lordkariz Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2023 Witam, chyba człowiek się starzeje, bo już pomysłów brak. Pacjent HP 2570P i5 3320M/12GB DDR3/SSD SATA 250GB. Instalacja przechodzi gładko, po restarcie system łapie BSOD 0x0000007E. System, który próbuję wgrać to kompilacja W7 x64 NiKKA 2022, wersja z 2021r robi dokładnie to samo. BSOD 0x0000007E (0xffffffffc0000005, 0x0000000000000000, 0xfffff880031db7e8, 0xfffff880031db050) Co próbowałem: -Memtest przechodzi -Instalacja z pomocą SERVA (instalacja po LAN) -Instalacja z USB -Kilka razy pobierałem z różnych serwerów instalki -GPARTED, usunąłem wszystkie partycje i ustawiałem na nowo -Tryb awaryjny, zawiesza się na classpnp i po tym następuje BSOD -Jakikolwiek tryb "awaryjny" wywala BSOD -Zmiana GPT/MBR bez zmian -Tryby UEFI/BIOS też bez zmian -UEFI/BIOS zainstalowany najnowszy z możliwych (2019r) -Windows 10/Ubuntu instaluje sie na tym SSD bez żadnych problemów (SSD nowy) -Wyłączone wszystkie możliwe pierdoły w UEFI (czytnik kart pamięci/EC itp.) EDIT Zmiana IDE/AHCI też nic nie zmienia. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2023 Za dużo kombinowania. Skoro Win 10 instaluje się bez problemu, to i Win 7 na tym sprzęcie zainstaluje się bez problemu. Test wykonaj na czystym oryginalnym Win 7 SP1. Instalacja z USB 2.0 Bios najnowszy - super. Ustaw normalnie wg potrzeb - w tym modelu jest dosyć bogaty, więc jest co ustawiać (wyłączyć możesz fingerprint, modem, resztę zostaw). Bios ustaw na Legacy tryb partycji MBR - i nie zmieniaj, bo to nic nie da. Pendrive wykonany wg schematu Legacy/MBR/NTFS - i nie zmieniaj. możesz jedynie zmienić pendrive, albo ten wyzeruj np. za pomocą HDD Low Level Format Tool. Dysk SSD (nie wiem jaki) ale najlepiej zrób Secure Erase lub Sanitize za pomoca programu autorskiego producenta lub za pomocą np. Parted Magic. W ostateczności tylko wyzeruj za pomocą HDD LLFT lub Diskpart podczas instalacji systemu. P.S. Podejrzewam co może powodować problem - jeśli w instalce od NIKKA zintegrowane są sterowniki USB 3.0, to w 3 genie mogą powodować problemy. Cytuj
Widzior Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2023 Godzinę temu, lordkariz napisał(a): próbuję wgrać to kompilacja W7 x64 NiKKA 2022 Za dużo zintegrowanych sterowników i na 99% to jest wina. Wgraj obraz wiktorynka, ten bez dodanych sterowników Cytuj
Nieobecny Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2023 13 minut temu, Widzior napisał(a): Za dużo zintegrowanych sterowników i na 99% to jest wina. Wcale nie musi tak być, ale ten 1 sterownik na pewno powoduje problemy na 3 genie jeśli zintegrowane jest również lub tylko ten od 4 gen wzwyż. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi