Jump to content

Sterownik NV GF 330M dla Acera z 2011

Recommended Posts

Posted

Opadam ju偶 z si艂... 馃槹

Kolega podrzuci艂 mi Acera TravelMate 8572G do aktualizacji do Win 10. Instalacja na czysto na nowym dysku.

Licencje i te sprawy s膮 OK. Aktywowa艂 si臋 i zacz膮艂 pobiera膰 sterowniki. Nie da艂 rady tylko dedykowanemu chipowi NVidia GF 330M. Widows Update nie da艂o rady.聽 Oficjalne sterowniki ze strony NVidia te偶 nie dzia艂aj膮, zg艂aszaj膮c niezgodno艣膰 sprz臋tu lub systemu.

Teraz ploptwist... Kiedy prze艂膮czam w BIOSie grafik臋 z opcji SWITCHABLE na opcj臋 DISCRETE, karta NV instaluje si臋 sama z Windows Update i po wszystkim uzyskuj臋 nawet dost臋p do Panelu NVidia, o obecno艣ci kt贸rego informuje mnie sklep MS w powiadomieniu. Wtedy wszystko dzia艂a na grafice NV, a Intel HD jest wy艂膮czony. Po prze艂膮czeniu zn贸w na SWITCHABLE i uruchomieniu systemu, Windows twierdzi, 偶e widzi jakie艣 co, ale nie wie co i nie potrafi za艂adowa膰 do niej sterownik贸w. W tym momencie 偶aden sterownik nie wykrywa zgodnego sprz臋tu - od wersji 337 do 341. Widzia艂em w plikach inf brak tego sprz臋tu, jednak pr贸bowa艂em instalowa膰 na si艂臋 - pomijaj膮c zgodno艣膰 sprz臋tu - nadal lipa.

Czy ma kto艣 z Was namiar na sterownik Acera do NV (tak, Acera, bo oni wymy艣lili sobie, 偶e swojej dedykowanej grafie nadadz膮 inny "SUBSYSTEM"), bo oficjalny sterownik ze strony NV nie dzia艂a nie mog臋 przywr贸ci膰 tego sprz臋tu do 偶ycia?

instalacje sterownik贸w z program贸w typu DrpSU, Driver Booster i innych takich ko艅cz膮 si臋 czarnym ekranem, po kt贸rym tylko przywracanie systemu daje zn贸w obraz.

Ktos? Co艣?

Posted

W opcji SWITCHABLE zmienia si臋 ID sprz臋tu na taki, kt贸rego nie ma w oficjalnych sterownikach NV, zatem z punktu widzenia NV taka grafika nie istnieje. Do tego Acer ola艂 wsparcie dla swoich starych sprz臋t贸w. Bardzo nie艂adnie.

Mia艂em jeszcze faz臋 na dodanie odpowiednich linijek w pliku nvaci.inf (odpowiedzialnego za GPU w Acerach), ale nic z tego nie wysz艂o. Niby instaluje si臋 prawid艂owo do ko艅ca, ale po restarcie wita mnie czarny ekran. Po twardym restarcie mam ekran 1024x768 i przy obydwu grafikach widz臋 wykrzykniki.聽

Tak wi臋c dzi臋kuj臋 za pomoc i pozostaj臋 przy dedykowanej.聽