Skocz do zawartości

Problem z działaniem nowego komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

W załączniku podlinkuję zestaw stworzony do gier czyli wszystkie komponenty znajdujące się w tym komputerze.

opis problemu

komputer jest świeżo złożony ale potrafi mieć takie objawy że np. podczas grania potrafi nazwy rzucić do pulpitu 

nie zauważono objawowy łączenia komputera samego

co to może być przyczyną

nie przeprowadzono jeszcze żadnych testów obciążeniowych będą one robią na jutro ale obstawiam dysk fabrycznie uszkodzony

wykonano aktualizacjie biosu do najnowszej wersji

wszystkie podzespoły są na screen 

W załączniku

po tej aktualizacji wykonano format wszystkie sterowniki widzi prawidłowo nie występowały też blue screeny mimo to komputer niedokońca pracuje prawidłowo.

jakieś porady z waszej strony??

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jutro wstawię pewnych dysk M2 980 Samsunga i zobaczę czy objawy są takie same

dodatkowo mogę przeprowadzić obciążenie procesora occt plus furmark i mem test 

Ale może Spotkaliście się z podobnymi objawami na tej płycie głównej.

Przykładowo po aktualizacji biosu

do najnowszej wersji Wysypał się cały system a pendrive bootowalny nie chciał wystartować

mogliśmy wejść do biosu który pokazywał już nową wersję 1604

dopiero po wyjęciu baterii cmos udało się zainstalować ponownie system i pendrive się załadował po jednym dniu korzystania z powrotem takie same objawy jak u góry opisane

Opublikowano
6 minut temu, Dirox2 napisał(a):

podczas grania potrafi nazwy rzucić do pulpitu 

nie zauważono objawowy łączenia komputera samego

Jakbyś napisał po polsku, o co ci chodzi, byłoby łatwiej. Niemniej proponuję na początek dla testu ustawić ram ręcznie na 3200, szczególnie, że to lipny Lexar.

bison616 lubi to
Opublikowano

Przykładowo gramy nie wiem w GTA V 

potrafiło nas wy rzucić do pulpitu 

Ale Komp się nie wyłączył.

jak sprawdziłem to te ramy były w tym czasie ustawione na 3200 MHz

na XMP

No po czym jak wykonałem aktualizacji biosu no to wiadomo że działają na domyślnych 

zegarach i wtedy nic nie zmieniałem mimo to następnego dnia było to samo

Opublikowano

Zanim odeślesz CPU, proponuję wykonać ten sam test na jednej kości ram, jak będą errory, to na drugiej, a najlepiej to wsadzić inne moduły, o ile jest taka opcja. Bank pamięci 2gi od procka, ewentualnie można sprawdzić też na innym. Oczywiście wpierw testy bez żadnego OC. Jak będzie OK, dopiero bawimy się w zmiany w BIOSIe.

P.S. Widzę, że inni ludzie też mają problemy z 13gen intela. W tym przypadku koleś zmienił procka na inną sztukę i nagle 0 errorów -

Opublikowano

moduły ram podmienię  mam taką możliwość 

dodatkowo zrobiłem jeszcze takie testy 

sprawdziłem też zakładkę od napięć zasilacza są ok 

Opublikowano
50 minut temu, Dirox2 napisał(a):

na innej kości ram Patriot Viper 3200 mhz Szok

A myślisz dlaczego od początku stawiałem na RAM? Za długo w tym siedzę. Takie benchmarki są zdradliwe, jak ktoś nie wie, jak to działa. Odesłałbyś CPU i mobo, przyszłyby nowe części i byś po zmontowaniu dostał zawału, bo dalej to samo. Odsyłaj ten badziewny ram i kup coś porządnego. Natomiast nie jest on typowo uszkodzony, ale raczej nie trzyma jakiegoś timingu, dlatego wyrzuca cię do pulpitu, a nie wali BSOD'em. Jak masz czas i chęci, to sprawdź pojedynczo te Lexary. Wcale się nie zdziwię, jak w Single Channel nie będzie errorów :E Inna opcja - może na 3200 płyta ustawiła za niskie napięcie? Weź odpal XMP 3600 i ponieś lekko ręcznie napięcie na RAM na 1,37-1,38V (zakładam, że XMP ustawi 1,35V).

P.S. Dla potomnych - jak chcecie sprawdzić typowo CPU, to w OCCT czy Prime95 nalezy wybrać Small Test, a nie Large.

Opublikowano

i teraz aktualizacja problemu okazało się że lexar był włożony w pola banków pamięci 1 od procka przerwa i następny zostały przełożone od strony prawej do lewej i błędy znikneły w programach aida i occt 

ale dzisiaj jadę do tego gościa zobaczyć na miejscu bo wszystkie bolączki ustąpiły ale chłopak mówi że jak gra w call of duty to ma takie mikro przycięcia tak jak by frame time mu spadał.

Opublikowano

I teraz tak na afterberner nie widać spadków 

ale są takie 1 sekundowe zacięcia obrazu które widać gołym okiem zmieniliśmy monitor żeby miał amd free sync i poprawiło się w call of duty 

ale w gta V dalej to samo 

Pierwszy raz coś takiego widzę 

Opublikowano
5 godzin temu, Dirox2 napisał(a):

okazało się że lexar był włożony w pola banków pamięci 1 od procka przerwa i następny

:22 no bez jaj, ja o tym mimochodem tylko wspomniałem w 2gim poście, jak kazałem ci pojedynczo testować w 2gim banku, bo założyłem, że takie oczywistości to już każdy zna, ale jak widać trzeba wałkować za każdym razem od początku, bo jak napisał zdzisiek - zamiast luknąć w manuala, to lepiej się kilka dni stresować, że komp nie działa prawidłowo. Dlatego też dopisałem, że wcale się nie zdziwię, jak w single channel będzie OK.

Co do tych przycięć - ja wolę ustawić w panelu NV globalnie stały FPS i żadnych przycięć nie mam. Olewam te FreeSync czy G-Sync, bo te technologie same w sobie są spoko, ale tanie monitory je obsługujące już nie. Ty masz Radka, więc nie wiem, czy tak idzie zrobić, ale zakładam, że te ich nowe super hiper stery mają taką opcję. O to mi chodzi (oczywiście wpisz sobie więcej, 45kl/s to wartość dla prawdziwych boomerów :E )

KkH3HjG.png