Skocz do zawartości

nie widzi karty gpu rx 6600/brak sterowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Jestem w kropce, Po włożeniu rx 6600 system sie ładuje, wyskakuje logo płyty głównej a po chwili ciemność na monitorze, w głośnikach jest dźwięk logowania się do win-dy, po włączeniu lektora, mogę wszystko robić, loguję się itp. Komp normalnie działa.

Gdy przechodzę w tryb awaryjny wszystko działa jak należy, nic się nie wiesza itp, w "zarządzaniu komputerem" widzi kartę 6600, nawet udaje się zainstalować najnowsze sterowniki do gpu ze strony amd.
Jednak po ponownym uruchomieniu w celu dokończenia instalacji, obraz powraca do ciemności i nic z tego.

Po ponownym uruchomieniu systemu w trybie awaryjnym i użyciu programu "amd cleanup utility" i załadowaniu normalnego trybu komp zachowuję się normalnie, jedyna wada to taka, że w "zarządzaniu komputerem" w gpu widzi jako podstawową kartę, a przy próbie instalacji sterowników, pojawia się krotki dźwięk, gaśnie monitor, a przy próbie dokończenia z "lektorem" mówi że instalacja się nie powiodła.

podobna sytuacja jest, gdy próbuje zainstalować ręcznie sterowniki w "zarządzaniu komputerem"

Specyfikacja sprzętu:

- AMD Ryzen 5 3600
- MSi Mag b550 torpedo
- 2x8 gb Corsair 3200MHz CL16 Vengeance LPX
- asus amd radeon rx 6600

- zasilacz bequiet 600 W
- win 11

czy jest na to jakas porada/rada??

z góry dziękuje za pomoc i poświęcony czas.

Opublikowano

próbowałem już DDU,

przy próbie instalacji sterowników, pojawia się czas (załóżmy 8 min), naglę następuje przyspieszenie paska instalacji, krótki dźwięk (pod windowsem) i w tym momencie powinno nastąpić "mrugnięcie" monitora, a u mnie gaśnie całkowicie, brak sygnału HDMI, a włączając lektora, mówi mi że instalacja się nie powiodła. Od tego momentu przy włączaniu w normalnym trybie gaśnie monitor przy każdej próbie logowania do systemu.

Opublikowano

Pisałem Ci, najlepiej sprawdź kartę w innym PC. Możesz próbować po różne sprawy -wypróbuj dużo starsze stery - wyłącz resizer bar w bios, włacz csm legacy, przełóż kartę w innym slot pcie (jak masz w mobo)

Opublikowano

uwaga, teraz możecie sie ze mnie śmiać ;)

dziś karta gpu była sprawdzana i testowana na innym PC, wszystko działało wyśmienicie, dostałem na podmiankę inny kabel hdmi i wszystko działa :)

Tak więc, przepraszam za kłopot i dziękuje serdecznie za każdą pomoc.

pozdrawiam.

Opublikowano

hmmm serio o tym zapomniałem..... a miałem dokładnie to samo. A innym razem przejścówka hmdi - dvi okazała się "za słaba"

PS. na kablu za ~40zł czarny ekran a na dokładnie takim za 12zł śmiga aż miło

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
35 minut temu, bison616 napisał(a):

hmmm serio o tym zapomniałem..... a miałem dokładnie to samo. A innym razem przejścówka hmdi - dvi okazała się "za słaba"

tez zakupiłem przejściówkę hdmi-->dvi, ale gdy ją podłączałem to od razu był błąd VGA na płycie głównej (pisk x3) i czarny monitor,

po dzisiejszych testach gpu wracałem do domu z myślą ze to płyta główna klęknęła, jednak słowa "sprawdź najpierw najprostsze rzeczy zanim pójdziesz w koszta" okazały się trafione.

buba564 lubi to