Jump to content

Co mogę usunąć bez konsekwencji?

SeeJay91

Recommended Posts

Czy wywalenie tych (w większości) śmieciowych aplikacji preinstalowanych w Windowsie 11 niesie ze sobą jakieś konsekwencje?
Office, Teams, YourPhone, One Drive, itd... przecież jest mi to kompletnie zbędne.
Czego lepiej nie ruszać?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Możesz usunąć wszystko - nie ma konsekwencji.  To aplikacje UWP

Ale - najpierw sprawdż  - niektóre to zamienniki systemowych - ja np wolę nowy notepad od systemowego notatnika.

Pakiet lokalizacyjny - polski - może lepiej nie usuwać - nie wiem z czym jest powiązany.

App Installer - lepiej zostawić - ma dużo powiązań z innymi kompomentami.

Kalkulator - jak masz zamiennik - możesz usunąć.

Wszystko zależy do czego chcesz używać systemu - niektóre te uwp - są powiązane z innymi.

A tak na szybko - czasami usunięcie tych aplikacji uwp - skutkuje tym, że niektóre inne nie chcą się uruchomić - bo pliki skojarzone z app uwp nie otwierają się automatycznie w aplikacjach systemowych.

Trzeba to skorygować w app domyślne.

Przykład - jeśli usuniesz edge - linki ciągle chcą się otwierać w edge - i masz alarm.

To wszystko nie jest takie proste - zwłaszcza w win 11- tu microsoft pobija rekord w komplikowaniu wszystkiego.

A porada dla ciebie - zrób kopię systemu na innym dysku - na tym forum  programów  jest kilka - acronis - macrium free - i np.  strelec- na usb -  który ma to wszystko.

I próbuj!

SeeJay91 likes this

Godzinę temu, seba007 napisał(a):

Możesz usunąć wszystko - nie ma konsekwencji.  To aplikacje UWP

Ale - najpierw sprawdż  - niektóre to zamienniki systemowych - ja np wolę nowy notepad od systemowego notatnika.

Pakiet lokalizacyjny - polski - może lepiej nie usuwać - nie wiem z czym jest powiązany.

App Installer - lepiej zostawić - ma dużo powiązań z innymi kompomentami.

Kalkulator - jak masz zamiennik - możesz usunąć.

Wszystko zależy do czego chcesz używać systemu - niektóre te uwp - są powiązane z innymi.

A tak na szybko - czasami usunięcie tych aplikacji uwp - skutkuje tym, że niektóre inne nie chcą się uruchomić - bo pliki skojarzone z app uwp nie otwierają się automatycznie w aplikacjach systemowych.

Trzeba to skorygować w app domyślne.

Przykład - jeśli usuniesz edge - linki ciągle chcą się otwierać w edge - i masz alarm.

To wszystko nie jest takie proste - zwłaszcza w win 11- tu microsoft pobija rekord w komplikowaniu wszystkiego.

A porada dla ciebie - zrób kopię systemu na innym dysku - na tym forum  programów  jest kilka - acronis - macrium free - i np.  strelec- na usb -  który ma to wszystko.

I próbuj!

Po prostu wszystkie które z poziomu systemu mają opcje "odinstaluj" można bezpiecznie usuwać z pozostałymi trzeba uważać i być świadomym co się robi :)