Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@srom-otnik mistrzu mam problem z instalacją programu do laptopa Acer PredatorSense. Wisi na okienku instalacji i dalej nic się nie dzieje…

Edit:

Problem rozwiązany. Ale zauważyłem problem z animacją wyskakujących okien, przy optymalizatorze usług musiałem klikać PPM na pulpicie żeby się tekst w okienku pojawił. Podobnie jest z Blur Mica, część z dyskami jest z efektem a górna belka że tak napiszę na czarno, efekt się włączą jak przesunę oknem w którąś stronę. Na poprzedniej wersji problemu nie było. Doszedł problem po ustawieniu hasła i pinu, ekran jest czarny po włączeniu laptopa

srom-otnik lubi to
Opublikowano
21 godzin temu, szymibtw napisał(a):

@srom-otnik mistrzu mam problem z instalacją programu do laptopa Acer PredatorSense. Wisi na okienku instalacji i dalej nic się nie dzieje…

Edit:

Problem rozwiązany. Ale zauważyłem problem z animacją wyskakujących okien, przy optymalizatorze usług musiałem klikać PPM na pulpicie żeby się tekst w okienku pojawił. Podobnie jest z Blur Mica, część z dyskami jest z efektem a górna belka że tak napiszę na czarno, efekt się włączą jak przesunę oknem w którąś stronę. Na poprzedniej wersji problemu nie było. Doszedł problem po ustawieniu hasła i pinu, ekran jest czarny po włączeniu laptopa

Dzięki za info.

Wejdz w TUNING => Ekran logowania => zastosuj skrypt.

Nie chcę rezygnować z tego boostera rozruchu systemu, czyli pominiętego ekranu logowania, ale widzę, że sporo osób nie wie, że w podobnych do jak wyżej opisanych sytuacjach wystarczy przywrócić w sekwencji rozruchu ekran logowania i znikają wszystkie bolaczki typu czarny ekran/brak tapety, zamrozone okna, błędy w wyswietlaniu elementów interfejsu itp.

Opisałem to w 1 pkt INSTRUKCJI na pulpicie na czewono pogrubioną czcionką i nadal nic.... 

Zainstalowałem kilkadziesiąt moich najnowszych W10 LTSC i W11 LTSC na przeróżnych blaszakach i laptopach nie doświadczając jakichkolwiek wspomnianych bugów- stąd uznałem, że warto podzielić się z Wami moim najnowszym pomysłem. Szkoda,że u niektórych z Was ten eksperymentalny bajer nie sprawdza się, ale jeszcze gorsze jest to, że nie korzystacie wówczas z dołączonego skryptu naprawczego.

Doradźcie co z tym robimy?

Opublikowano
20 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Dzięki za info.

Wejdz w TUNING => Ekran logowania => zastosuj skrypt.

Nie chcę rezygnować z tego boostera rozruchu systemu, czyli pominiętego ekranu logowania, ale widzę, że sporo osób nie wie, że w podobnych do jak wyżej opisanych sytuacjach wystarczy przywrócić w sekwencji rozruchu ekran logowania i znikają wszystkie bolaczki typu czarny ekran/brak tapety, zamrozone okna, błędy w wyswietlaniu elementów interfejsu itp.

Opisałem to w 1 pkt INSTRUKCJI na pulpicie na czewono pogrubioną czcionką i nadal nic.... 

Zainstalowałem kilkadziesiąt moich najnowszych W10 LTSC i W11 LTSC na przeróżnych blaszakach i laptopach nie doświadczając jakichkolwiek wspomnianych bugów- stąd uznałem, że warto podzielić się z Wami moim najnowszym pomysłem. Szkoda,że u niektórych z Was ten eksperymentalny bajer nie sprawdza się, ale jeszcze gorsze jest to, że nie korzystacie wówczas z dołączonego skryptu naprawczego.

Ślepy jestem... Wszystko z instrukcji zastosowałem ale pierwszej opcji nie :) Pomogło ale zdecydowanie dłużej się uruchamia, no nic. System petarda!

Opublikowano
31 minut temu, szymibtw napisał(a):

Ślepy jestem... Wszystko z instrukcji zastosowałem ale pierwszej opcji nie :) Pomogło ale zdecydowanie dłużej się uruchamia, no nic. System petarda!

No właśnie, coś za coś. Szybszy rozruch, ale sporadyczne bugi jak u Ciebie. Wolniejszy rozruch i wszystko gra.

Opublikowano
52 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Ja bym zrobił na odwrót niż teraz jest. W standardzie bym zostawił ekran startowy, a w instrukcji opisał, że można przyspieszyć start komputera i dał ten skrypt, ale mogą wystąpić różne problemy i dać też skrypt powrotny. Jak widać nie jestem sam z tym problemem i myśle tak by było lepiej.

Opublikowano
4 minuty temu, Kosiara napisał(a):

Ja bym zrobił na odwrót niż teraz jest. W standardzie bym zostawił ekran startowy, a w instrukcji opisał, że można przyspieszyć start komputera i dał ten skrypt, ale mogą wystąpić różne problemy i dać też skrypt powrotny. Jak widać nie jestem sam z tym problemem i myśle tak by było lepiej.

Ok, coś zrobimy w trn sposób...

Opublikowano
20 minut temu, Kosiara napisał(a):

Dobry pomysł :) u mnie czysty w11 wstaje szybko. Na tym skrypcie o wiele wolniej niż czyścioch. Natomiast bez hasło i ekranu logowania wstaje 10 razy szybciej, ale ja np. Hasła używam i mi to trochę koliduje :)

Opublikowano

Mam multiboot z linuxem i Libre Elec i rozjeżdża mi się zegar. Ustawiłem w harmonogramie zadań żeby przy starcie się synchronizował, zrobiłem oczyszczanie DISM++,  oczyszczanie skryptem, optymalizator usług i dopiero sprawdziłem, że synchronizacja nie działa a jak chcę wejść w ustawienia tego zadania to mam:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To w tej starszej edycji IoT.

Może nie przetestowałem wszystkich kombinacji optymalizatora usług - ale włączenie Windows Update z aktualizacją sterowników nie pomaga.

Jak to naprawić?

Opublikowano
8 minut temu, SyPa napisał(a):

Wyskoczyło mi coś takiego. Powinienem to zaakceptować i nie przejmować się tym? Wybaczcie ale jestem totalnym laikiem.

Użyj Rufusa w wersji 4.5 i nie będziesz miał tego komunikatu.

Opublikowano
55 minut temu, SyPa napisał(a):

Czyli nie muszę wyłączać secure boot w biosie?

Po takim komunikacie musisz wyłączyć Secure boot w BIOSie albo użyj oryginalny (niemodyfikowany) obraz ISO Windowsa od M$.

Opublikowano

Hej, lada dzień dostaniecie do testowania najnowsze iso, w którym:
- poprawiłem (chyba...) zgłoszony problem nie działającej sieci (u mnie nigdy nie wystąpił);

- dodałem na pulpicie skrót do skryptu przywracającego w sekwencji rozruchowej wyświetlanie ekranu logowania;

- wyleciała kompozycja "Seven" ponieważ zacinała eksploratora plików po pobraniu łatek WU - stała się niekompatybilna z najnowszymi aktualizacjami;

- zaktualizowałem obraz, teraz posiada wszystkie łatki wydane do końca maja.

System nie był od ponad roku aktualizowany, więc należało mu się 🙂
M$ bardzo się postarał i niestety waga iso mocno wzrosła :gt500s:

Starałem się go odciążyć jak tylko to możliwe, lecz nie wszystko co dodano mogłem wygolić - jest wiele nowych folderów naładowanych różnymi bibliotekami w wielu lokalizacjach. Nie będę rozpisywał się o detalach, co gdzie i ile, ale przeglądałem obraz dokładnie i spuchło, i to bardzo. Cóż począć, trzeba to pokornie przyjąć.

Może pokuszę się ostatni raz o wersję Extreme, już niemal gotowa. Pomyślę...

Opublikowano

Dalej kopiecie się z koniem?
Windows 11 to nie jest system pod mody, a napakowany błędami, zależnościami i syfem beta-półprodukt, więc nawet srom-otnik wiele tu nie zdziała.
Potraktowanie jedenastki (nawet pozornie gołej, debloatowanej wersji LoT Enterprise) jakimiś toolsami w celu pozbycia się telemetrii, czy czegokolwiek niechcianego, np: jakiejś usługi, prędzej czy później kończy się wykrzaczeniem/problemami z efektem domina. Przerabiałem temat x razy.

Opublikowano
36 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Hej, lada dzień dostaniecie do testowania najnowsze iso, w którym:
- poprawiłem (chyba...) zgłoszony problem nie działającej sieci (u mnie nigdy nie wystąpił);

- dodałem na pulpicie skrót do skryptu przywracającego w sekwencji rozruchowej wyświetlanie ekranu logowania;

- wyleciała kompozycja "Seven" ponieważ zacinała eksploratora plików po pobraniu łatek WU - stałą się niekompatybilna z najnowszymi aktualizacjami;

- zaktualizowałem obraz, teraz posiada wszystkie łatki wydane do końca maja.

System nie był od ponad roku aktualizowany, więc należało mu się 🙂
M$ bardzo się postarał i niestety waga iso mocno wzrosła :gt500s:

Starałem się go odciążyć jak tylko to możliwe, lecz nie wszystko co dodano mogłem wygolić - jest wiele nowych folderów naładowanych różnymi bibliotekami w wielu lokalizacjach. Nie będę rozpisywał się o detalach, co gdzie i ile, ale przeglądałem obraz dokładnie i spuchło, i to bardzo. Cóż począć, trzeba to pokornie przyjąć.

Może pokuszę się ostatni raz o wersję Extreme, już niemal gotowa. Pomyślę...

A wczoraj przesiadlem sie z JG10 LTSC 21H2 na ta wersje tylko dlatego ze niektore programy ktorych uzywam nie pozwalaja sie uruchomic bo przeciez za stara wersja systemu 🤦‍♂️
Ale system petarda. Ja zadnych problemow nie napotkalem jedyny mankament to nie pokazywalo mi w menadzer urzadzen niezainstalowanej karty dzwiekowej przez co troche bladzilem z dzwiekiem :D Ale normalnie przyjal instalacje i smiga.

Dzieki ci kolego za ogrom pracy, jestes niesamowity. Nawet nie wiesz jak ucieszylem sie gdy zobaczylem ze wydales swoje wersje na 10,11 od zawsze korzystalem z twojej 7 a potem nagle znikles i testowalem buildy zagranicznych moderow. 
Ale jednak Polak ma nie tylko dobra glowe do alkoholu i powiem z czystym symieniem ze w moim odczuciu najlepszy system z jakiego korzystalem toTwoj :)
Duzo zdrowka i pozytywnej energii ! 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
1 minutę temu, mateuszk_2006 napisał(a):

A wczoraj przesiadlem sie z JG10 LTSC 21H2 na ta wersje tylko dlatego ze niektore programy ktorych uzywam nie pozwalaja sie uruchomic bo przeciez za stara wersja systemu 🤦‍♂️
Ale system petarda. Ja zadnych problemow nie napotkalem jedyny mankament to nie pokazywalo mi w menadzer urzadzen niezainstalowanej karty dzwiekowej przez co troche bladzilem z dzwiekiem :D Ale normalnie przyjal instalacje i smiga.

Dzieki ci kolego za ogrom pracy, jestes niesamowity. Nawet nie wiesz jak ucieszylem sie gdy zobaczylem ze wydales swoje wersje na 10,11 od zawsze korzystalem z twojej 7 a potem nagle znikles i testowalem buildy zagranicznych moderow. 
Ale jednak Polak ma nie tylko dobra glowe do alkoholu i powiem z czystym symieniem ze w moim odczuciu najlepszy system z jakiego korzystalem toTwoj :)
Duzo zdrowka i pozytywnej energii ! 

Jakie konkretnie programy ci nie ruszały na 10 ltsc? 

Opublikowano
3 minuty temu, SeeJay91 napisał(a):

Dalej kopiecie się z koniem?
Windows 11 to nie jest system pod mody, a napakowany błędami, zależnościami i syfem beta-półprodukt, więc nawet srom-otnik wiele tu nie zdziała.
Potraktowanie jedenastki (nawet pozornie gołej, debloatowanej wersji LoT Enterprise) jakimiś toolsami w celu pozbycia się telemetrii, czy czegokolwiek niechcianego, np: jakiejś usługi, prędzej czy później kończy się wykrzaczeniem/problemami z efektem domina. Przerabiałem temat x razy.

w 2018 tak pisano o w10. po prostu warto zajmować się głównie wydaniami ltsc, bo te regularne są roling release, czyt. co chwile sie cos zmienia i modyfikacje przestaja byc czesto kompatybilne. 

Opublikowano
41 minut temu, Kosiara napisał(a):

A no adobe, to mają nierówno pod sufitem z tymi wymaganiami. Ja nie używam, więc mi to lotto. 

Jakie tam wymagania? - wystarczy zwykła wersja W10 22H2.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, zen888 napisał(a):

Jakie tam wymagania? - wystarczy zwykła wersja W10 22H2.

No właśnie, a LTSC bazuje na 21H2 i przez te ich chore wymogi kolega nie może używać ich softu. A różnice między 21H2, a 22H2 są tak znikome, że nawet aktualizacje od 22H2 pasują pod 21H2.

Opublikowano

Hej, wrzuciłem. Mam nadzieję, że sys wolny od bugów...

To nie jest ostatnie iso z tej nowej serii. Będzie kolejne, którego ma spełniać zasadniczo jeden cel - ma być jeszcze bardziej odchudzone. Będę na to potrzebował więcej czasu, bo muszę przeprowadzić wiele prób, czy usunięcie danego folderu z bibliotekami uwala mi aktualizację WU i funkcjonalność systemu. Będę testował tylko te "najgrubsze" katalogi, bo szkoda mi życia na takie dłubanki. 

Opublikowano
16 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

- poprawiłem (chyba...) zgłoszony problem nie działającej sieci

Po instalacji systemu nie widzi sieci, ale po instalacji nowych sterowników zobaczył "ją". i wszystko gra.  🙂

LAGUNA lubi to