Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja to wywaliłem programem geek uninstaller, zresztą ktoś tu na forum go polecał:)

Co do zwykłego odinstalowania to ma być ta opcja w którejś wersji jeśli chodzi o UE ale nie pamiętam o którą chodzi, gdzieś w temacie ogólnym z win11 ktoś wrzucał najnowsze info i było tam o tym.

Posted

PowerShell ( jako admin )
C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\tu podajemy nr.wer...\Installer\setup.exe” --uninstall --system-level --verbose-logging - -force-uninstall

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo66 likes this
Posted

usuńcie wszystkie pliki z folderu microsoft w program files ja tak zrobiłem i pozbyłem sie edge i tych śmiesznych widgetów 

Posted

A to by nie pomogło.

lub(trochę starszy art.)

Posted
W dniu 24.03.2024 o 14:11, NightRiderss87 napisał(a):

Czytałem gdzieś że po świeżej instalacji odrazu nie ma tej opcji trzeba poczekać.

To nie jest akurat prawda. Wczoraj instalowany Win 10 22H2 Home:

Przechwytywanie.jpg

Trzeba tylko zaktualizować system i przeglądarkę. Tak jak napisałem wyżej - na razie pojawia się to losowo. Trzeba cierpliwie czekać.

W dniu 24.03.2024 o 15:08, renatan napisał(a):

a może to wystarczy ?

Nie działa.

12 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

A to by nie pomogło.

lub(trochę starszy art.)

Nie działa.

Aby odinstalować Edge na siłę z Win 10 22H2 trzeba nieźle się namęczyć. Usunąć dokładnie wszystko z systemu i rejestru oraz poblokować.

Może zdarzyć się tak, że ktoś ucieszy się z usunięcia Edge i spotka go niemiła niespodzianka podczas większej aktualizacji, że Edge powróci.

P.S. Swoją drogą dobrze, że w końcu UE zareagowała, bo to co ostatnio wyprawia MS z Edge + Bing, to szok:

- z w miarę lekkiej i w miarę przyjaznej przeglądarki zrobili rozrośnięty i ociężały kombajn

- za każdym uruchomieniem komunikat z propozycją ustawienia Edge jako domyślnej przeglądarki

- za każdym uruchomieniem nagabywanie do wybrania wyszukiwarki Bing

- co aktualizacja, to powrót do wielu domyślnych ustawień z Bing na czele

- brak możliwości ustawienia na stałe, aby każda nowa karta otwierała się z Google lub innych zapisanym adresem

- wieczne dodawanie z każdą aktualizacją nowych niechcianych dodatków, modułów, ustawień itp.

- wszędobylskie reklamy

- powolność

Dodatkowo w Aplikacje i funkcje oprócz możliwości odinstalowania Edge macie teraz też możliwość odinstalowania Cortany i Copilot (oraz wielu mniejszych apek).

Posted
10 godzin temu, wiktorynek napisał(a):
W dniu 24.03.2024 o 15:08, renatan napisał(a):

a może to wystarczy ?

Nie działa.

może u ciebie a u mnie i pod w10 i pod w11 po zablokowaniu nie da się Edge odpalić

Posted
Godzinę temu, renatan napisał(a):

może u ciebie a u mnie i pod w10 i pod w11 po zablokowaniu nie da się Edge odpalić

Odpalić czy odinstalować? To są 2 różne kwestie.

12 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

A to może jeszcze taka metoda.

Tymczasem w komentarzach poniżej:

Przechwytywanie.jpg

Osobiście niemal wszystkie metody z Google testowałem - żadna nie działa w 100% - nawet jak wydawałoby się, że Edge zniknął na zawsze, to za 2-3 miesiące wrócił z aktualizacją systemu.

Na chwilę obecną udało mi się to tylko 1 raz skutecznie (przynajmniej przez pół roku nie wróciła), ale nie polecam, ponieważ wymaga poważnego wykastrowania systemu (plików i rejestru). O dziwo system w pełni działa i aktualizuje się.

Problemem jest, to że te metody dotyczą sytuacji sprzed września/października 2023, kiedy to MS "zabetonował" Edge w systemie stosując bypassy przeciwko takim domorosłym kombinatorom jak ci co czytają ten temat.

Jedyna 100% skuteczna i bezpieczna metoda, to opcja od MS wskutek decyzji dla europejskiego obszaru gospodarczego.

Posted

U siebie odinstalowuje EDGE  programikiem Glary Utilites wybierając opcję "deinstalator" i po prostu EDGE znika z systemu (jak na razie go nie ma)

LAGUNA likes this
Posted
W dniu 25.03.2024 o 10:15, wiktorynek napisał(a):

Dodatkowo w Aplikacje i funkcje oprócz możliwości odinstalowania Edge macie teraz też możliwość odinstalowania Cortany i Copilot (oraz wielu mniejszych apek).

Żeby być dokładnym, to Microsoft został zmuszony do umożliwienia łatwego odinstalowania w europejskim obszarze gospodarczym:

- Edge

- OneDrive

- Copilot

- Cortana

- Aparat

- Zdjęcia

- Bing

Powyższe dotyczy Windows 10 i 11. Obowiązuje od marca 2024 (dokładnie 6 marca Microsoft zaczął wprowadzać tą możliwość i potrwa ona kilka tygodni).

Brawo dla UE - w końcu można w prosty i bezkonfliktowy sposób, pozbyć się najgorszego chłamu z systemu. A jeszcze niedawno twierdzili, że nie można tego zrobić, bo są to integralne składniki systemu. Można w ten sposób usunąć jeszcze kilka/kilkanaście innych apek (w stosunku do których możliwość istniała zawsze). Zachęcam - system odżywa. Oprócz tego zablokujcie sobie zbędny ruch w systemowej zaporze (też zawsze można było to zrobić) i wyłączcie kilka najbardziej perfidnych usług. Od tego momentu będziecie w nowej, lepszej rzeczywistości.

Podobne rozwiązania występują już w USA oraz niektórych europejskich krajach nienależących do UE.

LAGUNA likes this
Posted
32 minuty temu, Kuba555 napisał(a):

Uruchom jako administrator, i po kłopocie

Microsoft Edge Uninstaller [Windows 10 LTSC 2021/21H1 Edition]

Wszystko to są stare narzędzia - owszem odinstalowują, tylko, że przy pierwszej dużej aktualizacji zbiorczej Edge wraca zza światów. Nowszych i lepszych już nie będzie skoro MS został zmuszony do umożliwienia oficjalnej deinstalacji.

Posted

Ja odinstalowałem Edge programem Reg Organizer. Zobaczę, czy mi się znowu zainstaluje.  Widziałem, kiedyś jakiś klucz w inernecie do rejestru Windows blokujący aktualizację Edge, ale nie pamiętam w tej chwili linku do niego. Wujek Google pomoże bo tam go znalazłem. Nawiasem program Reg Organizer jest płatny, ale nawet w wersji testowej jest opcja odinstalowania Edge. Na stronie Diakov. net można pobrać wersję zarejestrowaną.

Posted
16 minut temu, dudus2072 napisał(a):

ja kiedyś zrobiłem to w bardzo prosty sposób po prostu przejąłem uprawnienia od trustedinstaller i usunąłem wtedy ręcznie folder microsoft w którym jest edge 

to już nie działa pisałem wyżej przywraca się trzeba usuwać znowu