Ko66 Posted June 8, 2023 Report Share Posted June 8, 2023 Witam, potrzebuję zrobić takie ISO jak z systemem ale bez systemu tzn. chodzi o to żeby dojść do miejsca w którym jest to narzędzie dyskowe tak jak na zrzucie poniżej i dalej już nie instalować systemu tylko zamknąć okno po konfiguracji dysku. Oryginalne ISO z systemem waży około 5GB a ja chcę żeby ważyło np. 100MB tylko tyle ile potrzeba do prawidłowego działania tego narzędzia dyskowego ale nie wiem które pliki usunąć a które zostawić w ISO i install.wim. ISO z którego będę korzystał do ewentualnego wycinania tego co zbędne ma tylko jedną wersję systemu PRO i podczas instalacji nie ma wyboru wersji, piszę o tym aby osoba która będzie chciała pomóc wiedziała że wycięcie innych wersji już jest zrobione. Idealnie by było gdyby pozostało tylko narzędzie dyskowe instalatora windows10/11 na bootowalnym ISO. Czy ktoś robił lub próbował zrobić coś takiego ? Zrzut ma tylko przedstawić o które narzędzie mi chodzi przykładowe dyski i partycje nie mają znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted June 9, 2023 Report Share Posted June 9, 2023 A po kiego ci akurat to narzędzie? Sa setki innych dostępnych bootowalnych obrazów robiących to samo, a nawet więcej. starcraft2fan likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ko66 Posted June 9, 2023 Author Report Share Posted June 9, 2023 6 godzin temu, BartAcid napisał(a): A po kiego ci akurat to narzędzie? Sa setki innych dostępnych bootowalnych obrazów robiących to samo, a nawet więcej. Bo robię rzeczy do których ten program nadaje się idealnie i nie powoduje problemów. Próbowałem wiele innych programów ale zawsze coś robiły nie do końca tak jak chciałem tzn. robiły tak jak chciałem ale programy które miały działać po nich na tych dyskach czy partycjach prawie zawsze coś krzyczały że jest jakiś problem. P.S. Ja chcę zrobić tak jak jest w opisie tematu a nie ma tam nic o tym że szukam innych programów, ludzie piszecie nie na temat i na dodatek dajecie sobie za to Like Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted June 13, 2023 Report Share Posted June 13, 2023 W dniu 9.06.2023 o 10:00, Ko66 napisał(a): Bo robię rzeczy do których ten program nadaje się idealnie i nie powoduje problemów. Próbowałem wiele innych programów ale zawsze coś robiły nie do końca tak jak chciałem tzn. robiły tak jak chciałem ale programy które miały działać po nich na tych dyskach czy partycjach prawie zawsze coś krzyczały że jest jakiś problem. P.S. Ja chcę zrobić tak jak jest w opisie tematu a nie ma tam nic o tym że szukam innych programów, ludzie piszecie nie na temat i na dodatek dajecie sobie za to Like Proszę SI (Sztuczna inteligencja) ma dla Ciebie poradnik : Pobierz oryginalne obrazy ISO z oficjalnej strony firmy Microsoft lub z innego wiarygodnego źródła. Przygotuj bootowalne medium USB lub płytę DVD. Możesz użyć narzędzi takich jak Rufus, Windows USB/DVD Download Tool lub innych o podobnej funkcjonalności. Po przygotowaniu bootowalnego medium, skopiuj zawartość obrazu ISO na ten nośnik. Teraz musisz zmodyfikować pliki ISO, aby wyizolować narzędzie dyskowe. Aby to zrobić, będziesz potrzebował narzędzia do edycji obrazów ISO, takiego jak UltraISO, PowerISO lub innego o podobnych możliwościach. Uruchom wybrane narzędzie do edycji ISO i otwórz skopiowany obraz ISO z bootowalnego medium. Wewnątrz obrazu ISO znajdź pliki z narzędziem dyskowym. Najczęściej będą one znajdować się w katalogu o nazwie "sources" lub podobnej. Wyodrębnij te pliki z obrazu ISO i zapisz je w wybranym miejscu na dysku twardym. Zmień nazwę folderu lub utwórz nowy katalog, w którym przechowasz wyodrębnione pliki narzędzia dyskowego. Możesz nazwać go na przykład "Narzędzie dyskowe Windows 10". Przygotuj nowy obraz ISO z wyodrębnionymi plikami narzędzia dyskowego. Aby to zrobić, otwórz narzędzie do edycji ISO i dodaj foldery i pliki narzędzia dyskowego do nowego obrazu ISO. Zapisz nowy obraz ISO z narzędziem dyskowym na dysku twardym. Po wykonaniu tych kroków będziesz miał bootowalne ISO z wyizolowanym narzędziem dyskowym systemu Windows 10. Możesz go używać do naprawy, przywracania systemu lub innych operacji związanych z dyskiem twardym na komputerze. Upewnij się, że korzystasz z narzędzia zgodnie z zasadami i zachowuj ostrożność podczas wykonywania operacji na dyskach twardych, aby uniknąć utraty danych. Ryzenek likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts