JacekG9 Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2023 Witam. Chciałbym złożyć komputer do 3-4 tyś zł. Komputer miałby służyć do pracy w sieci, multimediów. Czasem może w coś się zagra. Celuję raczej w Intela. Złożyłem coś takiego (p.plik). Czy coś byście zmienili? Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
VACek Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2023 Płyty Prime od Asusa to ich bieda seria, Co do ramu lepiej dołożyć 100zł i kupić 2x16gb Nie lepiej iść w 3060ti lub coś z AMD? Cytuj
TheStraight Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2023 Moja propozycja jest taka jak już chcesz 12gen : 1 Mobo to które już jest albo jak chcesz zaoszczędzić to możesz wybrać coś jak ASROCK Pro RS B760M jeśli oczywiście starczy ci MATX bo przy tym procku to umówmy się ale cudów nie potrzeba. 2. Zasilacz modularny 750W co da ci wrzucić jakąś mocniejszą grafikę z obsługą nowej wtyczki do tego mniej kabelków i wygląda lepiej 3. Buda z mojego założenia musi być konkretna a nie kawałek gumy. 500DX sam posiadam i nie narzekam, nie jest może cudowna ale w komplecie masz pełne ofiltrowanie do tego 3 wentyle 140mm więc o airflow nie ma się co martwić. Oczywiście buda według własnego widzimisię i można ją zmienić. Fajne alternatywy są od Deepcool'a chociażby. 4. Dołożyłbym jakieś chłodzenie na procka opcjonalnie żeby nie było turbiny ale tu zrobisz jak uważasz chociażby Fortis 5. 5. Co do grafiki nie szedłbym w serię 3X. Masz niby więcej Vramu ale przy 4 serii masz dużo mniejszy pobór energii to raz do tego wsparcie nowego DLSS i do tego generatora klatek. Jako zamiennik możesz polować na AMD RX 6700 lub o ile znajdziesz 6700 XT w co wątpię mając limit do 4K narzucony Od siebie bym polecał z innego sklepu taniej ogarnąć 4060 chociażby model ASUS dual. Procek to albo Intel albo jak niżej 5700, ja celowałbym w wersje bez X i z odpowiednim chłodzeniem jak Fortis sam zacznie boostować zegary wyżej. Dokładanie do wersji X nie ma sensu ale obecnie w XKomie nie mieli EDIT : Wait za**bayłem babola ramy 3600 nie 3200 miały być . W drugim zestawie już git więc jak coś to ramy do zmiany w pierwszym na 3600 Niżej daje ci coś bardziej w budżecie na platformie AMD. Grafika to tylko placeholder do zmiany. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] warzywo9 i starcraft2fan lubią to Cytuj
VACek Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 W sumie Ryzen nie jest taką złą opcją Cytuj
JacekG9 Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 Co powiecie o tym? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
VACek Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 8 godzin temu, JacekG9 napisał(a): Co powiecie o tym? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czemu dałeś RAM do laptopa? Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 RTX 4060 o 100zł taniej od tego RTX 3060 12GB, a przy tym 25% wydajniejszy, dużo bardziej energooszczędny i z DLSS 3+FG, ale on dalej twardo wali w starą konstrukcję Cytuj
TheStraight Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 54 minutes ago, Widzior said: RTX 4060 o 100zł taniej od tego RTX 3060 12GB, a przy tym 25% wydajniejszy, dużo bardziej energooszczędny i z DLSS 3+FG, ale on dalej twardo wali w starą konstrukcję Przecież pisałem o tym wyżej. Niby masz 12GB Vramu ale bez wydajności ten Vram ci się i tak nie przyda a jak ktoś chce VRAM'u to bierze 4060TI (16GB) albo w tym wypadku RX 6800 ew 6700 XT Cytuj
JacekG9 Opublikowano 29 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 18 godzin temu, VACek napisał(a): Czemu dałeś RAM do laptopa? 12 minut temu, Napromieniowany napisał(a): A chłodzenie do procesora gdzie jest ? 16 godzin temu, Widzior napisał(a): RTX 4060 o 100zł taniej od tego RTX 3060 12GB, a przy tym 25% wydajniejszy, dużo bardziej energooszczędny i z DLSS 3+FG, ale on dalej twardo wali w starą konstrukcję Prosiłbym więc ponowne złożenie kompa uwzględniając powyższe uwagi. Ten RAM polecił mi wyżej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
TheStraight Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 4 hours ago, JacekG9 said: Prosiłbym więc ponowne złożenie kompa uwzględniając powyższe uwagi. Ten RAM polecił mi wyżej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Halo ja dałem normalny PCtowy ram to raz a dwa napisałem nawet że miała być tam wersja 3600 tylko po prostu wrzucając to do koszyka przeoczyłem to wszystko. Anyway ostateczni koszyk z mojej strony. Oczywiście że można zbić kasę dając gorsze podzespoły ale raz do tej konfiguracji wsadzisz nawet mocniejszą kartę mając zasilacz z wtyczką HiPower dwa będzie cicho chłodno i wydajnie. Oczywiście na procka polecam dorzucić jakaś Ferę czy Fortisa jak możesz tyle dołożyć. Intel 12 GEN : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak ci się nie pali to bym poczekał i spróbował wyrwać CPU GPU i budę na promocjach. Polecam Pepper.pl Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 X-KOM i jego chore ceny, szczególnie grafik. Najtaniej ma KR System. Poniżej wersje ukochanej firmy kolegi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w kolejności zaebistości [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
TomOlej Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Budżet przekroczony, ale kupując płytę od gigaszrota to można tylko dwa razy stracić Podzespoły można pewnie znaleźć taniej na innych stronach. Cytuj
TheStraight Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 4 minutes ago, TomOlej said: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Budżet przekroczony, ale kupując płytę od gigaszrota to można tylko dwa razy stracić Podzespoły można pewnie znaleźć taniej na innych stronach. 1. Czym to się ma niby różnić od zestawu który podałem wyżej serio mnie to ciekawi. Dałeś płytę jeszcze droższą ale jaki jest cel czegoś takiego tylko chciałbym jakieś normalne argumenty a nie bo "GIGASZROT HEHE" Do tego zjechałeś z zasilaczem dając coś bez obsługi PCI 3.0 co można sobie na przyszłość wsadzić w zad zasadniczo i w tej cenie bez modularnego okablowania ale to można pominąć bo jak kto lubi. I nie wiem czemu ale wygląda to jakbyś wziął mój koszyk po czym zmienił zasilacz na gorszy płytę na inną i tyle i do tego wyszło jeszcze drożej Cytuj
TomOlej Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 3 minuty temu, TheStraight napisał(a): 1. Czym to się ma niby różnić od zestawu który podałem wyżej serio mnie to ciekawi. Dałeś płytę jeszcze droższą ale jaki jest cel czegoś takiego tylko chciałbym jakieś normalne argumenty a nie bo "GIGASZROT HEHE" Do tego zjechałeś z zasilaczem dając coś bez obsługi PCI 3.0 co można sobie na przyszłość wsadzić w zad zasadniczo i w tej cenie bez modularnego okablowania ale to można pominąć bo jak kto lubi. I nie wiem czemu ale wygląda to jakbyś wziął mój koszyk po czym zmienił zasilacz na gorszy płytę na inną i tyle i do tego wyszło jeszcze drożej Sugerowałem się koszykiem autora wątku z 5 posta, zmieniłem kartę z 3060 na 4060, zasilacz, mobo i dodałem chłodzenie cpu. Większy zasilacz nie jest potrzebny do tego zestawu, a można na nim zejść z ceny nie tracąc na jakości komponentów. Co do gigabyte to według mnie oni jak i asrock mają najgorszy bios, a ich produkty nawet te marki "premium" z logo aorus są dość problematyczne. Różnica w cenie tych płyt to 150 zł, które właśnie starałem się zniwelował tańszym zasilaczem. Cytuj
TheStraight Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 Just now, TomOlej said: Sugerowałem się koszykiem autora wątku z 5 posta, zmieniłem kartę z 3060 na 4060, zasilacz, mobo i dodałem chłodzenie cpu. Większy zasilacz nie jest potrzebny do tego zestawu, a można na nim zejść z ceny nie tracąc na jakości komponentów. Co do gigabyte to według mnie oni jak i asrock mają najgorszy bios, a ich produkty nawet te marki "premium" z logo aorus są dość problematyczne. Różnica w cenie tych płyt to 150 zł, które właśnie starałem się zniwelował tańszym zasilaczem. Tutaj nie chodzi tyle o samą moc zasilacza bo przy tym zestawie nie wiem czy wyciągnie 250W w peaku bardziej chodzi o modularność i to że możesz go używać przy następnych generacjach mając wsparcie PCIE 3.0 Co do biosów to każdy lubi co mu się podoba, mi tam bios w niczym nie przeszkadza bo wchodzę tam raz na jakiś czas a przeciętny użytkownik raz na okres korzystania z komputera dopóki coś nie klęknie. Rozumiem że każdy pojmuje to inaczej ale czy oszczędzanie 100zł na zasilaczu ucinając modularność i brak wsparcia dla nowej wtyczki ma sens to już chyba decyzja indywidualna bo moim zdaniem się to nie kalkuluje patrząc że ten zestaw będzie miał 3-4 lata a później będzie chciał zmienić GPU. Co do problemów Gigabyte to jedyne jakie są mi znane to te z PCB przy GPU w nowych wersjach może coś ominąłem w kwestii płyt ale nie sądzę że tylko oni mają problemy. Przynajmniej nie wypala dziur w prockach (ASUS z podbitym napięciem na AM5 pozdrawia) Cytuj
TomOlej Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 6 minut temu, TheStraight napisał(a): Tutaj nie chodzi tyle o samą moc zasilacza bo przy tym zestawie nie wiem czy wyciągnie 250W w peaku bardziej chodzi o modularność i to że możesz go używać przy następnych generacjach mając wsparcie PCIE 3.0 Co do biosów to każdy lubi co mu się podoba, mi tam bios w niczym nie przeszkadza bo wchodzę tam raz na jakiś czas a przeciętny użytkownik raz na okres korzystania z komputera dopóki coś nie klęknie. Rozumiem że każdy pojmuje to inaczej ale czy oszczędzanie 100zł na zasilaczu ucinając modularność i brak wsparcia dla nowej wtyczki ma sens to już chyba decyzja indywidualna bo moim zdaniem się to nie kalkuluje patrząc że ten zestaw będzie miał 3-4 lata a później będzie chciał zmienić GPU. Co do problemów Gigabyte to jedyne jakie są mi znane to te z PCB przy GPU w nowych wersjach może coś ominąłem w kwestii płyt ale nie sądzę że tylko oni mają problemy. Przynajmniej nie wypala dziur w prockach (ASUS z podbitym napięciem na AM5 pozdrawia) tak dla ścisłości to ten zasilacz jest pół modularny. Co do reszty masz rację, tylko osobiście nie sądzę że ten sprzęt będzie w przyszłości upgradowany. Po 3-4 latach to zapewne zmieni cały komputer bo tak robią przeciętni użytkownicy. Cytuj
TheStraight Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 4 minutes ago, TomOlej said: tak dla ścisłości to ten zasilacz jest pół modularny. Co do reszty masz rację, tylko osobiście nie sądzę że ten sprzęt będzie w przyszłości upgradowany. Po 3-4 latach to zapewne zmieni cały komputer bo tak robią przeciętni użytkownicy. No w sumie nie dopisał tego czy to będzie do modernizacji czy nie chociaż jak ktoś kupuje obecnie 4060 8GB to raczej modernizacja jest przewidziana bo nie jest to super wydajna karta chociaż też zależy kto i do czego. Co do zasilacza to mój błąd nie zauważyłem że są dwie wersje patrzyłem na G12 bez GM. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 Jeszcze ewentualnie takie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a te zasilacze modularne to i tak mu nic nie da. Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 6 godzin temu, LAGUNA napisał(a): a te zasilacze modularne to i tak mu nic nie da. Zasilacze full modularne to wg mnie głupota. Najlepszą opcją są pół modularne. Po co wciskać te kable, które są zawsze używane w PC, w plastikowe wtyczki? Chyba tylko po to, żeby podnieść cenę i prawdopodobieństwo awarii z powodu przegrzania styków, a widziałem niejeden taki przypadek. 7 godzin temu, TomOlej napisał(a): Co do gigabyte to według mnie oni jak i asrock mają najgorszy bios, a ich produkty nawet te marki "premium" z logo aorus są dość problematyczne Normalnie słowa wyjęte z moich ust ale jak ostatnio to pisałem na czacie, to mnie oczywiście trolle wyśmiały. TomOlej lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 4 minuty temu, Widzior napisał(a): Po co wciskać kable, które są zawsze używane w PC, w plastikowe wtyczki? No dokładnie tak, i nie dać się nabrać na jakąś tam lepszą estetykę i przewiewność. Jak buda jest w dechę to kabelki same się ułożą. P.S Tam jak kto woli ale jeszcze teraz fajnie schodzą obudowy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oczywiście nic nie mam przeciw BQ. Cytuj
TheStraight Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 Czytam to i nie wierzę. Jak w 2023 roku według was zasilacze modularne są zbędne to chyba trzymacie PCty w kartonach (tak wiem widzior tak trzyma a raczej w piekarniku :L) albo macie kamienie zamiast oczu. Większosć obudów ma piwnicę i w niej często masz też klatkę na dyski. Jeśli według was porządek i ułożenie nie ma znaczenia to cóż ale spróbujcie sobie ułożyć kable przy tackach na dyski mając piwnie pełną kabli które nikomu nie są do niczego obecnie potrzebne. Pewnie i tak stara gawiedź mi zacznie jazgotać że nie mam racji ale kilkanaście komputerów w tym roku złożyłem i nie wyobrażam sobie inaczej tego robić niż z modularnym zasilaczem. Masz tylko to czego potrzebujesz nic ci się nie pałęta przy montażu nic nie wisi. A co do obudowy to akurat miałem tego Phanteksa P400 przed 500DX więc nie jest to wcale nowy model Cytuj
TomOlej Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 37 minut temu, TheStraight napisał(a): Czytam to i nie wierzę. Jak w 2023 roku według was zasilacze modularne są zbędne to chyba trzymacie PCty w kartonach (tak wiem widzior tak trzyma a raczej w piekarniku :L) albo macie kamienie zamiast oczu. Większosć obudów ma piwnicę i w niej często masz też klatkę na dyski. Jeśli według was porządek i ułożenie nie ma znaczenia to cóż ale spróbujcie sobie ułożyć kable przy tackach na dyski mając piwnie pełną kabli które nikomu nie są do niczego obecnie potrzebne. Pewnie i tak stara gawiedź mi zacznie jazgotać że nie mam racji ale kilkanaście komputerów w tym roku złożyłem i nie wyobrażam sobie inaczej tego robić niż z modularnym zasilaczem. Masz tylko to czego potrzebujesz nic ci się nie pałęta przy montażu nic nie wisi. A co do obudowy to akurat miałem tego Phanteksa P400 przed 500DX więc nie jest to wcale nowy model Ty chyba nie do końca rozumiesz o czym jest rozmowa. Widzior napisał że półmodularny zasilacz to najlepsza opcja bo część nie modularna i tak jest podłączana do każdego komputera a pozostałe złącza są modularne. Cytuj
TheStraight Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 3 minutes ago, TomOlej said: Ty chyba nie do końca rozumiesz o czym jest rozmowa. Widzior napisał że półmodularny zasilacz to najlepsza opcja bo część nie modularna i tak jest podłączana do każdego komputera a pozostałe złącza są modularne. Nie, nie jest mając zasilacz półmodularny EPS masz już na stałe wsadzony w płytę co ci daje to że możesz mieć 2x Kabel EPS którego nie możesz odpiąć a wejście tylko jedno na mobo i zostajesz z wtyczką która musi sobie wisieć Cytuj
JacekG9 Opublikowano 30 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 20 godzin temu, TheStraight napisał(a): Intel 12 GEN : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu jeszcze potrzebne chłodzenie procesora ?? Cytuj
TomOlej Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 16 godzin temu, TheStraight napisał(a): Nie, nie jest mając zasilacz półmodularny EPS masz już na stałe wsadzony w płytę co ci daje to że możesz mieć 2x Kabel EPS którego nie możesz odpiąć a wejście tylko jedno na mobo i zostajesz z wtyczką która musi sobie wisieć będzie wisieć tak samo jak druga wtyczka przy PCI-e od twojego zasilacza. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 25 minut temu, JacekG9 napisał(a): Tu jeszcze potrzebne chłodzenie procesora ?? cpu ma chłodzenie w zestawie. Cytuj
Widzior Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 52 minuty temu, JacekG9 napisał(a): Tu jeszcze potrzebne chłodzenie procesora ?? O ile w AMD Ryzen były dość dobre chłodzenia boxowe (były, bo teraz dodają też szajs), to przy Intelu nie polecam używać boxa. Wydaj te 120zł na Fera 5. Kup model z jednym wentylem i nie słuchaj mądralińskich, którzy tu się zaraz zlecą ze swoimi wypocinami. Dokładnie ten model - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest trochę zabawy z montażem na gniazdach Intela, u AMD jest prościej, ale z instrukcją ogarniesz, masz nawet na YT - Przy zakupie RTX 4060 8GB nie przekraczaj kwoty 1500zł. Do tej kwoty jest sporo fajnych modeli. Cytuj
TheStraight Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 1 hour ago, TomOlej said: będzie wisieć tak samo jak druga wtyczka przy PCI-e od twojego zasilacza. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] cpu ma chłodzenie w zestawie. Ale zdajesz sobie sprawe ze jesli nie jest ci potrzebna wtyczka PCIe to nie montujesz jej wcale a drugiego kabla eps z zasilacz niemodularnego nie wypniesz. Zreszta każdy robi jak chce uznajmy że zakończymy ta dyskusje bo tak to możemy przez rok 1 hour ago, Widzior said: O ile w AMD Ryzen były dość dobre chłodzenia boxowe (były, bo teraz dodają też szajs), to przy Intelu nie polecam używać boxa. Wydaj te 120zł na Fera 5. Kup model z jednym wentylem i nie słuchaj mądralińskich, którzy tu się zaraz zlecą ze swoimi wypocinami. Dokładnie ten model - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest trochę zabawy z montażem na gniazdach Intela, u AMD jest prościej, ale z instrukcją ogarniesz, masz nawet na YT - Przy zakupie RTX 4060 8GB nie przekraczaj kwoty 1500zł. Do tej kwoty jest sporo fajnych modeli. Kupowanie fery z jednym wentylem się obecnie nie opłaca bo różnica jest 20-30zl a w zestawie masz wentyl który możesz wykorzystać w obudowie jeśli nie na chłodzeniu. Co do GPU to zależy co kto lubi jak komuś nie przeszkadza grzejący się vram i wentyle na 2K RPM to i Ventus dobry... TomOlej lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi