Skocz do zawartości

Asrock 970A-G 3.1 a dysk NVME M2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem dysk Lexar NM710 M.2 NVME

Płytę główną mam taką: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dysk: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Włożyłem dysk prawidłowo do slotu M2. 

Złączę PCIE4 jest wolne. 

- 6 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5 and RAID 10), NCQ, AHCI and Hot Plug*
- 1 x M.2_SSD (NGFF) Socket 3, supports M Key type 2230/2242/2260/2280/22110 M.2 PCI Express module up to Gen2 x4 (20 Gb/s)**

*RAID 5 is not supported with Windows® 7 and Widows 10

**If PCIE4 is occupied, M2_1 will be disabled.
The M.2 socket does not support SATA M.2 SSDs.

Dysk z tego co widzę spełnia wymagania, jak powyżej nie obsługuję podobno dysków M.2 SSD ale SATA a nie PCIE/NVME.

Dysku nie wykrywa przy instalacji ani na zarządzaniu dyskami, w biosie podobno nie wykryje bo tam tylko lista na SATA jest więc ominąłem tę kwestię.

Zrobiłem pierwszą metodę z tego poradnika nie wiem czy jednak dobrze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

( w załączniku opis metody 1). Niestety ustawiając to wszystko co jest napisane dalej nie wykrywa w instalce nowego Windowsa 10 (wypalone rufusem na UEFI według zaleceń, pozostałe dyski twarde mam w MBR ale zmienię to jak zainstaluję na NVME nowy windows a nawet przed byle tylko bym był pewny że dysk nowy nvme wykrywa. 

Wiecie może gdzie tkwi problem? 

Dodam, że bios jest aktualny nie ma nowszego, sprawdzałem. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Przecież ten zabytek nie obsługuje dysków NVMe!! Takie rzeczy dopiero od pcie 3.0. Ta płyta obsługuje tylko dyski tworzone na pcie 2.0, czyli o protokole AHCI (tak, były takie). Nie pamiętam do jakich płyt z tamtych czasów tworzono modyfikowane biosy, żeby obsługiwały NVMe, ale działało to kulawo i nie szło z nich bootować systemów, więc i tak lipa.

Opublikowano

Chyba musisz kupić oddzielny kontroler na pcie

W manualu mobo masz 2 dyski wymienione SanDisk SD6PP4M-128G

oraz jego 256gb wersje   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]