzinę temu, zen888 napisał(a):

KB2990941 + KB3087873

Jeśli nie pójdzie, to trzeba zintegrować sterowniki NVMe Phison: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dysk jest nieszczęśliwy pod Win 7. Jeśli nadal nie pójdzie, to trzeba będzie go wymienić na Samsunga: 950 Pro, 960 Pro/EVO, 970 Pro/EVO/EVO Plus (na kontrolerze Phoenix) - do tych dysków są dedykowane sterowniki NVMe pod Win 7.

Do tego laptopa znajdziesz prawdodpodobnie wszystkie inne sterowniki pod Win 7.

To wszystko. Miłego używania Win 7.

1 godzinę temu, zen888 napisał(a):

Ze sterownikami do Intela gen. 8 dla Win7 jest jak z duchami - podobno ktoś kiedyś widział jakieś przerabiane/modowane bo oryginalnych na pewno nie ma.

Czyżby?

Posted
2 godziny temu, Nieobecny napisał(a):

Dysk jest nieszczęśliwy pod Win 7. Jeśli nadal nie pójdzie, to trzeba będzie go wymienić na Samsunga

U mnie na win7 chodził każdy jeden NVMe na kontrolerach Phisona (aktualnie Kingston KC3000) - na sterowniku ori Phisona (tym, co wrzuciłeś), na sterowniku modowanym Samsunga i nawet na tym MS (ale kulawo). Natomiast ja je sprawdzałem na już zainstalowanym systemie. Z testów podczas bootowania (wskazanie ręczne sterownika), wchodził mi tylko Phison 1.5.0.0. Sterownik Samsunga, czy to ori, czy modowany, nie chciał wejść (error, że nie znaleziono żadnego sterownika), co ci nawet pisałem (tobie niby wchodził z ręki na Win7). Za to próba dodania modowanych sterów Samsunga do obrazu ISO Win7, nawet bez certyfikatu, poprzez NTLite nie powodowała żadnych problemów. Phison 1.5.0.0. tym bardziej wejdzie, bo ma podpis, ale do WD chyba nie zadziała (WD ma swoje kontrolery).

Posted
7 godzin temu, Nieobecny napisał(a):

Czyżby?

Możesz zapodać link do oryginalnych sterowników dla chipsetu Intela gen. 8 przeznaczonych do Windowsa 7?

Posted

Zainstalowałem win7  ale brak ważnego stera w załączniku co i jak chyba tyle wystarczy

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

To chyba o kamerkę chodzi. Sprawdź to - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Inna opcja - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
W dniu 23.05.2025 o 06:06, zen888 napisał(a):

Możesz zapodać link do oryginalnych sterowników dla chipsetu Intela gen. 8 przeznaczonych do Windowsa 7?

Od 10.1.1.45 wzwyż do 10.1.18243 ostatnie do Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i nie tylko 8 gen, bo 9 gen również, a nawet 10 gen Comet Lake.

zen888 likes this