Skocz do zawartości

Spadek taktowania procesora i7-11800H do 0.18GHz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z procesorem Intel Core i7-11800H, w laptopie Acer Nitro AN515-54. Taktowanie procesora spada do 0,18 GHz, w losowych sytuacjach. Ale zacznijmy od początku.

W niedzielę postanowiłem że sformatuje swojego laptopa, po prostu chciałem opróźnić dysk ze swoich śmieci, nie występował problem z procesorem. Więc za pomocą instalatora systemu windows chciałem wyczyscić dyski, napotkałem problem że instalator nie widzi moich dysków, w internecie znalazłem rozwiązanie aby w BIOS wyłączyć VMD controller (jedyne zmiany jakie zrobiłem w biosie) i potem udało mi się zainstalować win 11, lecz po zainstalowaniu, wgraniu wszystkich aktualizacji i sterowników wystąpił pierwszy raz problem z procesorem że w losowych sytuacjach taktowanie procesora spada do 0,18 GHz, uznałem że może winą jest windows 11, więc postanowiłem wrócić do windowsa 10, lecz na tej wersji również występuje błąd. Próbuje rozwiązać ten problem od 3 dni, przeszukałem pół internetu i for w których ludzie opisują swoje podobne problemy, lecz nic nie pomogło. Dodam że w niedzielę o 13 komputer działał bez zarzutów (przed reinstalacją), wykonałem tylko reinstalacje i problem występuje. Pobierałem sterowniki ze strony producenta, nie pomogło. Pobierałem sterowniki ze strony Acer które rekomenduje do tego modelu laptopa, również nie pomaga. Opcje zasilania ustawione są na najwyższą wydajność, również nie pomaga. 

Na dole przesyłam zrzuty ekranu z HWiNFO podczas problemu i bez problemu, może dzięki temu ktoś będzie w stanie mi pomóc. 

Poprawne działanie:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Wadliwe działanie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
1 minutę temu, bison616 napisał(a):

Na początek reset BIOSu do stawień domyślnych. Zobacz tez linuxa, wsadz jakieś liveCDi zobacz jak to wygląda z tym cpu.

Restartowałem BIOS do ustawień fabrycznych (bez wyciągania baterii)

Opublikowano

A może po prostu miałeś na starym systemie włączony plan zasilania -  wysoka wydajność? A teraz jest plan domyślny, czyli zrównoważony, i jak procek nie ma nic do roboty, to sobie zrzuca takty. Poza tym ja widzę, że w IDLE rdzenie mają 800MHz, i tak powinno być, a te herezje które pokazuje winzgroza to sobie można wsadzić w.....wiadomo gdzie.

Opublikowano
15 minut temu, Widzior napisał(a):

A może po prostu miałeś na starym systemie włączony plan zasilania -  wysoka wydajność? A teraz jest plan domyślny, czyli zrównoważony, i jak procek nie ma nic do roboty, to sobie zrzuca takty. Poza tym ja widzę, że w IDLE rdzenie mają 800MHz, i tak powinno być, a te herezje które pokazuje winzgroza to sobie można wsadzić w.....wiadomo gdzie.

Zgadza się, miałem na wysoką wydajność, ale teraz również mam ustawioną na wysoką wydajność. Podczas grania również występuje ten problem także ma wtedy co robić ;/

EDIT: W dodatku gdy spadał do do tych 0.18 to w OCCT odpalałem mu Stability TEST na CPU i nie chciał wstać, test się robił a ten nadal spał 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

15 minut temu, Widzior napisał(a):

Opublikowano
10 minut temu, Nieobecny napisał(a):

Wejdź w ustawienia planu Wysoka wydajność i ustaw minimalny i maksymalny stan procesora na 100% - pokaż screen co wtedy pokazuje.

Sam tryb Wysoka wydajność ustawił mi obydwa te parametry na 100%
Po twoim komentarzu ustawiłem aby minimalny na baterii również był 100%

Opublikowano
30 minut temu, Kisio napisał(a):

Podczas grania również występuje ten problem także ma wtedy co robić

30 minut temu, Kisio napisał(a):

w OCCT odpalałem mu Stability TEST na CPU i nie chciał wstać, test się robił a ten nadal spał

No to już bardzo dziwna sytuacja, szczególnie że sprawdzałeś na Win10 i 11 i wszędzie tak samo. Jak ustawienia stanów min i max procka na 100% też nie trybi, to już serio nie wiem co o tym myśleć. Jedynie pozostaje sprawdzić na jakimś LiveCD, np. windows Strelca albo jakiś Linux.

Opublikowano

Tak jak @Widzior napisał - uruchom jakiś system LiveCD i sprawdź.

Pozostaje tylko kwestia sterowników.

IMEI (Intel Management Engine Interface) zainstalowane? - bez tego nie działa tryb turbo, ale powinien osiągać taktowanie nominalne. Nie ma tego sterownika na stronie Acer (nie pierwszy raz go brakuje). 

Turbo Boost Driver zainstalowany?

Najnowszy bios zainstalowany?

Opublikowano
14 minut temu, Nieobecny napisał(a):

IMEI (Intel Management Engine Interface) zainstalowane? - bez tego nie działa tryb turbo, ale powinien osiągać taktowanie nominalne. Nie ma tego sterownika na stronie Acer (nie pierwszy raz go brakuje). 

Bios zaktualizowany do najnowszej wersji która była podana do modelu lapka (V1.20 2023-07-06). Jeśli chodzi o sterowniki to te instalowałem:
image.png.fb0b78172975d1f1e533181056f23272.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Nieobecny napisał(a):

IMEI (Intel Management Engine Interface) zainstalowane?

I to jest dobry trop. Ja na PC tego gówna nigdy nie instalowałem i problemów nie było, ale wielokrotnie słyszałem, że na lapkach musi to być. No i ja to testowałem na starych intelach na Win7, to może to już być nieaktualne. Pewnie M$ wymusza teraz instalowanie swojego backdoora, inaczej nie będziesz miał boosta CPU :22

Opublikowano
15 godzin temu, Widzior napisał(a):

I to jest dobry trop. Ja na PC tego gówna nigdy nie instalowałem i problemów nie było, ale wielokrotnie słyszałem, że na lapkach musi to być. No i ja to testowałem na starych intelach na Win7, to może to już być nieaktualne. Pewnie M$ wymusza teraz instalowanie swojego backdoora, inaczej nie będziesz miał boosta CPU :22

17 godzin temu, Nieobecny napisał(a):

Zainstalowałem właśnie IMEI, dokładnie Main_DCH, prosiłbym o informacje czy powinienem obydwa czy jeden tych dwóch. Dzięki 

Opublikowano

Nie widać zawartości tych folderów, więc jak mamy stwierdzić czy jest dobrze? Jeśli jest tam plik heci.inf to wszystko w porządku, sterownik zainstalował się.

Jeśli nadal będzie złe taktowanie, to zostały Tobie 2 rzeczy do sprawdzenia we własnym zakresie:

- system typu LiveCD (Windows, Linux)

- czysty system Win 10 lub Win 11 zainstalowany na innym dysku (może być dowolny dysk 2,5" nawet HDD - wolniej uruchomi się jedynie) na innym komputerze/laptopie w trybie offline (żeby nie zaciągnął sterowników z netu) i przeniesiony do Twojego laptopa.

Jeśli w powyższych przypadkach będzie identyczna sytuacja, to na 90% płyta główna laptopa uległa uszkodzeniu. W każdym razie nie będziemy w stanie pomóc na odległość - zalecam serwis.

Opublikowano
W dniu 19.03.2025 o 20:15, Kisio napisał(a):

w internecie znalazłem rozwiązanie aby w BIOS wyłączyć VMD controller

Ostatnia deska ratunku to jeszcze tu bym szukał przyczyny, bo niby to VMD jest od dysków NVMe, ale cholera ich wie co oni tam namodzili.

Opublikowano
W dniu 20.03.2025 o 21:30, Widzior napisał(a):

Ostatnia deska ratunku to jeszcze tu bym szukał przyczyny, bo niby to VMD jest od dysków NVMe, ale cholera ich wie co oni tam namodzili.

No tak, tylko że jak go wyłączę to wtedy nie ma się z czego zbootować i nie włacza sie. Ale też ciekawa sprawa bo  wcześniej nie zmieniałem nic z tym VMD i śmigało