Hubiqq Posted December 2, 2024 Report Posted December 2, 2024 Nie wiem jakim cudem jest to możliwe i co za czary się tu dzieją ale sprawa wygląda następująco. Mam tego oto laptopa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Laptop ma 3x USB 3.0 i 1x USB 2.0 + nagrywarkę DVD. Nie mogę za cholerę zainstalować na nim Windowsa 7, który tak naprawdę był pierwotnie zainstalowany. Używam wersji Windowsa Cytat Windows 7 Service Pack 1 [Lipiec 2021] by NiKKA Który ma już zintegrowane sterowniki do USB 3.0, a mimo tego nadal otrzymuję komunikat taki jak poniżej o braku sterowników. Używałem też wersji od SROMotnika i też to samo. Wsadzam Pendrive USB 3.0 do gniazda USB 2.0 w laptopie i jest to samo Wsadzam Pendrive z windowsem na USB 2.0 (8GB) do gniazda USB 2.0 i nadal jest to samo Podłączam zewnętrzną stację DVD na złącze USB 2.0 do gniazda USB 2.0 w laptopie i wsadzam płytkę DVD 8,5GB z wypalonym Windowsem 7 - nadal nic nie idzie. Wyskakuje błąd, że nie da się rozpocząć bootowania z tego nośnika. Wkładam płytkę DVD z windowsem do wbudowanej w laptopa nagrywarki DVD i znowu nie mogę zainstalować Windowsa. Płytka miele się przez 10 minut i wyrzuca ten sam błąd informujący, że nie da się rozpocząć bootowania z tego nośnika. Ktoś jest mi w stanie wyjaśnić o co tutaj chodzi? Mój laptop ma procesor i3 4000M i normalny port USB 2.0, więc wszystko powinno być gładko, a tak nie jest... Quote
Widzior Posted December 2, 2024 Report Posted December 2, 2024 Masz inny komputer i możesz wyjąć dysk z lapka? Jeśli tak, użyj programu WinNTSetup (malutki, portable), jest tu na forum z opisem co i jak. On ci preinstaluje Win7 na dysku z lapa i po włożeniu go z powrotem instalka pójdzie od momentu, kiedy wybierasz te końcowe ustawienia. To coś takiego jak kupujesz lapa z windowsem i przy 1szym odpaleniu jesteś jakby pod koniec instalacji windowsa. Wiele razy go używałem na problematycznych sprzętach, super sprawa. Swoją drogą, nie rozumiem dlaczego z płyty z wbudowanego DVD nie chce ruszyć. Wygląda na źle wypaloną płytę albo umierający/zabrudzony laser. A pendrive z USB 2.0 też powinien działać. Dopiero od 6gen były jaja, że USB 2.0 to już była atrapa, i do jego działania wymagane były sterowniki USB 3.0. Nagrałeś pena poprawnie? MBR/Legacy, a nie GPT/UEFI? Bo zakładam, że masz dysk MBR, więc tak trzeba przygotować pendrive i tak go zbootować. Hubiqq likes this Quote
Hubiqq Posted December 3, 2024 Author Report Posted December 3, 2024 10 godzin temu, Widzior napisał(a): Masz inny komputer i możesz wyjąć dysk z lapka? Jeśli tak, użyj programu WinNTSetup (malutki, portable), jest tu na forum z opisem co i jak. On ci preinstaluje Win7 na dysku z lapa i po włożeniu go z powrotem instalka pójdzie od momentu, kiedy wybierasz te końcowe ustawienia. To coś takiego jak kupujesz lapa z windowsem i przy 1szym odpaleniu jesteś jakby pod koniec instalacji windowsa. Wiele razy go używałem na problematycznych sprzętach, super sprawa. Tak i to jest bardzo dobry pomysł. Dzięki. Mam akurat testowego laptopa Della Latitude E7440 i to z procesorem i5 również 4 generacji. Wieczorem jak wrócę do domu dam znać czy się udało. 10 godzin temu, Widzior napisał(a): Swoją drogą, nie rozumiem dlaczego z płyty z wbudowanego DVD nie chce ruszyć. Wygląda na źle wypaloną płytę albo umierający/zabrudzony laser. A pendrive z USB 2.0 też powinien działać. Dopiero od 6gen były jaja, że USB 2.0 to już była atrapa, i do jego działania wymagane były sterowniki USB 3.0. Nagrałeś pena poprawnie? MBR/Legacy, a nie GPT/UEFI? Bo zakładam, że masz dysk MBR, więc tak trzeba przygotować pendrive i tak go zbootować. Faktycznie, ten domyślny napęd wbudowany w lapka na złącze SATA prawdopodobnie nie jest w pełni sprawny. Instalacja z płytki na innym laptopie idzie bez problemów. Ale porty USB (łącznie z tym 2.0) już na 100% są sprawne, bo instalacja Windowsa 10 idzie na każdym z USB od kopa. Tak, wypalałem system rufusem i wybierałem MBR (BIOS) przy tworzeniu bootowalnego pendrive. Nawet sam dysk wsadziłem wcześniej do innego laptopa i przekonwertowałem z GPT na MBR. Próbowałem też odwrotnie - UEFI przy tworzeniu bootowalnego pendrive i GPT na samym dysku. Niestety nic to nie dało. Jest jeszcze jedna bardzo dziwna rzecz. Znalazłem oryginalną płytkę z Windowsem 7 Home Premium x64 (bez service packa) jeszcze z paragonem datowanym na 2010 rok. Nawet po wsadzeniu tej płytki do zewnętrznego napędu DVD (zasilanego prze USB 2.0) i podłączeniu tego napędu do złącza USB 2.0 w samym laptopie instalator i tak nie wykrywa mojego dysku SSD i krzyczy o braku sterowników. W życiu bym nie pomyślał, że z tym fujitsu będą takie problemy. Jeszcze przyszło mi do głowy, że może kontroler w nowym dysku SSD jest zbyt "nowy", więc powróciłem do starego dysku (który był zamontowany fabrycznie) - jest to jakiś SSD Transcend 240gb na starszym kontrolerze silicon montion. No i nadal ten sam błąd z brakiem sterowników... Na dysku, który był fabrycznie dołączony i na którym JUŻ BYŁ windows 7 Quote
Widzior Posted December 3, 2024 Report Posted December 3, 2024 No mega dziwne z tymi USB u ciebie. A w necie nie szukałeś czy jest coś na ten temat? Bo jak to typowy objaw tego modelu, to na pewno coś znajdziesz. No chyba, że tylko ty trafiłeś na jakiegoś cudaka. Ja mam dwa stare Fujitsu-Siemens, ale jeszcze na C2D, i tu żadnych problemów nie mam Hubiqq likes this Quote
Hubiqq Posted December 3, 2024 Author Report Posted December 3, 2024 7 godzin temu, ARTI1996 napisał(a): sterowniki usb 3-0 zintegruj Pisałem w pierwszym poście, że sterowniki mam zintegrowane z .iso. Na dodatek problem jest nawet wtedy, gdy podłączam pendrive 2.0 do usb 2.0, a nie do 3.0. 9 godzin temu, Widzior napisał(a): No mega dziwne z tymi USB u ciebie. A w necie nie szukałeś czy jest coś na ten temat? Bo jak to typowy objaw tego modelu, to na pewno coś znajdziesz. No chyba, że tylko ty trafiłeś na jakiegoś cudaka. Ja mam dwa stare Fujitsu-Siemens, ale jeszcze na C2D, i tu żadnych problemów nie mam Szukałem ale nie znalazłem żadnego tematu ani na polskich, ani na zagranicznych forach dotyczących problemów z bootowaniem W7 na Fujitsu Lifebook A544. W każdym razie - ostatecznie się udało i to metodą, o której pisałeś, a nawet prostszym sposobem - przeprowadzeniem całej instalacji na innym laptopie i wyłączenie go w momencie, kiedy trzeba podać nazwę użytkownika, a następnie wyłączenie lapka, wyjęcie dysku i przełożenie go do tego, na którym ciągle pojawiał się komunikat o braku sterowników USB 3.0. Przy okazji odkryłem też jeszcze jedną rzecz. Używałem wstawek od NiKKa, SROM-otnika i A-Team - każda z tych wersji u mnie nie działała. Tzn. był komunikat o braku sterowników (mimo że one tam były, bo instalator bez problemów przechodził dalej nawet na laptopie z 6 generacją intela i z samymi portami USB 3.0). Ale jedna jedyna wersja, która właśnie przed chwilą przetestowałem i nie ma żadnych problemów to ta: Zauważyłem też że różni się ona od reszty ISO z W7 tym, że cała instalcja przypomina do pewnego momentu instalator Windowsa 10, a nie 7. manfredi likes this Quote
Widzior Posted December 3, 2024 Report Posted December 3, 2024 14 minut temu, Hubiqq napisał(a): Zauważyłem też że różni się ona od reszty ISO z W7 tym, że cała instalcja przypomina do pewnego momentu instalator Windowsa 10, a nie 7. O masakra, że sam ci o tym wcześniej nie napisałem, zupełnie mi to z głowy wypadło, bo to tak oczywiste, że aż za oczywiste hahaha No to jest podstawowy zabieg, jaki się robi, jak jest problem z instalatorem Win7 - podmienia się go na instalator z Win10. Aż dziwne, że prędzej nie trafiłeś na takiego moda, bo sporo moderów tak robi już domyślnie, żeby wyeliminować właśnie problemy ze starym instalatorem Win7. Ale twój sposób też dobry na preinstalowanie windy na innym sprzęcie i podmianka we właściwym momencie. W każdym razie gratulacje, że sobie poradziłeś Hubiqq likes this Quote
Hubiqq Posted December 4, 2024 Author Report Posted December 4, 2024 12 godzin temu, Widzior napisał(a): O masakra, że sam ci o tym wcześniej nie napisałem, zupełnie mi to z głowy wypadło, bo to tak oczywiste, że aż za oczywiste hahaha No to jest podstawowy zabieg, jaki się robi, jak jest problem z instalatorem Win7 - podmienia się go na instalator z Win10. Aż dziwne, że prędzej nie trafiłeś na takiego moda, bo sporo moderów tak robi już domyślnie, żeby wyeliminować właśnie problemy ze starym instalatorem Win7. Ale twój sposób też dobry na preinstalowanie windy na innym sprzęcie i podmianka we właściwym momencie. W każdym razie gratulacje, że sobie poradziłeś I tu cię zaskoczę, bo jedna wersja Windowsa 7 od SROM-Otnika instalowana przeze mnie wcześniej miała już instalator, który też do momentu wpisania nazwy użytkownika też przypominał 1:1 instalator z Windowsa 10, a mimo tego kiedy dochodziło do wyboru dysku na którym system ma być zainstalowany znowu wywalało błąd o braku sterowników Kompletnie mnie to wtedy zmyliło . Wychodzi na to, że ta modyfikacja "Windows 7 AiO x64 PL" ma jakiś sterownik, którego nie mają inne modyfikacje. Ale o jaki konkretnie chodzi - nie mam pojęcia. Podejrzewam, że samo Fujitsu też coś nieźle namieszało w tym konkretnym modelu lapka. Bo na żadnym innym takich problemów nie miałem. Wrzucałem po prostu najnowszą modyfikację od NiKKa i wszystko zawsze przebiegało bez problemów nawet korzystając z samych portów USB 3.0 i procesorów 4 (i7 4600U, i5 4300U), 6 (i5 6200U) i nawet siódmej generacji intela (i5 7200U, i7 7820HQ). Quote
Widzior Posted December 4, 2024 Report Posted December 4, 2024 Ja tylko jestem ciekaw, czy na modzie wiktorynka by ruszyło (teraz ma zmieniony nick na Nieobecny), te jego mody pożegnalne i ostateczne Win7. Ja tylko tych używam. W każdym razie olać, ważne że się udało, a wniosek jest jak zawsze taki sam - Quote
Recommended Posts