Skocz do zawartości

Płyta ASROCK J5040-ITX: Brak trybu LEGACY UEFI. Problem z bootowaniem poprzez zewnętrzny naped DVD.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Intel na platformie Gemini Lake zrezygnował ze wsparcia trybu LEGACY UEFI. Tym samym w BIOSie brak wykrywania napędu optycznego w zakładce BOOT (nie widać napędu wewnętrznego po SATA ani zewnętrznego po USB).

Czy jest jakaś możliwość by móc bootować z napędu optycznego chociaż po USB tak jak się to robi przy instalacji Win10 z pendrive'a?  Bez tego użycie np. Acronis True Image w wersji Bootable Disc jest niemożliwe.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano

A czemu nie zrobisz sobie pendriva z tym programem? Albo co lepsze, ściągasz i instalujesz na pendriva Ventoy. POtem tylko wrzucasz pliki iso na pendraka i z niego bootujesz w dowolnym trybie (BIOS\UEFI) i wyświetla ci menu z dostępnymi obrazami do uruchomienia. Czy to instalki systemów, czy jakies ratunkowe, czy LiveCD nie ma znaczenia. TY tylko wrzucasz iso na pendraka i już ono samo ci się łąduje do menu przy odpalaniu.

A co to LEGACY to w laptopach bywało iż najpierw trzeba było wyłączyć SecurBoot by się dało wyłączyć UEFI.

Opublikowano

Dzięki za polecenie Ventoy. Wypróbuję. Na oficjalnym forum Asrocka użytkownicy dostali oficjalne info  że dla Gemini Lake, wyłączenie Secure Boot nie naprawia poblemu dostepności napędów optycznych. Trochę szkoda że przy UEFI brak jest obsługi dysków z MBR. Mnie osobiście GPT nie leży bo wymusza te dodatkowe partycje systemowe a ja zupełnie nie wiem jak w takim przypadku robić kopie systemu Acronisem (temat do rozgryzienia).  Co do odpalania z pena to tak, Rufusem wgrałem ISO Acronisa i odpaliło się bez problemu.

Opublikowano
21 godzin temu, Szymszel napisał(a):

Intel na platformie Gemini Lake zrezygnował ze wsparcia trybu LEGACY UEFI. Tym samym w BIOSie brak wykrywania napędu optycznego w zakładce BOOT (nie widać napędu wewnętrznego po SATA ani zewnętrznego po USB).

Czy jest jakaś możliwość by móc bootować z napędu optycznego chociaż po USB tak jak się to robi przy instalacji Win10 z pendrive'a? 

Systemy starsze niż Win 8 mają problem od 6 gen Intela i od AMD Ryzen ponieważ wykasowano wsparcie EHCI. Bootowanie z USB 2.0 i z DVD nic nie da. Trzeba zintegrować sterowniki USB 3.0 i jeśli masz dysk NVMe, sterowniki NVMe. To może nie wystarczyć, ale to inna bajka.

Opublikowano

CO do kopi akronisem, to albo zaznaczas cały dysk i się nie przejmujesz albo rozwijasz opcje pokaż wszystkie partycje i po zaznaczeniu całego dysku odznaczasz swoje partycje z danymi. Resztę zostawiasz. Minimum bodaj 3 partycje muszą być przy GPT (ESR - bodaj 128MB, jakaś jedna ok.500MB - restor czy jakoś tak i z systemem twoja C:)

Opublikowano

Znalazłem wersję ISO z 2021 roku. Ona domyślnie zaznacza wszystkie 3 partycje (tak jak wspomniałeś). Ja na razie jestem na etapie testów tego mojego nowego HTPC więc pewnikiem zrobię backup żeby zobaczyć jak Acronis ogarnia dyski z GPT.  

Cytat

Trzeba zintegrować sterowniki USB 3.0

Ja od lat używam modów JG. Twórca dokłada stery USB do instalek więc nigdy nie miałem problemów (no, może raz miałem, ale dałem sobie radę bo klawiatura podpięta pod PS2 dała radę).