Jump to content

Windows 11 oraz internet throttling

THORO

Recommended Posts

Witam serdecznie, 

Drodzy użytkownicy, piszę do Was ponieważ po aktualizacji systemu z 10 na 11 napotkałem na problem, którego nie mogę rozwiązać nawet za pomocą wujka google. 

Czy ktoś z Was napotkał się z takim problemem? Opisuję poniżej.

Przez 3 lata byłem posiadaczem Windowsa 10, śmigało wszystko - gry, aplikacje. Nie narzekałem. Jakiś czas temu zdecydowałem się na update systemu do najnowszej wersji. Chyba to był błąd. 

Mam umowę z Netią - 1gb/s pobierania (zazwyczaj 800/900 mb/s) wysyłanie na poziomie 250/300 mb/s . Na Windowsie 10 pingi w grach na polskich serwerach były wręcz LANowe - 4 maks do 10. 

Po zainstalowaniu W11 pojawiły się problemy. Pobieranie niskie na poziomie 150/200 mb/s, a pingi na polskich serwerach na poziomie 25/30. Rozmawiałem z technikami z Netii, posprawdzali wszystko i ich zdaniem - nie ma problemu. <sick>. Nadmienię, że mam światłowód.

Widziałem masę tutoriali na YT, które pokazują manualną zmianę w rejestrze systemu - nawet to nie pomogło. System do ogólnej pracy śmiga, jednak do gier w sieci - nie bardzo. Nie mam pojęcia co działa nie tak.

Czy ktoś z Was napotkał się z takim problemem? Jeżeli nie znajdę rozwiązania to oczywiście wrócę do 10tki i zobaczę czy to nie kwestia systemu. 

Ogólnikowo

- pingi wyższe 

- bardzo niskie pobieranie (przykładem będzie sterownik ze strony nVidii - na W10 - 800 mb pobierało w kilka sekund, na W11 - około 8 minut)

Standardowo do pracy korzystam z MacBooka i na nim nie zauważyłem pingowania czy słabszego transferu nawet po WIFI. Podłączałem kabel i też super. Przepinałem kabel do PC'ta i znowu pojawił się ten problem. 

Korzystając z W10 nie miałem takich problemów. To kwestia systemu i jakichś blokad? 

Dziękuję bardzo za pomoc. 

Pozdrawiam serdecznie. 

1. 

Płyta główna: AsRock B450Pro

CPU: AMD Ryzen 5600x

Ram: 16 GB Vengeance 3600hz

GPU: GeForce GTX 1060 8 GB

2. Oczywiście, że tak. Jeżeli jednak mógłbym to zmienić - to czemu nie? 

3. Niestety. Tylko WU.

Co WU oznacza?

Cytat

3. Niestety. Tylko WU.

W dniu 30.01.2023 o 02:34, VACek napisał(a):

No i masz winowajcę :)

Mam podobny set: 5 5600g i asus tuf b450m i problemów z netem nie mam.

W dniu 30.01.2023 o 02:34, VACek napisał(a):

No i masz winowajcę :)

Mam podobny set: 5 5600g i asus tuf b450m i problemów z netem nie mam.