Skocz do zawartości

Sterownik NV GF 330M dla Acera z 2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opadam już z sił... 😰

Kolega podrzucił mi Acera TravelMate 8572G do aktualizacji do Win 10. Instalacja na czysto na nowym dysku.

Licencje i te sprawy są OK. Aktywował się i zaczął pobierać sterowniki. Nie dał rady tylko dedykowanemu chipowi NVidia GF 330M. Widows Update nie dało rady.  Oficjalne sterowniki ze strony NVidia też nie działają, zgłaszając niezgodność sprzętu lub systemu.

Teraz ploptwist... Kiedy przełączam w BIOSie grafikę z opcji SWITCHABLE na opcję DISCRETE, karta NV instaluje się sama z Windows Update i po wszystkim uzyskuję nawet dostęp do Panelu NVidia, o obecności którego informuje mnie sklep MS w powiadomieniu. Wtedy wszystko działa na grafice NV, a Intel HD jest wyłączony. Po przełączeniu znów na SWITCHABLE i uruchomieniu systemu, Windows twierdzi, że widzi jakieś co, ale nie wie co i nie potrafi załadować do niej sterowników. W tym momencie żaden sterownik nie wykrywa zgodnego sprzętu - od wersji 337 do 341. Widziałem w plikach inf brak tego sprzętu, jednak próbowałem instalować na siłę - pomijając zgodność sprzętu - nadal lipa.

Czy ma ktoś z Was namiar na sterownik Acera do NV (tak, Acera, bo oni wymyślili sobie, że swojej dedykowanej grafie nadadzą inny "SUBSYSTEM"), bo oficjalny sterownik ze strony NV nie działa nie mogę przywrócić tego sprzętu do życia?

instalacje sterowników z programów typu DrpSU, Driver Booster i innych takich kończą się czarnym ekranem, po którym tylko przywracanie systemu daje znów obraz.

Ktos? Coś?

Opublikowano

W opcji SWITCHABLE zmienia się ID sprzętu na taki, którego nie ma w oficjalnych sterownikach NV, zatem z punktu widzenia NV taka grafika nie istnieje. Do tego Acer olał wsparcie dla swoich starych sprzętów. Bardzo nieładnie.

Miałem jeszcze fazę na dodanie odpowiednich linijek w pliku nvaci.inf (odpowiedzialnego za GPU w Acerach), ale nic z tego nie wyszło. Niby instaluje się prawidłowo do końca, ale po restarcie wita mnie czarny ekran. Po twardym restarcie mam ekran 1024x768 i przy obydwu grafikach widzę wykrzykniki. 

Tak więc dziękuję za pomoc i pozostaję przy dedykowanej.