SeeJay91 Posted March 16 Report Share Posted March 16 Czy wywalenie tych (w większości) śmieciowych aplikacji preinstalowanych w Windowsie 11 niesie ze sobą jakieś konsekwencje? Office, Teams, YourPhone, One Drive, itd... przecież jest mi to kompletnie zbędne. Czego lepiej nie ruszać? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba007 Posted March 16 Report Share Posted March 16 Możesz usunąć wszystko - nie ma konsekwencji. To aplikacje UWP Ale - najpierw sprawdż - niektóre to zamienniki systemowych - ja np wolę nowy notepad od systemowego notatnika. Pakiet lokalizacyjny - polski - może lepiej nie usuwać - nie wiem z czym jest powiązany. App Installer - lepiej zostawić - ma dużo powiązań z innymi kompomentami. Kalkulator - jak masz zamiennik - możesz usunąć. Wszystko zależy do czego chcesz używać systemu - niektóre te uwp - są powiązane z innymi. A tak na szybko - czasami usunięcie tych aplikacji uwp - skutkuje tym, że niektóre inne nie chcą się uruchomić - bo pliki skojarzone z app uwp nie otwierają się automatycznie w aplikacjach systemowych. Trzeba to skorygować w app domyślne. Przykład - jeśli usuniesz edge - linki ciągle chcą się otwierać w edge - i masz alarm. To wszystko nie jest takie proste - zwłaszcza w win 11- tu microsoft pobija rekord w komplikowaniu wszystkiego. A porada dla ciebie - zrób kopię systemu na innym dysku - na tym forum programów jest kilka - acronis - macrium free - i np. strelec- na usb - który ma to wszystko. I próbuj! SeeJay91 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeJay91 Posted March 16 Author Report Share Posted March 16 @seba007 dzięki, tak będę działał. Czekam mimo wszystko na jakiegoś kastrata. Liczę, że w przyszłości coś ciekawego rzuci nam Sromotnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted March 16 Report Share Posted March 16 Godzinę temu, seba007 napisał(a): Możesz usunąć wszystko - nie ma konsekwencji. To aplikacje UWP Ale - najpierw sprawdż - niektóre to zamienniki systemowych - ja np wolę nowy notepad od systemowego notatnika. Pakiet lokalizacyjny - polski - może lepiej nie usuwać - nie wiem z czym jest powiązany. App Installer - lepiej zostawić - ma dużo powiązań z innymi kompomentami. Kalkulator - jak masz zamiennik - możesz usunąć. Wszystko zależy do czego chcesz używać systemu - niektóre te uwp - są powiązane z innymi. A tak na szybko - czasami usunięcie tych aplikacji uwp - skutkuje tym, że niektóre inne nie chcą się uruchomić - bo pliki skojarzone z app uwp nie otwierają się automatycznie w aplikacjach systemowych. Trzeba to skorygować w app domyślne. Przykład - jeśli usuniesz edge - linki ciągle chcą się otwierać w edge - i masz alarm. To wszystko nie jest takie proste - zwłaszcza w win 11- tu microsoft pobija rekord w komplikowaniu wszystkiego. A porada dla ciebie - zrób kopię systemu na innym dysku - na tym forum programów jest kilka - acronis - macrium free - i np. strelec- na usb - który ma to wszystko. I próbuj! Po prostu wszystkie które z poziomu systemu mają opcje "odinstaluj" można bezpiecznie usuwać z pozostałymi trzeba uważać i być świadomym co się robi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted March 16 Report Share Posted March 16 Może się przyda toto [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts