keto Posted March 23, 2023 Report Posted March 23, 2023 Piękno jedenastki. Nigdy wcześniej nie publikowałem swoich W11, bo zwyczajnie to niewdzięczny materiał do rzeźbienia. Komponenty są bardzo głęboko ze sobą powiązane, w zasadzie to obecnie Windows jest pajęczyną zależności, bez instrukcji obsługi. Zbyt chytrzy kończą z wykastrowanym dowodem tezy, na którym nie działa nic czerpiącego z nowych rozwiązań, a często to biedniejsze, a - o ironio - ociężalsze twory od np. LTSC 21H2. Wszystkie osiągnięcia tutaj zawdzięczam tylko niesamowitej ciekawości, skrupulatności i otwartym dokumentowaniu każdego szczególiku przez entuzjastów z forum MDL i philka, swoistej spuściźnie po eXPerience, jego forum retestrak i jego transparentności z - miejmy nadzieję - każdym odkryciem w ówczesnym Windows XP i Server 2003. A to przypomina mi, że można wieszać psy na Windows 11, bo już nikt nie pamięta jakim szambem były systemy przed Vistą. I takiego cudu jakim był ostatni MicroXP i Micro2003, z końcówki roku 2011. To była hardkorowa inżynieria wsteczna, a nie jakieśtam mody, modyfikacje. Ostatnie rewizje zajmowały poniżej 200 megabajtów, a działało na nich wszystko. Do takiego poziomu nie da się wrócić, oprogramowanie jest po wielokroć bardziej złożone, ale czemu nie próbować zrobić coś dobrego, tylko i aż dobrego. Tak widzę dzisiejszy wynik moich bojów z jedenastką. Bez zastępowania żadnych komponentów innymi, bo tak łatwiej. Bez tak szerokich objazdów, workarounds - jakkolwiek należy to tłumaczyć, że to już sztuka dla sztuki, jedno dotknięcie i pozornie perfekcyjna układanka rozsypuje się. Uruchamiam Windows Update - jakieś du*erelki dociągnęło, nie cały "stary - nowy" system. Instaluję WSL, nic więcej nie przybyło. Microsoft Office 2021 instaluje się i w pełni działa. Nawet najgorsza franca, czyli Xbox Cloud Gaming, po pierwsze - DZIAŁA! Po drugie - po pierwszym uruchomieniu aktualizuje tylko parę składowych i działa. Mam system, z którego nie tylko sam korzystam, ale polecam każdemu amatorowi szczuplejszych modów. Zatem krótkie tl;dr - co działa? Xbox Cloud Gaming "zwykłe" gry, nawet te z ubiegłego milenium Microsoft Office 16+ WSL2 włącznie z WSLg Terminal, winget Windows Update, Microsoft Store, w tym "normalne" zakupy Stuby, zalążki wszystkich edycji biznesowych są, zmiana edycji to wprowadzenie generycznego klucza i restart. Działają wszystkie formy aktywacji, a przy każdej instalacji generowane jest nowe "poświadczenie cyfrowe" (czyli prawdziwa aktywacja - oem/hwid, bez przekierowywania, ani emulowania kms). O oczywistościach nie będę wspominał, ani dyskutował. Według moich kryteriów to kamień milowy polskiej sceny, poziom światowy. Wszystko czego się nauczyłem, co wykorzystałem, co, jak i czemu - nie jest moim arcydziełem, a jak podaję od początku - inspiruje mnie, aż do prawie odtwórstwa to co podpatrzyłem gdzie indziej. System sprawdź najpierw w wirtualnej maszynie. Na dzień dobry pochłania prawie 10GB na dysku i ponad gigabajt pamięci RAM. Na kalkulatorze nie polecam użytkować, ale nie żebym polecał rozkopywanie grobów siódemki. Na pytania chętnie odpowiem, zainteresowanym całościowym ujęciem pomogę, krytyka także mile widziana. Właściwie głównym moim celem jest zarzucenie jak najszerszej sieci do testów. A i w każdym wiadrze pomyj można znaleźć coś co normalnie byśmy przeoczyli. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najszybsze sumy kontrolne, co by na zimne dmuchać: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jakby komuś chciało się zrobić jakieś lustro, dwa, tuzin - proszę plusik, JanKo66, Ryzenek and 3 others like this Quote
plusik Posted March 23, 2023 Report Posted March 23, 2023 Witam autora tego moda i pytanie co to jest za Win11 ??? Pro ??? Home ??? czy coś innego ??? Mile widziane jakieś screny lub cos podobnego jak to wygląda co to jest , jaka wydajność ??? jaka kompilacja systemu ??? Czy to nie jest jakiś kot w worku ??? Pozdrawiam autora tego moda . jabirex likes this Quote
stens Posted March 24, 2023 Report Posted March 24, 2023 8 godzin temu, plusik napisał(a): ytanie co to jest za Win11 ??? Pro ??? Home ??? czy coś innego ??? Bez instalacji na razie wiem, że to Windows 11 Enterprise Quote
plusik Posted March 24, 2023 Report Posted March 24, 2023 Witam no i już coś wiemy . Dziękuję za odpowiedz ale jak to się sprawuje to jeszcze nie wiadomi poczekamy zobaczymy co dalej . Pozdrawiam Quote
bimbersco Posted March 24, 2023 Report Posted March 24, 2023 Witam nie rozwali mi win 7?,na drugiej partycji rbm bym zainstalował,poprzednie mody/Microsoft?/ to robiły Quote
tygel Posted March 24, 2023 Report Posted March 24, 2023 Ustawienie regionalne systemu to rosja, trzeba zmienić na polskie plusik likes this Quote
bimbersco Posted March 24, 2023 Report Posted March 24, 2023 właśnie wróciłem na 7,to faktycznie chodzi,myślę że jak inne przeglądarek poza EDGE tam nie będzie to będzie sobie istniał na partycji rmb /Rufus...podziękowania!wgraj i zapomnij ! Quote
zxc1992 Posted April 4, 2023 Report Posted April 4, 2023 @keto, mam pytanie - Z jakiej przyczyny nie działa możliwość ustawienia PIN jako hasła? Przycisk działa, ale po jego kliknięciu nic się nie dzieje... Quote
Recommended Posts