Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Pio2411 napisał(a):

U mnie 300 MB więcej RAM , ale tak to RAKIETA .

- z prostej przyczyny, zmniejszyłem plik wymiany do systemowego minimum 16MB, więc wszystko ładuje w ram. Plik wymiany, jeśli jest niezbędny dla danej aplikacji, będzie powiększany tyle ile trzeba. Górny limit ustawiłem 10GB. Powinno być ok z zarządzeniem pamięcią i raczej bluescreenów nie uświadczymy.

Opublikowano

Witam zainstalowałem i mam pytanie dot. trybu gier w menu narzędzia, gdyż ich nie widzę , i czy te ustawienia z tym poradnikiem dot. programu Win 32 Priority Separator należy zrobić? , pozdrawiam

Opublikowano

U mnie tak to wygląda 12.06 vs 31.05. Blaszak ten sam tylko inne dyski . Print screen mi nie działa na obu wersjach ale może coś odinstalowałem .

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
15 minut temu, Pio2411 napisał(a):

U mnie tak to wygląda 31.05 vs 12.06 . Blaszak ten sam tylko inne dyski . Print screen mi nie działa na obu wersjach ale może coś odinstalowałem .

Bezsensowne porównanie! - pomiar ilości procesów wykonaj w tym samym czasie - zobacz u siebie... Ja zawsze czekam do 1minuty i 40 sekund od pojawienia się pulpitu, wtedy ilość procesów jest minimalna. NIC nie można w tym czasie uruchamiać, bo to w ogóle - brak słów. Pełne zbicie ilości procesów wymaga użycia oczywiście Optymalizatora Usług i wybrania tylko potrzebnych zestawów funkcjonalności, a nie trybu serwisowego. Ponadto należy użyć WinaeroTweakera, który dodatkowo kompaktuje procesy (o tym w INSTRUKCJI na Pulpicie).

Jak to zastosujesz w 100% to dopiero wracaj z pomiarami...

Opublikowano
17 minut temu, krzysio napisał(a):

System Windows 11 Iot Enterprise LTSC Pl x64 ver 26100.4061

Screen zaraz po instalacji , po optymalizacji usług, zawiera Defender

O tym właśnie wyżej napisałem 👍 

Opublikowano
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

O tym właśnie wyżej napisałem 👍 

Na początek przede wszystkim chciałbym bardzo podziękować za ten nowy Build.

Czekam na wersję Extreme.

Jeśli tylko mogę coś zasugerować to proszę o nie wyrzucanie Hyper V z wersji Extreme.. Powód? Od czasu jak pojawiły się skrypty PS pozwalające przekazać kartę graficzną do maszyny wirtualnej jako urządzenie fizyczne.. (można korzystać ze sprzętowej akceleracji np. encoding video) ta funkcja na nowo zyskała w moich oczach...

Druga uwaga dotyczy dodatków  instalowanych automatycznie.. można patche do Explorera, Autoruns,  Dism++ itd. umieścić w jednym folderze np c:\windows\system\config (tym bardziej że nie można ich łatwo deinstalować poprzez Control Panel) ? Zdaję sobie sprawę że to dodatkowa praca.. ale system stałby się bardziej uporządkowany..

Brawa za natywne: Calc, Notepad, MS Paint, Snipping... 

Może dać DirectX i komplet MS Visual C++ jako gotową paczkę w Tuning\Instalki i pominąć auto-install? 

Na razie nie widziałem obrazu 24h2 z wyciętym ClickToDo -może Tobie się uda? na razie leży w menu start i denerwuje ..screen poniżej:

image.png.3ce921520467ca4dcf4c42e86b1cbf0e.png

Chętnie przetestuję nowe obrazy...

I jeszcze ciekawy link na koniec:

Opublikowano
56 minut temu, krzysio napisał(a):

Jeśli tylko mogę coś zasugerować to proszę o nie wyrzucanie Hyper V z wersji Extreme.. Powód? Od czasu jak pojawiły się skrypty PS pozwalające przekazać kartę graficzną do maszyny wirtualnej jako urządzenie fizyczne.. (można korzystać ze sprzętowej akceleracji np. encoding video) ta funkcja na nowo zyskała w moich oczach...

Druga uwaga dotyczy dodatków  instalowanych automatycznie.. można patche do Explorera, Autoruns,  Dism++ itd. umieścić w jednym folderze np c:\windows\system\config 

Ad.1. Nierealne, hyperV nie jest zainstalowany w systemie, tylko drzemie w opasłym magazynie WinSxS. W Extreme ów magazyn jest opróżniany do rozmiaru poniżej 100MB i wylatują z niego praktycznie wszystkie uśpione funkcje. Chcesz HyperV => zostań na Lite.

Ad.2. Zostanie bez.zmian.

Pzdr!

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam kilka sugestii, czy można też mieć możliwość po wyjściu laptopa z hibernacji Szybkiego rozruch systemu z pominięciem fazy logowania ?

Przy edycji Planu zasilania jest tylko jeden profil Zrównoważony, reszty nie ma. Czy w opcjach można też dodać Zarządzanie Energią Procesora – „Tryb zwiększania wydajności procesorów”. Od startu jest na agresywnym jak się (gdy się pogrzebie w rejestrze) . Dla laptopów zbawieniem jest możliwość przejścia z Agresywnego do opcji Wyłączenie.

Poza tym rakieta, lecz wróciłem na Win JG10 LTSC Final. Jak Mistrzu wspomniałeś, to wydanie jest jeszcze lżejsze. Mam na laptopie oba systemu, lecz dziesiątka zostaje jako daily 😉 Dziękuje i życzę wszystkim miłej niedzieli. 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
45 minut temu, KalEl napisał(a):

Defender Remover w tej wersji też jest?

Jest, a u Ciebie "był" bo defender już posprzątał 🙂 

Poczytaj  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Wrzucam na pierwszej stronie link do nowego iso, które jest nieco bardziej odchudzone. Zaktualizowanie obrazu niestety nie pozwala na bardziej radykalne cięcia, chcąc zachować funkcjonalność należną dla wersji Lite. Gdybym miał "siłowo" doprowadzić rozmiar systemu do ok 2,95 GB, czyli wydania ze stycznia - na pewno odbyłoby się to kosztem utraty możliwości pełniej aktualizacji WU.

Być może będzie to ostatni build tej odświeżonej wiosenno-letniej wersji.
Jak na razie nikt się nie pokusił o porównania do wydania ze stycznia, a jest to dla mnie najważniejsza informacja zwrotna. Wiem, że różnice są niewielkie, bo w zasadzie wprowadziłem kosmetyczne zmiany, ale jednak może są zbyt przekombinowane?
Wasza ocena może mnie skłonić do pozostawienia starszego obrazu, a tego nowszego - pozbycia się, jako efektu nieudolnych eksperymentów...

Opublikowano

Dzień Dobry @srom-otnik

wczoraj pobrałem i zainstalowałem wersję z 12.06.2025, którą Wstawiłeś, a teraz patrzę, że jest już wersja z 15.06.2025 🙂

jak zaktualizować wersję z 12.06.2025 na 15.06.2025 ?

Dodatkowa informacja:

Co nie działa:

1. Nie działa aplikacja MSI Center, a dokładnie mówiąc:

aplikacja się się instaluje, chce ją uruchomić zaczyna się uruchamianie, potwierdzam politykę prywatności MSI , po chwili trwa instalacja aplikacji MSI Center, komunikat:

"Po wyjściu z MSI Center uruchom ponownie MSI Center i kliknij opcję [Tak] w oknie dialogowym Kontrola konta użytkownika, aby zakończyć instalację MSI Center"

Klikam na "Wyjście" uruchamiam na nowo aplikację MSI Center, i tak bez końca 😞

aplikacja pobierana ze strony MSI

2. Kolejna sprawa nie działa opcja zrzut ekranu tzn. nie ma zapisanego pliku ze zrzutem w dokumentach

3. Notatnik jest w opcji jasnej mimo, że mam ustawiony ciemny motyw

4. W Eksplolatorze Windows, gdy są pliki na dole okna nie ma informacji ile plików zawiera folder

5. przeglądarka zdjęć, nie domaga wyświetla komunikat "plik jest za duży bądź uszkodzony" mimo, że plik działa jak przywrócić domyślną przeglądarkę zdjęć z Windows 11 ?

6. Po restarcie bądź włączeniu komputera na nowo miałem czarny ekran zastosowałem wskazówkę z pulpitu

Niestety, nie za każdym razem to działa raz się system uruchamia normalnie, a innym razem jest czarny ekran 

takie są moje spostrzeżenia

Przepraszam, że się czepiam

Pozdrawiam Serdecznie

8 minut temu, FILAGOL napisał(a):

3. Notatnik jest w opcji jasnej mimo, że mam ustawiony ciemny motyw

Zainstalowałem notatnik ze strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i jest już ciemny motyw więc jeden problem rozwiązany 🙂

13 minut temu, FILAGOL napisał(a):

2. Kolejna sprawa nie działa opcja zrzut ekranu tzn. nie ma zapisanego pliku ze zrzutem w dokumentach

zainstalowałem aplikację ze strony: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i zrzuty ekranu działają kolejny problem rozwiązany 🙂

srom-otnik lubi to
Opublikowano
22 minuty temu, FILAGOL napisał(a):

4. W Eksplolatorze Windows, gdy są pliki na dole okna nie ma informacji ile plików zawiera folder

Problem rozwiązany: Eksplolator plików--> Opcje--> Widok--> Pokaż pasek stanu (zaznaczyć te opcję)--> Zastosuj gotowe 🙂

będzie wyświetlane ile jest danych elementów w wybranym folderze 🙂

kolejny problem z listy moich żali rozwiązany 🙂

35 minut temu, FILAGOL napisał(a):

6. Po restarcie bądź włączeniu komputera na nowo miałem czarny ekran zastosowałem wskazówkę z pulpitu

Niestety, nie za każdym razem to działa raz się system uruchamia normalnie, a innym razem jest czarny ekran 

Rozwiązanie: w moim przypadku wystarczyło raz jeszcze zastosować skrypt i problem już nie występuje 🙂

problem można odznaczyć jako rozwiązany 🙂

Opublikowano
19 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Wrzucam na pierwszej stronie link do nowego iso, które jest nieco bardziej odchudzone. Zaktualizowanie obrazu niestety nie pozwala na bardziej radykalne cięcia, chcąc zachować funkcjonalność należną dla wersji Lite. Gdybym miał "siłowo" doprowadzić rozmiar systemu do ok 2,95 GB, czyli wydania ze stycznia - na pewno odbyłoby się to kosztem utraty możliwości pełniej aktualizacji WU.

Być może będzie to ostatni build tej odświeżonej wiosenno-letniej wersji.
Jak na razie nikt się nie pokusił o porównania do wydania ze stycznia, a jest to dla mnie najważniejsza informacja zwrotna. Wiem, że różnice są niewielkie, bo w zasadzie wprowadziłem kosmetyczne zmiany, ale jednak może są zbyt przekombinowane?
Wasza ocena może mnie skłonić do pozostawienia starszego obrazu, a tego nowszego - pozbycia się, jako efektu nieudolnych eksperymentów...

Witam

A możesz w kilku słowach nakreślić czym się różni wersja z 12.6.2025 od wersji 15.6.2025 ?

Opublikowano
34 minuty temu, krzysio napisał(a):

Witam

A możesz w kilku słowach nakreślić czym się różni wersja z 12.6.2025 od wersji 15.6.2025 ?

Oczywiście, postarałem się i udało mi się zmniejszyć rozmiar systemu - jest o kilkaset MB mniejszy i nie przekracza obecnie 6GB na dysku, na surowo bez sterów i aktualizacji. Więcej już nawet nie próbuję, ponieważ i tak po zainstalowaniu czerwcowych łatek WU, system puchnie o kolejne ok. 3GB (już po oczyszczeniu Dism++ i skryptem Czyszczenie) Jakaś masakra.... 

19 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

Co nie działa:

1. Nie działa aplikacja MSI Center, a dokładnie mówiąc:

aplikacja się się instaluje, chce ją uruchomić zaczyna się uruchamianie, potwierdzam politykę prywatności MSI , po chwili trwa instalacja aplikacji MSI Center, komunikat:

"Po wyjściu z MSI Center uruchom ponownie MSI Center i kliknij opcję [Tak] w oknie dialogowym Kontrola konta użytkownika, aby zakończyć instalację MSI Center"

Klikam na "Wyjście" uruchamiam na nowo aplikację MSI Center, i tak bez końca 😞

aplikacja pobierana ze strony MSI

5. przeglądarka zdjęć, nie domaga wyświetla komunikat "plik jest za duży bądź uszkodzony" mimo, że plik działa jak przywrócić domyślną przeglądarkę zdjęć z Windows 11 ?

Hej, sprawdziłem i:
Ad. 1. Pobrałem, zainstalowałem oraz w pełni funkcjonuje MSI Center, dziwne, ale prawdziwe.

Ad. 2. Zrzut ekranu działa, gra i buczy, tylko musisz pobrać ze Sklepu apkę do zrzutów ekranu - już o tym wcześniej pisaliśmy w innym wątku.

Ad. 5. To oryginalna przeglądarka systemowa, ani nie modowana, ani nie tweakowana. U mnie mam te same komunikaty przy niektórych fotach z telefonu. Przywykłem. Trzeba doinstalować XnView lub inny podobny soft.

P.S. Fajnie, że sobie sam poradziłeś z większością zgłoszonych niedogodności! 💪

PZDR!

Opublikowano

Zainstalowałem wersje Extreme z 7.1.2025 - tuż po instalacji - po wyłączeniu całkowitym swap i hiberfile + przeczyszczeniu opcją z pulpitu mam zajętość na HDD 6.04 GB..niewiele się to różni od wersji lite z 12.06.2025 - hdd free 6.6 GB - rozumiem że procesów mniej bo tylko 39 ale z punktu widzenia 'hdd free space' różnica niewielka...myślałem że usuniecie Hyper-V, Defender,.. i optymalizacja WinSxS da większy zysk ..sporo mi brakuje do tego co napisałeś -> 2,95 GB. Coś muszę jeszcze przeklikać?

PS. nie wiem dlaczego ale dzisiaj nie mogę załączać screenów

UPDATE: puściłem kompresje z katalogu skrypty: 3,39 GB po instalacji

Opublikowano

Ad. 1. Pobrałem, zainstalowałem oraz w pełni funkcjonuje MSI Center, dziwne, ale prawdziwe.

Dziś przyszły aktualizacje i po ponownym uruchomieniu systemu MSI Center wersja: 2.0.54.0 (ze strony MSI)już działa poprawnie 🙂

Problem rozwiązany 🙂

Ad. 2. Zrzut ekranu działa, gra i buczy, tylko musisz pobrać ze Sklepu apkę do zrzutów ekranu - już o tym wcześniej pisaliśmy w innym wątku.

Pierwszy raz instalowałem te wersję Windows 11 spod Twej ręki nie wiedziałem, że ten temat był poruszany - przepraszam nie sprawdziłem

Ad. 5. To oryginalna przeglądarka systemowa, ani nie modowana, ani nie tweakowana. U mnie mam te same komunikaty przy niektórych fotach z telefonu. Przywykłem. Trzeba doinstalować XnView lub inny podobny soft.

Zainstalowałem wczoraj XnView 🙂

więc i ten problem został rozwiązany 🙂

21 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

jak zaktualizować wersję z 12.06.2025 na 15.06.2025 ?

Czy jest taka możliwość i czy warto ?

Jeszcze jedno pytanie:

co to jest PREFETCHING w folderze skrypty do czego służy ?

Pozdrawiam Serdecznie 

Świetna wstawka 🙂

srom-otnik lubi to