Kosiara Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pozdrowienia z LTSC postanowionego jako główny system na moim kompie Fajnie śmiga i co najważniejsze nie ma tych wkurzających problemów jakie miałem z win 11 stock. Każda aktualizacja była niespodzianką... srom-otnik, teka83, swiniarobert69 i 2 innych lubią to Cytuj
dimson Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2024 Full czy Extreme ? Cytuj
Kosiara Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2024 24 minuty temu, dimson napisał(a): Full czy Extreme ? Full swiniarobert69 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2024 3 godziny temu, Kosiara napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pozdrowienia z LTSC postanowionego jako główny system na moim kompie Fajnie śmiga i co najważniejsze nie ma tych wkurzających problemów jakie miałem z win 11 stock. Każda aktualizacja była niespodzianką... Mi też zawsze aktywuje jako IoT - wsparcie do 2032..... hoho, czy ja dożyję tak dlugo? starcraft2fan, swiniarobert69 i Kosiara lubią to Cytuj
Kosiara Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 7 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Mi też zawsze aktywuje jako IoT - wsparcie do 2032..... hoho, czy ja dożyję tak dlugo? Microsoft powinien ci zaoferować współpracę za grube dolary i to ty powinieneś wypuszczać kolejne wersje windowsa odpowiednio przycięte i dopracowane, bo w moich oczach jesteś po prostu lepszy od nich To co się dzieje z windowsami od lat woła o pomstę do nieba... A z racji tego, że jestem windowsiarzem od samego początku przygód z komputerami, to ciężko mi porzucić ten obóz na rzecz linuxa i z pomocą przychodzą twoje mody, które wracają wiarę w normalny system nad którym, to my panujemy, a nie wielka korporacja dla której to my jesteśmy produktem, stąd te przymykanie oczu na wiele rzeczy, np piractwo. Dzięki wielkie za twoją pracę, mogę się tylko domyślać jaki makaron tam jest pod maską i jak ciężko jest czasem dojść co do czego. Dlatego w wolnych chwilach na wirtualce trochę potestowalem tego ltsc, żeby pomóc wyłapać bugi. brygada69, teka83, swiniarobert69 i 1 inny lubią to Cytuj
teka83 Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 @Srom-otnik dla mnie to najlepszy Twój mod i najlepszy w ogóle ever jak do tej pory. Jak zawsze zainstalowane Extreme (po instalacji driverow itd. 42 procesy) i działa wszystko - gry (nawet te stare), oprogramowanie do modyfikacji softów w telefonach, wszystko. System startuje doslownie w 3 sekundy, zuzycie ramu 1.1-1.3 GB, rakieta - i ciekawostka - instalacja trwala u mnie 22 sekundy !!! starcraft2fan, swiniarobert69 i srom-otnik lubią to Cytuj
Kosiara Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 49 minut temu, teka83 napisał(a): @Srom-otnik dla mnie to najlepszy Twój mod i najlepszy w ogóle ever jak do tej pory. Jak zawsze zainstalowane Extreme (po instalacji driverow itd. 42 procesy) i działa wszystko - gry (nawet te stare), oprogramowanie do modyfikacji softów w telefonach, wszystko. System startuje doslownie w 3 sekundy, zuzycie ramu 1.1-1.3 GB, rakieta - i ciekawostka - instalacja trwala u mnie 22 sekundy !!! Spytam z ciekawości. Na jakim sprzęcie ci tak lata? srom-otnik, teka83 i swiniarobert69 lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 1 godzinę temu, Kosiara napisał(a): Microsoft powinien ci zaoferować współpracę za grube dolary i to ty powinieneś wypuszczać kolejne wersje windowsa odpowiednio przycięte i dopracowane, bo w moich oczach jesteś po prostu lepszy od nich To co się dzieje z windowsami od lat woła o pomstę do nieba... A z racji tego, że jestem windowsiarzem od samego początku przygód z komputerami, to ciężko mi porzucić ten obóz na rzecz linuxa i z pomocą przychodzą twoje mody, które wracają wiarę w normalny system nad którym, to my panujemy, a nie wielka korporacja dla której to my jesteśmy produktem, stąd te przymykanie oczu na wiele rzeczy, np piractwo. Dzięki wielkie za twoją pracę, mogę się tylko domyślać jaki makaron tam jest pod maską i jak ciężko jest czasem dojść co do czego. Dlatego w wolnych chwilach na wirtualce trochę potestowalem tego ltsc, żeby pomóc wyłapać bugi. Dziękuję, miłe teka83, Kosiara, swiniarobert69 i 1 inny lubią to Cytuj
KebabowyPablo Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 W dniu 9.10.2024 o 01:05, teka83 napisał(a): sprobuj zmienic np. skalowanie (w ust.ekranu) z 125% na 100%. U mnie pomoglo, tym bardziej ze buga zauwazylem na jednym z TV, na pozostalych bylo ok. Spróbuję. Szkoda bo mody działają dużo szybciej a to jest uciążliwe i oczy sie męczą dużo szybciej swiniarobert69 lubi to Cytuj
dimigob288 Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 Cześć mam takie pytanie.. Jak u diaska zmienić tapetę w menu logowania (lock screen) bo ta opcja jest zablokowana w ustawieniach ? I jeszcze jedno. Ma ktoś link lub jak zainstalować starą przeglądarkę foto z win10 bo szczerze mówiąc to ona według mnie fajniejsza. Pozdro! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 10 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2024 Godzinę temu, dimigob288 napisał(a): Cześć mam takie pytanie.. Jak u diaska zmienić tapetę w menu logowania (lock screen) bo ta opcja jest zablokowana w ustawieniach ? I jeszcze jedno. Ma ktoś link lub jak zainstalować starą przeglądarkę foto z win10 bo szczerze mówiąc to ona według mnie fajniejsza. Pozdro! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zainstaluj zdjecia ze sklepu i w opcjach masz powrót do wersji z w10 (domyslnie instaluje sie taka z w11). Tam tez możesz sobie wybrac zdj na tapete za pomoca skrotu ctrl l. Mozesz wlaczyc lockscreen w winaerotweaker ,wtedy możesz z poziomu ustawien zmienic tapete. LaptopIpc i teka83 lubią to Cytuj
teka83 Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2024 W dniu 10.10.2024 o 10:31, Kosiara napisał(a): Spytam z ciekawości. Na jakim sprzęcie ci tak lata? Minisforum HX80G Ryzen 7 5800H + Radeon 6600M (8GB), 64 GB Ram, 2xSSD M.2 NVME 2TB Kosiara i swiniarobert69 lubią to Cytuj
potrzebuje Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2024 W dniu 10.10.2024 o 00:15, srom-otnik napisał(a): Mi też zawsze aktywuje jako IoT - wsparcie do 2032..... hoho, czy ja dożyję tak dlugo? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak to pójdzie do przodu to znów wymyśla coś na zmniejszenie zbędnej szarej strefy taki offtop swiniarobert69 lubi to Cytuj
dimson Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2024 Zainstalowana wersja Extrem, zainstalowany sklep. Próbuję zainstalować MSTeams ze sklepu i wyskakuje okno jak na screenie - po kliknięciu OK, nic się nie dzieje dalej. Jakiś pomysł ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Kosiara Opublikowano 11 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2024 Jeżeli by ktoś miał problem z pobraniem na mega, to wrzuciłem na onedrive'a Proszę : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66, teka83, wib i 1 inny lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 11 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2024 3 godziny temu, dimson napisał(a): Zainstalowana wersja Extrem, zainstalowany sklep. Próbuję zainstalować MSTeams ze sklepu i wyskakuje okno jak na screenie - po kliknięciu OK, nic się nie dzieje dalej. Jakiś pomysł ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A ustawiłeś w optymalizatorze co należy? swiniarobert69 lubi to Cytuj
wislak00 Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 14 godzin temu, Kosiara napisał(a): Jeżeli by ktoś miał problem z pobraniem na mega, to wrzuciłem na onedrive'a Proszę : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Instalujcie sobie ich aplikację [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nawet jak wam internet się rozłączy, czy prąd wyłączą to pobieranie się nie urywa, działa niemal jak torrent. swiniarobert69 i JanKo66 lubią to Cytuj
Francuzik Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 W dniu 11.10.2024 o 16:19, dimson napisał(a): Zainstalowana wersja Extrem, zainstalowany sklep. Próbuję zainstalować MSTeams ze sklepu i wyskakuje okno jak na screenie - po kliknięciu OK, nic się nie dzieje dalej. Jakiś pomysł ? przez przeglądarkę lepiej Cytuj
wib Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2024 W dniu 11.10.2024 o 19:06, Kosiara napisał(a): Jeżeli by ktoś miał problem z pobraniem na mega, to wrzuciłem na onedrive'a Proszę : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję. Czy może ktoś opisać działanie tej aplikacji z mega? Chodzi mi o to, czy konieczne jest opłacenie abonamentu,by korzystać z transferu? Cytuj
wislak00 Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2024 11 minut temu, wib napisał(a): Dziękuję. Czy może ktoś opisać działanie tej aplikacji z mega? Chodzi mi o to, czy konieczne jest opłacenie abonamentu,by korzystać z transferu? Zakładasz za darmo konto na stronie i po instalacji apki logujesz się do niej. Kiedyś było ograniczenie ściągania do 5gb na dobę, ale teraz odnawia się już część transferu po 2-3 godzinach. Przykładowo, pobierasz plik ważący 7 gb, to 5 z nich pobierzesz od razu, spauzuje ci się (możesz wyłączyć kompa nic się nie urywa) i po kilku godzinach możesz dokończyć. Za nic nie płacisz, chyba że chcesz zwiększyć limity. Cytuj
dimson Opublikowano 14 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2024 W dniu 11.10.2024 o 19:52, srom-otnik napisał(a): A ustawiłeś w optymalizatorze co należy? Na początku miałem standardowe ustawienia w optymalizatorze (nic nie zmieniałem), faktycznie po późniejszym dostosowaniu już było ok. Mam jeszcze jedno pytania które padło wcześniej - czy jest jakaś opcja odpowiadająca za "efekt wizualny" pisania tekstu - czy to w outlooku, wordzie, przeglądarce itp i każdym innym programie? chodzi mi o to że "nie ma takiej widocznej płynności" pojawiania się tekstu przy wpisywaniu - coś jak różnica między odświeżanie 60hz vs 144hz Nie jest to jakaś mega różnica ale jest zauważalna - przynajmniej dla mnie Czy jakieś opcja "efekty wizualne" może mieć na to wpływ ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Lemmy Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2024 (edytowane) Siema, super mod i w szczególności świetnie, że nawet trochę udaje W7. Bardzo niechętnie zabierałem się do instalacji W10, bo w zasadzie to chciałem W7 extended kernel+vxkex, ale słyszałem, że LTSC jest idealny (do moich potrzeb) + Extreme, więc sobie myślę, że czemu nie spróbować zamiast się napalać na np ReviOS, Atlas, Ghost Spectre czy ggOS, skoro mi się spieszyło trochę, a miałem problem znaleźć odpowiednią zupdatowaną ze sterami wersję W7 (niby znalazłem i wiem co robić, ale tak się pechowo złożyło, że albo nowy pendrive był wadliwy, bo nie szło nawet W10 zainstalować albo to była kwestia update'u mojego MSI UEFI). Fakt, muszę się jeszcze trochę przyzwyczaić, że nie będzie się dało w 100% swobodnie tak poruszać (nawyki z W7), ale jest dużo lepiej niż się spodziewałem, przynajmniej nie ma kafelkowatości i innego badziewia. Moim jedynym problemem póki co jest niedziałająca IVONA. Na necie piszą, że na niektórych modach może nie działać. Próbowałem też innych readerów do SAPI 5 czy czego tam IVONA używa. Zawsze używałem Mini Readera, bo jest to prosty szybki czytacz, i zajmuje mało miejsca na ekranie (ot niczym mini pasek zadań). Gdy po instalacji klikam na to czy nawet zwykłego Readera to nic się nie dzieje. Tryb zgodności nie naprawia tego. Inne poza ivonowe readery (ale też używające głosu Jacek Ivona) wysypują mi błąd o braku składników. Niektórzy w zamierzchłych starych postach pisali o tym i coś mi mignęło, że problem może rozwiązać Driver Booster z Iobit, że można zainstalować drivery SAPI czy coś podobnego i/lub skompilować. A oto przykładowy błąd ze Speech2Go i MiniSpeechSoftware (to chyba to samo tylko pewnie różnica jak w Ivo Reader i Mini Reader) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No cóż, być może z Extreme mi się nie upiecze i będzie trzeba pójść w Full. Edytowane 17 Października 2024 przez Lemmy Cytuj
pawelek1980 Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2024 11 minut temu, Lemmy napisał(a): Siema, super mod i w szczególności świetnie, że nawet trochę udaje W7. Bardzo niechętnie zabierałem się do instalacji W10, bo w zasadzie to chciałem W7 extended kernel+vxkex, ale słyszałem, że LTSC jest idealny (do moich potrzeb) + Extreme, więc sobie myślę, że czemu nie spróbować zamiast się napalać na np ReviOS, Atlas, Ghost Spectre czy ggOS, skoro mi się spieszyło trochę, a miałem problem znaleźć odpowiednią zupdatowaną ze sterami wersję W7 (niby znalazłem i wiem co robić, ale tak się pechowo złożyło, że albo nowy pendrive był wadliwy, bo nie szło nawet W10 zainstalować albo to była kwestia update'u mojego MSI UEFI). Fakt, muszę się jeszcze trochę przyzwyczaić, że nie będzie się dało w 100% swobodnie tak poruszać (nawyki z W7), ale jest dużo lepiej niż się spodziewałem, przynajmniej nie ma kafelkowatości i innego badziewia. Moim jedynym problemem póki co jest niedziałająca IVONA. Na necie piszą, że na niektórych modach może nie działać. Próbowałem też innych readerów do SAPI 5 czy czego tam IVONA używa. Zawsze używałem Mini Readera, bo jest to prosty szybki czytacz, i zajmuje mało miejsca na ekranie (ot niczym mini pasek zadań). Gdy po instalacji klikam na to czy nawet zwykłego Readera to nic się nie dzieje. Tryb zgodności nie naprawia tego. Inne poza ivonowe readery (ale też używające głosu Jacek Ivona) wysypują mi błąd o braku składników. Niektórzy w zamierzchłych starych postach pisali o tym i coś mi mignęło, że problem może rozwiązać Driver Booster z Iobit, że można zainstalować drivery SAPI czy coś podobnego i/lub skompilować. A oto przykładowy błąd ze Speech2Go i MiniSpeechSoftware (to chyba to samo tylko pewnie różnica jak w Ivo Reader i Mini Reader) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] We wszystkich wersjach extreme nie tylko w modach sromotnika ale używałem też extreme FBConan i też się pojawiały problemy z ivona, mało tego, program subik który wstawia lektora do filmów z napisami też nie działa we wszystkich wersjach extreme, polecam ci ten ltsc nawet w wersji full, jest naprawdę dobry i szybki, a do tego działa wszystko. Dziś będę instalować w celu porównania win JG 22H2, Cytuj starcraft2fan Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2024 Najlepiej wsiąść full i przyciąć pod siebie Cytuj Kosiara Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2024 @srom-otnik A tak śmiga mafia 3 definitive edition w 1620p na moim kompie i twoim modzie. Może i gierka nie najnowsza, ale kompa potrafi docisnąć Co do moda, to ja zawsze preferuję full lub ewentualnie lite, extreme jak sama nazwa wskazuję jest ekstremalnie wykastrowany i zawsze jakieś kwiatki wychodzą, poza tym cenie sobie aktualizacje, bo lubię mieć w miarę bezpieczny komputer. swiniarobert69, srom-otnik i starcraft2fan lubią to Cytuj potrzebuje Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2024 W dniu 17.10.2024 o 17:29, Kosiara napisał(a): @srom-otnik A tak śmiga mafia 3 definitive edition w 1620p na moim kompie i twoim modzie. Może i gierka nie najnowsza, ale kompa potrafi docisnąć Co do moda, to ja zawsze preferuję full lub ewentualnie lite, extreme jak sama nazwa wskazuję jest ekstremalnie wykastrowany i zawsze jakieś kwiatki wychodzą, poza tym cenie sobie aktualizacje, bo lubię mieć w miarę bezpieczny komputer. Masz ten sam setup co ja Swoją drogą, najlepsza edycja, najszybszy system ze wszystkich jakie sromu wypuścił po tym wielkim powrocie Przetestowałem wszystkie wersje i to jest cudo (wersja extreme) teka83 lubi to Cytuj Kosiara Opublikowano 19 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2024 9 godzin temu, potrzebuje napisał(a): Masz ten sam setup co ja Swoją drogą, najlepsza edycja, najszybszy system ze wszystkich jakie sromu wypuścił po tym wielkim powrocie Przetestowałem wszystkie wersje i to jest cudo (wersja extreme) Full też jest bardzo szybki, a co dla mnie najważniejsze to bezproblemowy. Aktualizację bezpieczeństwa łyka, komputer szybko reaguje, niby normalna sprawa przy moich parametrach, ale ja osobiście odczuwam różnice na spory plus w porównaniu ze stock W10, a W11 stock to już w ogóle. W11 ma ociężały eksplorator plików do tego stopnia, że np na dysku HDD gdy wchodzę w folder z dość dużą ilością plików MP3, to on potrzebuje z dobrych 5 sekund, żeby to przemielić. Podczas gdy ten LTSC w wersji full robi, to od strzała. Nawet instalację programów są szybsze niż na stocku W10 lub W11. Może ciężko w to uwierzyć, ale jak pamiętam czasy małolata, to na kompie z XP i 512mb ram, oczywiście wszystko latało na HDD, to niemal natychmiast również się ładowały foldery itp, a teraz mam 32gb ram, szybki procesor itp a lądują się dłużej. Oj Microsoft chyba nie tak to powinno wyglądać starcraft2fan i swiniarobert69 lubią to Cytuj magg Opublikowano 19 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2024 11 godzin temu, potrzebuje napisał(a): Masz ten sam setup co ja Swoją drogą, najlepsza edycja, najszybszy system ze wszystkich jakie sromu wypuścił po tym wielkim powrocie Przetestowałem wszystkie wersje i to jest cudo (wersja extreme) Zaraz? Szybszy niż LTSB? swiniarobert69 lubi to Cytuj Lemmy Opublikowano 21 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2024 (edytowane) W dniu 19.10.2024 o 13:35, magg napisał(a): Zaraz? Szybszy niż LTSB? Extreme ma pewne mankamenty, no chyba, że to znowu po mojej stronie. Dlatego gdyby LTSB był pomiędzy Full a Extreme to może i na to bym się zdecydował. Póki co problemy z zainstalowaniem Ivony (pawelek1980 też polecił mi Full, jeszcze siedzę na Extreme). Nie mogę odhaczyć powiadomień związanych z aktualizacją, są wyszarzone i zero reakcji żeby to odptaszkować w centrum akcji (zmieniłem teraz na Skupienie z Tylko Priorytetowe, więc może to coś da) i nawet obecnie nie używam (a czasem się przełączam) trybu/motywu kontrastowego w większości czasu. Szkoda, że windows explorer nie łapie wszystkiego na zwykłym ciemnym trybie i czy to 7zip czy winrar dalej wypalają mi oczy bielą. Wiem, że są jakieś modyfikacje na github, ale trzebaby coś tam kompilować a nie za bardzo chce mi się w to bawić. Tryb kontrastu był jednak lepszy w W7, bo mi aż tyle rzeczy nie psuł z tekstem w np instalatorach, gdzie żeby coś przeczytać muszę z powrotem się przełączyć (nie, tekst mam akurat na biało, zielono, ale na pewno nie czarny, który by go zatapiał w wypełnieniu kolorem). Nie jest to jakiś wielki problem, ale trochę to upierdliwe. Nie obserwowałem zużycia, ale tryby kontrastu chyba nie ciągną jakoś znacząco więcej (jeżeli w ogóle) więcej zasobów jak to miało miejsce u mnie do niedawna na starym pc i W7, że np cięły mi się streamy na twitchu. To tyle z moich przemyśleń póki co. Poczytam o tym LTSB i porównam z Full. Pytanie do wszystkich. Mieliście problem z sychronizacją/historią przeglądarek? Bo ja tak mam z Chrome na najnowszym buildzie. Już z tydzień tego Extreme używam jak nie lepiej i dopiero teraz zauważyłem, że w Historii nic nie mam, jedynie wesoły komunikat, z którym to nigdy wcześniej się nie spotkałem - "Tutaj wyświetla się Twoja historia przeglądania". Na innych urządzeniach (telefon) normalnie mi się historia w dalszym ciągu zapisuje. Inna rzecz to z kolei AI Copilot, który co prawda dał mi nielimitowane konwersacje, ale zmiótł mi z planszy wersję przeglądarkową na smartfonie i mam tylko biały ekran, strona się nie ładuje. Wcześniej używałem W7 i było ok, ale miałem sesje ograniczone do 5 promptów i potem trzeba było zaczynać nową rozmowę. Pewnie M$ wykrył jakieś zmiany hardware'u/systemu u mnie przy logowaniu i postanowił dać mi "klapsa", ale czemu aż tak diametralnie to wpłynęło na to, że teraz M$ "zmusza" mnie do ściągnięcia apki na którą nie mam na Androidzie miejsca - nie wiem. Czarna magia Update: okazało się, że jednak byłem ciutkę (pewnie raptem parę dni do tyłu) z updatem i po aktualizacji Chrome historia przeglądania wróciła. Zastanawia mnie tylko, czy tak było od początku tego moda (raczej nie, bo bym to od razu zauważył, a do historii wracam codziennie niemal i nawet wtedy Ostatnie Karty się zapisywały) i czy taki cyrk ze znikającą historią będzie już zawsze czy to był jakiś jednorazowy bug W życiu mi się takie coś jeszcze nie zdarzyło A i byłbym zapomniał. Od samego początku za każdym razem częstuje mnie na starcie "Jak chcesz otworzyć ten plik?" Eee... Jaki plik? Ze startupu co mogłem to wyłączyłem co się dało. A dobra, na próbę se chciałem otworzyć i pokazuje mi ścieżkę do nazwy mojego konta użytkownika. "Nie można otworzyć: C:\Users\Jack jako archiwum". Czy mogę czy nie, nie wiem po co mnie za każdym razem o to pyta i jak to wyłączyć. Chyba, że defaultowo po wejściu do systemu będzie mi z jakiegoś powodu otwierać eksplorator z tą ścieżką. Jak używam Painta, to pusto, jak internet explorera, to otwiera mi historię pobierania. Nie mam pojęcia co to jest, czego chce ode mnie. w msconfig nic specjalnego też nie widzę. Dobra, nie wiem co to było, ale wyłączyłem tą dziwną ścieżkę ze startupu. Już się prompt nie pojawia Edytowane 21 Października 2024 przez Lemmy "spektrum autyzmu" Cytuj z8373767 Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 Wrzuciłem Extreme na Lenovo Yoga 300. Pamięć eMMC 32GB, to Windows zajmujący połowę dostępnej pamięci to był dramat, a tak to Extreme raptem 5GB. Dzieciak znajomego na nim będzie grał w Minecrafta, Farm Simulator i Robloxa (temu 10, a nie np: 7) starcraft2fan i srom-otnik lubią to Cytuj Poprzednia 7 8 9 10 11 12 13 14 Dalej Strona 12 z 14 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Ładowanie × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij https://winclub.pl/topic/48019-w%C4%85tek-archiwalny/ Więcej opcji udostępniania... Obserwujący 6
starcraft2fan Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2024 Najlepiej wsiąść full i przyciąć pod siebie Cytuj
Kosiara Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2024 @srom-otnik A tak śmiga mafia 3 definitive edition w 1620p na moim kompie i twoim modzie. Może i gierka nie najnowsza, ale kompa potrafi docisnąć Co do moda, to ja zawsze preferuję full lub ewentualnie lite, extreme jak sama nazwa wskazuję jest ekstremalnie wykastrowany i zawsze jakieś kwiatki wychodzą, poza tym cenie sobie aktualizacje, bo lubię mieć w miarę bezpieczny komputer. swiniarobert69, srom-otnik i starcraft2fan lubią to Cytuj
potrzebuje Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2024 W dniu 17.10.2024 o 17:29, Kosiara napisał(a): @srom-otnik A tak śmiga mafia 3 definitive edition w 1620p na moim kompie i twoim modzie. Może i gierka nie najnowsza, ale kompa potrafi docisnąć Co do moda, to ja zawsze preferuję full lub ewentualnie lite, extreme jak sama nazwa wskazuję jest ekstremalnie wykastrowany i zawsze jakieś kwiatki wychodzą, poza tym cenie sobie aktualizacje, bo lubię mieć w miarę bezpieczny komputer. Masz ten sam setup co ja Swoją drogą, najlepsza edycja, najszybszy system ze wszystkich jakie sromu wypuścił po tym wielkim powrocie Przetestowałem wszystkie wersje i to jest cudo (wersja extreme) teka83 lubi to Cytuj
Kosiara Opublikowano 19 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2024 9 godzin temu, potrzebuje napisał(a): Masz ten sam setup co ja Swoją drogą, najlepsza edycja, najszybszy system ze wszystkich jakie sromu wypuścił po tym wielkim powrocie Przetestowałem wszystkie wersje i to jest cudo (wersja extreme) Full też jest bardzo szybki, a co dla mnie najważniejsze to bezproblemowy. Aktualizację bezpieczeństwa łyka, komputer szybko reaguje, niby normalna sprawa przy moich parametrach, ale ja osobiście odczuwam różnice na spory plus w porównaniu ze stock W10, a W11 stock to już w ogóle. W11 ma ociężały eksplorator plików do tego stopnia, że np na dysku HDD gdy wchodzę w folder z dość dużą ilością plików MP3, to on potrzebuje z dobrych 5 sekund, żeby to przemielić. Podczas gdy ten LTSC w wersji full robi, to od strzała. Nawet instalację programów są szybsze niż na stocku W10 lub W11. Może ciężko w to uwierzyć, ale jak pamiętam czasy małolata, to na kompie z XP i 512mb ram, oczywiście wszystko latało na HDD, to niemal natychmiast również się ładowały foldery itp, a teraz mam 32gb ram, szybki procesor itp a lądują się dłużej. Oj Microsoft chyba nie tak to powinno wyglądać starcraft2fan i swiniarobert69 lubią to Cytuj
magg Opublikowano 19 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2024 11 godzin temu, potrzebuje napisał(a): Masz ten sam setup co ja Swoją drogą, najlepsza edycja, najszybszy system ze wszystkich jakie sromu wypuścił po tym wielkim powrocie Przetestowałem wszystkie wersje i to jest cudo (wersja extreme) Zaraz? Szybszy niż LTSB? swiniarobert69 lubi to Cytuj
Lemmy Opublikowano 21 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2024 (edytowane) W dniu 19.10.2024 o 13:35, magg napisał(a): Zaraz? Szybszy niż LTSB? Extreme ma pewne mankamenty, no chyba, że to znowu po mojej stronie. Dlatego gdyby LTSB był pomiędzy Full a Extreme to może i na to bym się zdecydował. Póki co problemy z zainstalowaniem Ivony (pawelek1980 też polecił mi Full, jeszcze siedzę na Extreme). Nie mogę odhaczyć powiadomień związanych z aktualizacją, są wyszarzone i zero reakcji żeby to odptaszkować w centrum akcji (zmieniłem teraz na Skupienie z Tylko Priorytetowe, więc może to coś da) i nawet obecnie nie używam (a czasem się przełączam) trybu/motywu kontrastowego w większości czasu. Szkoda, że windows explorer nie łapie wszystkiego na zwykłym ciemnym trybie i czy to 7zip czy winrar dalej wypalają mi oczy bielą. Wiem, że są jakieś modyfikacje na github, ale trzebaby coś tam kompilować a nie za bardzo chce mi się w to bawić. Tryb kontrastu był jednak lepszy w W7, bo mi aż tyle rzeczy nie psuł z tekstem w np instalatorach, gdzie żeby coś przeczytać muszę z powrotem się przełączyć (nie, tekst mam akurat na biało, zielono, ale na pewno nie czarny, który by go zatapiał w wypełnieniu kolorem). Nie jest to jakiś wielki problem, ale trochę to upierdliwe. Nie obserwowałem zużycia, ale tryby kontrastu chyba nie ciągną jakoś znacząco więcej (jeżeli w ogóle) więcej zasobów jak to miało miejsce u mnie do niedawna na starym pc i W7, że np cięły mi się streamy na twitchu. To tyle z moich przemyśleń póki co. Poczytam o tym LTSB i porównam z Full. Pytanie do wszystkich. Mieliście problem z sychronizacją/historią przeglądarek? Bo ja tak mam z Chrome na najnowszym buildzie. Już z tydzień tego Extreme używam jak nie lepiej i dopiero teraz zauważyłem, że w Historii nic nie mam, jedynie wesoły komunikat, z którym to nigdy wcześniej się nie spotkałem - "Tutaj wyświetla się Twoja historia przeglądania". Na innych urządzeniach (telefon) normalnie mi się historia w dalszym ciągu zapisuje. Inna rzecz to z kolei AI Copilot, który co prawda dał mi nielimitowane konwersacje, ale zmiótł mi z planszy wersję przeglądarkową na smartfonie i mam tylko biały ekran, strona się nie ładuje. Wcześniej używałem W7 i było ok, ale miałem sesje ograniczone do 5 promptów i potem trzeba było zaczynać nową rozmowę. Pewnie M$ wykrył jakieś zmiany hardware'u/systemu u mnie przy logowaniu i postanowił dać mi "klapsa", ale czemu aż tak diametralnie to wpłynęło na to, że teraz M$ "zmusza" mnie do ściągnięcia apki na którą nie mam na Androidzie miejsca - nie wiem. Czarna magia Update: okazało się, że jednak byłem ciutkę (pewnie raptem parę dni do tyłu) z updatem i po aktualizacji Chrome historia przeglądania wróciła. Zastanawia mnie tylko, czy tak było od początku tego moda (raczej nie, bo bym to od razu zauważył, a do historii wracam codziennie niemal i nawet wtedy Ostatnie Karty się zapisywały) i czy taki cyrk ze znikającą historią będzie już zawsze czy to był jakiś jednorazowy bug W życiu mi się takie coś jeszcze nie zdarzyło A i byłbym zapomniał. Od samego początku za każdym razem częstuje mnie na starcie "Jak chcesz otworzyć ten plik?" Eee... Jaki plik? Ze startupu co mogłem to wyłączyłem co się dało. A dobra, na próbę se chciałem otworzyć i pokazuje mi ścieżkę do nazwy mojego konta użytkownika. "Nie można otworzyć: C:\Users\Jack jako archiwum". Czy mogę czy nie, nie wiem po co mnie za każdym razem o to pyta i jak to wyłączyć. Chyba, że defaultowo po wejściu do systemu będzie mi z jakiegoś powodu otwierać eksplorator z tą ścieżką. Jak używam Painta, to pusto, jak internet explorera, to otwiera mi historię pobierania. Nie mam pojęcia co to jest, czego chce ode mnie. w msconfig nic specjalnego też nie widzę. Dobra, nie wiem co to było, ale wyłączyłem tą dziwną ścieżkę ze startupu. Już się prompt nie pojawia Edytowane 21 Października 2024 przez Lemmy "spektrum autyzmu" Cytuj
z8373767 Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 Wrzuciłem Extreme na Lenovo Yoga 300. Pamięć eMMC 32GB, to Windows zajmujący połowę dostępnej pamięci to był dramat, a tak to Extreme raptem 5GB. Dzieciak znajomego na nim będzie grał w Minecrafta, Farm Simulator i Robloxa (temu 10, a nie np: 7) starcraft2fan i srom-otnik lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników