byrwa22 Posted September 26, 2023 Report Posted September 26, 2023 Witam wszystkich. Chciałbym się was zapytać bo tak się zastanawiam czy oprócz systemowego firewalla który mam wbudowany potrzebny jest jakiś dodatkowy firewall lub rozszerzający systemowy firewall czy z pakietu antywirusa najlepiej zainstalować albo czy po prostu wybrać firewall typu: Glasswire, simplewall czy inne tego typu firewalle lub eset na przykład. Pozdrawiam. Quote
Ryzenek Posted September 26, 2023 Report Posted September 26, 2023 Ja na przykład korzystam z Avast Premium Security ma dobry firewall skanuje nawet sieć wifi Quote
Franc Posted September 26, 2023 Report Posted September 26, 2023 Osobiście używam simplewall - ma własne reguły i wyłącza systemowego firewalla, domyślnie blokuje wszystkie połączenia (nawet swoje sprawdzanie aktualizacji), sam decydujesz co chcesz przepuszczać na zewnątrz program pyta się za każdym razem jak wykryje połączenie wychodzące, ustawiasz regułę i tyle. Systemowy na domyślnych ustawieniach za dużo przepuszcza (zwłaszcza własnych MS i innych zaufanych), lepiej już zastosować nakładkę na systemowy firewall - TinyWall - również domyślnie blokuje wszystko i sam ustawiasz reguły Quote
byrwa22 Posted September 26, 2023 Author Report Posted September 26, 2023 A ten glasswire, comodo firewall, zone itd to też mogą być czy są gorsze? Który najlepszy. Ja mam eset internet security i nie wiem czy wystarczy? Quote
seba007 Posted September 28, 2023 Report Posted September 28, 2023 Prawie każdy firewall jest dobry - zależy tylko jakie ktoś ma pojęcie o tym i czy potrafi go odpowiednio ustawić. I czy ma dodatkowe moduły typu np. hips i też wie jak z nich korzystać. A glasswire - by był pełny - jest płatny. Każdy dobry pakiet antywirusowy ma też dobrą zaporę. Nawet zapora windows jest dobra ( można ją dodatkowo wzmocnić) Ale sądząc po pytaniu - (nie chcę nikogo obrażać) - autor nie ma zbyt dużego pojęcia na ten temat. Quote
Recommended Posts