Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam system operacyjny Microsoft Windows 10 Pro 20H2 x64 kompilacja 19042.631 i chciałem go zaktualizować do ostatniej kompilacji dla wersji Pro 19042.1706 aktualizacją zbiorczą KB5013942 z dnia 2022-05-10.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pojawia się taki błąd:

b55h.jpg.16aa48f7e8976d5713a1f825499b255f.jpg

Czy ktoś wie co może być przyczyną tego że nie mogę zainstalować tej aktualizacji.

Posted
Godzinę temu, stens napisał(a):

Sprawdź sobie daty.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ale co daty jak mnie interesuje ta konkretna aktualizacja a nie dzisiejszy 22H2.

Gdyby mnie interesowała instalacja nowszych okienek to bym nie pytał o aktualizację mojego 20H2 tylko zainstalował nowy system ;).

Posted

Czy system był aktualizowany na bieżąco? Pewnie nie sądząc po dacie systemu. Nie jesteś pierwszą osobą która ma problem z przejściem ze starocia na "nową" wersję, niestety to się może nie udać (w przypadku mojego kolegi wszystkie triki stosowane na szybko zawiodły). Może ominięcie WU i instalacja z zachowaniem danych by pomogła ale mam wątpliwości.

Posted
6 godzin temu, ampa napisał(a):

Czy system był aktualizowany na bieżąco? Pewnie nie sądząc po dacie systemu. Nie jesteś pierwszą osobą która ma problem z przejściem ze starocia na "nową" wersję, niestety to się może nie udać (w przypadku mojego kolegi wszystkie triki stosowane na szybko zawiodły). Może ominięcie WU i instalacja z zachowaniem danych by pomogła ale mam wątpliwości.

Nie system nie był aktualizowany na bieżąco. 

Na starcie była wersja 19042.631 system zainstalowany z ISO od MS.
I od razu żeby nie tracić czasu chciałem zainstalować aktualizację zbiorczą "KB5013942 (10-05-22r) .1706" ostatnią dostępną dla wersji Pro ale aktualizacja się nie powiodła więc postanowiłem spróbować też kilka wcześniejszych.

instalacja aktualizacji zbiorczej "KB4598242 (12-01-21r) .746" przebiegła bez problemu.
instalacja aktualizacji zbiorczej "KB5007186 (09-11-21r) .1348" nie powiodła się.
instalacja aktualizacji zbiorczej "KB5008212 (14-12-21r) .1415" nie powiodła się
instalacja aktualizacji zbiorczej "KB5013942 (10-05-22r) .1706" nie powiodła się

Nie wiem dlaczego tak się dzieje bo aktualizacje zbiorcze są tak tworzone żeby ostatnia nie potrzebowała poprzednich dlatego ich wielkość rośnie bo mają w sobie wszystko to co było w sumie wszystkich poprzednich aktualizacjach. Teoretycznie powinno wystarczyć zainstalować ostatnią zbiorczą dostępną w katalogu tylko problem w tym że one nie chcą się zainstalować. W tym MS to tak mieszają że szkoda słów dają niby możliwość a potem to nie działa. 

Posted

Heja.

Problemów może być MNÓSTWO i żadnego rozwiązania !

Spróbuj użyć czegoś w stylu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pozdro.