mnusul Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Witam, sprzęt jak poniżej: Gigabyte P35-DS4, Award Software International, F14, 2009-06-19, Wersja SMBIOS 2.4 CPU E6750 @ 2.66GHz, 2666 MHz, Rdzenie: 2 8GB RAM - 4x2GB, PC2-6400 GPU - GeForce 8600 GT PCI Express x16 ver. 1.1 Zasilacz: CHIEFTEC 400W, MODEL: GPS-400AA-101 A HDD - 1x Seagate 300GB 7200obr SATA II, SSD- 500GB, 1x Crucial MX 500 HDD - 2x WD RED 3TB 5400obr ( magazyn) Komputer ma swoje lata, ale dalej pracuje bezawaryjnie do tego do czego był przeznaczony w 2007 roku i dalej. Obecnie to będzie sprzet do pracy, nauki i zabawy dla syna plus będzie pełnił funkcje magazynu na dane. Do tej pory pracował na windows XP a potem windows 7 32 bit. Chciałbym uzyskać połącznie tzn. pracę w starych aplikacjach, nawet 16bit, w aplikacjach 32 bit oraz 64bit. Wiadomo, że każdy OS ma swoje ograniczenia (np. na nowszych stare apki nie działają). Jak to teraz połączyć w obecnej powyżej konfiguracji? {ostatnio dodany SSD oraz zwiększony RAM do 8GB} Windows XP 32bit- nie widzi więcej RAM niż 3,25GB. Musiałbym instalować wersję 64bity ale na nią ani za dużo sterowników, ani oprogramowania. Widows 7 32 bit - teraz nie wiem czy się już nie mija z celem ( sam OS nie widzi 8GB RAM, znalazłem w sieci patch na wersję 32BIT, ale nie wiem czy działa i skuteczny i czy sens jest się w to bawić.) Windows 7 64 bit - wydaje się najbardziej optymalnym rozwiązaniem chyba w tej sytuacji sprzętu. ( starsze apki nie pójdą więc jest mały problem). Winows 10 64 bit - nie wiem czy ten CPU udźwignie ten system, mimo że jest 8GB RAM i dysk SSD ( plus dla niego lepsza obsługa RAM i dysków SSD oraz sytuacja jak w w7 jeśli chodzi o kompatybilność wsteczną). PYTANIA: 1. Którą wersje systemu operacyjnego wybrać jako główną do pracy na SSD? Czy W10 64 bity podoła? Która modyfikacja z forum byłaby najbardziej odpowiednia pod ten sprzęt? 2. Czy jest sens pakować się jeszcze obecnie w windows XP na tym sprzęcie? 3. Które modyfikacje z tych dostępnych na forum / wersje windows będą najbardziej kompatybilne z tą konfiguracją sprzętową , wydajne i najważniejsze STABILNE, bez błędów i różnych głupich przypadłości. Proszę dla każdej wersji OS podać jej polecany odpowiednik. Przymierzam się do postawienia już systemów, a to się wiąże z ustawieniem odpowiednich partycji itd. Wszelkie rady jak najbardziej wskazane. Rozważałem jak wcześniej konfigurację wielosystemową. (kiedyś był XP, W7 ). Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj
Bo_dzio Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Możesz śmiało instalować wersję Lite z tego : w razie coś by Ci nie pasowało co wątpię to zainstaluj wer... Full i odinstaluj sobie to co Tobie nie potrzebne. Jak byś chciał jeszcze bardziej okrojony i szybszy to spróbuj ten : Cytuj
VACek Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 24 minuty temu, Bo_dzio napisał(a): Możesz śmiało instalować wersję Lite z tego : w razie coś by Ci nie pasowało co wątpię to zainstaluj wer... Full i odinstaluj sobie to co Tobie nie potrzebne. Jak byś chciał jeszcze bardziej okrojony i szybszy to spróbuj ten : Mam nadzieje że ty to napisałeś jako żart? brygada69 lubi to Cytuj
Bo_dzio Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 5 minut temu, VACek napisał(a): Mam nadzieje że ty to napisałeś jako żart? Zainstaluj , sprawdź a wówczas się wypowiadaj. Na gorszym " szrocie " ten system instalowałem i działał jak należy. Cytuj
VACek Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 3 minuty temu, Bo_dzio napisał(a): Zainstaluj , sprawdź a wówczas się wypowiadaj. Na gorszym " szrocie " ten system instalowałem i działał jak należy. Proszę cię przerobiłem dziesiątki złomów i nie mów mi że Win11 działa jak należy na C2D. brygada69 i wbak1102 lubią to Cytuj
Bo_dzio Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Będzie chciał to sprawdzi albo nie jak nie sprawdzi to nie będzie wiedział więc nie strasz człowieka udając " guru " bo nim nie jesteś. A TY [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zainstaluj i sam się przekonaj . Jerzy68 lubi to Cytuj
VACek Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 3 minuty temu, Bo_dzio napisał(a): Będzie chciał to sprawdzi albo nie jak nie sprawdzi to nie będzie wiedział więc nie strasz człowieka udając " guru " bo nim nie jesteś. A TY [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zainstaluj i sam się przekonaj . No ta bo Ty jesteś znawca oj woj_ani woj_ani wbak1102 lubi to Cytuj
brygada69 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Na taki sprzęt to Win7 x64 czysty lub mod od SROM-otnika. Jezeli chcesz zainwestować ok.100zł w 4 rdzeniowy q9550 to możesz spróbować W10, .Jeżeli potrzebujesz XP to nic nie stoi na przeszkodzie zainstalować 2 systemy wbak1102 i VACek lubią to Cytuj
Jerzy68 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Godzinę temu, VACek napisał(a): Proszę cię przerobiłem dziesiątki złomów i nie mów mi że Win11 działa jak należy na C2D. I tu się bardzo mylisz. Mam 12 letni laptop Wszystkie trzy Systemy pracują u mnie idealnie, wszystkie Systemy instalowałem. Może nie jestem takim znawcą jak Ty , ale swoje wiem. Na tym koniec,wiem że nie lubisz krytyki i zaraz dostanę bana tak jak dałeś go Bo_dzio, ale nie zależy mi na tym Cytuj
VACek Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 23 minuty temu, Jerzy68 napisał(a): I tu się bardzo mylisz. Mam 12 letni laptop Mam kilka złomów na c2d, jak i laptopa z t7300 oraz i5 3gen i pisanie że windows 11 działa na nich idealnie to wierutne kłamstwo ewentualnie nie testowałeś innych systemów Sam wrzucasz mody woj_aniego i jeszcze coś piszesz wbak1102 i damian5142 lubią to Cytuj
mnusul Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Panowie... po pierwsze proszę doczytać mój post i odpowiedzieć na postawione pytania, bo widzę, że poniżej się jakieś przekomarzanie robi, a nie o to mi chodziło. Proszę o Wasze konkretne doświadczenia z nowszymi systemami czyli w7 64bit, w10 64bit. Potrzebuję konkretnych odpowiedzi okraszone konkretnym uzasadnieniem dlaczego taki wybór. Rozwianie moich wątpliwości również mile widziane w odpowiedzi. Windows 11 na takim staruszku? Gdzie kompatybilność ze starszymi aplikacjami? (pisałem o tym). Już W10 w pewnych obszarach ma problemy a co dopiero w11, który jest systemem najnowszym. Słyszałem, że systemy od Sromotnika uchodzą za stabilne, te co trzeba odchudzone. Jakie są Wasze doświadczenia? Jeszcze od kogoś polecacie konkretne wersje? Co powinienem zainstalować? Wchodzić jeszcze w XP na tym sprzęcie? Planowałem dla świętego spokoju zainstalować na tradycyjnym dysku (Seagate 7200rpm, XP ) a na SSD coś nowszego 64bitowego. Trochę mam obawy o faktyczną optymalizację XPka na nowy SSD. Poprawcie mnie w tym punkcie, czy są to uzasadnione obawy? Proszę o odniesienie się do tego co w 1 moim poście i tym tutaj. Liczę na merytoryczną dyskusję i pomoc. Dziękuję. Cytuj
Jerzy68 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Teraz, VACek napisał(a): Mam kilka złomów na c2d, jak i laptopa z t7300 oraz i5 3gen i pisanie że windows 11 działa na nich idealnie to wierutne kłamstwo ewentualnie nie testowałeś innych systemów Sam wrzucasz mody woj_aniego i jeszcze coś piszesz Ja już swoje przeżyłem mam 70 lat, a tak idealnych modów na tym Forum nie ma . Jak woj_ani dostał bana, kilka razy go prosiłem, żeby wyraził zgodę na udostępnienie jego modów na Forum, dla innych forumowiczów ( ja mam około 25 jego modów), i wreszcie wyraził zgodę. Żyjemy w wolnej Polsce, i każdy może pisać to co uważa (komuny nie ma). Cytuj
VACek Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 1 minutę temu, mnusul napisał(a): Panowie... po pierwsze proszę doczytać mój post i odpowiedzieć na postawione pytania, bo widzę, że poniżej się jakieś przekomarzanie robi, a nie o to mi chodziło. Proszę o Wasze konkretne doświadczenia z nowszymi systemami czyli w7 64bit, w10 64bit. Potrzebuję konkretnych odpowiedzi okraszone konkretnym uzasadnieniem dlaczego taki wybór. Rozwianie moich wątpliwości również mile widziane w odpowiedzi. Windows 11 na takim staruszku? Gdzie kompatybilność ze starszymi aplikacjami? (pisałem o tym). Już W10 w pewnych obszarach ma problemy a co dopiero w11, który jest systemem najnowszym. Słyszałem, że systemy od Sromotnika uchodzą za stabilne, te co trzeba odchudzone. Jakie są Wasze doświadczenia? Jeszcze od kogoś polecacie konkretne wersje? Co powinienem zainstalować? Wchodzić jeszcze w XP na tym sprzęcie? Planowałem dla świętego spokoju zainstalować na tradycyjnym dysku (Seagate 7200rpm, XP ) a na SSD coś nowszego 64bitowego. Trochę mam obawy o faktyczną optymalizację XPka na nowy SSD. Poprawcie mnie w tym punkcie, czy są to uzasadnione obawy? Proszę o odniesienie się do tego co w 1 moim poście i tym tutaj. Liczę na merytoryczną dyskusję i pomoc. Dziękuję. Spróbuj Win 8.1 + start is back Cytuj
mnusul Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 23 minuty temu, VACek napisał(a): Mam kilka złomów na c2d, jak i laptopa z t7300 oraz i5 3gen i pisanie że windows 11 działa na nich idealnie to wierutne kłamstwo ewentualnie nie testowałeś innych systemów Sam wrzucasz mody woj_aniego i jeszcze coś piszesz trudno się z kolegą nie zgodzić. Też mam obawy czy ten mój 6750 dźwignie, bo widzę w menadżerze, jak na w7 czasem się zachowuje, jak mu się indeksacji zachce. Gdy wyłączam to cholerstwo od razu inaczej komputer chodzi. Fakt, że system jest tam kilka lat. Teraz jak zrobię reinstall to pierwsze co zrobię jeszcze bardziej odchudzę ze wszystkich zbędnych usług. Na razie na tym w7 32bit strasznie wczoraj mulił, ale liczę na to, że teraz jak wrzucę system na 64bit, SSD , aktywuje 8GB Ramu, to powinno to znacznie lepiej chodzić. Fakt, jak sięgam pamięcią, najszybciej chodził na XP 32bit. (wtedy miał tylko 2GB RAM). Na W7 też całkiem ok, ale już zależy w czym. Przy pewnych rzeczach chodził tak samo szybciej jak XP a przy niektórych zaczynało się mielenie i ładowanie różnych rzeczy. ( doświadczenie z firmą z Redmont uczy, że co 2 system im się udaje, i raczej każdy kolejny tak jak w aplikacjach, bywa bardziej pamięciożerny. No chyba że coś się zmieniło w nowych OS z optymalizacją usług, wydajności, względem starszych OS, w co raczej wątpię. Są coraz bardziej robione dla osób, których pozbawia się myślenia, sam system lubi robić rzeczy za użytkownika i najlepiej bez jego wiedzy. O telemetrii, szpiegowaniu, chyba już było pisane. ) Cytuj
VACek Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 2 minuty temu, mnusul napisał(a): trudno się z kolegą nie zgodzić. Też mam obawy czy ten mój 6750 dźwignie, bo widzę w menadżerze, jak na w7 czasem się zachowuje, jak mu się indeksacji zachce. Gdy wyłączam to cholerstwo od razu inaczej komputer chodzi. Fakt, że system jest tam kilka lat. Teraz jak zrobię reinstall to pierwsze co zrobię jeszcze bardziej odchudzę ze wszystkich zbędnych usług. Na razie na tym w7 32bit strasznie wczoraj mulił, ale liczę na to, że teraz jak wrzucę system na 64bit, SSD , aktywuje 8GB Ramu, to powinno to znacznie lepiej chodzić. Fakt, jak sięgam pamięcią, najszybciej chodził na XP 32bit. (wtedy miał tylko 2GB RAM). Na W7 też całkiem ok, ale już zależy w czym. Przy pewnych rzeczach chodził tak samo szybciej jak XP a przy niektórych zaczynało się mielenie i ładowanie różnych rzeczy. Dość leciwy mod 8.1, ale bardzo stabilny i szybki, sam go używam na kilku sprzętach Cytuj
Nieobecny Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 3 godziny temu, mnusul napisał(a): CPU E6750 Kup Q9300, a życie stanie się prostsze. Koszt kilkanaście pln + wysyłka. Cytuj
iskier Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 W pewnym sensie dobry dla Ciebie mógłby być Windows Server 2008 32bit Enterprise. Dlaczego? - ponieważ z całą pewnością obsłuży 8 GB ramu, a nawet znacznie więcej, pochodzi z czasów zbliżonych do sprzętu i mozna uruchamiać programy 16-bitowe. Ale nie można 64-bitowych. Więc raczej nie. Masz więc zasadniczo dwa wyjścia. 1. Jednoczesna instalacja dwóch różnych systemów, w kombinacji np. XP x32 + 7 x64 7 x32 + 8.1 x64 7 x32 + 10 x64 8.1 x32 + 10 x64 Instalację typu 8.1 x32 + 8.1 x64 uważam za raczej mało sensowną. 2. Instalacja systemu 64-bitowego - Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 i do tego wirtualnie Windows XP x32. Na Windows 7 Professional można zainstalować "Tryb XP" Na pozostałych korzystasz z VitrualBox lub VMware. Możesz również uzyć DosBox-a aby używać nawet Windows 3.11. mnusul lubi to Cytuj
Jerzy68 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 8 minut temu, mnusul napisał(a): trudno się z kolegą nie zgodzić. Też mam obawy czy ten mój 6750 dźwignie, bo widzę w menadżerze, jak na w7 czasem się zachowuje, jak mu się indeksacji zachce. Gdy wyłączam to cholerstwo od razu inaczej komputer chodzi. Fakt, że system jest tam kilka lat. Teraz jak zrobię reinstall to pierwsze co zrobię jeszcze bardziej odchudzę ze wszystkich zbędnych usług. Na razie na tym w7 32bit strasznie wczoraj mulił, ale liczę na to, że teraz jak wrzucę system na 64bit, SSD , aktywuje 8GB Ramu, to powinno to znacznie lepiej chodzić. Fakt, jak sięgam pamięcią, najszybciej chodził na XP 32bit. (wtedy miał tylko 2GB RAM). Na W7 też całkiem ok, ale już zależy w czym. Przy pewnych rzeczach chodził tak samo szybciej jak XP a przy niektórych zaczynało się mielenie i ładowanie różnych rzeczy. ( doświadczenie z firmą z Redmont uczy, że co 2 system im się udaje, i raczej każdy kolejny tak jak w aplikacjach, bywa bardziej pamięciożerny. No chyba że coś się zmieniło w nowych OS z optymalizacją usług, wydajności, względem starszych OS, w co raczej wątpię. Są coraz bardziej robione dla osób, których pozbawia się myślenia, sam system lubi robić rzeczy za użytkownika i najlepiej bez jego wiedzy. O telemetrii, szpiegowaniu, chyba już było pisane. ) Spróbuj i zainstaluj WIN 11 22621.1483_pl_pro_UltraLite, instalacja trwa 8 minut. Cytuj
mnusul Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 34 minuty temu, VACek napisał(a): Spróbuj Win 8.1 + start is back a czy to nie jest przypadkiem ten windows okienkowo kafelkowy? jeśli tak to jedno słowo... nienawidzę takich tabletowych wersji na desktopach - poza trym to system po w7, więc nie może być dobry . Zaczynałem przygodę z windami od W 3.11 Do tej pory najmilej wspominam NT 4.0 i wszelkie edycje co były oparte na wersjach serwerowych. Tam zawsze było wszystko poukładane, nastawione na multitasking. Ja oczekuję tak naprawdę kilku prostych rzeczy. Wielowątkowość w pracy, stabilność, funkcjonalność, brak bsod, awarii, szybkie przywrócenie jak coś do stanu poprzedniego, brak komplikacji. Podchodzę do tematu OS jak w życiu, co używam ma po prostu chodzić i się nie psuć. Nie zajmuje mnie dłubanie non stop, poprawianie, patchowanie itd. Robię to raz przy instalacji co niezbędne a potem ma chodzić, a jak coś padnie , przywracam z obrazu partycje ze wszystkim co skonfigurowane i chodziło i fru. To tylko sprzęt. Szkoda życia na ciągłe poprawianie tego co microsoft spierdzieliło. Cytuj
VACek Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 8 minut temu, mnusul napisał(a): Wielowątkowość w pracy, stabilność, funkcjonalność, brak bsod, awarii, szybkie przywrócenie jak coś do stanu poprzedniego, brak komplikacji. To szczerze mody sobie odpuść Cytuj
brygada69 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Nie ma żadnych obaw aby instalować XP na dysku SSD trzeba tylko podzielić dysk przed instalacją np Aomei Partition Assistant, chodzi o przesunięcie początku partycji. Najlepszy będzie XP od NiKKa ze zintegrowanymi sterownikami SATA. Cytuj
mnusul Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 28 minut temu, iskier napisał(a): 7 x32 + 10 x64 lub Instalacja systemu 64-bitowego - Windows 7, Windows 10 i do tego wirtualnie Windows XP x32. Na Windows 7 Professional można zainstalować "Tryb XP" Na pozostałych korzystasz z VitrualBox lub VMware. Możesz również uzyć DosBox-a aby używać nawet Windows 3.11. Przemawia do mnie to co napisałeś. A co sądzisz o tych wersjach XP na SSD? Jak to śmiga? Czy faktycznie jak zrobi się optymalizację XP pod SSD to potem chodzi to dobrze bez szkody dla dysku? Jakby nie było, kiedy powstał XP, to o SSD jeszcze nikt nie myślał. No widziałem jeszcze XP 64bit od Sromotnika... tylko te apki i brak softu. 32 bitowych i 16 bit nie odpalę. A co sądzisz o W10 64 bit? Nie ukrywam, że mocno mnie korci pod kątem optymalizacji pracy pod SSD. Czy ktoś na podobnej konfiguracji odpalał ten system? Jak chodzi na SSD i 8GB ram? Od biedy mógłbym XP 32 bit na klasycznym, a resztę nowszych OS na SSD. 11 minut temu, brygada69 napisał(a): Nie ma żadnych obaw aby instalować XP na dysku SSD trzeba tylko podzielić dysk przed instalacją np Aomei Partition Assistant, chodzi o przesunięcie początku partycji. Najlepszy będzie XP od NiKKa ze zintegrowanymi sterownikami SATA. Czy ta wersja ma również zintegrowane AHCI? Dysk klasyczny obsługuję NCQ więc gdybym na nim instalował, to by się przydało. A możesz mi praktycznie wyjaśnić o co chodzi z tym przesunięciem? Nigdy tego nie robiłem, więc szczerze nie wiem, z czym to się je. Mam opcję w Aomei jak tworzę partycję zaznaczyć optymalizacj czy 4k . Czy program sam przeprowadza to przesunięcie czy ja jakoś ręcznie muszę to ustawić? Możesz podać praktyczny przykład na czystym dysku? (propozycje partycjonowania dajmy na to pod XP i w7 64 bit - jakie partycje, wielkość ). Cytuj
Widzior Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 15 minut temu, mnusul napisał(a): A możesz mi praktycznie wyjaśnić o co chodzi z tym przesunięciem? Wyszukiwarka ci nie działa? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 15 minut temu, mnusul napisał(a): 23 minuty temu, brygada69 napisał(a): Najlepszy będzie XP od NiKKa ze zintegrowanymi sterownikami SATA. Czy ta wersja ma również zintegrowane AHCI? A o czym on właśnie napisał? P.S. XP to debilizm, chyba, że na retro PC dla starych gierek i programów. brygada69 lubi to Cytuj
iskier Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 Możesz spróbować jeszcze innej kombinacji: Windows Server 2003 R2 x32 Enterprise (odpowiednik Windowsa XP z obsługą 64 GB RAM-u i GPT) jako pierwszy system i Windows 7/8.1/10 x64 jako drugi. Cytuj
brygada69 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2023 15 minut temu, mnusul napisał(a): Czy program sam przeprowadza to przesunięcie czy ja jakoś ręcznie muszę to ustawić? Tak program sam zoptymalizuje pod instalację na SSD Więcej do poczytania TU [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sam wielokrotnie instalowałem XP i Win 7 X64 na jednym dysku i nie ma problemu. Musisz tylko pamiętać aby najpierw zainstalować najstarszy system czyli XP a potem W 7. XP od NiKKa ma zintegrowane sterowniki SATA i działa w trybie ACHCI Cytuj
mnusul Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 8 godzin temu, Widzior napisał(a): Wyszukiwarka ci nie działa? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Działa i to całkiem dobrze, widziałem ten link, tylko to co dla kolegi może być jasne dla kogoś jakiś aspekt, może być mniej jasny, więc może zanim kolega zgłosi się do odpowiedzi w takiej formie, to może poproszę mniej agresywnie a bardziej pomocnie, bo zauważyłem, że kolega ma taką formę odpowiedzi do każdego forumowicza, więc albo niech zmieni kolega formę wypowiedzi, albo nic nie pisze w takiej formie w moim wątku. W przykładzie z linka jest poruszany gparted. Nie jestem biegły w tym programie, a nie chciałbym czegoś namieszać. Czy tę samą operację pod XP z wyrównywaniem partycji mogę przeprowadzić w Aomei Partition? Jeśli tak, to poproszę kolegę o stosowne wskazówki jak to przeprowadzić, bo nigdy wcześniej tego nie robiłem. 8 godzin temu, Widzior napisał(a): A o czym on właśnie napisał? czy ze zdania zintegrowane sterowniki wynika że są tam również sterowniki pod AHCI? 8 godzin temu, Widzior napisał(a): P.S. XP to debilizm, chyba, że na retro PC dla starych gierek i programów. Doczytał kolega 1 post, bo ewidentnie widać, że nie, to może zanim będzie kolega w takiej formie komentował i "pouczał o doczytywaniu" , warto przemyśleć własną formę wypowiedzi do innych forumowiczów w myśl starej zasady " nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi". Z góry dziękuję. ps. XP nie jest żadnym debilizmem, jeśli realizuje dalej potrzeby użytkownika całkiem sprawnie, szczególnie w starszych aplikacjach. Cytuj
mnusul Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 9 godzin temu, wiktorynek napisał(a): Kup Q9300, a życie stanie się prostsze. Koszt kilkanaście pln + wysyłka. rozważałem zakup Quada, to ostatnia rzecz na którą pozwala ta wersja płyty. (najlepiej jakby któryś z tych... Q9450S, Q9550S, Q9450, Q9550, Q9650 ). Cytuj
brygada69 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Aomei Partition Assistant jest bardzo prosty w obsłudze nic nie trzeba dodatkowo robić. Domyślnie jest ustawiony pod dyski SSD. Pamiętaj tylko aby partycje ustawić jako Primary nie rozszerzone. 9 godzin temu, mnusul napisał(a): czy ze zdania zintegrowane sterowniki wynika że są tam również sterowniki pod AHCI? Tak są tam zintegrowane sterowniki piszę to już 3 raz Cytuj
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 W dniu 31.03.2023 o 16:16, mnusul napisał(a): Witam, sprzęt jak poniżej: Gigabyte P35-DS4, Award Software International, F14, 2009-06-19, Wersja SMBIOS 2.4 CPU E6750 @ 2.66GHz, 2666 MHz, Rdzenie: 2 8GB RAM - 4x2GB, PC2-6400 GPU - GeForce 8600 GT PCI Express x16 ver. 1.1 Zasilacz: CHIEFTEC 400W, MODEL: GPS-400AA-101 A HDD - 1x Seagate 300GB 7200obr SATA II, SSD- 500GB, 1x Crucial MX 500 HDD - 2x WD RED 3TB 5400obr ( magazyn) Komputer ma swoje lata, ale dalej pracuje bezawaryjnie do tego do czego był przeznaczony w 2007 roku i dalej. Obecnie to będzie sprzet do pracy, nauki i zabawy dla syna plus będzie pełnił funkcje magazynu na dane. Do tej pory pracował na windows XP a potem windows 7 32 bit. Chciałbym uzyskać połącznie tzn. pracę w starych aplikacjach, nawet 16bit, w aplikacjach 32 bit oraz 64bit. Wiadomo, że każdy OS ma swoje ograniczenia (np. na nowszych stare apki nie działają). Jak to teraz połączyć w obecnej powyżej konfiguracji? {ostatnio dodany SSD oraz zwiększony RAM do 8GB} Windows XP 32bit- nie widzi więcej RAM niż 3,25GB. Musiałbym instalować wersję 64bity ale na nią ani za dużo sterowników, ani oprogramowania. Widows 7 32 bit - teraz nie wiem czy się już nie mija z celem ( sam OS nie widzi 8GB RAM, znalazłem w sieci patch na wersję 32BIT, ale nie wiem czy działa i skuteczny i czy sens jest się w to bawić.) Windows 7 64 bit - wydaje się najbardziej optymalnym rozwiązaniem chyba w tej sytuacji sprzętu. ( starsze apki nie pójdą więc jest mały problem). Winows 10 64 bit - nie wiem czy ten CPU udźwignie ten system, mimo że jest 8GB RAM i dysk SSD ( plus dla niego lepsza obsługa RAM i dysków SSD oraz sytuacja jak w w7 jeśli chodzi o kompatybilność wsteczną). PYTANIA: 1. Którą wersje systemu operacyjnego wybrać jako główną do pracy na SSD? Czy W10 64 bity podoła? Która modyfikacja z forum byłaby najbardziej odpowiednia pod ten sprzęt? 2. Czy jest sens pakować się jeszcze obecnie w windows XP na tym sprzęcie? 3. Które modyfikacje z tych dostępnych na forum / wersje windows będą najbardziej kompatybilne z tą konfiguracją sprzętową , wydajne i najważniejsze STABILNE, bez błędów i różnych głupich przypadłości. Proszę dla każdej wersji OS podać jej polecany odpowiednik. Przymierzam się do postawienia już systemów, a to się wiąże z ustawieniem odpowiednich partycji itd. Wszelkie rady jak najbardziej wskazane. Rozważałem jak wcześniej konfigurację wielosystemową. (kiedyś był XP, W7 ). Z góry dziękuję za podpowiedzi. Może Windows 10 x64 Home 03.2023 Lite (19045.2788) Cytuj
mnusul Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 18 godzin temu, Hip3r napisał(a): 8 Dziękuję, rozważę, ale po tym co od Was poczytałem, co sam poczytałem i pooglądałem jeszcze, również za granicą, co osoby porobiły testy w7, w10 i w11 pod kątem wydajności, kompatybilności systemów- >> na tym sprzęcie, wiem jedno na pewno będzie zainstalowane XP testowo ( mam 2 obrazy jedno z tego forum i inne z zagranicznego też zawiera praktycznie wszystko, co mógł zawierać do 2019 roku), zobaczę jak przeleci instalacja, zainstalowanie apek, zachowanie systemu >> jeśli będzie się coś wywalać, to pozostanie XPek zgodnie z rekomendacją na VM. a głównym będzie W7 64 bit, bo o niebo lepiej się na nim pracuje, nawiguje niż na W10, jest też po prostu imho lepszym OS niż W10 a przynajmniej ostatnim prawdziwie desktopowym, gdzie dostęp do każdej rzeczy jest przemyślany (podobnie jak to było w XP) a nie to chore dziwne UI w W10, gdzie w panelu sterowania trzeba się zastanowić 10 razy zanim się coś znajdzie, czego się szuka, w w7 wszystko jest intuicyjne, bez zbędnych wypełniaczy. trochę poprawili UI w w11, ale dalej kulawe imho. Za W10 przemawia wsparcie, lepsze ogarnięcie nowszego hardware'u ( co akurat w tym sprzęcie tylko jest na plus w przypadku nowego SSD - tylko albo aż) i to chyba tyle. Testowo zainstaluje w10 64 bit, ale jak będzie mulił, to najszybciej poleci z dysku. Zawsze Live mogę odpalić do netu linuxa typu mint, fedora, kubuntu lub debian. To chyba tyle. Dziękuję Wszystkim forumowiczom za pomoc w tym wątku. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi