Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, potrzebuję porady odnośnie zakupu nowego laptopa dla mojego 12 letniego Syna. Sprzęt ma mieć zastosowanie uniwersalne (nauka, programy, filmy etc.) Spoko gdybyście też podpowiedzieli w jakim sklepie najlepiej dokonać takiego zakupu. Z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano

Tylko nie Jedenastą generację!

Stare technologia czyli Wi-Fi 5 oraz Moduł Bluetooth 4.1.

Moje pozycję z Intel:

Wi-Fi 6,  LAN 1 Gb/s oraz Moduł Bluetooth 5.1 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -> 1 899,00 zł

Wi-Fi 6, Moduł Bluetooth 5.0 oraz Microsoft Windows 11 Home PL - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -> 1 899,00 zł

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale nie rozszerzysz ani wymienisz pamięci, stare Wi-Fi 5, czytnik kart pamięci SD oraz Moduł Bluetooth 5.1 -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -> 1 899,00 zł

Stare Wi-Fi 5, Moduł Bluetooth 5.0, LAN 1 Gb/s, czytnik kart pamięci SD oraz Microsoft Windows 11 Pro PL - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] <- 2 079,00 zł / są tańsze oferty, wybrałem taką najbardziej rozbudowaną

Jak ja bym miał kupować wybrałbym jednego z trzech:

Acera, z powodu, że ma LAN oraz Wi-Fi 6,

albo tego Asusa, z powodu, że ma [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Wi-Fi 6 oraz zainstalowany system.

albo tego ostatniego, z powodu, że ma czytnik kart pamięci SDLAN oraz zainstalowany system.

Moje pozycję z AMD Ryzen:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale nie rozszerzysz ani wymienisz pamięci, stare Wi-Fi 5, czytnik kart pamięci SD oraz Moduł Bluetooth 5.1 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] -> 1 899,00 zł

Stare Wi-Fi 5, Moduł Bluetooth 5.0 oraz Microsoft Windows 11 Home PL - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] <- 2 099,00 zł / są tańsze oferty, wybrałem taką najbardziej rozbudowaną

Stare Wi-Fi 5, Moduł Bluetooth 5.0, czytnik kart pamięci SD oraz Microsoft Windows 11 Home PL - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] <- 2 099,00 zł / są tańsze oferty, wybrałem taką najbardziej rozbudowaną

Jak ja bym miał kupować wybrałbym tego ostatniego, z powodu, że ma czytnik kart pamięci SD oraz zainstalowany system.

Zbychu lubi to
Opublikowano

Panowie podpowiecie jeszcze jaka jest różnica i na czyją korzyść między procesorami i3 a  Ryzen w polecanych przez was laptopach ?? 

I drugie pytanie, mianowicie spece z serwisów odradzali nam zakup lapka z marki HP bo ponoć bywają awaryjne, z tego względu sugerowali wybrać coś z innej stajni..

MIT CZY PRAWDA? 🤔

Z góry dzięki za odpowiedź. 

Opublikowano
14 godzin temu, Zbychu napisał(a):

Panowie podpowiecie jeszcze jaka jest różnica i na czyją korzyść między procesorami i3 a  Ryzen w polecanych przez was laptopach ?? 

I drugie pytanie, mianowicie spece z serwisów odradzali nam zakup lapka z marki HP bo ponoć bywają awaryjne, z tego względu sugerowali wybrać coś z innej stajni..

MIT CZY PRAWDA? 🤔

nie wiem, może to dotyczy konkretnych modeli lub tych najtańszych... nigdy nie miałem problemów z hp... raz tylko dali zbyt mały zasilacz tzn 65w, a powinien być 90w... bez problemu dosłali drugi prawidłowy i zero problemów....

Zbychu lubi to
Opublikowano

Hej @Zbychu

nie ma reguły co do danego producenta laptopów czy jedne się bardziej  psują a inne mniej

Sprzęt jest produkowany i składany w Chinach w większości przypadków

zarówno tania elektronika jak i ta premium

a to czy się zepsuje dany laptop jakiejś marki to bardziej zależy od linii produkcyjnej bądź samego egzemplarza

Zbychu lubi to
Opublikowano
55 minut temu, FILAGOL napisał(a):

Hej @Zbychu

nie ma reguły co do danego producenta laptopów czy jedne się bardziej  psują a inne mniej

Sprzęt jest produkowany i składany w Chinach w większości przypadków

zarówno tania elektronika jak i ta premium

a to czy się zepsuje dany laptop jakiejś marki to bardziej zależy od linii produkcyjnej bądź samego egzemplarza

@FILAGOL a co z tymi prockami intel vs ryzen, podpowiesz coś? 

Opublikowano

Ogólnie utarło się że Intel jest lepszy i faktycznie tak było przez bardzo długi czas istny monopol Intela

lecz AMD nie stoi w miejscu i teraz raz jedna raz druga firma góruje co do różnic to główna jest cena AMD ma te przewagę ze ich procesory można podkręcać bez dodatkowych kosztów (w Intelu trzeba mieć literkę "K"w nazwie aby można było mieć możliwość podkręcania procka choć nie zawsze bywały wyjątki iż były modele bez "K" i się dawało pdkręcić ale to już przeszłość Producenci oferują obu producentów w swych laptopach aby klient miał wybór a nie był zmuszony do zakupu tylko jednego producenta więc to tak naprawdę czy Wybierzesz AMD czy Intela decyduje o zasobności finansowej i to do czego Będziesz używał laptopa czy do zwykłej pracy biurowej do grania czy do zastosowań pro

Zbychu lubi to
Opublikowano

ja może tylko dopowiem że obojętnie od marki jak przedmówcy wcześniej wspomnieli są takie same... wszystkie mode in china... jedyne co rozróżnia modele marek laptopów od siebie to hmm sama buda, opakowanie.... i to jest dosyć ważna rzecz.... nie chcę niczego faworyzować ale pewna znana marka w pewnych modelach miała dla przykładu kiepskie połączenie ekranu z płytą i to z czasem siadało, lub inna kiepskie chłodzenie przez co sprzęt się grzał z kolei w innej marce z tymi samymi flakami sprzęcik potrafił działać elegancko.... tym głównie sprzęty się od siebie różnią, jakością opakowania....   

Pytałeś kolego o hp, miałem i mam prywatnie hp... do tego mam tez styczność z innymi markami... Tak obiektywnie jakość spadła w stosunku co było kiedyś, ale to dotyczy wszystkiego co dziś jest produkowane... natomiast na tle konkurencji hp mimo wszystko cenię za jakość obudowy, rozplanowanie chłodzenia, zawiasy itp itd i oczywiście cena.... to są mocne strony hp w stosunku do ceny, natomiast nie są to sprzęty z jakimiś super konfiguracjami, tutaj jest przeciętnie... można kupić tańszy sprzęt w podobnej konfiguracji no ale komfort użytkowania też będzie tańszy... jako sprzęt do pracy, do jakiejś lekkiej rozrywki tzn w coś tam można nawet i zagrać to te sprzęty spełniają swoją rolę .... Oczekując więcej to trzeba byłoby dołożyć i iść w inną markę... wszystko zależy do czego sprzęt będzie nam potrzebny.... Obecnego hp mam już 4 lata i poza niedomaganiem baterii wszystko jest jak nowe, ale to też kwesta dbania...

FILAGOL i Zbychu lubią to
Opublikowano

Chciałem tylko dodać że ostatecznie wybór padł na poniższego lapka z uwagi na 16gb pamięci RAM, WIFI 6E, bluetooth 5.3 zainstalowany win 11 home oraz spoko stylistykę. Co prawda nie posiada wbudowanego portu LAN, ale to nie jest jakimś wielkim problemem. Próbowałem trafić ten model z prockiem i3 1220p ale nie ma. No i kupiliśmy go w cenie 2399zł więc myślę że całkiem spoko. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
10 godzin temu, Zbychu napisał(a):

Chciałem tylko dodać że ostatecznie wybór padł na poniższego lapka z uwagi na 16gb pamięci RAM, WIFI 6E, bluetooth 5.3 zainstalowany win 11 home oraz spoko stylistykę. Co prawda nie posiada wbudowanego portu LAN, ale to nie jest jakimś wielkim problemem. Próbowałem trafić ten model z prockiem i3 1220p ale nie ma. No i kupiliśmy go w cenie 2399zł więc myślę że całkiem spoko. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dobry wybór!

Co do tego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], można kupić w paru wybranych sklepach, ale najtaniej w [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

image.png.8041e1618153213f782044d1c01bf352.png

Zbychu lubi to