Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem.

Podejżewam, że pojawił się po zainstalowaniu ostatnich aktualizacji.

Jestem laikiem w słownictwie technicznym więc sory za mój opis problemu.

Uruchamiam kompa, wszystko szybko ładnie się uruchamia, pokazuje się pulpit i wszystkie ikony na nim i cała reszta myśli. Wifi się nie łaczy i ikonki w trialu po za jedną z pięciu nie ma. Dopiero po około minucie wszystko się ożywia. Nie mogę odrazu po uruchomieniu systemu wejść w menadżer zadań by sprawdzić co najmocniej obciąża kompa, że taka jest sytuacja. Auto start wykluczony (wyłączyłem wszystko i dalej jest tak samo).

W jaki inny sposób mogę sprawdzić co powoduje taką zwiechę?

Opublikowano

jest program do analizy procesu bootowania: tutaj info [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

autoruns (podaje wiecej ifno) i proces explorer (uruchomi sie szybciej niz menadzer zadan)

daj z nich ss.

Opublikowano

Zupełnie w ciemno bez wgryzania się w system i konfigurację sprzetową:

- wyeliminuj wadę dysku - HD Tune(smart i full test)

- aktualizacje - jesli masz punkt przywracania sprzed aktualizacji skorzystaj z niego

- sterowniki jeśli aktualizowałeś

- programy jeśli aktualizowałeś lub zmieniałeś

Opublikowano

Tak na marginesie - na co ci te badziewne kodeki Shark 007? - era instalowanych kodeków skończyła się na dobre - teraz praktycznie każdy odtwarzacz w wersji portable ma swoje wbudowane kodeki które wystarczą do wszystkiego - nic nie syfi i nie spowalnia systemu, a WMP nadaje sie tylko do wyłączenia.

Opublikowano

Tak na marginesie - na co ci te badziewne kodeki Shark 007? - era instalowanych kodeków skończyła się na dobre - teraz praktycznie każdy odtwarzacz w wersji portable ma swoje wbudowane kodeki które wystarczą do wszystkiego - nic nie syfi i nie spowalnia systemu, a WMP nadaje sie tylko do wyłączenia.

Shark007 używam już tak jakośc od visty cały czas. Na tamte czasy były to najlepsze kodeki. Teraz praktycznie nie oglądam filmów na kompie a jak już to przez media playera. Więc sobie są bo czasem do WMP się przydają.

Opublikowano

proces explorer to zamiennik menadzera zadan, ladnie w nim widac procesy itd.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

w autostarcie masz od hu.. pi****l, trza wylaczyc :E

Jeśli chodzi o HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run to wszystko co tam jest jest świadome i moim zdaniem musi tam być. NOD, program od audio, program do zarządzania skrótami na klawiaturze, program do touchpada, BT

Opublikowano

Mam to samo co kolego djmarco problem pojawił się dziś rano, system uruchamia się w parę sec za to sam pulpit jest przymnożony na około 1 min potem ożywia się, klikniecie na manadzer zadań lub mój komputer nie działa kompletnie w tym czasie.