Paluch2512 Posted December 6, 2024 Report Posted December 6, 2024 Witam. Czy istnieje możliwość instalacji Windows 7 na nowszym pc? Windows 7 moim zdaniem to najlepszy system. Konfiguracja pc: -ryzen5 5600g -gigabyte aorus b450m V2 -32gb ram lexar Thor -nvme 512 980 Samsung -gigabyte rtx3060 OC vision Pozdrawiam Quote
Widzior Posted December 6, 2024 Report Posted December 6, 2024 Jeśli nie używasz zintegrowanej grafiki, a widzę masz rtx 3060, to da się to ogarnąć. Ale tak - sama grafika już jest podobno problematyczna na Win7, no ale sterowniki oficjalne do niej są. Procesor i płyta to żaden problem, są sterowniki. Jedynie z instalacją Win7 na Samsungu 980 będzie problem, bo do niego nie ma oficjalnych sterów, są tylko modowane. Te modowane działają idealnie, ale na już żywym systemie, natomiast podczas instalacji będzie problem, bo ich nie będziesz mógł użyć (mają osobny certyfikat), więc od razu polecam użyć instalatora od Win10. Ale po 1szy resecie i tak system nie wstanie, bo modowanych sterów nie dodasz też do ISO. Było tu kilka długich tematów o tym, masz dwa poniżej. Najprostszym rozwiązaniem jest zainstalowanie Win7 na dysku SATA, dogranie modowanych sterów Samsunga + certyfikat, i wtedy dopiero sklonowanie systemu na NVMe 980. I to musi zadziałać. Oczywiście cały czas mówię o bootowaniu w trybie MBR/Legacy (UEFI-CSM). A znam temat bardzo dobrze, jest tu też mój tutorial jak zainstalować Win7 na ryzenach 3000, i nadal na nim cisnę na specyfikacji ze stopki. P.S. Największy problem to sterowniki USB i NVMe. Do płyty te systemowe najlepiej wrzucić modowane z Win-Raid (masz na końcu posta, cały czas wychodzą nowe, ulepszone paczki). Ja to wszystko trzymam na dysku, mogę ci wrzucić paczkę z tymi, które będziesz potrzebował. Z USB jest teraz luzik, bo się pojawiły ori stery Microsoftu portowane z Win8, które mają certyfikat MS i wchodzą bez problemu. Polecam ci mody Win7 kolegi @Nieobecny, masz różne wersje pod różne specyfikacje z dogranymi wszystkimi sterownikami, ale linki niestety wygasły (w temacie można znaleźć reuploady). Natomiast nadal to nie rozwiązuje problemu z tym Samsungiem 980. Do poczytania: Tu masz paczkę z Win-Raid z większością potrzebnych sterów (używasz tą drugą S10, nie tą 1szą For ASUS): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL and JARST like this Quote
Paluch2512 Posted December 7, 2024 Author Report Posted December 7, 2024 widze czeka mnie więcej zabawy niż myślałem Quote
Widzior Posted December 8, 2024 Report Posted December 8, 2024 Ok, w końcu znalazłem czas i pobawiłem się integracją różnych sterowników NVMe do obrazu ISO Win7 (oryginalne, modowane, z certyfikatami i bez) jak i próbą ich ręcznego uruchomienia w czasie instalacji. I jak widzę jest inaczej niż mówi teoria, i co tu ludziom od lat sugerujemy. Najważniejszy wniosek - ręczne wskazywanie sterownika podczas instalacji to jest jakiś absurd!!! Nie łyka mi nawet oryginalnego, certyfikowanego przez MS sterownika Samsunga Pojęcia nie mam czemu. Oczywiście modowanych też nie łyka. Ale jakimś cudem zadziałał mi z ręki uniwersalny sterownik Phisona NVMe 1.5.0.0, także certyfikowany przez MS. Paranoja jakaś, więc tę metodę radzę od razu odrzucić albo przygotować wszystkie możliwe stery NVMe i próbować, czy któryś zadziała. A teraz najlepsze - działa mi każdy sterownik, nawet modowany, niecertyfikowany, który wcześniej dodam do boot.wim i odpalę instalkę z pendriva. Jakim cudem, skoro od zawsze była tu mowa, że takich sterów nie da się w ogóle zintegrować z obrazem ISO, a co dopiero, żeby zadziałały? Ale żeby nie było - dochodzę do momentu, gdzie mam listę dysków i partycji, i tu dysk NVMe jest na liście (patrz foto). Dalej nie klikałem, bo nie mam pustego dysku na testy, więc nie mam pewności, czy instalacja pójdzie do kolejnego kroku, no ale skoro dysk jest na liście, to chyba już problemu nie powinno być? P.S. Paluch, nie wiem czy ogarniasz NTLite, to byś sobie sterownik dodał do ISO (koniecznie do boot.wim i install.wim). Póki co wrzucę ci ten driver Phisona, który wchodzi z ręki. On jest certyfikowany i pasuje do większości dysków NVMe. Sprawdź go sobie, czy ci instalacja pójdzie. U mnie dysk wykrywa i się pojawia na liście. Tylko pamiętaj, że jak w install.wim sterownika nie będzie, to po udanej instalacji i tak ci system nie wstanie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S.2. Zrobiłem ci gotowy boot.wim do testów, bo musisz mieć przecież jeszcze dodane stery do USB, żeby działała mysz i klawa, więc pewnie byś się zamotał. Nie wiem jakiego obrazu użyjesz. Jak kolegi Nikka albo Nieobecny (który polecałem), to już pewnie stery tam jakieś będą dodane. W każdym razie podmień na pendrivie z systemem plik boot.wim na ten mój i sprawdź - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted January 6 Report Posted January 6 W dniu 8.12.2024 o 20:38, Widzior napisał(a): Najważniejszy wniosek - ręczne wskazywanie sterownika podczas instalacji to jest jakiś absurd!!! Nie łyka mi nawet oryginalnego, certyfikowanego przez MS sterownika Samsunga Pojęcia nie mam czemu. Oczywiście modowanych też nie łyka. Ale jakimś cudem zadziałał mi z ręki uniwersalny sterownik Phisona NVMe 1.5.0.0, także certyfikowany przez MS. Paranoja jakaś, więc tę metodę radzę od razu odrzucić albo przygotować wszystkie możliwe stery NVMe i próbować, czy któryś zadziała. U mnie działa ręczne wskazanie sterowników NVMe, USB czy w nowszych sprzętach Intela VMD. Jak widać loteria. Uniwersalny sterownik Phison działa jak najbardziej - czy to ręcznie wskazany czy zintegrowany. W dniu 8.12.2024 o 20:38, Widzior napisał(a): A teraz najlepsze - działa mi każdy sterownik, nawet modowany, niecertyfikowany, który wcześniej dodam do boot.wim i odpalę instalkę z pendriva. Jakim cudem, skoro od zawsze była tu mowa, że takich sterów nie da się w ogóle zintegrować z obrazem ISO, a co dopiero, żeby zadziałały? Jak wyżej, ale na odwrót - u mnie nie działa lub nie działa przy użyciu narzędzi, które wykorzystuję. Też loteria. P.S. Przy okazji - po zaktualizowaniu systemu i zintegrowaniu sterowników USB od @daniel_k z MDL czasem wymagany jest SignatureFix: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ja nigdy tego problemu nie zauważyłem. Quote
deejayp36 Posted February 17 Report Posted February 17 Cześć, Udało mi się zainstalować 7 na Ryzen 7 , Ge Force 1050 TI i dysku Samsunga , działa perfekcyjnie.. Pobrałem czystego Ultimate , dograłem sterowniki pod płytę oraz nieoficjalny Service Pack 2 do siódemki, bo wiadomo, że aktualizacji nie da się normalnie pobrać, a nie chciałem kombinować z Bypasami itp. Jedynym problemem było zainstalowanie sterów do grafiki, bo okazuje się ,że najnowsze nie wchodzą , pomimo, że są na siódemkę . Osobiście wolę siódemkę, bo bardziej mi leży , jeśli chodzi o wygląd , nie wiem jak to jest , jeśli chodzi o nowe gry itp, bo używam jej tylko do filmów , muzyki i neta . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 25 Report Posted February 25 Kolejna działająca siódemka na nowym sprzęcie - witam w klubie pasjonatów Win7 Quote
Widzior Posted February 25 Report Posted February 25 W dniu 17.02.2025 o 11:22, deejayp36 napisał(a): Jedynym problemem było zainstalowanie sterów do grafiki, bo okazuje się ,że najnowsze nie wchodzą , pomimo, że są na siódemkę Bo od 2023 nie mają certyfikatu WHQL. Ja to w ogóle nie wiem, po jaki grzyb debile z NV wypuszczają takie stery. Ale dziwię się, że kolega wyżej nie podrzucił ci swojego dzieła Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted February 26 Report Posted February 26 @Widzior Jakoś czuję się onieśmielony, bo udostępniłem społeczności swoje dzieło i czekałem na pierwsze komentarze z gratulacjami i pochwałami. Nie zawiodłem się - temat poruszył dotychczas mi nieznanego, natomiast ponoć najlepszego, najwybitniejszego eksperta od cyberbezpieczeństwa systemów i Windowsa 7, który z troską zaczął coś do mnie mówić, że niepotrzebnie zmarnowałem swój czas, bo rozwiązania są oczywiste. Ja nie wiedząc, że mam do czynienia z tak wybitną jednostką pozwoliłem się z nim nie zgodzić i utrzymywałem, że moje dzieło jest przydatne, więc zaczęliśmy się wymieniać uprzejmościami - tak to wyglądało: Pan ekspert życzliwie do mnie: Ja z należnym szacunkiem: Polecam - fajny motyw: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziwię się, że sam nie zaczął się tu udzielać, skoro w moim temacie miał tyle do powiedzenia Jakbyście go przyzwali i odpowiednio nakręcili, to myślę, że bez problemu wrzuciłby gotową paczkę ze sterownikami do pobrania na pixeldraina, albo chociaż rzuciłby linki do starszych sterowników WHQL - nie powinien mieć ciężko znaleźć tego w google, bo wrzucałem informacje na bieżąco do tematu Wikiego z jego Win7Pro ESU, więc powinien mu w google wyskoczyć temat z gotową odpowiedzią. Wystarczy, że zrobi kopiuj wklej linka - niech się chłopak cieszy i czuje potrzebny Quote
Recommended Posts