Gość Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Będzie dużo pisania za co z góry przepraszam, ale może komuś ten temat coś uświadomi jeśli chce zasięgnąć pomocy ekspertów, a nie sprzedawców, którzy będą zachwalać coś co chcą upchnąć, bo im nie schodzi, dlatego też piszę właśnie tutaj. Chodzi mi o kupno laptopa i teraz problemów ful. Wiem że procesory Celerony są bardziewne i chromebooki też a "Apple" za drogie. Mam obecnie laptopa 17,3 cala Lenovo Ideapad L340 Gaming kupiony dawno za 3300 zł i biznesowy 12,5 cala Asus BR1100CK z kartą graficzną Intel UHD Graphics 8 Gb RAM i procesorem i5 za 2200 zł. Używam systemu Windows 10 LTSC 2021 z wyciętym Defenderem i Edge bo lubię korzystać z maksymalnej wydajności, której nie ma w wersjach Home czy Pro jak te kafelki w tle sobie naprzemiennie latają. Te laptopy mają już swoje lata chociaż teraz używam głównie Lenovo, a Asus głównie do podróży, lekkich programów i gier 1999-2008 max roku wszystkie chodzą sprawnie na najwyższych detalach, choć żeby działały poprawnie wymagają niektóre fixów tylko na Asusie, na Lenovo odziwo nie typu DgVoodoo. Oglądałem recenzję tego oto laptopa Acer Nitro 5 17,3 cali za 3800 zł. Ma on 2 karty graficzne, które znam Intel i Nvidia 4 Gb. Nie gram w nowe gry, bo mi się nie podobają, ale chodzi mi o wydajność w montażu wideo. Wstyd się przyznać, ale jestem takim laikiem, że dla mnie najlepszy program do montażu to Movie Maker 2012, a co najwyżej Wondershare Filmora z tych nowszych. Z tego pierwszego przydaje się wyrenderowany materiał 1080p ok. godziny czasu przekonwertować MediaCoder-em z H264 na HEVC. Inne lekkie aplikacje nie mają sensu, żeby je tutaj podawać, bo z tych to może OCR w skanach PDF jest najbardziej zasobożerne. I na koniec krótkie pytanie jakiego komputera potrzebuję i ile musiałbym za niego wydać? - Jeśli zależy mi żeby móc montować 1080p i sprawnie nie za dlugo do 30 min godzina materiału sprawnie przekonwertować. To nie ma być komputer gamingowy, ani do Aplikacji graficznych typu Adobe, a zależy mi na tym, żeby zmontować sobie np. film z wakacji poza pracą biurową i pograć w starsze gry. A to dopiero początek problemów, bo recenzję na Youtube tego wspomnianego wcześniej Acera Nitro 5 17,3 obejrzałem i jest nie za fajna, bo ponoć laptop nie obsługuje w pełni swojej mocy bez grzebania w panelu sterowników albo przegrzewa się do 100 stopni. Zastanawiam się też czy rzeczywiście potrzebuję mieć tą świecącą klawiaturę i grafikę, którą znam, czy może uszczęśliwi mnie zakup czegoś tańszego do tej roboty, żeby nie przepłacić, więc zacząłem oglądać coś z niższej półki, AMD nie bardzo lubię, bo z tego co się orientuję zawsze podwójna specyfikacja jest wymagana w stosunku do takiej Nvidii, w nowych grach, ale teraz wymyśleli jakieś karty "Iris Xe Graphics" i dziwne ale w konfiguracji z i5 ją dają a z i3 (pomijając generację) Intel UHD za śmieszne pieniądze. Tylko jak mam rozumieć to że procesor i3 z kartą Intelowską ma takie parametry: i3-1215U (3.3 GHz, 4.4 GHz Turbo, 10 MB Cache) a z kartą Iris Xe Graphics i procesorem i5: i5-1135G7 (2.4 GHz, 4.2 GHz Turbo, 8 MB Cache). No to i5 ma mniej Ghz i cache niż i3? To na co w końcu zwracać uwagę na cenę, że i5 słabsze od i3 co droższe to jest lepsze? Wiem, że jeszcze liczy się generacja, ale co jeśli nie jest podana? Może wybrać AMD Ryzena 5, który jest jeszcze droższy z i5 (piszę teraz o Lenovo Ideapad 3-17) bo te 2 mam na oku, HP nie lubię, bo zraziłem się już na drukarkach z tej firmy. Nie wiem już co robić... W związku z tym czy byłby tutaj ktoś tak uprzejmy żeby mnie pokierować? Co wybrać, żeby nie przepłacić, a być zadowolonym ze sprzętu? Cytuj
VACek Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Jest wiele kwestii które warto mieć na uwadze: - Jakość chłodzenia, - gwarancja z możliwością upgradu podzespołów, - pobór prądu - itp Cytuj
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Vacek dziękuję za szybką odpowiedź, ale jeśli możesz to co byś mi polecił? Ja swoje wymogi wszystkie wypisałem, dlatego to taki długi post. Masz dla mnie jakąś propozycję konkretnego laptopa to napisz i napisz też dlaczego taki wybór, bo ja się na sprzęcie nie znam. Nie wiem czy dać sobie spokój z tymi tanimi sprzętami? Czy one są coś wart czy lepiej uskładać i wziąć coś droższego do takich zadań? 10 minut temu, czesioanonim1 napisał(a): Vacek dziękuję za szybką odpowiedź, ale jeśli możesz to co byś mi polecił? Ja swoje wymogi wszystkie wypisałem, dlatego to taki długi post. Masz dla mnie jakąś propozycję konkretnego laptopa to napisz i napisz też dlaczego taki wybór, bo ja się na sprzęcie nie znam. Nie wiem czy dać sobie spokój z tymi tanimi sprzętami? Czy one są coś wart czy lepiej uskładać i wziąć coś droższego do takich zadań? O! Małe sprostowanie interesują mnie laptopy tylko 17,3". Cytuj
VACek Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 11 minut temu, czesioanonim1 napisał(a): Vacek dziękuję za szybką odpowiedź, ale jeśli możesz to co byś mi polecił? Ja swoje wymogi wszystkie wypisałem, dlatego to taki długi post. Masz dla mnie jakąś propozycję konkretnego laptopa to napisz i napisz też dlaczego taki wybór, bo ja się na sprzęcie nie znam. Nie wiem czy dać sobie spokój z tymi tanimi sprzętami? Czy one są coś wart czy lepiej uskładać i wziąć coś droższego do takich zadań? Ja jestem zdania i to jest tylko i wyłącznie moja osobista opinia że obecne laptopy w cenie do 5 tysięcy to złom i w tej cenie o niebo lepiej kupić PC Cytuj
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Do 5000 złom... Cóż na moje potrzeby ja ze swojego jestem zadowolony a dałem za niego kilka lat temu 3300 zł. Jeszcze wiedźmin 3/ELEX fajnie na nim chodzą na domyślnych ustawieniach bo testowałem. Wygląda jednak na to, że z tego co piszesz - ten który wypróbował lepszy sprzęt niech nie kupuje gorszego bo będzie zawiedziony tak mam to rozumieć? A co do PC to się w 100% z Tobą zgadzam tylko one mają 2 wady: nie wezmę sobie stacjonarki na kolana czy do łóżka i 2 wada: strasznie dużo prądu ciągną w porównaniu z laptopem, który jest u mnie nieraz włączony 24 h na dobę więc... rachunki... Cytuj
podlos Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2024 Do 5000 znajdziesz dobrego laptopa typu legion 5 pro ale jego wydajność zaś nie będzie najwyższa możliwa w tej cenie czyli z kartą do 3050/3050ti . Do takiej ceny są też acery nitro np. z 6600h i rtx 3060 ale zaś konstrukcja będzie gorsza, wyższe temperatury / gorsze wykonanie. Cytuj
dudus2072 Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 7 godzin temu, czesioanonim1 napisał(a): A co do PC to się w 100% z Tobą zgadzam tylko one mają 2 wady: nie wezmę sobie stacjonarki na kolana czy do łóżka i 2 wada: strasznie dużo prądu ciągną w porównaniu z laptopem, który jest u mnie nieraz włączony 24 h na dobę więc... rachunki... i w portfelu zostaje bo laptopa jako tako nie z upgradujesz poza ramem i dyskiem na leszy a jakbyś miał blaszaka to już kusiło by kupić nową grafikę czy tam proca i co jakiś czas ładowałbyś pieniądze , a tak masz przynajmniej spokój z tym i worek pieniędzy Cytuj
VACek Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 4 godziny temu, dudus2072 napisał(a): i w portfelu zostaje bo laptopa jako tako nie z upgradujesz poza ramem i dyskiem na leszy a jakbyś miał blaszaka to już kusiło by kupić nową grafikę czy tam proca i co jakiś czas ładowałbyś pieniądze , a tak masz przynajmniej spokój z tym i worek pieniędzy I co 2-3 lata wydawał po 3-4 tysie na nowego lapka Ja jestem fanboyem laptopów, ale jest wiele kwestii. Jeśli ktoś praktycznie nie gra a sprzęt używa do przeglądania neta i "prac biurowych" owszem laptop to najlepsze rozwiązanie. Jeśli chce ktoś grać to laptop jest totalną głupotą, sam po latach zrozumiałem że do grania tylko i wyłącznie PC choć długi czas grałem na laptopie głównie z powodów materialnych. Nowe laptopy potrafią ciągnąć nawet do 300W prądu więc kwestia oszczędności jest grubo naciągana. Dobrze zoptymalizowany komputer podczas chociażby przeglądania internetu nie powinien przekraczać 100W, a w grach nawet na topowych podzespołach 350W (R5 5600 + 4070) 12 godzin temu, czesioanonim1 napisał(a): Cóż na moje potrzeby ja ze swojego jestem zadowolony a dałem za niego kilka lat temu 3300 zł. Ja za swego w 2013 dałem 2 tysiące i mam do dziś, kiedyś były lepsze konstrukcje, a z roku na rok jest coraz większa tandeta. 11 godzin temu, podlos napisał(a): Do 5000 znajdziesz dobrego laptopa typu legion 5 pro ale jego wydajność zaś nie będzie najwyższa możliwa w tej cenie czyli z kartą do 3050/3050ti . Do takiej ceny są też acery nitro np. z 6600h i rtx 3060 ale zaś konstrukcja będzie gorsza, wyższe temperatury / gorsze wykonanie. Czyli laptopy które najczęściej się psują,, pooglądaj sobie na yt chociażby Wielki Elektronik i zobacz jakie laptopy najczęściej naprawia, głównie te wymienione przez ciebie. Cytuj
podlos Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 44 minuty temu, VACek napisał(a): Czyli laptopy które najczęściej się psują,, pooglądaj sobie na yt chociażby Wielki Elektronik i zobacz jakie laptopy najczęściej naprawia, głównie te wymienione przez ciebie. To ile się naprawia też zależy od tego jak dany model jest popularny a te co podałem są więc ich będzie więcej logiczne. Poza tym nie kupi się nic lepszego niż np. legion 5 pro, asus strix czy hp omen. To są jedne z najlepszych konstrukcji z dedykowanymi kartami jakie można znaleźć w tej cenie. 44 minuty temu, VACek napisał(a): Jeśli chce ktoś grać to laptop jest totalną głupotą Ale co tutaj jest głupotą? Poza tym że są głośniejsze niż pc co jest normalne i mniej wydajne w tej cenie co pc co też jest normalne. Cytuj
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 Nie kupi się legion 5 pro, asus strix 17,3" (HP nie chcę bo zawiodłem się już na drukarkach z tej firmy) do 5000 zł, bo 17-tki są nieco droższe. Cytuj
sahipp Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zależy kto do czego potrzebuje sprzętu... ja kupiłem parę lat temu paviliona 15cs... wtedy kosztował 3700 (i5 8th, 8gb ram, ssd m2 256, nwidia mx250... i jestem mega zadowolony... zero awarii, cichy, dosyć chłodny... tylko że ja bardziej używam sprzętu do pracy... czasem w coś tam zagram, ale są to raczej ulubione tytułu hmm jakby to powiedzieć... , gdy parę lat temu byłem młodszy... nostalgia... Jedyne co mi się nie podoba to to że podstawą, nóżkami podparcia z tyłu laptopa jest tak jakby sam ekran... To jest do pupy rozwiązanie... Raz że ciężko tak sobie przechylić w dowolnym momencie ekran, a dwa nie sprawdzi sie tego typu rozwiązanie gdy sprzęt trzymamy w rękach... Cytuj
Ryzenek Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 Jaki laptop na nowy rok? Laptop Acer z GeForce RTX 40 będzie idealny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Achon Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2024 18 godzin temu, czesioanonim1 napisał(a): Zastanawiam się też czy rzeczywiście potrzebuję mieć tą świecącą klawiaturę i grafikę, którą znam, czy może uszczęśliwi mnie zakup czegoś tańszego Facet, bez świecącej klawiatury ani rusz. Każdy Ci powie, że świecąca klawiatura i kilka naklejek, dodaje do gier 8-10 fps. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi