Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam problem zVirtualBox przy tworzeniu vhd .Po utworzeniu pliku vhd i odpaleniu go wyskakuje komunikat 

Po dodaniu litery w zarządzaniu dyskami i zrobieniu wim potem iso plik jest uszkodzonu nie instaluje windowsa (w koncowej fazie instalowania wVirtualbox)

Ktoś moze wie o co biega co trzeba przestawić w Virtualbox? Pierwszy raz mam takie cuda :(

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Stary, jeszcze raz tylko powoli i po kolei. Bo za pierona nie ogarniam co ty chcesz zrobić.

Jakie WIM, jakie ISO, jaki problem z instalką Windowsa?

Chcesz Windowsa w VM?

Robisz nową, w niej ustawiasz paramertry sprzętowe, dodajesz CD-ROM, a w nim plik iso z instalatorem. Dodajesz dysk dla systemu (SATA, nvme), ustawiasz czy to ma być UEFI(GPT) lub MBR(BIOS) i lecisz.

Coś ostro namotałęś, że taki błąd ci wyskakuje.

Posted (edited)
2 godziny temu, BartAcid napisał(a):

Stary, jeszcze raz tylko powoli i po kolei. Bo za pierona nie ogarniam co ty chcesz zrobić.

Hehe może rzeczywiście troche chaotycznie.

Więc tak odpalam plik iso z win. w Virtualbox w opcij vhd (sysprep) czyszcze windowqsa  zapisuje  sysprep plik vhd po czym odpalam plik  vhd i zamiast się pojawic np. w programie dism++ w którym tworzę z pliku vhd plik wim  to pojawia się okno 

Robiłem to wiele razy miałem rózne błedy ale taki mam pierwszy raz

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2 godziny temu, stens napisał(a):

Pewnie masz wersję 7,

Tak  VirtualBox 7.1.6  na wersij 6 nie rusza pisze bad image size i kody błędu na początkach 7 też to samo

Edited by Spirit
dopisanie
Posted

A to z zabawami w kastrowanie okienek, to ja poza wybijaniem szyb kamieniami, się nie znam.

Nie można vhd otworzyć z DISM++ jak człowiek, tylko klikać uparcie w VHD chcesz by tam akurat poleciał? Dobrze rozumiem?

Posted

Tak ,zawsze w dism++ robiłem wim ale teraz cos się zepsuło nawet jak zrobiłemm vhd przez windowsa hyper-v tez to samo. a jeszcze miesiac temu wszystko działało! kurcze żeby to tylko nie była żadna z nowych aktualizacij nasze Pana "Geitsa"

Posted

Moje tajne źródła donoszą, że użytkownika @Spirit nadal trapi troska, której poświęcił ten tu temat.

Z mojej strony doradzę następujące kroki rozwiązania problemu:

1. Próba zapisania pliku .vhd w innym miejscu (na innym dysku)

2. Tymczasowo zainstalowanie drugiego systemu pod którym będzie pracował VirtualBox i przetestowanie czy problem ustąpił

3. Jeżeli problem nie ustąpił po zastosowaniu kroku 1-2 problem może być sprzętowy- czy możesz podać dokładniejszą specyfikację swojego komputera i systemu na jakim dokonujesz prób?

Posted

Zapisanie w innym miejscu nic nie dało niestety :( 

2 system może  za jakiś czas na razie nie mam kiedy. Ale raczej to mnie nie ominie/

Windows 11 Pro 24H2  26100.3775

Asus ROG Strix Z490-E Gaming
Intel(R)  i9-10900K
Radeon RX 6900 XT
RAM 2 x 16GB
Dyski:
3x m2 podł. pod PCIe
2x SSD pod sata (wszystkie 6 wyjsc sata zajęte)

Dziwne jest to że nic raczej nie zmieniałem w systemie ani w biosie i pyk i takie kwiatki.

Posted

Dziękuję za podanie dokładnej specyfikacji komputera.

8 godzin temu, Spirit napisał(a):

Zapisanie w innym miejscu nic nie dało niestety :( 

2 system może  za jakiś czas na razie nie mam kiedy. Ale raczej to mnie nie ominie/

Nie masz możliwości tymczasowego zainstalowania drugiego Windows 11 na osobnej partycji, wyłącznie na przeprowadzenie próby jak się zachowywać będzie VirtualBox, a po przetestowaniu - skasowanie?

Zawsze możesz wypróbować też VMWare, ale z tego co się orientuję - nie ma po dziś dzień natywnego wsparcia formatu plikopartycji .vhd.

Jest duża szansa, że reinstalacja pomoże, skoro wcześniej działało, a teraz przestało.

Zawsze możesz spróbować też użyć innego pliku .iso na próbę.

Posted
9 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Nie masz możliwości tymczasowego zainstalowania drugiego Windows 11 na osobnej partycji, wyłącznie na przeprowadzenie próby jak się zachowywać będzie VirtualBox, a po przetestowaniu - skasowanie?

Można tym programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  zainstalować na VHD. Tym programem utworzysz VHD,

Kocurek likes this
Posted

Zainstalowałem windowsa 11 na oddzielnym dysku ssd odłaczyłem wszystkie pozostałe dyski i dalej to samo :( Zresetowałem nawet bios płyty G. I nic nie pomogło dalej wywala ten sam błąd.