Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, rafa84 napisał(a):

Celeron N3060

Nie obraź się, ale na ten "procesor" nadaje się max XP albo lekki linux. Ale możesz próbować z jakimś kastratem WIn7. Na forum jest kilka. Sam nie używam ,to nic nie polecę.

rafa84 lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Widzior napisał(a):

Nie obraź się, ale na ten "procesor" nadaje się max XP albo lekki linux. Ale możesz próbować z jakimś kastratem WIn7. Na forum jest kilka. Sam nie używam ,to nic nie polecę.

Spoko, to i tak nie mój laptop. Ma w sumie służyć do nauki zdalnej. Postawię na nim w takim razie W7. Obecnie jest W10, zanim to się załaduje... jeszcze Stream w tle, Avast i masa innego dziadostwa. 

Opublikowano

Próbuję na nim teraz zainstalować W7 ale nie startuje z pendriva. Zmieniłem ustawienia Legacy support na Enabled  - Secure Boot na Disabled  i nadal to samo.  Jak nagrałem obraz w schemacie GPT to pendriva widział, w MBR nie. Czy trzeba zmienić format GPT na MBR? No i zmieniają się cały czas ustawienia w BIOSIE te które zmieniłem. 

Opublikowano
8 godzin temu, rafa84 napisał(a):

Legacy support na Enabled

dobrze

Secure Boot na Disabled

dobrze

Być może są jeszcze inne ustawienia np. schemat OS Other zamiast Win 8

Jak nagrałem obraz w schemacie GPT to pendriva widział, w MBR

Schemat pendrive MBR + NTFS

Instaluj z USB 2.0

Problemem może być dysk z partycjami GPT. Musisz go wyzerować - dowolny sposób: diskpart podczas instalacji, programem spod LiveCD, wyjmując i pod USB np. za pomocą LLFT, Victoria itp itd.

P.S. Istnieje jeszcze ewentualność, że producent zablokował możliwość instalacji Win 7 albo partycji MBR.

rafa84 lubi to
Opublikowano
16 godzin temu, wiktorynek napisał(a):

dobrze

dobrze

Być może są jeszcze inne ustawienia np. schemat OS Other zamiast Win 8

Schemat pendrive MBR + NTFS

Instaluj z USB 2.0

Problemem może być dysk z partycjami GPT. Musisz go wyzerować - dowolny sposób: diskpart podczas instalacji, programem spod LiveCD, wyjmując i pod USB np. za pomocą LLFT, Victoria itp itd.

P.S. Istnieje jeszcze ewentualność, że producent zablokował możliwość instalacji Win 7 albo partycji MBR.

Spróbuję jeszcze z tym dyskiem na MBR. 
To jakby zablokował to tylko W10? Kurcze nie pamiętam, ale kiedyś już na tym laptopie chyba W7 instalowałem. W biosie widać że W10. Jak się nie uda to nie będę na siłę kombinował tylko W10 i tyle, a jak to działać będzie to już. 

Opublikowano
18 godzin temu, wiktorynek napisał(a):

Win 8, 8.1, 10 i na siłę również 11 oraz Win 7 w trybie UEFI + GPT

W biosie takie ustawienie może mieć na to wpływ?  mbr and gpt saving to flash disabled
Nawet nie mogę uruchomić programu żeby partycję przekonwertować. 

Opublikowano
7 godzin temu, rafa84 napisał(a):

Nawet nie mogę uruchomić programu żeby partycję przekonwertować. 

W czym masz problem? 3 najprostsze metody:

1. Diskpart podczas instalacji systemu.

2. Zbootować jakieś narzędzie do zarządzania dyskami np. Parted Magic lub płytę serwisową (może być pendrive) typu LiveCD z takimi narzędziami.

3. Wyjąć dysk, podłączyć przez USB do innego komputera/laptopa lub włożyć do innego komputera/laptopa i uruchomić Low Level Format Tool (wystarczy szybkie zerowanie), które usuwa tablice partycji.

Gotowe.

Powtórzę się. Tego typu laptopy miewały blokady w biosie uniemożliwiające zmianę UEFI na Legacy. Musisz to sam ustalić. Bios tego laptopa jest bardzo ubogi, więc zbyt wielu możliwości nie masz.

rafa84 lubi to
Opublikowano
16 godzin temu, wiktorynek napisał(a):

W czym masz problem? 3 najprostsze metody:

1. Diskpart podczas instalacji systemu.

2. Zbootować jakieś narzędzie do zarządzania dyskami np. Parted Magic lub płytę serwisową (może być pendrive) typu LiveCD z takimi narzędziami.

3. Wyjąć dysk, podłączyć przez USB do innego komputera/laptopa lub włożyć do innego komputera/laptopa i uruchomić Low Level Format Tool (wystarczy szybkie zerowanie), które usuwa tablice partycji.

Gotowe.

Powtórzę się. Tego typu laptopy miewały blokady w biosie uniemożliwiające zmianę UEFI na Legacy. Musisz to sam ustalić. Bios tego laptopa jest bardzo ubogi, więc zbyt wielu możliwości nie masz.

Poradziłem już sobie.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.