Leon95 Posted November 18, 2023 Report Share Posted November 18, 2023 Witam kupiłem dysk Lexar NM710 M.2 NVME Płytę główną mam taką: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dysk: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Włożyłem dysk prawidłowo do slotu M2. Złączę PCIE4 jest wolne. - 6 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5 and RAID 10), NCQ, AHCI and Hot Plug* - 1 x M.2_SSD (NGFF) Socket 3, supports M Key type 2230/2242/2260/2280/22110 M.2 PCI Express module up to Gen2 x4 (20 Gb/s)** *RAID 5 is not supported with Windows® 7 and Widows 10 **If PCIE4 is occupied, M2_1 will be disabled. The M.2 socket does not support SATA M.2 SSDs. Dysk z tego co widzę spełnia wymagania, jak powyżej nie obsługuję podobno dysków M.2 SSD ale SATA a nie PCIE/NVME. Dysku nie wykrywa przy instalacji ani na zarządzaniu dyskami, w biosie podobno nie wykryje bo tam tylko lista na SATA jest więc ominąłem tę kwestię. Zrobiłem pierwszą metodę z tego poradnika nie wiem czy jednak dobrze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ( w załączniku opis metody 1). Niestety ustawiając to wszystko co jest napisane dalej nie wykrywa w instalce nowego Windowsa 10 (wypalone rufusem na UEFI według zaleceń, pozostałe dyski twarde mam w MBR ale zmienię to jak zainstaluję na NVME nowy windows a nawet przed byle tylko bym był pewny że dysk nowy nvme wykrywa. Wiecie może gdzie tkwi problem? Dodam, że bios jest aktualny nie ma nowszego, sprawdzałem. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted November 18, 2023 Report Share Posted November 18, 2023 Przecież ten zabytek nie obsługuje dysków NVMe!! Takie rzeczy dopiero od pcie 3.0. Ta płyta obsługuje tylko dyski tworzone na pcie 2.0, czyli o protokole AHCI (tak, były takie). Nie pamiętam do jakich płyt z tamtych czasów tworzono modyfikowane biosy, żeby obsługiwały NVMe, ale działało to kulawo i nie szło z nich bootować systemów, więc i tak lipa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bison616 Posted November 18, 2023 Report Share Posted November 18, 2023 Chyba musisz kupić oddzielny kontroler na pcie W manualu mobo masz 2 dyski wymienione SanDisk SD6PP4M-128G oraz jego 256gb wersje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts