Kocurek Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Z tego co czytam o podobnych przypadkach - jeżeli chcę zainstalować system na partycji MBR to KONIECZNIE pendrive musi zostać zabootowany bez prefixu UEFI. Zobaczę co ujrzę jak spróbuję uruchomić instalator z płyty [Aktualizacja po próbie z płytą DVD] Włożyłem jakąś starą płytę instalacyjną z Windows 10. Przy próbie zabootowania - też jest migający symbol: _ Po niedługim czasie następuje restart i tyle... Niby najbardziej wiarygodną próbą byłoby wyjęcie dysków NVMe, ale kurczę... ... załóżmy hipotetycznie. Jeżeli włożyłbym stary dysk z partycjami MBR ze starego komputera do nowego komputera - jeżeli tryb CSM działałby prawidłowo - to powinien się na ekranie ukazać przynajmniej Windows Boot Manager, czyż nie? Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Zamontowane dyski NVMe nie mają nic do rzeczy w kwestii trybu bootowania. Bez różnicy czy są widoczne, czy nie (bo to zależy tylko od sterowników NVMe w instalatorze). Jest tak jak podejrzewałem, CSM na nowych płytach to atrapa i nie da się zbootować pena w Legacy i zainstalować systemu na MBR. Co do 1szego pytania, to tu są dziwne akcje. Np. Acronisa na penie muszę nagrać w UEFI, bo nie ma innej opcji, a bootować mogę i z trybu Legacy, i z trybu UEFI, bo na Boot liście mam obie opcje (z przedrostkiem UEFI i bez). Posrane to na maxa. Ale jak chcesz instalować normalnie system z pena, to chyba musisz wybrać jak w pytaniu 2gim. Z przedrostkiem UEFI na GPT, a bez przedrostka na MBR. Screen z instalatorem Win10 wyraźnie sugeruje, że uruchomiłeś instalator w trybie UEFI. Cytuj
Kocurek Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Dzięki... idę do supportu msi. Ucieszą się. Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Sprawdź jeszcze jedną opcję - wypal pena w Rufusie pod UEFI i podczas rozruchu powinieneś go widzieć z UEFI i bez, tak jak mam po wypaleniu Acronisa. I wtedy spróbuj odpalić pena z tego trybu bez UEFI. Jeśli wtedy też nie ruszy, to już dupa blada. Cytuj
Kocurek Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 W dniu 20.02.2025 o 22:42, Widzior napisał(a): Sprawdź jeszcze jedną opcję - wypal pena w Rufusie pod UEFI i podczas rozruchu powinieneś go widzieć z UEFI i bez, tak jak mam po wypaleniu Acronisa. I wtedy spróbuj odpalić pena z tego trybu bez UEFI. Jeśli wtedy też nie ruszy, to już dupa blada. Wcześniej pokazałem zrzut ekranu z Boot Option - załączam ponownie, bo mogłeś przegapić - pendrive jest widoczny jako USB Hard Disk również, ale nic nie daje próba odpalenia bez przedrostku UEFI. Piszę ticket... Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2025 Widziałem tego screena, ale nie byłem pewien, w jakim trybie był wtedy nagrany pendrive, bo wcześniej dałeś screen z Rufusa z trybu MBR. Teoretycznie wtedy nie powinno być w ogóle wyboru UEFI, ale pewności już nie miałem, co ty tam zamotałeś W każdym razie jeśli w Rufusie sprawdziłeś obie opcje, czyli nagrałeś pena w MBR, a potem w UEFI, i z każdej z tych opcji próbowałeś go zbootować w trybie Legacy i był tylko migający kursor, to koniec wycieczki. Oczywiście zakładając, że w BIOSie miałeś wszystko dobrze ustawione pod Legacy/CSM. Cytuj
stefan999 Opublikowano 21 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2025 Cytat .. dlaczego nie lepiej zostawic w paczce bypassa v13f .. Po prostu tak zalozylem, ze paczka bedzie sie opierala na wersji v12_u. Powod banalny - tak jest prosciej: a) wersja v12_u jest juz zintegrowana z obrazem w7 Wikto. / b) w paczce wymieniamy tylko instalator .net 4.x , wersje 'u' na 'v4' / c) wg Wiktorynka wersja v13f moze powodowac problemy podczas integracji poprawek, napotkal na jakies bledy (takze ta wersja bypass'a do samodzielnego przetestowania). Mozna tez zrobic druga paczke oparta o v13f, ale ona by troche inaczej wygladala. Cytat .. jakby użytkownik zainstalował sobie bypassa v13f z paczki "nadpisując" v12_u? Nastapi nadpisanie starszej wersji nowsza. Jezeli nie natkniesz sie na blad (co jest malo prawdopodobne), o ktorym pisal juz dosyc dawno Wiktorynek, powinno byc ok. Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 21 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2025 Godzinę temu, stefan999 napisał(a): Mozna tez zrobic druga paczke oparta o v13f, ale ona by troche inaczej wygladala. Nieeee Bo jeszcze rozważyłbym przygotowanie drugiej paczki dla mojej odmiany Win7 Ultimate AM5. Choć pewnie nie będzie się cieszyła popularnością, to tylko obraz będę uaktualniał - a ew. paczka będzie "atrapą" - szablonem do aktualizacji o ile ktoś by się zainteresował, a wątpię. Bo nawet jak wgra, to włączy Bypassa 13f i tyle. W sumie też powinienem zintegrować Bypassa 12u zamiast 13f, bo jak ktoś włączy wszystkie opcje Bypassa 13f to może się zdziwić, a konkretnie - aktualizator .NET 4.x. Cytuj
Kocurek Opublikowano 21 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2025 Świetny news! Już testowałem... druga opcja (ESU) nie zadziałała z moim Ultimate, ale pierwsza już tak Cytuj
wicuus Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 Witam jakie jest haslo do wypakowania? 7zip wola zle haslo Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 W dniu 26.02.2023 o 19:02, Nieobecny napisał(a): Hasło do rozpakowania wszystkich archiwów, to: nowyrok ew winclub.pl Cytuj
GPR Opublikowano 14 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2025 Nie wspominacie tu praktycznie o swoich MOBO. Czy to znaczy że te instalacje współpracują z wszystkimi płytami głównymi? Również tymi z chipsetami AMD B550 i B650 ? Czy może AM4 z B450, X470, X570 a na AM5 tylko X670 z filmiku Zmasło? Ja juz kilka lat zwlekam z wymianą PC właśnie z powodu Win7. Najchętniej zakupiłbym zestaw: Asus TUF GAMING B650 PLUS lub MSI MAG B650 TOMAHAWK + Ryzen 7500f + Radeon RX6600 (nie jestem graczem a ta karta ma wyborne TDP) ale jako że jestem trochę boidudkiem to zastanawiam sie też nad platformą na płycie głównej oficjalnie wspieranej przez producenta na podstawce B450. (msi i gigabyte maja nawet na stronie program smart tool do kompilowania instalacji windows 7 wraz z potrzebnymi sterownikami). Tutorial: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wstępnie na AM4 wybrałem ASUS TUF GAMING B450 PLUS II - z dobrą dźwiękówką ALC1200 (obecnie ALC269 i ALC3287 takze i tak będzie skok jakościowy więc dźwiękówki pod USB nie potrzebuje) Wiem. Na Am4 będa niższe transfery dysków i pamięci. Dysk m2 NVME i tak kupie 4.0 bo mają lepsze parametry po zapełnieniu bufora lub 80% dysku. + Ryzen 5600 i używkę RX580 Nie piszecie nic o wifi i bluetooth. Instalacja wspiera zintegrowane chipsety? Jesli tak to które wersje? 5 czy tylko 4.0? Wasze płyty są nie wyposażone w te moduły? Bo ludzie mają z tym problem. Generalnie potrzebowałbym mimo wszystko czasem Bluetooth do słuchawek. Net i tak po kablu by przez 90% czasu smigał ale czasem są przerwy podczas których przełączałbym się na wifi ze smartfona. Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2025 A wystarczy trochę poszukać, żeby się dowiedzieć, że Win7 chodzi na AM5. Największy problem do sterowniki, szczególnie do nowych grafik, dysków NVMe, kart wifi ax itp. A jak idziesz w AM4, to kupujesz B550 i nic poniżej. P.S. Pod Win7 pod żadnym pozorem nie kupuj płyty AM4/AM5 od Asusa. Nie chce mi się pisać po raz kolejny, dlaczego. Jak cię to interesuje, to sobie poszukaj na forum. Tu masz dwie najważniejsze strony ze sterownikami dla Win7 dla płyt AMD, istny święty Graal - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
GPR Opublikowano 14 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2025 Wiem że win7 chodzi na Am5 ale nie wiem czy na wszystkich chipsetach. Do tej pory raczej nie było mowy o tym że B550, B620 i B650 współpracują z win7. Poszukam czemu nie Asus na AM5 i B550 ale przecież ASUS TUF GAMING B450 PLUS II ma oficjalne wsparcie i stery chipsetu na stronie producenta więc nie powinno być żadnego problemu oprócz oczywiście usb i m2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jedynie musiałbym chyba skompilować instalke z sterami do USB i nvme lub wgrać je później gdybym przykładowo zrobił instalke na starszym kompie i sklonował obraz na drugi dysk (co jest dla mnie opcją bo mam starszy komp). Teraz widze że jest też na stronie ASUS EZ Installer do kompilacji ze sterami USB. Akurat ta płyta jest ponad 2x tańsza od płyt AM5 które mi sie podobają i posiada wszystko czego potrzebuje. Tani ryzen 5600 mi spokojnie styknie na dłuuuugie lata Edit: ta płyta +5600 to koszt 600zł w porównaniu do 700zł za tomahawka (w promkach). Ujme to tak: teraz piszę z Allinone i3 2120 choć w domu mam nowszego lapka. Cytuj
Widzior Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2025 23 godziny temu, GPR napisał(a): Wiem że win7 chodzi na Am5 ale nie wiem czy na wszystkich chipsetach Na wszystkich, masz screeny na winraid. 23 godziny temu, GPR napisał(a): Poszukam czemu nie Asus na AM5 i B550 ale przecież ASUS TUF GAMING B450 PLUS II ma oficjalne wsparcie i stery chipsetu Tak, nie wyraziłem się dość jasno. Chodziło mi o te płyty, do których nie ma oficjalnych sterów producenta dla Win7, czyli B550 i wszystko nowsze. Z tego względu jest na winraid osobna paczka dla Asusa i opis, co zrobić, jak wywali się A5 BSOD. Ja bym nie pchał się w dodatkowe problemy. 23 godziny temu, GPR napisał(a): zrobił instalke na starszym kompie i sklonował obraz na drugi dysk Dobrze kombinujesz, też o tym było wiele pisane. To ostatnia deska ratunku na problemy ze sterami NVMe (modowanymi, bo na ogół nie ma od producenta, i jest z nimi problem podczas instalacji - kwestia certyfikatów/podpisów cyfrowych). USB to pikuś, bo poza dziadowskim Asusem na płytach pozostałych producentów działają te importowane z Win8 stery USB Microsoftu. Sam ich używam na sprzęcie ze stopki. Ale nie wiem po co chcesz się bawić z samodzielną integrację sterów, jak tu masz gotowe ISO, które ma sporą szansę na odpalenie. P.S. Jakbyś potrzebował jakieś stery pod Win7, to mam całą bazę od autora tego moda. Ale są dyski NVMe, na ogół starsze Samsunga do 970 Evo Plus włącznie (tylko v1 na chipsecie Phoenix), które mają sterownik producenta pod Win7. Warto taki kupić używany, bo nowych już nie ma, jak chce się stawiać Win7 na NVMe i uniknąć problemów. Sam taki dysk miałem, ale już sprzedany, bo Kingston KC3000 2TB działa mi idealnie na tym samym sterowniku Samsunga, tylko modowanym (dodane jedynie ID dysków do pliku *.inf). Ogólnie dla Win7 unikaj dysków WD NVMe, bo oni używają autorskich chipsetów i jest zonk. Polecam na chipsetach Phisona. U mnie działały wszystkie, jakie miałem, i to na różnych modowanych sterach, na ori (tak, są dla Win7 od Phisona v1.5.0.0.), a nawet na tej atrapie MS NVMe (KB2990941-v3 + KB3087873-v2), ale na niej kulawo. Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Nieśmiało wtrącę, że używam dysk NVMe Samsung 990 Pro 4TB z powodzeniem jako dysk systemowy, na którym mam dwa systemy Microsoft: Windows 11 LTSC TC i Windows 7 Ultimate AM5. Chwilowo moja wstawka nie obsługuje płyt głównych AM5 firmy ASUS, ale obiecałem aktualizację, aby dołożyć wersję przeznaczoną dla płyt głównych ASUS, które potrzebują własnych sterowników. Chwilowo wciąż moje moce produkcyjne skierowane są na Windows 11 i Windows 10, ale nie zapominam o złożonej obietnicy zaktualizowania Windows 7. JanKo66 i swiniarobert69 lubią to Cytuj
GPR Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Hmmm. Wiadomo czym jest spowodowany ten bluescreen ACPI na ASUSach? Błąd chipsetu, nvme, ramu czy czegoś innego? Tak sobie myślę że skoro to błąd biosu to może sie przydarzyć również i w płytach b450 całkowicie wspierających win7 sterami ale nie biosem gdy np płyta przyjdzie z jakimś najnowszym biosem który jest przystosowany pod win11 i trzeba będzie ewentualnie downgrade-ować ten bios. W "tech specs" tej płyty pisza tylko o generacjach 1-3. Nic o gen 5. AMD 5600 niby jest na liście wspieranych przez płytę ale nie jest podane na jaki system [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]a bios może być dostosowany pod win 11 i tworzyć właśnie ten A5 BSOD . hmmm Dobrze myślę czy kombinuje? Cytuj
Kocurek Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2025 Jest załatana biblioteka ACPI przez cankonga. Plik podmienia się w przypadku występowania BSODów. Problemem miał być bug a biosach, który został załatany i nie trzeba już podmieniać pliku ACPI.sys. Ja się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem bsodów - dosłownie ani razu na MSI x670e Godlike. swiniarobert69 lubi to Cytuj
kamil445 Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Ponownie udostępniam to co mam z pierwszego posta, niektóre linki zaktualizowane bo chomik już kasował niektóre pliki. Z tych linków pobierzecie za darmo z chomika, pobieracje, jak będzie ruch (pobrania) to chomik nie skasuje plików :P), Wszystkie pliku można znaleźć pod tym linkiem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Linki do pobrania za darmo z chomika, klikasz i powinno rozpocząć się pobieranie. Wersja z 5.1.2025: Wersja bez sterowników: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Narzędzia (uaktualnione) do samodzielnej integracji sterowników (można integrować do dowolnych obrazów bez sterowników). Przygotowałem zestawy dla AMD Asus, AMD+Intel i tylko dla Intel. Wszystkie mają ten sam zestaw sterowników NVMe (Samsung z Pablo i Elpis, Intel, Solidigm, OCZ Toshiba, Micron oraz dla wszystkich dysków NVMe z kontrolerem Phison - być może z wyjątkiem najnowszych) oraz sterowniki USB 3.0/3.1 oparte głównie na portowanej paczce z Win 8, ale uzupełniłem je w różnych konfiguracjach o brakujące ID: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie sterowniki jakie posiadam do Win 7 x64: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Alternatywne pliki wspomagające instalację w najnowszych komputerach (UEFISeven, bootmgfw.efi z Flashboot Pro): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dodatki (Firefox 115.xx esr + bonusy, MSE, VxKex w starej i najnowszej wersji): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ========================== Starsza wersja z 2.2023 + 9.2023 + 12.2024: Wersja skierowania głównie do posiadaczy platformy Intel do 9 gen+ (na tyle ile uda się Wam zainstalować i znajdziecie sterowniki) oraz niektórych AMD Ryzen 1, 2 gen - zawiera portowane z Win 8 sterowniki USB 3.x i 100% bezkonfliktowe oficjalne sterowniki NVMe (Intel, Samsung, Micron, OCZ/Toshiba, Solidigm, Plextor w tym systemowe od MS dla Win 7 zawarte w poprawkach): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja skierowania głównie do posiadaczy platformy Intel do 9 gen+ (na tyle ile Wam się uda zainstalować i znajdziecie sterowniki) z innym zestawem sterowników NVME: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jako, że to platforma Intel, to podrzucę Wam modyfikowane sterowniki grafiki zintegrowanej w procesorach Intel 7, 8, 9 gen (w PC radzę korzystać z dedykowanej karty graficznej): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja skierowana do posiadaczy platformy AMD Asus - zawiera portowane z Win 8 sterowniki USB 3.x i 100% bezkonfliktowe oficjalne sterowniki NVMe (Intel, Samsung, Micron, OCZ/Toshiba, Solidigm, Plextor w tym systemowe od MS dla Win 7 zawarte w poprawkach): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersje eksperymentalne ostatniego wyboru (AMD) jeśli powyższe nie zadziałają - zawierają wszelkie możliwe sterowniki USB 3.x i NVMe + sterowniki chipsetu. Przeznaczone do użycia wraz z instalatorem Win 10. Otwieracie instalator Win 10 w UltraIso lub podobnym programie i dodajecie 2 pliki instal.swm do katalogu sources, zapisujecie zmiany. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ostatnia deska ratunku - bootx64.efi pod nowe UEFI (w środku instrukcja) : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] "goły" instalator Win 10 22H2 (tylko niezbędne pliki): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Paczka `Aktualizacja-do-grudnia-2024.zip` (2024.12.29) zastępująca dotychczasową paczkę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (MD5: 3DD1C3FC760D406A457BF80C3042DEAB) Paczka aktualizująca systemy do września 2023 (Zbędna jeżeli zainstalowano w/w paczkę): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Wszystkie sterowniki jakie posiadam do Win 7 x64 dla Intel 6 gen i AMD AM4 wzwyż: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie sterowniki USB i NVMe jakie tylko istnieją podpisane cyfrowo (jest to zbiór razem z narzędziem do integracji - nie można użyć tych wszystkich sterowników w jednym obrazie!!!: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] System można nadal ręcznie aktualizować, pobierając poprawki dla Windows 7 Embedded Standard lub Windows Server 2008 R2. Do aktualizacji NET 4.8 konieczny jest TEN osobny instalator: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli ktoś nie ma płatnego antywirusa i chce użyć czegoś darmowego oprócz systemowego Defendera, to zalecam Microsoft Security Essentials, który jest rozszerzeniem Defendera do postaci znanej z Win 8, 8.1, 10, 11: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Modowane sterowniki NVMe Samsunga, które pasują do 99,9% dysków NVMe na świecie. Plik sys to oryginał Samsunga, jedynie plik inf jest tak zmodyfikowany, że ma uniwersalne ID pasujące do wszystkich dysków NVMe. Te w paczce canonkonga są też modyfikowane, ale pasują tylko do dysków Samsunga (mają jedynie dodane ID do ich nowych modeli). Jedyny minus to że certyfikat jest osobno do wgrania, więc nie da się ich użyć podczas instalowania windowsa, ale na żywym systemie bez problemu śmigaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] BypassESU-v13f.7z: SHA-1: f90573ab9df506d3b84776d0d0c5bd9debf45584 SHA-256: 7cbdda178501b19be2e8c8f67f3f633b17fa7cce2c36299f68aea00684558a78 7z file password: 1234 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ================================= Link do wersji z 2021 z tego tematu: (gdyby komuś były potrzebne) wersja od Mr.T (odchudzona): Windows 7 Pro x64 ESU + sterowniki USB 3.0/3.1 + sterowniki NVMe - wersja 2021 (ostatnia) z dodatkami (PLUS) Kompletny system ze sterownikami. Zawiera to co wyżej plus: - biblioteki VC++ 2005-2019 - NET 5.0.4 - przeglądarkę Edge chromium - zaktualizowanym Defenderem Dodatkowo po zainstalowaniu znajdziecie na pulpicie folder z Microsoft Security Essentials rozszerzającym możliwości Defendera do prawdziwego antywirusa oraz Silverlight [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (MD5: 9D002ADA79BCA95CF80174C8080E4E99) Windows 7 Pro x64 ESU + sterowniki USB 3.0/3.1 + sterowniki NVMe - wersja 2021 (ostatnia) bez dodatkówSystem dla "forumowych marudów" - zrobiłem wersję podstawową bez sterowników i ze zintegrowanymi podstawowymi poprawkami oraz: - DX9.0c - NET 4.8 - IE11 - WMF 5.1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (MD5: B42EDB8FB9161EA6D6D306F219EEB111) ========================== Wersja z 2020 roku, z tego tematu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (MD5: 64D73C34A9A2A1436050FEB8578A7C9E) oraz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (MD5: 36527338C426276922A5BF2090620CD5) ================================================== dodatkowo inne obrazy, nie z tematów wiktorynka, więc nie posiadają wbudowanych sterów nvme, usb itd, itp może się komuś przyda do starszych sprzętów: AIO 32 oraz 64 bit z grudnia 2017 roku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (MD5: AB139A084722884AFB82EF1F09515F91) AIO 32 oraz 64 bit z 2014 roku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] GPR, zdzisiek24, Widzior i 2 innych lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Dziękujemy Wiktorynku za Twoją pracę. Ja dodatkowo dziękuję za zostanie moim mentorem i doradcą - bez Ciebie nie zacząłbym robić modyfikacji. Chociaż przygoda zaczęła się od rozmów z @Widzior Cytuj
Widzior Opublikowano 17 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2025 W dniu 15.08.2025 o 13:41, GPR napisał(a): skoro to błąd biosu to może sie przydarzyć również i w płytach b450 całkowicie wspierających win7 Ciekawe pytanie, ale nie znam odpowiedzi. Największym problemem na Asusie jest to, że porty USB 3.0/3.1 wychodzące z procesora (to te na tylnym panelu płyty o ID PCI\VEN_1022&DEV_149C) nie działają poprawnie na tych sterownikach MS USB portowanych z Win8 (najlepsze) i trzeba do nich używać starszych, bardziej problematycznych modów AMD Radeon USB3.1 Controller Driver v1.0.0.0013, które kiedyś były jedynym wyjściem. Płyty innych firm nie mają z tym problemu, tylko Asus. Dlatego jest szansa, że jak wgra się do B450 najnowszy BIOS dodający obsługę Ryzenów 5000, i użyje takiego procesora, to taka płyta zachowa się jak B550 i nowsze z Win7. Natomiast sam do końca nie wiem, ale raczej problem z A5 BSOD i/lub z freezem na logo płyty podczas uruchamiania kompa nie jest związany z tym tematem USB, to wg mnie niezależne problemy. Dlatego mocno odradzam płyty Asusa AM4/AM5 jak ktoś chce się bawić z Win7. W dniu 15.08.2025 o 13:41, GPR napisał(a): trzeba będzie ewentualnie downgrade-ować ten bios. Nie wiem, czy to zrobisz, przynajmniej prostym sposobem. Z tego co pamiętam to AMD od dłuższego czasu zablokowało możliwość cofnięcia nowszej AGESY do starszej, ale jak to realnie działa na jakich płytach jakich producentów, to już inna bajka. @kamil445szacun, że tobie się chciało GPR lubi to Cytuj
GPR Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2025 Co zrobiłeś że da sie pobrać z chomika za darmo? ps. hasło do spakowanych plików z powyższej wstawki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]to: nowyrok lub final (nie podałeś) Już leci do mnie Ryzen 5 5600 za 233zł (a można było jeszcze taniej), także muszę sie spinać z płytą pod AM4. Cytuj
GPR Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Jakie dyski m2 nie lubią się z win 7? Wiem ze Szajsungi sa sprawdzone i jest do nich dobry kodek ale są słabymi i drogimi dyskami na tle konkurencji. Planuje zakup Patriota VP4300. Ma duży bufor SLC i ważniejsze że nie spowalnia przy zapełnieniu 80%. Cytuj
Widzior Opublikowano 21 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2025 9 godzin temu, GPR napisał(a): Jakie dyski m2 nie lubią się z win 7? W dniu 15.08.2025 o 02:22, Widzior napisał(a): Ogólnie dla Win7 unikaj dysków WD NVMe, bo oni używają autorskich chipsetów i jest zonk. 9 godzin temu, GPR napisał(a): Planuje zakup Patriota VP4300 Chipset InnoGrit, o ile "cudowna" Adata nie zmieniła już specyfikacji. Pod Win7 unikać [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I pamiętaj o kolejnej sprawie - mało które nowe dyski NVMe pozwalają zainstalować na nich system w trybie MBR/Legacy, a pod Win7 to najmniej kolizyjna opcja. Chociaż ostatnio to się zmieniło, jak MS łaskawie już po ubiciu Win7 dodał do niego pełne wsparcie UEFI Było o tym też sporo pisane, a autor wymieniał niektóre dyski, które obsługują Legacy Option ROM. Ja tam Win7 mam na starym, dobrym 2,5" SATA MLC, a KC3000 2TB mam jako drugi dysk. P.S. Kiedyś rozkminialiśmy, czy KC3000 ma Legacy Option ROM, i podobno ma. Także może ten dysk cię zainteresuje (kontroler Phisona E18). [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] GPR lubi to Cytuj
kropeczka12345 Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 W dniu 1.03.2023 o 14:27, zdzisiek24 napisał(a): Bez głupich pytań ... mogę więc pomogę 1 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hasło do archiwum gdzieś tu znajdę? Pozdro Cytuj
Kocurek Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 23 minuty temu, kropeczka12345 napisał(a): Hasło do archiwum gdzieś tu znajdę? Pozdro hasło to chyba: nowyrok Cytuj
kropeczka12345 Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 10 minut temu, Kocurek napisał(a): hasło to chyba: nowyrok Sprawdzałem już tę opcję... To z chomika inne archiwum z tym hasłem. Cytuj
Kocurek Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 48 minut temu, kropeczka12345 napisał(a): Sprawdzałem już tę opcję... To z chomika inne archiwum z tym hasłem. Coś rzeczywiście jest nie tak. @zdzisiek24 ? Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 W dniu 1.03.2023 o 15:33, jkaw napisał(a): Dzięki bardzo. 2 lata temu było ok. Próbuj - final nowyrok winclub.pl Kocurek lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 3 godziny temu, zdzisiek24 napisał(a): final Hasło: final wchodzi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi