mateusz213l Posted June 12, 2023 Report Share Posted June 12, 2023 Dzień dobry, potrzebuje zmienić system z 10 na 7 w starym laptopie marki Packard bell, niestety w biosie jest hasło, po wpisaniu 1234, wchodzi do biosu ale wszystkie opcje oprócz zmiany hasła są zablokowane. Innych dysków nie widzi Wyjęcie baterii biosu odpada poniewaz jest wlutowany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted June 12, 2023 Report Share Posted June 12, 2023 ▲ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz213l Posted June 12, 2023 Author Report Share Posted June 12, 2023 O co w tym tu chodzi? Jaki swój kod mam wpisac? Jeszcze dodam ze po wpisaniu kodu 12345 pisze ze jest zly kod a po wpisaniu 1234 wchodzi do biosu ale nie mozna tam nic zrobic. Model laptopu Z5WT3 33 minuty temu, zdzisiek24 napisał(a): ▲ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dobra, udało sie! Dzieki wielkie Pojawil sie kolejny problem, nie widzi pendrivea z instalką win No i czy to haslo idzie usunąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz213l Posted June 12, 2023 Author Report Share Posted June 12, 2023 Kompletnie tego nie ogarniam nie wiem co tu zmienic aby byl widac pendrive [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Idzie cos z tego miejsca zrobić? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chcialbym jeszcze dodac ze nie znam hasla do windowsa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted June 12, 2023 Report Share Posted June 12, 2023 2 godziny temu, zdzisiek24 napisał(a): ▲ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A wiesz jakie hasło tutaj może być ? - Próbowałem: Hasła : - admin - 12345 - z tej strony ale nic - nie działają D,E co nie mogę wpisać admin - 00000 (też nic) - Reset biosu @mateusz213l Nie podałeś informacji o tym w jaki sposób robisz bootowalnego pendrive i na , którym Ci nie widzi jak i schemat partycji dysku - podejrzewam , że robiłeś MBR dlatego nie widziało (ponieważ masz UEFI). Tutaj możesz sprawdzić: Spróbuj : - F12 boot menu - Również jakbyś miał problem z GPT albo MBR wtedy usuwasz wszystkie partycje i powinno zmienić schemat partycji dysku 0 na którym ma być system o jego partycje przykład Dysk 2 i wygląda to tak: - Możesz spróbować też na MBR (NTFS) - Lub: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted June 12, 2023 Report Share Posted June 12, 2023 ▲ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz213l Posted June 12, 2023 Author Report Share Posted June 12, 2023 Bootowalem MBR bo nie bylo innej opcji, windows 7 extrem pc/tablet 2k17 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted June 12, 2023 Report Share Posted June 12, 2023 Rufusem robiłeś ? - Wtedy zaznaczasz w Biosie (Legacy Bios & UEFI) w Boot mode [UEFI]. Cytat 2 godziny temu, mateusz213l napisał(a): Kompletnie tego nie ogarniam nie wiem co tu zmienic aby byl widac pendrive [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz213l Posted June 12, 2023 Author Report Share Posted June 12, 2023 Nie wiem dlaczego ale robiąc to co szybciej zeby wejsc do biosu, przestalo dzialac ze moge klikac tylko wlasnie zmienic haslo od user i od dysku hdd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted June 12, 2023 Report Share Posted June 12, 2023 To według mnie pozostaje usunąć hasła wtedy powinno dać większe możliwości.Na razie moja wiedza się kończy tutaj, może ktoś bardziej rozgarnięty Ci coś więcej pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateusz213l Posted June 12, 2023 Author Report Share Posted June 12, 2023 No bardzo chetnie usunąłbym hasla do wszystkiego tutaj tylko nie wiadomo jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted June 12, 2023 Report Share Posted June 12, 2023 Ogólnie mogę ci podrzucić sugestie , bo skoro możesz zmienić hasło lub je ustawić to co gdybyś ustawił puste pole ? - Wtedy prawdopodobnie powinno usunąć hasło ... ale nie zawsze to działa ciekawi mnie czy fabryczne ustawienie również pozostawi hasła czy je usunie... Również więcej nic nie wykombinuję i nie chcę również nie potrzebnie dalej wprowadzać w błąd bo mogę się mylić. - Musisz cierpliwie poczekać i podawać informację szczegółowo aby łatwiej Ci pomóc. @mateusz213l Znalazłem w necie poradnik (możesz spróbować) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] TYLKO CZYTAJ UWAŻNIE Cytat Jak usunąć hasło bios laptopa Packard Bell Uruchom podczas naciskania / trzymania F2dostać się do BIOS / UEFI Gdy pojawi się okno wprowadzania hasła, naciśnij "Wchodzić" 3 razy Pojawi się okno odblokowania hasła z kluczem: 12121212 itd. Wpisz kod w polu formularza poniżej i naciśnij "Wyślij zapytanie" przycisk BiosBug.com udało się odblokować 7413 Packard Bell laptopy i wciąż rośnie... Wstaw tutaj kod z biosu, powinien być coś w stylu: 12121212 Wyślij zapytanie LAGUNA likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
s3ba__ Posted June 12, 2023 Report Share Posted June 12, 2023 1. Jeśli możesz wejść do biosu, ale część opcji jest wyszarzona znaczy że podajesz hasło użytkownika a nie administratora. Możesz poszukać w internetach jak usunąć hasło całkowicie, ale zazwyczaj wymaga to przeprogramowania biosu, co nie jest zbyt proste w domowych warunkach i wymaga specjalnych programatorów, zanieś lapka lepiej do serwisu i niech tam sie tym zajmą. 2. Aby bezproblemowo zainstalować win7 z pena ustaw Bootmode MBR Secureboot wyłączony Fastboot wyłączony Po tym pen powinien być widoczny na liście bootmenu, Na packard to było F9 lub F12 przy starcie laptopa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts