szymibtw Opublikowano 7 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2025 @srom-otnik mistrzu mam problem z instalacją programu do laptopa Acer PredatorSense. Wisi na okienku instalacji i dalej nic się nie dzieje… Edit: Problem rozwiązany. Ale zauważyłem problem z animacją wyskakujących okien, przy optymalizatorze usług musiałem klikać PPM na pulpicie żeby się tekst w okienku pojawił. Podobnie jest z Blur Mica, część z dyskami jest z efektem a górna belka że tak napiszę na czarno, efekt się włączą jak przesunę oknem w którąś stronę. Na poprzedniej wersji problemu nie było. Doszedł problem po ustawieniu hasła i pinu, ekran jest czarny po włączeniu laptopa srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 8 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 21 godzin temu, szymibtw napisał(a): @srom-otnik mistrzu mam problem z instalacją programu do laptopa Acer PredatorSense. Wisi na okienku instalacji i dalej nic się nie dzieje… Edit: Problem rozwiązany. Ale zauważyłem problem z animacją wyskakujących okien, przy optymalizatorze usług musiałem klikać PPM na pulpicie żeby się tekst w okienku pojawił. Podobnie jest z Blur Mica, część z dyskami jest z efektem a górna belka że tak napiszę na czarno, efekt się włączą jak przesunę oknem w którąś stronę. Na poprzedniej wersji problemu nie było. Doszedł problem po ustawieniu hasła i pinu, ekran jest czarny po włączeniu laptopa Dzięki za info. Wejdz w TUNING => Ekran logowania => zastosuj skrypt. Nie chcę rezygnować z tego boostera rozruchu systemu, czyli pominiętego ekranu logowania, ale widzę, że sporo osób nie wie, że w podobnych do jak wyżej opisanych sytuacjach wystarczy przywrócić w sekwencji rozruchu ekran logowania i znikają wszystkie bolaczki typu czarny ekran/brak tapety, zamrozone okna, błędy w wyswietlaniu elementów interfejsu itp. Opisałem to w 1 pkt INSTRUKCJI na pulpicie na czewono pogrubioną czcionką i nadal nic.... Zainstalowałem kilkadziesiąt moich najnowszych W10 LTSC i W11 LTSC na przeróżnych blaszakach i laptopach nie doświadczając jakichkolwiek wspomnianych bugów- stąd uznałem, że warto podzielić się z Wami moim najnowszym pomysłem. Szkoda,że u niektórych z Was ten eksperymentalny bajer nie sprawdza się, ale jeszcze gorsze jest to, że nie korzystacie wówczas z dołączonego skryptu naprawczego. Doradźcie co z tym robimy? swiniarobert69 lubi to Cytuj
szymibtw Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 20 minut temu, srom-otnik napisał(a): Dzięki za info. Wejdz w TUNING => Ekran logowania => zastosuj skrypt. Nie chcę rezygnować z tego boostera rozruchu systemu, czyli pominiętego ekranu logowania, ale widzę, że sporo osób nie wie, że w podobnych do jak wyżej opisanych sytuacjach wystarczy przywrócić w sekwencji rozruchu ekran logowania i znikają wszystkie bolaczki typu czarny ekran/brak tapety, zamrozone okna, błędy w wyswietlaniu elementów interfejsu itp. Opisałem to w 1 pkt INSTRUKCJI na pulpicie na czewono pogrubioną czcionką i nadal nic.... Zainstalowałem kilkadziesiąt moich najnowszych W10 LTSC i W11 LTSC na przeróżnych blaszakach i laptopach nie doświadczając jakichkolwiek wspomnianych bugów- stąd uznałem, że warto podzielić się z Wami moim najnowszym pomysłem. Szkoda,że u niektórych z Was ten eksperymentalny bajer nie sprawdza się, ale jeszcze gorsze jest to, że nie korzystacie wówczas z dołączonego skryptu naprawczego. Doradźcie co z tym robimy? Ślepy jestem... Wszystko z instrukcji zastosowałem ale pierwszej opcji nie Pomogło ale zdecydowanie dłużej się uruchamia, no nic. System petarda! swiniarobert69 i djdenismusic lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 8 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 31 minut temu, szymibtw napisał(a): Ślepy jestem... Wszystko z instrukcji zastosowałem ale pierwszej opcji nie Pomogło ale zdecydowanie dłużej się uruchamia, no nic. System petarda! No właśnie, coś za coś. Szybszy rozruch, ale sporadyczne bugi jak u Ciebie. Wolniejszy rozruch i wszystko gra. swiniarobert69 lubi to Cytuj
Kosiara Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 52 minuty temu, srom-otnik napisał(a): Zainstalowałem kilkadziesiąt moich najnowszych W10 LTSC i W11 LTSC na przeróżnych blaszakach i laptopach nie doświadczając jakichkolwiek wspomnianych bugów- stąd uznałem, że warto podzielić się z Wami moim najnowszym pomysłem. Szkoda,że u niektórych z Was ten eksperymentalny bajer nie sprawdza się, ale jeszcze gorsze jest to, że nie korzystacie wówczas z dołączonego skryptu naprawczego. Doradźcie co z tym robimy? Ja bym zrobił na odwrót niż teraz jest. W standardzie bym zostawił ekran startowy, a w instrukcji opisał, że można przyspieszyć start komputera i dał ten skrypt, ale mogą wystąpić różne problemy i dać też skrypt powrotny. Jak widać nie jestem sam z tym problemem i myśle tak by było lepiej. srom-otnik, swiniarobert69, stens i 2 innych lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 8 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 4 minuty temu, Kosiara napisał(a): Ja bym zrobił na odwrót niż teraz jest. W standardzie bym zostawił ekran startowy, a w instrukcji opisał, że można przyspieszyć start komputera i dał ten skrypt, ale mogą wystąpić różne problemy i dać też skrypt powrotny. Jak widać nie jestem sam z tym problemem i myśle tak by było lepiej. Ok, coś zrobimy w trn sposób... Kosiara, swiniarobert69 i stens lubią to Cytuj
szymibtw Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 20 minut temu, Kosiara napisał(a): Ja bym zrobił na odwrót niż teraz jest. W standardzie bym zostawił ekran startowy, a w instrukcji opisał, że można przyspieszyć start komputera i dał ten skrypt, ale mogą wystąpić różne problemy i dać też skrypt powrotny. Jak widać nie jestem sam z tym problemem i myśle tak by było lepiej. Dobry pomysł u mnie czysty w11 wstaje szybko. Na tym skrypcie o wiele wolniej niż czyścioch. Natomiast bez hasło i ekranu logowania wstaje 10 razy szybciej, ale ja np. Hasła używam i mi to trochę koliduje Cytuj
Kosiara Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 44 minuty temu, srom-otnik napisał(a): Ok, coś zrobimy w trn sposób... To polecam również ogarnąć ten temat w LTSC Cytuj
Kaizen Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 Mam multiboot z linuxem i Libre Elec i rozjeżdża mi się zegar. Ustawiłem w harmonogramie zadań żeby przy starcie się synchronizował, zrobiłem oczyszczanie DISM++, oczyszczanie skryptem, optymalizator usług i dopiero sprawdziłem, że synchronizacja nie działa a jak chcę wejść w ustawienia tego zadania to mam: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To w tej starszej edycji IoT. Może nie przetestowałem wszystkich kombinacji optymalizatora usług - ale włączenie Windows Update z aktualizacją sterowników nie pomaga. Jak to naprawić? Cytuj
Kosiara Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 Czy wam działa link? Chciałem pobrać i przetestować na VM. Cytuj
blazenxd1 Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 SROMotniku, system zajefajny, ale jedno pytanko masz patent na instalacje Twojego systemu w formie aktualizacji? za każdym razem robić formata to lipton straszny djdenismusic, say i swiniarobert69 lubią to Cytuj
SyPa Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 Wyskoczyło mi coś takiego. Powinienem to zaakceptować i nie przejmować się tym? Wybaczcie ale jestem totalnym laikiem. Cytuj
Kosiara Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 8 minut temu, SyPa napisał(a): Wyskoczyło mi coś takiego. Powinienem to zaakceptować i nie przejmować się tym? Wybaczcie ale jestem totalnym laikiem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Użyj Rufusa w wersji 4.5 i nie będziesz miał tego komunikatu. Cytuj
SyPa Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 5 minut temu, Kosiara napisał(a): Użyj Rufusa w wersji 4.5 i nie będziesz miał tego komunikatu. Czyli nie muszę wyłączać secure boot w biosie? Cytuj
zen888 Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 55 minut temu, SyPa napisał(a): Czyli nie muszę wyłączać secure boot w biosie? Po takim komunikacie musisz wyłączyć Secure boot w BIOSie albo użyj oryginalny (niemodyfikowany) obraz ISO Windowsa od M$. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 12 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 Hej, lada dzień dostaniecie do testowania najnowsze iso, w którym: - poprawiłem (chyba...) zgłoszony problem nie działającej sieci (u mnie nigdy nie wystąpił); - dodałem na pulpicie skrót do skryptu przywracającego w sekwencji rozruchowej wyświetlanie ekranu logowania; - wyleciała kompozycja "Seven" ponieważ zacinała eksploratora plików po pobraniu łatek WU - stała się niekompatybilna z najnowszymi aktualizacjami; - zaktualizowałem obraz, teraz posiada wszystkie łatki wydane do końca maja. System nie był od ponad roku aktualizowany, więc należało mu się M$ bardzo się postarał i niestety waga iso mocno wzrosła Starałem się go odciążyć jak tylko to możliwe, lecz nie wszystko co dodano mogłem wygolić - jest wiele nowych folderów naładowanych różnymi bibliotekami w wielu lokalizacjach. Nie będę rozpisywał się o detalach, co gdzie i ile, ale przeglądałem obraz dokładnie i spuchło, i to bardzo. Cóż począć, trzeba to pokornie przyjąć. Może pokuszę się ostatni raz o wersję Extreme, już niemal gotowa. Pomyślę... starcraft2fan, Grzegorz83, swiniarobert69 i 2 innych lubią to Cytuj
SeeJay91 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 Dalej kopiecie się z koniem? Windows 11 to nie jest system pod mody, a napakowany błędami, zależnościami i syfem beta-półprodukt, więc nawet srom-otnik wiele tu nie zdziała. Potraktowanie jedenastki (nawet pozornie gołej, debloatowanej wersji LoT Enterprise) jakimiś toolsami w celu pozbycia się telemetrii, czy czegokolwiek niechcianego, np: jakiejś usługi, prędzej czy później kończy się wykrzaczeniem/problemami z efektem domina. Przerabiałem temat x razy. swiniarobert69, srom-otnik i say lubią to Cytuj
mateuszk_2006 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 36 minut temu, srom-otnik napisał(a): Hej, lada dzień dostaniecie do testowania najnowsze iso, w którym: - poprawiłem (chyba...) zgłoszony problem nie działającej sieci (u mnie nigdy nie wystąpił); - dodałem na pulpicie skrót do skryptu przywracającego w sekwencji rozruchowej wyświetlanie ekranu logowania; - wyleciała kompozycja "Seven" ponieważ zacinała eksploratora plików po pobraniu łatek WU - stałą się niekompatybilna z najnowszymi aktualizacjami; - zaktualizowałem obraz, teraz posiada wszystkie łatki wydane do końca maja. System nie był od ponad roku aktualizowany, więc należało mu się M$ bardzo się postarał i niestety waga iso mocno wzrosła Starałem się go odciążyć jak tylko to możliwe, lecz nie wszystko co dodano mogłem wygolić - jest wiele nowych folderów naładowanych różnymi bibliotekami w wielu lokalizacjach. Nie będę rozpisywał się o detalach, co gdzie i ile, ale przeglądałem obraz dokładnie i spuchło, i to bardzo. Cóż począć, trzeba to pokornie przyjąć. Może pokuszę się ostatni raz o wersję Extreme, już niemal gotowa. Pomyślę... A wczoraj przesiadlem sie z JG10 LTSC 21H2 na ta wersje tylko dlatego ze niektore programy ktorych uzywam nie pozwalaja sie uruchomic bo przeciez za stara wersja systemu Ale system petarda. Ja zadnych problemow nie napotkalem jedyny mankament to nie pokazywalo mi w menadzer urzadzen niezainstalowanej karty dzwiekowej przez co troche bladzilem z dzwiekiem Ale normalnie przyjal instalacje i smiga. Dzieki ci kolego za ogrom pracy, jestes niesamowity. Nawet nie wiesz jak ucieszylem sie gdy zobaczylem ze wydales swoje wersje na 10,11 od zawsze korzystalem z twojej 7 a potem nagle znikles i testowalem buildy zagranicznych moderow. Ale jednak Polak ma nie tylko dobra glowe do alkoholu i powiem z czystym symieniem ze w moim odczuciu najlepszy system z jakiego korzystalem toTwoj Duzo zdrowka i pozytywnej energii ! srom-otnik lubi to Cytuj
Kosiara Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 1 minutę temu, mateuszk_2006 napisał(a): A wczoraj przesiadlem sie z JG10 LTSC 21H2 na ta wersje tylko dlatego ze niektore programy ktorych uzywam nie pozwalaja sie uruchomic bo przeciez za stara wersja systemu Ale system petarda. Ja zadnych problemow nie napotkalem jedyny mankament to nie pokazywalo mi w menadzer urzadzen niezainstalowanej karty dzwiekowej przez co troche bladzilem z dzwiekiem Ale normalnie przyjal instalacje i smiga. Dzieki ci kolego za ogrom pracy, jestes niesamowity. Nawet nie wiesz jak ucieszylem sie gdy zobaczylem ze wydales swoje wersje na 10,11 od zawsze korzystalem z twojej 7 a potem nagle znikles i testowalem buildy zagranicznych moderow. Ale jednak Polak ma nie tylko dobra glowe do alkoholu i powiem z czystym symieniem ze w moim odczuciu najlepszy system z jakiego korzystalem toTwoj Duzo zdrowka i pozytywnej energii ! Jakie konkretnie programy ci nie ruszały na 10 ltsc? swiniarobert69 lubi to Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 3 minuty temu, SeeJay91 napisał(a): Dalej kopiecie się z koniem? Windows 11 to nie jest system pod mody, a napakowany błędami, zależnościami i syfem beta-półprodukt, więc nawet srom-otnik wiele tu nie zdziała. Potraktowanie jedenastki (nawet pozornie gołej, debloatowanej wersji LoT Enterprise) jakimiś toolsami w celu pozbycia się telemetrii, czy czegokolwiek niechcianego, np: jakiejś usługi, prędzej czy później kończy się wykrzaczeniem/problemami z efektem domina. Przerabiałem temat x razy. w 2018 tak pisano o w10. po prostu warto zajmować się głównie wydaniami ltsc, bo te regularne są roling release, czyt. co chwile sie cos zmienia i modyfikacje przestaja byc czesto kompatybilne. swiniarobert69 i LAGUNA lubią to Cytuj
mateuszk_2006 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 6 minut temu, Kosiara napisał(a): Jakie konkretnie programy ci nie ruszały na 10 ltsc? Np firmy adobe. Photoshop itd. swiniarobert69 lubi to Cytuj
Kosiara Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 5 godzin temu, mateuszk_2006 napisał(a): Np firmy adobe. Photoshop itd. A no adobe, to mają nierówno pod sufitem z tymi wymaganiami. Ja nie używam, więc mi to lotto. swiniarobert69 lubi to Cytuj
zen888 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 41 minut temu, Kosiara napisał(a): A no adobe, to mają nierówno pod sufitem z tymi wymaganiami. Ja nie używam, więc mi to lotto. Jakie tam wymagania? - wystarczy zwykła wersja W10 22H2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 Każdy system się nadaje na mody,tylko nie każdy mod się nadaje na system. swiniarobert69 lubi to Cytuj
Kosiara Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 Godzinę temu, zen888 napisał(a): Jakie tam wymagania? - wystarczy zwykła wersja W10 22H2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No właśnie, a LTSC bazuje na 21H2 i przez te ich chore wymogi kolega nie może używać ich softu. A różnice między 21H2, a 22H2 są tak znikome, że nawet aktualizacje od 22H2 pasują pod 21H2. mateuszk_2006 i swiniarobert69 lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 12 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 Hej, wrzuciłem. Mam nadzieję, że sys wolny od bugów... To nie jest ostatnie iso z tej nowej serii. Będzie kolejne, którego ma spełniać zasadniczo jeden cel - ma być jeszcze bardziej odchudzone. Będę na to potrzebował więcej czasu, bo muszę przeprowadzić wiele prób, czy usunięcie danego folderu z bibliotekami uwala mi aktualizację WU i funkcjonalność systemu. Będę testował tylko te "najgrubsze" katalogi, bo szkoda mi życia na takie dłubanki. LAGUNA, starcraft2fan, JanKo66 i 2 innych lubią to Cytuj
stens Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 3 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Hej, wrzuciłem. U mnie nie ściąga się stoi na 3.43 GB z 3.45GB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 lubi to Cytuj
stens Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 Po resecie przeglądarki poszedł od połowy i zakończył pobieranie swiniarobert69 i LAGUNA lubią to Cytuj
stens Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 16 godzin temu, srom-otnik napisał(a): - poprawiłem (chyba...) zgłoszony problem nie działającej sieci Po instalacji systemu nie widzi sieci, ale po instalacji nowych sterowników zobaczył "ją". i wszystko gra. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 5 godzin temu, stens napisał(a): nie widzi sieci, może był "sztorm" może będzie przydatne komuś w razie czego. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plusik i stens lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi