Jump to content

Miejsce na dysku systemowym (C:) i partycje na tym dysku

Recommended Posts

Posted

Mam dysk SSD 512GB na którym mam zainstalowany Windows 11 24H2 i jest to dysk systemowy (C:). Windows odnośnie dysku systemowego  (C:) pokazuje że dysk ma pojemność 470 GB, gdzie zajęte miejsce to 46,1 GB, a wolne miejsce to 424 GB. Na dysku systemowym (C:) mam zainstalowany Windows 11 24H2,wszystko co potrzebne do drukarki i Microsoft Office 2024. Dodatkowo na dysku systemowym według Zarządzania dyskami mam takie partycje: Partycja systemowa EFI 100 MB, Partycja odzyskiwania o wielkości 643 MB i Nieprzydzielone miejsce o wielkości 6,05 GB

Zastanawia mnie co na dysku systemowym oprócz systemu Windows,wszystkiego co potrzebne do drukarki i Microsoft Office 2024 zajmuje miejsce i wielkość tego zajętego miejsca to 46,1 GB oraz czy na dysku systemowym musi  być partycja EFI oraz odzyskiwania i czy mogę bez  problemu w programie Easeus Partition Master nieprzydzielone miejsce o wielkości 6,05GB połączyć z dyskiem systemowym (C:) i nie spowoduje to problemów z uruchamianiem Windows z dysku systemowego?

Posted
48 minut temu, lukcio31 napisał(a):

Partycja systemowa EFI 100 MB, Partycja odzyskiwania o wielkości 643 MB

To MUSI być na systemowym. A co do 6,05GB pokaż screena z "zarządzaniem dyskami'

LAGUNA likes this
Posted

To 6.05 masz rozdzielone przez Partycję odzyskania, jedynie pozostało Ci ją "scalić" programem AOMEI Partition Assistant Windows będzie ją widział jako całe "C"

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

LAGUNA likes this
Posted

@stens dzięki za pomoc. Scaliłem to nieprzydzielone miejsce z dyskiem systemowym (C:) :)

Zapytam o jeszcze jedno: Co zrobić by podczas instalacji Windows w momencie usuwania z dysku systemowego (C:) partycji EFI i odzyskiwania nie tworzyło się nieprzydzielone miejsce,a była tylko partycja EFI,dysk systemowy (C:) i partycja odzyskiwania?

Posted
1 godzinę temu, lukcio31 napisał(a):

Co zrobić by podczas instalacji

Usuwasz wszystkie partycje oprócz EFI. Windows utworzy po swojemu i partycja odzyskania będzie na końcu.

LAGUNA likes this
Posted

Oj @lukcio31  jak dobrze pamiętam byłes już w tym temacie.:)

partycja EFI jest niezbędna, jeśli chcesz móc uruchomić system operacyjny zainstalowany na wewnętrznym dysku twardym. Jeśli do uruchamiania systemu operacyjnego Windows nie używasz zewnętrznego dysku twardego, a nie wewnętrznego, do rozruchu z dysku nie jest wymagana partycja EFI.

Partycja odzyskiwania (recovery) jest niejako nośnikiem instalacyjnym systemu. Nic z nią nie rób, bo nie będziesz mógł go zainstalować na nowo. Co do tworzenia kopii zapasowej swoich danych, to nie ma sensu przechowywania jej na dysku C, bo jest to dysk systemowy, którego zawartość może zostać usunięta.

Partycja systemowa EFI (Extensible Firmware Interface) lub ESP to partycja na urządzeniu do przechowywania danych (zwykle dysku twardym lub dysku SSD) używana przez komputery wyposażone w interfejs UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) .